Zo moet je een Raspberry Pi installeren
De Raspberry Pi is een mini-computer die je kan ombouwen tot heel veel verschillende dingen. Zo kun je er films en series mee streamen of retro-games mee spelen. Benieuwd naar de mogelijkheden van de Raspberry Pi 3 of Raspberry Pi 4? Wil je zelf aan de Raspberry Pi sleutelen? In dit artikel lees je hoe je de Raspberry Pi 3B startklaar maakt. Van aanschaf tot installatie.
De Raspberry Pi is als bundel en los te verkrijgen Bij de bundels koop je een compleet pakket, vaak met voor geïnstalleerd besturingssysteem en alle andere benodigdheden zoals een adapter. Dit artikel neemt de kale Raspberry Pi 3B als leidraad.
Raspberry Pi aanschaffen
Allereerst schaf je een Raspberry Pi aan. Wanneer je alleen de mini-computer koopt krijg je het volgende pakketje.
©PXimport
De Raspberry Pi 3B beschikt over:
- • 4x 2.0 usb-poorten
- • 1,2ghz processor
- • 1gb DDR2 RAM-geheugen
- • Ethernet aansluiting
- • Bluetooth 4.1
- • 3.5 mm jack
- • micro-usb aansluiting (adapter voor de stroom)
©PXimport
©PXimport
Je kan de mini-computer zelf in een case zetten. Maar je kunt hem ook in een case kopen. De behuizing is voor een prijs tussen de 3 en 20 euro te verkrijgen.
Om de 3B van stroom te voorzien heb je een adapter nodig. De Raspberry Pi moet aangesloten worden op een 2.5A micro-usb van +5.1V. Via de officele site van Raspberry Pi kun je een universele power supply kopen. Deze is het meest betrouwbaar zeggen ze. Ik zelf had nog een micro-usb adapter liggen van een oude mobiele telefoon. Deze heb ik zelf gebruikt en dat werkt ook prima. Je doet de adapter in het stopcontact en je sluit vervolgens de USB naar micro-usb aan op je Raspberry.
Om de computer te besturen moet je gebruik maken van een muis en toetsenbord. Dit model beschikt over vier usb-poorten.
Raspberry Pi installeren
Om de Raspberry Pi draaiende te krijgen heb je een sd-kaart nodig. Hier moet je het besturingssysteem opzetten. Bij je desktop of pc zet je immers ook Windows op je harde schijf. De meeste sd-kaarten zijn of 16 of 32 GB. Je zou een sd-kaart kunnen kopen met een besturingssysteem er op of je zou er zelf een kunnen aanschaffen om er vervolgens zelf een besturingssysteem op te zetten.
Ook zul je iets moeten gebruiken om de sd-kaart te lezen. Bij sommige pc’s of laptops zit al een sd-kaartlezer ingebouwd. Zo niet? Dan kun je een aparte sd-kaartlezer aanschaffen. Deze is aan te sluiten via een usb-poort.
Hier onder een overzicht van de meeste gebruikte besturingssystemen:
- Raspbian
- Windows 10 IoT Core
- Arch Linux
- OpenELEC
- Pidora
- RISC OS
- RaspBMC
De keuze voor het OS hangt af van waar je de computer voor wilt gaan gebruiken. Raspbian is het meest gebruikelijke systeem. Deze wordt officieel ondersteund door de makers en is een all-round systeem. Hij kan alles uitvoeren wat binnen de kracht van de computer ligt. Open Source Media Center is ook een veelgebruikt systeem. OSMC is bedoeld om jouw Raspberry om te toveren in een echte mediaspeler. Het OS is ontwikkeld om goed te werken met Kodi. Met Kodi kun je films en series streamen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog RetroPie. Dit systeem veranderd jouw minicomputer in een ware retro-console.
©PXimport
Als beginner kun je er voor kiezen om via de officiele website NOOBS te downloaden. Dit is software bedoeld voor beginners. Via NOOBS kun je besturingssystemen installeren zoals Raspbian en LibreELEC. Lees hieronder hoe je zelf Raspbian installeert op een sd-kaart:
Download eerst het besturingssysteem. Deze is te downloaden als een .zip bestand. Om het bestand te verkrijgen die je nodig hebt moet je deze .zip map uitpakken. Dit kan via balenaEchter. Download dit programma en voer vervolgens dit uit:
• Download balenaEtcher en installeer het.
• Connect je sd-kaart met de kaartlezer
• Open balenaEtcher en selecteer van je harde schijf het .img bestand van het besturingssysteem en kies Write to the sd-card
• Selecteer de sd-kaart waar je het .img bestand op wilt zetten
• Controleer nog even of het klopt en klik op Flash! het schrijven naar de sd-kaart zal nu beginnen
Stop vervolgens de sd-kaart met het geïnstalleerde besturingssysteem in je Raspberry Pi en start hem op. Voila, je mini computer is nu klaar voor gebruik.
©PXimport
Raspberry Pi 4
Wanneer je de Raspberry Pi 4 koopt moet je op een aantal dingen letten. De nieuwste versie verschilt op een aantal vlakken met zijn voorganger. Allereerst is de vorm anders. De ethernet-aansluiting zit op een andere plek. De behuizing is hierdoor ook anders. Je kunt dus niet achteloos je behuizing van de 3 gebruiken. Daarnaast beschikt de 4 over twee micro-hdmi-aansluitingen in plaats van een normale hdmi-aansluiting. Ook is de voeding nu anders. De 4 krijgt zijn stroom via een usb-c-aansluiting binnen in plaats van micro-usb. Daarnaast zijn twee van de vier 2.0 usb-poorten ingeruild voor twee 3.0 usb-poorten.