ID.nl logo
Zo kijk je tv op de camping
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo kijk je tv op de camping

Als je deze zomer weer lekker een paar weken op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel gewoon tv op de camping kunnen kijken. In dit artikel lees je wat je mee moet nemen en hoe je in het buitenland ook naar Nederlandse televisiezenders kunt kijken.

Tip 01: Op de camping

Het was altijd een lastig verhaal, tv kijken op de camping. Een paar jaar geleden was de enige mogelijkheid om een schotel mee te nemen en deze op de caravan of voor de tent plaatsen. Bij elke nieuwe standplaats moest je bovendien de schotel weer opnieuw uitrichten. Het voordeel van satelliet-tv met een schotel is dat de beeldkwaliteit erg goed en het gebruiksgemak hoog is. Nadeel is dat ook een tv mee moet slepen; een tablet of laptop is een stuk compacter. Bij een laptop- of tabletoplossing heb je echter weer met andere zaken te maken. Ga je via internet tv kijken, dan moet je aan je databundel denken of een snelle wifi-verbinding op de camping hebben. Wil je via dvb-t op je laptop naar je favoriete televisiezenders kijken, dan heb je weer speciale hardware nodig. En als de camping niet in Nederland staat, dan zijn de opties weer anders dan wanneer je een maandje in Drenthe bivakkeert. Kortom, hoog tijd om eens alle opties de revue te laten passeren.

©PXimport

Het voordeel van satelliet-tv met een schotel? Goede beeldkwaliteit en veel gebruiksgemak

-

Tip 02: Satelliet

Traditioneel is de beste optie om tv te kijken via een schotel. Je sluit de schotel met een satellietkabel aan op een ontvanger die vervolgens weer op een televisie is aangesloten. Het voordeel is dat via de schotel de beste beeldkwaliteit wordt gegarandeerd. Je richt de schotel op de juiste satelliet en de hd-ontvanger stuurt het signaal via een hdmi-kabel door naar je televisie. Je moet er wel voor zorgen dat je televisie een hdmi-aansluiting heeft. Je kunt een aantal zenders gratis ontvangen, maar als je je normale aanbod aan zenders wilt ontvangen, dan heb je een abonnement nodig. Dit gaat dan in de vorm van een ci+-kaartje. Het kaartje, dat je in de ontvanger steekt, bevat informatie over je abonnement. Het handigste is om even een kijkje op www.canaldigitaal.nl te nemen. Canal Digitaal heeft zelfs een speciaal abonnement voor de zomermaanden. Klik op Televisie / TV op de camping en bestel het abonnement voor zestien euro per maand. Je kunt dan van 21 maart tot en met 21 september alle Nederlandse zenders ontvangen. In de wintermaanden kun je dan alleen de gratis zenders ontvangen, maar dit zijn er nog steeds ruim 170! Canal Digitaal biedt ook een camping-set aan voor zo’n tweehonderd euro. Hierbij krijg je dan een schotel, een tripod voor op de camping en een hd-ontvanger.

©PXimport

Geïntegreerde schotel

Wist je dat er campers en caravans bestaan waarbij een schotel in het dak is geïntegreerd? Voor de professionele campinggast een handige oplossing. Dit soort oplossingen zijn wel een stuk duurder en moeten door een vakman worden ingebouwd. De (meestal vlakke) schotel kan wel automatisch worden ingeklapt en op de juiste satelliet worden gericht.

©PXimport

Tip 03: Satelliet en laptop

Wil je geen televisie meenemen op vakantie, dan kun je ook een speciale tv-box aanschaffen die je op een usb-poort van je laptop kunt aansluiten. Zo’n apparaat ziet eruit als een soort dongel en heeft een f-stekker-aansluiting om je satellietkabel op aan te sluiten. De dongel functioneert als ontvanger. De meeste tv-boxen worden met een afstandsbediening geleverd waarmee je de meegeleverde software kunt bedienen. Wil je de zenders in je betaalde abonnement ook kunnen kijken, dan heb je een tv-box met ci+-interface nodig. Er zijn veel verschillende tv-boxen. Controleer in de winkel daarom goed of de gewenste tv-box geschikt is voor je laptop en of de ci+-kaart ondersteund wordt door de specifieke tv-box. Bedenk wel dat in de meeste gevallen een tv-box met laptop-software wel een iets slechtere beeldkwaliteit oplevert; ook kan het kan zijn dat in sommige configuraties de bediening niet zo goed is als bij een systeem van Canal Digitaal.

©PXimport

Om schotel-tv op je laptop te kunnen ontvangen, heb je een speciale tv-box nodig

-

Tip 04: Dvb-t

Als je je laptop of tablet meeneemt, hoef je niet per se voor een satelliet-oplossing te kiezen. Via dvb-t is het mogelijk om gratis digitale zenders te ontvangen. Je hebt hiervoor een dvb-t-antenne nodig; deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Geniatech is een bedrijf dat goede dvb-t-producten aanbiedt onder de naam eyetv. Je kunt zelfs apparaatjes met antennes kopen die speciaal voor je iPad of Mac zijn gemaakt. De kwaliteit van dvb-t is over het algemeen minder dan die van satelliet (ook bekend als dvb-s). In Nederland kun je alleen NPO 1, 2 en 3 ontvangen, plus regionale zenders. Welke regionale zenders dat zijn, is afhankelijk van je locatie. Radiozenders kun je ook ontvangen. In Duitsland is de opvolger van dvb-t al uitgerold. Onder de naam dvb-t2 kun je veel Duitse zenders gratis ontvangen. Je antenne moet hiervoor dan wel dvb-t2 ondersteunen. Er zijn overigens aanbieders die betaalde abonnementen aanbieden via dvb-t. In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen.

©PXimport

In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen

-

Tip 05: Digitenne

Digitenne is een bedrijf dat een betaald abonnement via dvb-t aanbiedt. Voor veertien euro per maand heb je een abonnement met in ieder geval alle bekende Nederlandse zenders. Je krijgt er bovendien een gratis ontvanger bij. Dit is een simpele ontvanger die je met een scartkabel op je televisie aansluit. Ook met oudere tv’s kun je dus tv kijken met Digitenne. Je kunt bij aanmelding ook kiezen voor een digitale insteekkaart. Je ontvangt dan geen ontvanger, maar een kaart die je in je flatscreen-televisie kunt steken. Je tv moet dan wel over een ci-sleuf beschikken. Controleer dat goed; de meeste compacte tv’s hebben dit namelijk niet. Bedenk wel dat je met dit abonnement alleen in Nederland toegang hebt tot je abonnement. Zodra je de grens overgaat, heb je te maken met buitenlandse zendmasten. Deze geven de Nederlandse zenders niet door en je kunt ze dan dus niet ontvangen.

©PXimport

Tip 06: Tv via tv-aanbieder

Een andere optie is om televisie via een app van je tv-aanbieder te kijken. Uiteraard heb je dan wel een wifi-verbinding op de camping nodig. Via je databundel kijken kan ook, maar dit zorgt voor aardig wat gigabyte-verbruik. Het handigste is om te kijken of je tv-aanbieder een optie aanbiedt voor onderweg. Ziggo heeft bijvoorbeeld Ziggo Go voor je tablet of laptop. Je logt op je mobiele apparaat in met je accountgegevens en kunt in Nederland gewoon kijken naar de zenders die je thuis ook hebt. Het mooie is dat dit geen extra kosten met zich meebrengt. Je kunt bovendien programma’s later terugkijken en extra zenderpakketten bestellen zodat je bijvoorbeeld op je mobiele apparaat live de Eredivisie kunt volgen. Gebruik je een smartphone of tablet, dan download je de app voor Android of iOS. Niet alleen Ziggo biedt dit aan; ook bedrijven als KPN, Tele2 en Telfort hebben dit soort opties op de website staan.

©PXimport

Tip 07: In het buitenland

Ga je naar het buitenland op vakantie, dan is de vorige optie niet officieel beschikbaar. Zodra je vanuit het buitenland probeert in te loggen, zul je een boodschap zien dat je de zenders niet kunt bekijken. Dit heeft met tv-rechten te maken. De makkelijkste manier om dit te omzeilen, is via een vpn-verbinding. Je kunt op internet op zoek gaan naar een gratis vpn-server en dit handmatig inschakelen op je tablet of laptop. Een makkelijkere manier is echter om een klein beetje geld uit te geven voor een betaalde dienst. Het Nederlandse Goose is een goede optie. Voor 2,99 euro per maand heb je de beschikking tot een aantal servers in binnen- en buitenland. Je installeert het programma op je pc of Mac of haalt de app uit de app-store voor je Android- of Apple-apparaat. Selecteer in het buitenland een Nederlandse server en maak verbinding door de schuif bovenin aan te zetten. Je ziet nu meteen dat je een ander ip-adres hebt gekregen en je tv-app denkt dat je je in Nederland bevindt. Goose geeft je 50 gigabyte bandbreedte per maand, maar je kunt altijd extra gigabytes bijboeken vanuit de app.

©PXimport

Gebruik vpn om je tv-app te laten denken dat je gewoon in Nederland bent

-

Slingbox

Een alternatief voor een vpn-verbinding is om een Slingbox in huis te halen. Dit is een hardware-kastje dat je aan je tv of ontvanger hangt en met je thuisrouter verbindt. Via een wifi-verbinding op je tablet log je in op de Slingbox. De box tapt dan de signalen af van je tv-aanbieder en stuurt dit door naar je tablet. Het maakt hierbij niet uit waar je je bevindt, je tv-aanbieder weet niet dat het signaal wordt afgetapt en via de Slingbox wordt doorgestuurd. De Slingbox M1 kost zo’n 130 euro. Het enige nadeel is dat je ontvanger thuis wel aan moet blijven staan als je weg bent. Loopt je ontvanger vast, dan zal er iemand bij jou thuis je ontvanger moeten resetten.

©PXimport

Tip 08: Buitenlandse tv

Deze vpn-truc werkt natuurlijk niet alleen voor Nederlandse zenders. Elk land heeft zijn eigen oplossingen die alleen binnen de landsgrenzen zijn te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan iPlayer van de BBC. Op www.bbc.co.uk kun je live naar BBC 1 en 2 kijken en bovendien een heleboel programma’s en series later terugkijken. Normaal gesproken kun je deze streams niet buiten het Verenigd Koninkrijk bekijken, maar als je een Britse server in Goose kiest, kan dat opeens wél. Dit is niet volkomen legaal, maar de kans dat je hier problemen mee krijgt is niet heel groot (al laat de BBC op zijn website wel weten dat het kijken van iPlayer zonder legale licentie kan leiden tot een boete van maximaal duizend pond). Op eigen risico gebruiken dus! Verbindingen via Goose zijn overigens wel veilig, het bedrijf houdt geen logboek bij van gemaakte verbindingen.

©PXimport

Kun je de Uitzending Gemist-app niet meer vinden? Klopt, dat is tegenwoordig de NPO-app

-

Tip 09: NPO

Behalve apps van je tv-aanbieder kun je ook verschillende andere apps installeren op je tablet. Elke zender heeft zijn eigen app en hiermee kun je ook zonder abonnement bij een tv-aanbieder programma’s kijken. De bekendste is misschien wel de NPO-app, vroeger bekend als Uitzending Gemist. De app biedt je niet alleen gemiste tv-programma’s, je kunt er ook live tv van de publieke omroep mee kijken. Tenminste, als je in Nederland bent. Wil je de app in het buitenland raadplegen, dan zal dit weer via een vpn moeten. Bovenin vind je aanbevolen programma’s die je kunt terugkijken, eronder zie je knoppen voor de livestreams van NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Links vind je bovendien een knop Radio, waarmee je de publieke kanalen kunt beluisteren: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX. Geinig is ook dat je een tv-gids voor de publieke zenders vindt als je op Meer / Gids tikt. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

©PXimport

Tip 10: Commerciële zenders

Meerdere zenders bieden je goede apps om tv te kijken zonder abonnement bij een tv-aanbieder; de bekendste is RTL XL. Het grote verschil is dat RTL als commercieel bedrijf reclames aanbiedt in de app. Na installatie moet je instemmen dat je kijkgedrag door RTL wordt gebruikt om je passende reclames aan te bieden en ook kunnen je data worden doorgegeven aan andere partijen. Zodra je in de app op een programma of serie tikt, moet je je aanmelden door voor Registreren te kiezen. Je kunt op Doorgaan met Facebook tikken of je met je emailadres aanmelden. Live kijken van de zenders van RTL is niet mogelijk. De andere grote commerciële zenders hebben samen de app KIJK ontwikkeld. Hiermee kun je naar programma’s van SBS6, SBS9, Net5 en Veronica kijken. Net als bij de app van RTL moet je je wel eerst aanmelden en speelt de app reclames af tijdens de programma’s.

©PXimport

Radio luisteren

Wil je op je vakantieadres Nederlandse radio luisteren, installeer dan de app Nederland.FM. Deze app verzamelt internet-feeds van bijna alle Nederlandse radiozenders, inclusief speciale internetkanalen als 538 Dance Department of SkyRadio Non-Stop 90’s Hits. Het grote voordeel is dat je ook vanuit het buitenland gewoon alle streams kunt beluisteren. Tik op het logo van de zender en je ziet bovendien welk nummer op dat moment wordt gespeeld, mits de zender deze informatie meestuurt op de internet-stream.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.