ID.nl logo
Windows 8 gebruiksklaar maken
© PXimport
Zekerheid & gemak

Windows 8 gebruiksklaar maken

Microsoft doet met Windows 8 een poging om een 'one size fits all'-besturingssysteem te maken. Windows 8 moet op zowel pc, tablet als smartphone te gebruiken zijn en via muis, toetsenbord en (vooral) touch te bedienen zijn. Voor de klassieke Windows-gebruiker die gebruikmaakt van muis en toetsenbord, is er heel wat veranderd. In deze cursus bespreken we de aanpassingen en leggen we uit hoe u Windows 8 configureert voor gebruik op een pc.

U hebt het vast al eens gelezen: de opvallendste verandering in Windows 8 is de komst van de Metro-interface. Meer over de eerste indruk kunt u lezen in het artikel Windows 8 Consumer Preview.

Anders dan bijvoorbeeld Aero in Windows 7 is Metro meer dan een mooi behangetje, het is een nieuwe gebruikersinterface. Daarmee ontstaan nieuwe handelingen en nieuwe manieren om handelingen uit te voeren. Dit alles is ingepakt in kleurige vierkante en rechthoekige vlakken. Hoewel de oude Aero-desktop nog wel aanwezig is, is het niet mogelijk om echt om te schakelen op alleen Aero. Ook kunt u zoiets vertrouwds als de startknop met bijbehorend menu niet terugplaatsen. Het Metro-scherm ís namelijk - in de visie van Microsoft - het nieuwe startscherm. De bedenker hiervan is Jansen Harris, die eerder de drijvende kracht was achter het Lint als vervanger van de menu's in Microsoft Office. Niet iemand die bang is voor echte verandering dus en evenmin een persoon die gebruikers geruststelt met de mogelijkheid de oude versie te herstellen.

©PXimport

Windows 8 komt met een Start-scherm in plaats van een Start-knop.

Starten, herstarten en inloggen

Op het Windows Experience Blog merkt Microsoft op dat 'dat veel mensen die Windows 8 de eerste keer gebruiken, enige hulp lijken te kunnen gebruiken'. Een understatement: hulp is direct al handig bij het inloggen. Nergens geeft het scherm namelijk enige hint over hoe u verder moet. Wat u moet doen om in te loggen is met de muis het beeld dat u ziet, omhoog slepen. Handiger is het een willekeurige toets in te drukken, dan wordt de login namelijk direct ook zichtbaar. Ook afsluiten en opnieuw opstarten zijn in Windows 8 vakkundig verstopt. Open de Charms door de muis in de rechterbovenhoek te plaatsen, klik op Settings / Power en kies voor Sleep, Restart of Shutdown.

 

©PXimport

De knoppen voor het opnieuw opstarten en uitschakelen van de pc zijn bereikbaar via de Charms aan de rechterkant van het beeldscherm.

1. Startscherm personaliseren

Voor de achtergrond van het startscherm kan gekozen worden uit zes designs en negen opvallend harde kleuren. Een eigen afbeelding selecteren als achtergrond is (nog) niet mogelijk. Elke tegel (tile) die u in de Metro-interface ziet, is een snelkoppeling naar een programma. Echte Windows 8-tegels hebben een egale kleur met daarop als tekst de naam van het onderdeel plus live-informatie uit dat programma. Zo laat de mail-tegel zien of er nieuwe berichten zijn en toont het weerprogramma het weer van een opgegeven locatie. Opties om de 'onderliggende' programma's te besturen, ontbreken echter volledig. Het is dus niet mogelijk om een muziekje of filmpje te starten of pauzeren met een druk op de tegel.

©PXimport

Het uiterlijk van het startscherm in Metro is maar beperkt aan te passen.

2. Startscherm indelen

Programma's die u zelf installeert krijgen ook een tegel. Deze tegels hebben een iets lichtere kleur met daarop de naam en het pictogram van het programma, maar geen live-informatie. Nieuwe tegels worden altijd rechts in het scherm geplaatst. Windows is daarbij niet kritisch: elk onderdeel dat in Windows 7 in het startmenu zou verschijnen, krijgt in Windows 8 een tegel op het startscherm. Dus ook de snelkoppeling naar de Help-tekst en het onderdeel om de software te verwijderen. De plek van een tegel kunt u wijzigen door hem simpelweg te verslepen. Klikt u met de rechtermuisknop op een tegel dan krijgt u enkele opties, zoals Unpin from Start om een tegel uit het startscherm te verwijderen. U kunt ontbrekende onderdelen (bijvoorbeeld MS Paint) ook toevoegen aan de Metro-interface. Zorg dat het startscherm geopend is en typ de naam van het programma. De zoekfunctie wordt geactiveerd, rechtsklik op het gevonden programma en kies in de opties voor Pin to Start.

De tegels kunnen in groepen worden gedeeld. Een nieuwe groep maakt u door een tegel naar het gebied tussen twee groepen te slepen en te wachten tot een lichter gekleurde verticale kolom zichtbaar wordt. Laat dan de tegel los. Ook is het mogelijk de tegel rechts naast de laatste tegel te slepen en daar te wachten tot de kolom zichtbaar wordt. Hoewel er dus zeker mogelijkheden zijn om het startscherm in te delen en alleen die programma's op te nemen die u er wilt zien, blijft het vervelend dat het startscherm in Metro veel meer beheer vraagt dan het startmenu in Windows 7. Wij merken dan ook dat we veelvuldig gebruikmaken van het zoekvenster dat verschijnt bij het typen in Metro.

©PXimport

De tegels op het startscherm van Windows 8 kunnen worden verplaatst.

©PXimport

Als u een beetje wegwijs begint te worden deelt u het Metropaneel zelf in.

3. Windows 8 minder 'snappy'

Metro-applicaties starten standaard beeldvullend. De Snap-functie waarbij in Windows 7 meerdere vensters naast elkaar geplaatst kunnen worden, is in Windows 8 flink beperkt. Het werkt met maximaal twee vensters en alleen bij een schermresolutie hoger dan 1366 x 768 pixels. De verdeling is ongelijk: het ene venster gebruikt het merendeel van het scherm, het andere venster wordt een zijbalk aan de linker- of rechterzijde. Om een Metro-app te 'snappen' pakt u met de muis de bovenrand van het scherm en sleept die naar de linker of rechter zijkant van het beeldscherm. Door de rand - die tussen de twee vensters komt - te verslepen, kunt u een van de vensters weer beeldvullend maken, en sluit u het andere venster.

©PXimport

De mogelijkheid meerdere vensters naast elkaar te openen is met Metro-applicaties zeer beperkt.

Voor programma's in de desktopomgeving is er niets veranderd. Die kunnen net als in vorige versies van Windows op elke willekeurige manier tegelijk en naast elkaar worden weergegeven. Ook de toetscombinaties voor Windows Snap, bekend uit Windows 7, werken onveranderd. Wisselen tussen geopende programma's gaat in Windows 8 het makkelijkst via Alt+Tab, daar is gelukkig niets aan veranderd. De toetscombinatie Windows-toets+Tab (voorheen Flip 3D) is wel veranderd, er opent nu een overzicht van alle geopende programma's aan de linkerzijde van het scherm. Dit overzicht kunt u ook openen door de muis in de linkerbovenhoek te plaatsen. Ook aan de rechterkant van het scherm zit een dergelijke 'hotspot'. Deze opent dan de Charms voor zoeken, delen, het startscherm, hardware (voorlopig alleen configuratie van een tweede beeldscherm) en een beperkt aantal configuratieopties. Wie het echte configuratiescherm wil openen zet de muis helemaal linksonder in het scherm. Daar verschijnt dan de pop-up om terug te keren naar het startscherm. Door daar met de rechtermuisknop op te klikken opent u een echt 'power-menu' met toegang tot de geavanceerde configuratieopties en ook het vertrouwde configuratiescherm (Control Panel).

©PXimport

Door met de rechtermuisknop op de pop-up voor het startscherm te klikken, opent u een menu met toegang tot de geavanceerde onderdelen van Windows 8.

4. Navigatie met muis en toetsenbord

Windows 8 geeft de hoogste prioriteit aan aanraakbesturing en dat merken we. Het betekent echter niet dat we Windows 8 niet met muis en toetsenbord kunnen bedienen. Wel is het soms even zoeken naar de optimale methode of werkt het gewoon minder handig dan gehoopt. Een belangrijke toets is de Windows-toets. Hiermee kan altijd het startscherm geopend worden. In het startscherm is direct na het openen altijd de tegel linksboven geselecteerd. Met de pijltjestoetsen kan deze selectie worden veranderd, u ziet gelijk welke tegel dan wordt geselecteerd. Met een druk op Enter wordt het geselecteerde programma gestart. Zijn er meer tegels dan dat er in beeld passen, dan lopen deze rechts het beeld uit. Door de rechterpijltjestoets langer ingedrukt te houden of de muis verder naar rechts te bewegen, zorgt u ervoor dat het lint met tegels in beweging komt en de tegels die eerder buiten beeld vielen, zichtbaar worden. Nog handiger gaat het door het scrollwiel op de muis te draaien.

De komst van aanraakbediening lijkt vooral nadelig voor muisbediening in Windows 8. Het toetsenbord werkt namelijk altijd, de muis niet. Zo is er in veel Metro-apps geen mogelijkheid via muisbesturing een printje te maken, maar werkt op hetzelfde moment de toetscombinatie Ctrl+P wel. Windows 8 zal toch toetscombinaties weer populair maken, zoals Alt+F4 om een programma (ook een Metro-app) af te sluiten.

©PXimport

©PXimport

5. Eerste aanpassingen doen

Microsoft speelt hoog spel met Windows 8. De kans dat bestaande (traditionele) gebruikers van het besturingssysteem vervreemden, is echter aanwezig. Vooral het ontbreken van het startmenu is een groot gemis. Gelukkig kunt u een dergelijke weergave met het tooltje Start8 terugkrijgen. Dit programma is speciaal gemaakt om Windows 8 weer een startknop te geven. Door erop te klikken verschijnt een miniversie van het Metro-scherm waarbinnen u gewoon kunt manoeuvreren en een programma selecteren en starten. U houdt hierbij toch zicht op de rest van de desktop.

©PXimport

Start8 voegt een startknop toe, waaronder het Windows 8-startscherm hangt.

Start8 werkt vertrouwder als u het Metro-scherm uitrust met knoppen om de computer opnieuw te starten en uit te schakelen. Hiertoe kunt u twee snelkoppelingen maken, een met als opdracht shutdown /s /t 5 en een met opdracht shutdown /r /t 5. Geef de eerste snelkoppeling de naam Afsluiten en de tweede Opnieuw opstarten. Klik dan met de rechtermuisknop op iedere koppeling en kies Pin to start om ze aan het startscherm te koppelen. Via rechtsklik Properties / Change icon kunt u ze eerst nog een beter herkenbaar pictogram geven.

©PXimport

U kunt snelkoppelingen aanmaken voor het uitschakelen of opstarten van uw computer.

6. Windows 8 in desktop opstarten

Windows 8 start standaard in de Metro-interface op. Met een handig trucje kunt u ervoor zorgen dat Windows altijd meteen in de vertrouwde desktopomgeving start. Typ in de Metro-omgeving notepad in, gevolgd door een druk op Enter. Voer in Notepad (Kladblok) het volgende in:

[Shell]

Command=2

IconFile=Explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Sla het bestand vervolgens op als bureaublad.scf. Open hierna de Taakplanner (Task Scheduler) door terug te gaan naar Metro, typ Schedule tasks, klik rechts op Settings en druk op Enter. In de Taakplanner kiest u links Task Scheduler Library, klikt u met de rechtermuisknop in het bovenste vak in het midden en kiest u Create New Task. In het venster dat verschijnt voert u bij het tabblad General onder Name de naam Start Bureaublad in. Bij het tabblad Triggers kiest u New en bij het dropdown-menu achter Begin the task selecteert u On a schedule, gevolgd door OK. Bij het tabblad Actions kiest u New, vervolgens in het venster dat verschijnt achter Action voor Start a Program en onder Program/script zoekt u met Browse het zojuist aangemaakte bureaublad.scf op. Ten slotte haalt u onder het tabblad Conditions het vinkje weg bij Start the task only if the computer is on AC power, gevolgd door OK. Vanaf nu start de computer automatisch op in de desktop­omgeving.

Compatibiliteit software

Niet alle programma's draaien op dit moment onder Windows 8. Gelukkig heeft Microsoft een handig overzicht gemaakt waarin u kunt nagaan of uw software wel of juist niet naar behoren draait op Windows 8, u vindt dit overzicht op Microsoft.com.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.