ID.nl logo
Wat is hyperthreading?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Wat is hyperthreading?

Veel processoren hebben een techniek aan boord die bekend staat als hyperthreading. Het zorgt voor een snellere werking van de cpu, maar eigenlijk wil je het tegenwoordig liever niet meer. Hoe zit dat nou precies?

Hyperthreading deed z’n intrede bij de Pentium 4 in 2000, een hele tijd geleden alweer dus. Simpel gezegd is het een truc om tijdens het uitvoeren van een instructie niet gebruikte delen van de processorkern toch nuttig aan het werk te zetten. Door alvast andere instructies te laten verwerken. Mits het besturingssysteem aangepast is voor hyperthreading, en dat was in de begindagen nogal een probleem. Dit leidde tot soms zelfs tragere in plaats van snellere computers.

Later werkte het trucje alleraardigst. Je kunt immers gelijktijdig met een instructie ook alvast een andere laten verwerken. Soms gaat het mis en blijkt die tweede instructie toch niet nodig te zijn en wordt deze gedumpt. In z’n algemeenheid levert de truc volgens Intel uiteindelijk toch zo’n 30% snelheidswinst op. Let wel: we hebben het nu over de vroege generatie hyperthreading-processors. Die bevatten maar één echte CPU-kern en dus was elke versnelling die enige vorm van parallele (ver)werking kon realiseren een mooie verbetering. Later werd het technisch gezien eenvoudiger om meerdere CPU-kernen(waarbij CPU overigens staat voor Central Processing Unit; in goed Nederlands processor) op één chip te plaatsen. Toch zie je ook daar dat hyperthreading nog steeds gebruikt wordt; simpelweg om elk van deze ‘cores’ sneller te maken. Je kunt hyperthreading ook zien als een soort van virtuele processor. Door het besturingsyssteem worden ze meestal gewoon als 'losse' processor gezien.

©PXimport

Toekomst zonder hyperthreading

Toch ligt de toekomst niet in hyperthreading. Sterker nog: Intel beveelt tegenwoordig aan om (indien mogelijk) dat hele hyperthreading maar uit te zetten. De reden is simpel: het is een oudere techniek die helemaal niet veilig blijkt te zijn. Hackers kunnen data ontfutselen door aan hyperthreading te rommelen. Spectre en Meltdown zijn de bekendste voorbeelden van hacks rondom de techniek. En er zijn inmiddels helaas meer van dit soort hacks in omloop. Intel neemt dan ook langzaam afscheid van het riskante hyperthreading. Meer CPU-kernen is een veiliger oplossing die in deze tijd ook makkelijk en vooral goedkoper te realiseren is. Toch zul je voorlopig nog wel een poos met de erfenis van hyperthreading te maken hebben. Heel veel relatief recente processors (en dus computers) hebben de techniek aan boord.

Omdat het vervangen van laptops en pc’s veel minder snel gaat dan vroeger, draait hyperthreading ook nog wel een tijdje mee. Zorg dus voor een bij de tijd zijnd systeem door regelmatig updates te installeren. Overigens is de kans dat jij als thuisgebruiker echt te maken krijgt met Spectre, Meltdown en soortgelijken niet heel groot. Het zijn vooral datacenters die in de problemen komen. Doordat zij aantrekkelijke doelwitten zijn voor hackers, zorgen patches aldaar tegen de hacks voor forse snelheidsverliezen. En dat leidt weer tot stijgende energiekosten, trager reagerende servers, enzovoorts. Het uitschakelen van hyperthreading daar heeft zonder meer een enorme invloed!

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Kärcher: compacte schoonmaakset voor je fiets
© Kärcher
Mobiliteit

Nieuw van Kärcher: compacte schoonmaakset voor je fiets

Kärcher breidt zijn assortiment mobiele reinigers uit met een speciale Bike Kit voor de OC 4 lagedrukreiniger. De set is ontwikkeld voor wie zijn fiets grondig maar voorzichtig wil schoonmaken – bijvoorbeeld na een rit door modder of over stoffige paden. De Bike Kit is geschikt voor thuisgebruik, maar ook handig voor onderweg dankzij het compacte formaat en de slimme opbergmogelijkheden.

Opzetstukken voor verschillende soorten vuil

De Bike Kit bevat drie accessoires die je rechtstreeks op het spuitpistool van de OC 4 bevestigt. De zachte universele borstel verwijdert vuil van lastig bereikbare plekken zonder de lak te beschadigen. Met de foam jet breng je een gelijkmatige schuimlaag aan, die vuil losweekt voordat je begint met afspoelen. De 4-in-1 spuitkop biedt vier straalsoorten, waaronder een platte straal en een puntstraal, waarmee je eenvoudig schakelt tussen kracht en precisie.

Ook aan het opruimen is gedacht: na het schoonmaken droog je de fiets met de meegeleverde microvezeldoek. Alles past netjes in een waterafstotende draagtas, die op haar beurt weer in de watertank van de OC 4 opgeborgen kan worden. Zo neem je de complete set mee zonder extra ruimte in te nemen.

©Kärcher

Duurzaam reinigen met plantaardige ingrediënten

De reiniger in de Bike Kit – de RM 640N – bestaat voor 99% uit natuurlijke ingrediënten en bevat geen fosfaten, microplastics, kleurstoffen of parfums. De actieve stoffen zijn plantaardig. De reiniger verwijdert vuil zoals modder, stof en vettige aanslag en helpt de conditie van je fiets te behouden.

De reiniger is te gebruiken via de foam jet of rechtstreeks uit de spuitfles. Wie wil besparen op verpakkingsmateriaal, kan kiezen voor het bijbehorende concentraat, goed voor vier navullingen.

Verkrijgbaarheid

De Kärcher OC 4 Bike Kit is los verkrijgbaar, maar ook als complete set samen met de OC 4 reiniger. Meer informatie: www.kaercher.com


©Kärcher