Test: Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier

© PXimport

Test: Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier

Computer accessoires

Geplaatst: 9 augustus 2012 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Redactie

Bij het opstarten van Ghost Recon: Future Soldier bekroop ons in eerste instantie een déjà vu-gevoel. Wéér een game waarbij de speler start in een bepantserd voertuig en wéér een game waarin het de bedoeling is uit een benarde gevechtssituatie te ontsnappen... Gelukkig sloeg dit gevoel al snel om.

Door een leuke en onverwachte twist in het begin van de game, raakt u betrokken bij het werk van de Ghosts. En zoals u zich van eerdere Ghost Recon-games wellicht herinnert, betreft het hier een geheime Elite eenheid van het Amerikaanse leger. Net op het moment dat u deze eerste verrassing te boven bent gekomen, komt de volgende twist alweer aanzetten en begint het spel pas echt. We verklappen verder geen details over deze opening, maar het zorgt er wel voor dat de speler zich afvraagt wat er allemaal nog staat te gebeuren.

Wapens en gadgets

Zoals de naam al doet vermoeden, speelt Future Soldier zich af in de nabije toekomst. Alle wapens en gadgets zijn dus behoorlijk geavanceerd. Desondanks is de wereld nog steeds geen betere plek en zijn terroristen en ander gespuis nog altijd aan de orde. Vooral wapenhandelaren blijken het onderwerp van gesprek te zijn in deze third-person-shooter van Ubisoft.

Terwijl de Ghosts op jacht zijn naar verschillende wapenhandelaren en corrupte partijen, wordt u als speler door een aantal verschillende omgevingen geleid. Van een sereen sneeuwlandschap in Noorwegen tot een droge woestijn in Afrika, u komt het allemaal tegen.

Helaas zijn de omgevingen niet altijd even mooi. Grafisch gezien kent de game dan ook hoogte- en dieptepunten. Zo is vroeg in de game het uitzicht vanuit een jeep absoluut niet imposant en zelfs kartelig, terwijl de Ghosts op andere momenten weer fantastisch mooi in beeld zijn gebracht met fijne details.

Tactisch te werk gaan

In tegenstelling tot de meeste shooters, is het binnen de Ghost Recon-serie altijd de bedoeling geweest om tactisch en rustig te werk te gaan. Rent u zonder na te denken op de tegenstander af, dan resulteert dit eigenlijk altijd in een snelle dood. Om de Ghosts te helpen bij hun missies, kunt u gelukkig gebruikmaken van allerlei technische snufjes die voor een extra tactisch element zorgen.

© PXimport

Future Soldier biedt u handige hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de recon drone.

Een mooi voorbeeld van deze snufjes is de 'recon drone'. Deze bestuurbare vliegende camera zorgt ervoor dat er een goed overzicht wordt gegeven van het slagveld. Vervolgens is het aan u om te kiezen of u de obstakels te lijf gaat met een goed getimed schot, of dat u de tegenstanders ontwijkt om er ongezien voorbij te glippen. Voor elke missie heeft u de mogelijkheid om uw uitrusting naar smaak aan te passen. Dit gaat echter een stuk verder dan het simpelweg verwisselen van een wapen.

Het is namelijk mogelijk om van elk wapen zeer veel kleine onderdelen te veranderen. Wilt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een demper, of gaat u toch voor meer precisie met een andere loop. Maar ook zaken als de trekker, scope en handvaten zijn aan te passen, zodat u elke missie optimaal voorbereid kunt starten. Dit is ook wel nodig, gezien het lukraak op pad gaan vaak resulteert in het opnieuw moeten spelen van bepaalde stukken.

Highscore

Om het allemaal nog iets uitdagender te maken, werkt u in missies toe naar een uiteindelijke score. Des te minder u opvalt, des te hoger de score. Het kan soms dan ook een behoorlijke uitdaging zijn om deze score zo hoog mogelijk te laten uitvallen. Dat niet alleen, de tegenstanders blijken ook absoluut geen watjes te zijn. Op de normale moeilijkheidsstand zijn er een kogel of drie nodig om u het loodje te doen leggen. Schroef het niveau op, en ongezien blijven is een must.

Uw mede Ghosts vormen meestal een functioneel team, maar soms is het erg onhandig dat het niet mogelijk is om ze individuele opdrachten te geven. Wel is het mogelijk om met een gesynchroniseerd schot meerdere tegenstanders in één keer neer te halen. Een groter probleem is misschien wel het dekkingssysteem dat niet altijd even lekker werkt. Soms pakt uw Ghost gewoon net het verkeerde muurtje om achter te schuilen, met als gevolg dat u door de vijand wordt gezien.

© PXimport

In de co-op-modus is het belangrijk om de te voeren tactiek goed te bespreken.

Gelukkig is er de mogelijkheid ingebouwd om de missies met uw vrienden te spelen. In de online co-op-modus is het een stuk makkelijker om tactieken te bespreken en zo door de levels heen te lopen. Het is wel jammer dat dit alleen online mogelijk is en dus niet met vrienden thuis op de bank. Dit is extra frustrerend omdat het wel mogelijk is om de Guerilla-modus offline in co-op te spelen. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk hordes tegenstanders te verslaan.

Conclusie

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier is een leuke, uitdagende game. Zeker wanneer u zo hoog mogelijke scores aan het einde van missies wilt halen, kunt u een flinke tijd zoet zijn met deze game. De technische snufjes maken het doorlopen van de game soms misschien iets te makkelijk, maar ze blijken wel een erg vermakelijke toevoeging. Zowel grafisch als gameplaytechnisch heeft Future Soldier hoogte- en dieptepunten, waarbij de hoogtepunten gelukkig flink in de meerderheid zijn.

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier

Prijs € 64,99 voor PS3, € 62,99 voor Xbox 360, € 49,99 voor pc

Taal Engels gesproken, Engelse ondertiteling

Platform PlayStation 3, Xbox 360, pc

Ontwikkelaar Ubisoft

Uitgever Ubisoft

PEGI 18+

Genre Tactische shooter

Releasedatum 25 mei 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Verrassende wendingen vanaf het begin

Veel aan te passen aan uitrusting

online co-op met vrienden

Minpunten

Cover systeem werkt niet altijd goed

Teamgenoten beperkt aan te sturen

geen offline missie co-op

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000