Missende iconen in Startmenu? Zo krijg je die terug

Missende iconen in Startmenu? Zo krijg je die terug

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 september 2022 - 10:57

Soms zet je je Windows-computer aan en dan merk je ineens dat er iconen verdwenen zijn uit het Windows-startmenu. Wat moet je dan doen? Hier wat tips die daarbij kunnen helpen.

Op zowel Windows 10 als Windows 11 heb je een proces genaamd StartMenuExperienceHost.exe. Dit programma beheert het Startmenu. Wanneer je het onderdeel een keertje opnieuw opstart, dan verdwijnen veel problemen als sneeuw voor de zon. Hoe ga je te werk?

1.      Open Taakbeheer via Ctrl + Shift + Esc.

2.      Ga naar Details en druk onderin op Meer details.

3.      Klik met je rechtermuisknop op StartMenuExperienceHost.exe en beëindig de taak.

4.      Bevestig nu je keuze.

5.      Klik op het Startmenu om het proces te activeren.

Het kan ook helpen een keer de Verkenner opnieuw op te starten. Open wederom Taakbeheer en zoek onder het tabblad Processen de functie Windows Verkenner. Selecteer die optie met je rechtermuisknop en druk op Opnieuw opstarten.

Startmenu-iconen tevoorschijn toveren

Een andere optie is gebruikmaken van de System File Checken (SFC). Dit onderdeel binnen Windows 10 scant het complete systeem en controleert de integriteit van het systeem. Ook kun je hiermee ontbrekende of gecorrumpeerde bestanden herstellen. In dit uitgebreide artikel lees je daar alles over. Dit kost wel wat tijd; maar als je tegen problemen op systeemniveau aanloopt, dan is dit vaak de beste optie die je tot je beschikking hebt. De moeite waard!

Daarnaast is het nog een optie om de cache van iconen even te verversen. Dit kun je doen via de Opdrachtprompt. Zoek dat programma op via Start en selecteer het met je rechtermuisknop. Selecteer Als administrator uitvoeren. Vervolgens voer je de onderstaande regels in.

1.      cd /d %userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer

2.      taskkill /f /im explorer.exe

3.      del iconcache*

4.      explorer.exe

5.      Start nu je Windows-computer opnieuw op.

Let op: want wanneer je de Windows Verkenner opnieuw opstart (explorer.exe) dan gaat Windows even op zwart. Door explorer.exe via de Opdrachtprompt te activeren, start je de Verkenner opnieuw op.

Tot slot behandelen we nog een opmerkelijke optie: Google Drive verwijderen. Mocht je deze software op je computer hebben staan, dan kan het zijn dat die voor problemen zorgt. Wil je kijken of dit de iconen terugbrengt in het Startmenu, verwijder de app dan. Dat kun je doen door de app op te zoeken via het Startmenu en hem met je rechtermuisknop te selecteren. Kies nu de optie Verwijderen. Brengt dat de iconen niet terug, probeer dan één van de andere opties.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000