Miniprojectoren

Computer accessoires

Geplaatst: 3 april 2012 - 07:33

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

De tijd dat projectoren even groot waren als een pc, is voorbij. De apparaten worden steeds kleiner. Enkele producenten slagen er zelfs in om het formaat te reduceren tot dat van een dik mobieltje. Compleet met ingebouwde batterij en voldoende aansluitingen. Een film op een usb-stick of SD-kaartje erin, en ze toveren een huis- of hotelkamer om tot een kleine bioscoop!

Nu zakprojectoren op een prijspunt van rond de 200 euro beginnen te komen, worden ze ook wat interessanter voor de doorsnee consument. Het blijft verbazingwekkend dat men erin slaagt om - compleet onafhankelijk van het stroomnet - een lichtsignaal van 20 tot 50 lumen sterk op de muur te toveren. En dit vanuit een bakje van amper tien bij zes centimeter groot en een paar honderd gram zwaar. De beeldschermgrootte flirt daarbij met een diagonaal van honderd inch, en dit vanaf drie meter afstand. De kwaliteit van een volledig opgeladen batterij laat het bij sommige modellen zelfs toe om een speelfilm te bekijken. Dit moet dan wel in een goed verduisterde omgeving gebeuren, want als we de projectoren op maximale helderheid instellen, halen we meestal de pauze niet.

Zo'n zakprojector klinkt leuk, maar het is wel even opletten wat er aan accessoires meegeleverd wordt. Zo levert de ene fabrikant voldoende kabels mee om de projector zowel aan een laptop, als een tablet, als een tv te koppelen, terwijl de andere zelfs de meest voor de hand liggende kabel niet meelevert. Bij het ene toestel betaalt u ongevraagd mee voor een vrij overbodige afstandsbediening, terwijl andere fabrikanten deze gelukkig optioneel gemaakt hebben. Soms zit een handig statiefje standaard in de verpakking, soms vormt het een optie en soms is het zelfs helemaal niet beschikbaar. En het is jammer dat sommige producten eigenlijk alleen maar praktisch bruikbaar worden, als er een (dure) optionele batterij aangeschaft wordt. Kortom: even goed opletten wat er wel en niet wordt meegeleverd.

Testveld

Wij hebben voor deze test zes projectoren aan de tand gevoeld die eerlijkheidshalve niet helemaal vergelijkbaar zijn. Zo zijn de projectoren van Acer en Aiptek echt zakprojectoren te noemen, terwijl de overige geteste projectoren toch een slagje groter zijn. Ook de prijzen lopen daardoor uiteen van 175 tot 499 euro. We zullen bij deze test dan ook geen testwinnaar of redactietip uitroepen, daarvoor zijn de producten te verschillend. Wel is het interessant om te zien hoe het momenteel gesteld is met de markt van 'zakprojectoren'. Is één van de apparaten mogelijk interessant voor u om aan te schaffen? We hopen er in deze test achter te komen.

Philips PicoPix 1430

De zakprojector van Philips wordt eigenlijk gemaakt door het Franse Sagemcom, een onafhankelijk geworden afsplitsing van het ooit roemrijke Sagem. Met de ingebouwde mediaspeler kunt u een uitgebreid gamma aan filmbestandsformaten projecteren, waaronder mkv en Flash. Vreemd genoeg kan hij niet overweg met wmv- of mpg-formaten. Er wordt een kabeltje meegeleverd om een gewone usb-stick aan de mini-usb-poort te koppelen, en een AV-kabel om een camera of dvd-speler aan te sluiten. Een VGA-aansluiting om de projector op een notebook aan te sluiten, en een kabel om de PicoPix aan een iPhone of iPad te hangen, zijn beide opties die 20 tot 40 euro extra kosten. Vooral de VGA-optie lijkt ons onontbeerlijk, gezien dit toestelletje niet in staat is om zelfstandig powerpointbestanden correct te herkennen en weer te geven. Het meegeleverde opbergtasje is enkel geschikt voor de projector. Voor de wél meegeleverde accessoires, zoals het driepootje en de afstandsbediening, zult u een ander plaatsje in een tas moeten zoeken. De ingebouwde luidspreker levert met zijn 0,3 watt net iets te weinig kracht om werkbaar te zijn. Ook de geproduceerde 30 lumen lichtsterkte blijkt op het randje van het aanvaardbare. Het beeld komt dan ook enkel tot zijn recht in een zo goed als compleet verduisterde ruimte (de hotelkamer bijvoorbeeld). Gelukkig houdt de batterij het in de (eigenlijk altijd en overal vereiste) helderste stand iets meer dan anderhalf uur vol, zodat het kijken van een doorsnee film nog net haalbaar is.

Philips PicoPix 1430

Prijs € 255,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ingebouwde mediaspeler

Meegeleverd driepootje

Anderhalf uur op batterij

Minpunten

Geen ondersteuning van wmv of mpg

Essentiële kabels extra aan te schaffen

Te klein opbergtasje

Te weinig audiokracht

Aiptek PocketCinema V50

De PocketCinema V50 van Aiptek ziet eruit als een flink uit de kluiten gewassen afstandsbediening. De aanduiding V50 slaat op de 50 piek-lumen die dit bakje op de muur tovert. Dit maakt best indruk, al gaat het in werkelijkheid 'slechts' om 40 ANSI-lumen (American National Standards Institute, gemiddelde lichtsterkte gemeten over 9 vlakken in 100% wit). Een dergelijke helderheid doet helaas een stevig beroep op de batterij, waardoor deze het in de helderste modus slechts een uurtje volhoudt, waarna u hem maar liefst drie uur moet opladen met de netadapter. Te weinig om een film volledig te kunnen bekijken, helaas. Vaak herladen is dus de boodschap, al kan opladen ook terwijl de projector aan een usb-poort hangt. Moet u wel acht uur geduld hebben. Helaas is er geen VGA-aansluitmogelijkheid, in plaats daarvan wordt de usb-aansluiting gebruikt om de projector aan te sluiten op de computer. Dit kan jammer genoeg enkel na het installeren van een extra stuurprogramma, dat alleen beschikbaar is voor Windows XP, Vista of 7. Ook het interne geheugen van een povere 128 megabyte vonden we wat aan de magere kant. Gelukkig is er, zoals bij zo'n beetje alle modellen in deze test, de onvermijdelijke SD-sleuf. Deze kan hier zelfs netjes weggestopt worden achter een rubberen beschermklepje. De bediening van de wat stugge gebruiksinterface gaat via aanraakzones bovenaan het doosje. Hierdoor voelt men geen feedback van de drukbeweging, zodat telkens een blik op het geprojecteerde beeld nodig is om bevestiging te krijgen van de gemaakte keuze. Vandaar dat wij bij de V50 - sneller dan bij de concurrenten - naar de afstandsbediening grepen. Meestal een vrij overbodige accessoire, die bij deze projector gelukkig wel standaard wordt meegeleverd.

Aiptek PocketCinema V50

Prijs € 260,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Erg compact

Produceert een aanvaardbare helderheid

Meegeleverde afstandsbediening

Minpunten

Korte accuduur

Klein intern geheugen

Koppeling enkel via usb en extra driver nodig

Acer C20

Met zijn matte metalen rand en zwarte bovenkant, doet de C20 van Acer een beetje denken aan een dubbeldikke iPhone. Het is zowat de kleinste van alle projectoren in deze test, met zijn 168 gram zeker de lichtste en - vooral - de goedkoopste: voor 175 euro hebt u hem in bezit. Het geproduceerde beeld van 20 ANSI-lumen is helaas navenant de prijs. Enkel met de gordijnen helemaal dicht en het liefst in een pikdonkere omgeving is de projectie acceptabel. Hopelijk hoeft u tijdens de projectie in het donker niets te regelen aan het toestel, want de bedieningsknoppen zitten zodanig vlak verwerkt in het bovenste gedeelte, dat u er op de tast vaak naast duwt. Er is een nóg lichtzwakkere spaarmodus beschikbaar, maar deze is zo goed als onbruikbaar. Ook de batterijduur - drie kwartier in de helderste projectiestand - is absoluut onvoldoende voor echt kijkplezier. Qua bekabeling heeft Acer het wel goed voor elkaar, de volgende kabeltjes worden meegeleverd: een omzetkabeltje voor micro-usb naar usb, een volwaardige usb-aansluitkabel, een audiokabel en een VGA-kabel. Zo kan de C20 ook aan de laptop worden gehangen.

Het is jammer dat de visuele mogelijkheden van dit toestelletje absoluut te zwak zijn voor enig professioneel gebruik. En eerlijkheidshalve moeten we hieraan toevoegen dat Acer als enige niet in staat bleek om onze avi-filmpjes correct af te spelen. Het viel ons ook op hoe snel dit toestel warm werd, al duidt het ontbreken van enige ventilatie erop dat ze hier bij Acer niet echt wakker van liggen.

Acer C20

Prijs € 175,-

Oordeel 5/10

Pluspunten

Prijs

Mooi uiterlijk

Veel aansluitmogelijkheden

Minpunten

Niet helder genoeg

Wordt snel warm

Te kleine accu

Herkent geen avi-bestanden

Optoma PK301 Pico Projector

De PK301 van Optoma is de helderste van de echte zakprojectoren: op netstroom of met de optionele 'High Performance Accu' haalt hij 50 lumen. Met zijn standaard meegeleverde batterij houdt hij het op een matige en eigenlijk onwerkbare 20 lumen. Hetzelfde liedje moeten we helaas ook aanhalen als het om de accuduur gaat: het apparaatje gaat ruim twee uur mee in de helderste modus met de extra batterij (en zelfs vijf uur in de minder bruikbare 'ecomodus'), maar laat het al na een uur afweten met de standaard meegeleverde batterij. Echt onvoldoende om een film te kunnen bekijken. Qua accessoires treffen we het volgende aan: een VGA-, een usb- en een AV-kabel, een afstandsbediening en een beschermhoesje waarin alleen het toestel past. U weet intussen wat we over het praktische nut van een afstandsbediening voor deze materie denken. Voor een vaak nuttiger speeltje als een driepoot of een interessantere verbindingskabel voor de iPad/iPhone/iPod, worden we verwezen naar de winkel met extra te betalen opties. Een prijs net onder de 250 euro laat weliswaar nog wat financiële ruimte voor een paar van deze extraatjes (de 'High Performance Accu' voor 143 euro plus de Apple-set van 54 euro, bijvoorbeeld), maar dan komen we al snel een eind over de 400 euro, en naderen we dus de prijsklasse van de beter bruikbare 100+ lumen-modellen.

Optoma PK301 Pico Projector

Prijs € 285,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

50 lumen op netstroom

Minpunten

Slechts op zijn best met een paar (dure) opties

Te kleine opbergtas

Erg klein intern geheugen

Dell M110

Dell stapte recent in de markt van de miniprojectoren met deze M110, op basis van de op DLP (Digital Light Processing) gebaseerde led-technologie. We durven het geen volwaardige zakprojector te noemen, het is een beetje een buitenbeentje in dit artikel. Dit heeft grotendeels te maken met het ontbreken van een batterij. Deze Dell M110 is bijna een centimeter dikker dan de haast gelijk ogende Philips PicoPix, maar toch moet u hem aan een stopcontact koppelen om aan de slag te kunnen. Dit stelt deze projector wel in staat om een hoge helderheid te produceren: 300 lumen is zesmaal feller dan wat de andere projectoren uit deze test halen. Ook met de contrastratio van 10000:1 laat hij de andere toestelletjes ver achter zich. Daarmee is de M110 - naast de BenQ - zowat het enige product in deze categorie dat ook professioneel gebruikt kan worden. Het maximale beeld dat hij op de muur projecteert komt netjes leesbaar over, zelfs op meer dan tien meter afstand, in een niet verduisterde zaal of een ruimte met buitenramen. Ook de ruime en van handvat voorziene nylon draagtas, waarin u naast de voedingsadapter en voedingskabel ook de VGA-kabel kwijt kunt, maakt van deze projector een handige reisgenoot voor de rondreizende accountmanager met demobehoeften. Door één van de rubberen voetjes uit te draaien meten we tot 6° inclinatie, waardoor het publiek perfect zicht heeft. Maar tegenover al dat moois staat helaas ook een stevig prijskaartje, waardoor de M110 niet echt weggelegd lijkt om gezellig thuis of onderweg naar filmpjes op de muur te kijken.

Dell M110

Prijs € 439,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Professioneel bruikbare helderheid

Ruime en praktische draagtas

Minpunten

Geen batterij

Vrij groot

Stevige prijs

BenQ Joybee GP2

Ook BenQ gooit zich in de arena van de miniatuurprojectoren, maar evenmin als de Dell M110 verdient de Joybee GP2 het label 'zakprojector'. Daarvoor is het toestel te groot en - vooral - te afhankelijk van het stroomnet. De enige toegeving op dit gebied is een optionele batterij, die niet alleen nog eens 100 euro aan de al stevige strataprijs van 500 euro toevoegt (adviesprijs BenQ 600 euro), maar de projector bovendien dubbel zo dik maakt. In tegenstelling tot Dell levert BenQ een kubusvormige draagtas mee, die met voedings- en koppelingskabels erbij gepropt, een onhandige dikte bereikt. Door het ontbreken van een handvat is hij bijzonder onpraktisch. Dit gegeven wordt nog versterkt door het gewicht van de projector, dat de halve kilo ruim overtreft. Ondanks zijn nog hogere prijsklasse haalt de Joybee niet de helderheid van de Dell. De 200 lumen volstaat wel om in een niet verduisterde omgeving een professionele presentatie te houden. Ook een filmpje in familie- of vriendenkring gaat best, als er een stopcontact in de buurt is. De tweemaal twee watt audiosterkte die de BenQ aflevert, is het krachtigste wat we in deze test aantreffen. Wat dit toestel uniek maakt, is de geïntegreerde docking-mogelijkheid voor een iPod of iPhone aan de bovenkant van de projector. Een zelf opgenomen video projecteren is dus slechts een kwestie van inpluggen en afspelen. De lamp zou het ook vijftig procent langer volhouden dan de 20.000 uur die alle concurrenten claimen. Dit kunnen we binnen het korte tijdbestek van onze testperiode helaas noch ontkennen noch bevestigen.

BenQ Joybee GP2

Prijs € 499,-

Oordeel 6/10

Pluspunten

Goede audio

Professioneel bruikbare helderheid

Dock voor iPhone/iPod

Minpunten

Erg duur, zeker met optionele batterij

Onhandige opbergtas

Zwaar

Conclusie

Een heuse projector in broek- of jaszakformaat begint een haalbare technologie te worden. In een zo goed als volledig verduisterde ruimte projecteren de toestellen een groot beeld op de muur. De geïntegreerde audio produceert een net verstaanbaar geluid en de standaard meegeleverde batterij levert meestal net genoeg stroom om een doorsnee film te bekijken. We koppelen - ook de kleinere modellen - het liefste aan het stroomnet, zodat we niet in spanning moeten afwachten of het einde van de film wel gehaald wordt. U begrijpt het: volledig volwassen durven we de productfamilie van de zakprojectoren nog niet noemen. Met enkele essentiële opties zoals kabels, zitten we bij Philips, Optoma, Acer en Aiptek al snel tussen de 300 en 400 euro. Dat lijkt ons nog teveel voor de geleverde kwaliteit. In een iets volumineuzer marktsegment, waarin we producten als de M110 van Dell en de Joybee van BenQ aantreffen, vinden we een professioneel bruikbare helderheid, ook in niet verduisterbare ruimtes. Maar ook hier is de prijs/prestatie-verhouding nog niet wat wij ervan verwachten.

Vergeet de beloftes die gemaakt worden bij gebruik in een of andere spaarmodus: het geproduceerde beeld is in die gevallen nauwelijks zichtbaar, zeker als het maximaal uitvergroot wordt om de ondertitels van een film te kunnen lezen. Ook de audio heeft voor een beetje leuk film kijken versterking en dus extra hardware nodig. Het uit de tas tevoorschijn toveren van een volwaardige home cinema is dus zeker niet mogelijk met deze kleine apparaatjes. Samengevat: we kunnen (nog) geen winnaar toekennen in deze productcategorie. Er is nog teveel werk nodig om de apparaten goed en voor professionelere doeleinden bruikbaar te maken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000