ID.nl logo
Maak van je tv een media-center met de Intel Compute Stick
© CIDimport
Huis

Maak van je tv een media-center met de Intel Compute Stick

Niet iedereen heeft zin om elke vier of vijf jaar een gloednieuwe tv aan te schaffen om bij de tijd te blijven. Doorgaans werkt de tv namelijk nog prima, maar zijn de ‘smart’-zaken verouderd, omdat de fabrikant geen updates meer uitvoert. Zonde. Maar niet onoverkomelijk dankzij de nieuwe generatie mini-pc’s, zoals de Intel Compute Stick.

©CIDimport

  Dit is een partnerartikel. Lees hier wat dit betekent.
 

Streaming media is bijzonder handig. En tegenwoordig goed mogelijk met apparaatjes als de Chomecast van Google, de Apple TV van Apple en bijvoorbeeld de Compute Stick van Intel. Het voordeel van de eerste twee is dat er een systeem op staat wat vaststaat. U kunt er niets aan veranderen, waardoor het uitermate stabiel werkt. Echter: sommige gebruikers willen juist eigen software installeren. En dat kan weer wel met de Compute Stick. Want daar draait gewoon Windows 10 op!
 

De basis

©CIDimport



De Intel Compute Stick is bijzonder klein: ietsje groter dan een Google Chromecast. Hij heeft wel meer voeding nodig.

Om een tv om te bouwen tot multimedia-wonder, is een paar zaken nodig. We gaan er in dit verhaal vanuit dat u een flexibel, klein en zuinig platform zoekt. Een apparaatje als de Intel Compute Stick is dan een goede start. Er is een versie met Linux en een versie met Windows 10. Beide beschikken over dezelfde hardware: een Intel Atom Z3735F. Dit is een quad core atom (echte cores) met een snelheid van 1,33 GHz standaard en een boost van 1,83 GHz. Intel heeft de processor 2GB geheugen gegeven. De geïntegreerde grafische chip kan prima Full HD renderen, waardoor films spelen geen probleem is.

Alles bij elkaar gebruikt deze stick zo’n 6 tot 7 watt onder belasting.

Nu is dit natuurlijk geen beest van een processor, dus verwacht geen ‘lightning speed’ als u Windows start. Tevens zult u af en toe toch even moeten wachten als u applicaties start of installeert. Echter: surfen gaat prima en ook ons mediapakket Kodi draait uitstekend. Mede vanwege de vele optimalisaties die deze software in de loop der jaren heeft ondergaan. Het draait immers overal op. Inclusief een Rasberry Pi.
 

Randapparatuur

©CIDimport



Zorg voor een fijn toetsenbord met geïntegreerde trackpad. Kies bij voorkeur voor een model met 5 GHz.

Met de stick bent u een heel eind, maar u bent er nog niet. U moet de Compute Stick nog kunnen bedienen. Daarvoor zijn talloze oplossingen, maar uit ervaring weten we dat een toetsenbord met geïntegreerde mouse-pad erg handig is bij een tv. Een losse muis werkt niet prettig en gaat dus irriteren.

Er zijn een paar modellen die prettig werken. Echter: wij raden met klem een draadloos systeem dat op 5 GHz werkt aan, omdat u dan de Wi-Fi-module in de Compute Stick niet in de weg zit. We weten van Rapoo dat de E9180P aan deze specificaties voldoet. Logitech werkt nog op 2,4 GHz wat in theorie kan storen.

Daarnaast is het handig om een gevoede usb-hub aan de Compute Stick te koppelen. Er is namelijk maar één usb-poort voor handen. Met de receiver van het toetsenbord bent u al direct klaar. Dat zou niet handig zijn natuurlijk.
 

Wi-Fi

©CIDimport



Zorg voor een heel stabiele en snelle Wi-Fi-verbinding, want anders krijgt u gegarandeerd stotteringen bij het kijken van films.

Tenslotte raden we het met klem aan om het draadloze netwerk onder de loep te nemen. De Compute Stick biedt alleen een draadloze koppeling met het thuisnetwerk. Dus als u full-hd video gaat streamen, is het noodzakelijk dat uw Wi-Fi op orde is.

Wij hebben in de testomgeving zowel een Ubiquiti-systeem als een Wi-Fi-systeem van Engenius voor handen. Dat heeft prima gewerkt. Ook bij zwaardere streams. Op de standaard Wi-Fi van de router van de provider verloopt het minder soepel. We zien regelmatig blokjes en ook het geluid wil nog weleens wegvallen.

Dat ligt overigens niet alleen aan die router. De Compute Stick biedt een Wi-Fi-verbinding op 2,4 GHz met maar één antenne. Dat heeft zo zijn invloed op bereik, bandbreedte en stabiliteit. Kortom: zorg voor een degelijk accesspoint als u hiermee gaat streamen.

 

Beginnen

©CIDimport



Wij hebben goede ervaringen met JRiver en Kodi. Deze pakketten draaien prima op de Compute Stick.

U hebt nu de nodige spullen om te beginnen. Als u de Compute Stick voor het eerst aansluit, zal deze Windows 10 installeren. Dit proces is vrij eenvoudig, maar wij raden aan even goed op te letten bij het instellen van uw account. Zodra de Windows aan een netwerk gekoppeld is, zal deze u namelijk op een gegeven moment vragen om in te loggen op uw ‘Live-account’. Doe dit niet als u de Compute Stick alleen wilt gebruiken als mediacenter! U moet dan namelijk elke keer inloggen, wat niet handige is. Als u deze stap overslaat en geen wachtwoord invoert, kunt u de stick gewoon inschakelen en direct gebruiken.

Als Windows is geïnstalleerd, hebt u een paar keuzes in mediapakketten. Wij raden ofwel JRiver aan (betaald pakket), ofwel Kodi. Wat beter werkt, is geheel een kwestie van smaak. Beide pakketten hebben een uitstekende app (wij werken graag met Yatse voor Kodi in plaats van de standaard-app) en beide paketten presteren goed op de Compute Stick. Geen stotteringen of andere vervelende zaken.
 

Geluid

De Compute Stick heeft alleen hdmi-uit. Dat betekent dat zowel het geluid als het beeld via hdmi wordt verstuurd. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Wij hebben het geluid optisch vanuit de tv weer naar de receiver laten lopen. U kunt – indien mogelijk - ook de Compute Stick direct aan de hdmi-ingang van de receiver koppelen. Of daar de Wi-Fi-ontvangst optimaal is, is echter maar de vraag. Tijdens onze test was dat niet mogelijk vanwege matige ontvangst.


Overige toepassingen

Wat u verder nog kunt of wilt doen met de Compute Stick is natuurlijk geheel afhankelijk van de wensen en eisen. Feit is: de mediapakketten werken uitstekend op deze kleine stick. Surfen gaat ook goed en vlot genoeg. Net als Youtube of Quicktime-video.
 

Conclusie

De Intel Compute Stick kan van een standaard tv een volwaardige mediacenter maken. U zult er wel rekening mee moeten houden dat er slechts één usb-poort voor handen is, en dat de Compute Stick alleen via Wi-Fi werkt.

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.