Laat Cortana zoeken met Google in plaats van Bing

© PXimport

Laat Cortana zoeken met Google in plaats van Bing

Computer accessoires

Geplaatst: 25 april 2016 - 03:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Redactie

Standaard maakt Cortana gebruik van Bing voor haar zoekopdrachten, maar er is een manier om Google als standaard in te stellen als je dat liever hebt. Met Firefox of Chrome is dat een fluitje van een cent.

Cortana gebruikt in Windows 10 standaard de zoekmachine Bing voor alle zoekopdrachten. Als je echter liever wilt dat er gebruik gemaakt wordt van Google, dan kan dit, maar er is geen "officiële" methode om Cortana's zoekmachine te wijzigen. Windows heeft namelijk geen ingebouwde optie hiervoor. Lees ook: Zo kun je Cortana gebruiken in Windows 10.

De reden lijkt te zijn dat Cortana zelf ondersteund wordt door Bing, dat wil zeggen dat alles wat Cortana kan en weet voortkomt uit Bing. Dat werkt prima en maakt weinig verschil als het gaat om het geven van de weersverwachting of het uitrekenen van een som, maar voor gewone zoekopdrachten prefereren veel mensen uiteindelijk toch Google.

Het is gelukkig mogelijk om Cortana je zoekopdrachten te laten uitvoeren met Google, maar daarvoor zul je wel gebruik moeten maken van Chrome of Firefox. Andere browsers, waaronder Edge en Internet Explorer van Microsoft, bieden hiervoor geen ondersteuning.

Firefox gebruiken

Als je Firefox gebruikt, kun je zoekmachine van Cortana automatisch wijzigen zonder dat je daar add-ons van derden voor nodig hebt. Je hoeft namelijk alleen maar de nieuwste versie van Firefox te downloaden en deze in Windows 10 als standaardbrowser in te stellen.

Dit kun je doen door in de zoekbalk naast de Start-knop te zoeken naar standaardprogramma's. Klik vervolgens op het zoekresultaat Standaardprogramma's en scrol bij Standaard-apps naar Webbrowser. Klik hier op de ingestelde browser en kies Firefox in de lijst die verschijnt.

Je kunt nu in Firefox kiezen welke zoekmachine standaard gebruikt moet worden door in de zoekbalk op het vergrootglas te klikken en Zoekinstellingen wijzigen te kiezen. Vervolgens kun je in de lijst een standaardzoekmachine kiezen. Als je een vinkje bij Deze zoekmachine voor zoekopdrachten vanuit Windows gebruiken zet zal deze voortaan ook door Cortana zal worden gebruikt.

Chrome gebruiken

Als je gebruikmaakt van Chrome heb je wel een extensie nodig, Chrometana genaamd. Installeer de extensie en typ vervolgens chrome://extensions in de adresbalk. Scrol omlaag naar Chrometana en klik op Opties. Er wordt nu een nieuwe pagina geopend waarop je je gewenste zoekmachine voor Cortana kunt kiezen. De instellingen worden toegepast zodra je het tabblad afsluit.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000