In 17 stappen aan de slag met SpotWeb op je NAS

© PXimport

In 17 stappen aan de slag met SpotWeb op je NAS

Geplaatst: 26 mei 2016 - 03:13

Aangepast: 14 december 2022 - 14:54

Maikel Dijkhuizen

Spotnet is een programma om films, series en muziek in nieuwsgroepen te vinden. Helaas moet je Spotnet wel op een pc installeren. Niet zo handig als je mediacollectie op een NAS staat. Dankzij SpotWeb is het mogelijk om Spotnet op je NAS te draaien.

1 Waarom SpotWeb?

SpotWeb is eigenlijk de NAS-versie van Spotnet. Spotnet is superhandig, maar het is omslachtig om op je pc te downloaden om vervolgens de films alsnog te bewaren op je NAS. Met SpotWeb installeer je Spotnet op de webserver van je NAS, zodat je met ieder apparaat mediabestanden kunt zoeken en downloaden. SpotWeb is voor verschillende NAS'en beschikbaar, al werkt de installatie bij ieder merk wel op een andere manier. In deze workshop leggen we uit hoe je SpotWeb op een NAS van Synology en QNAP aan de praat krijgt. Lees ook: Spotnet 2.0 - de beste tool voor downloaden van usenet.

 

© PXimport

2 Benodigdheden

Voordat je met SpotWeb aan de slag gaat, is er wel wat voorbereiding vereist. Je hebt in ieder geval een NAS met behoorlijk wat opslagruimte nodig om mediabestanden te bewaren. Zorg er verder voor dat je toegang hebt tot de nieuwsgroepen. Je regelt dat door een (prepaid)abonnement bij een usenetprovider te nemen, zoals Eweka, NewsXS of Giganews. Dat kan al voor enkele euro's per maand, waarna je onbeperkt films, series en muziek in uitstekende kwaliteit kunt downloaden. Je hebt de inloggegevens van de usenetprovider nodig om SpotWeb te gebruiken.

3 Synology-NAS

Voordat je SpotWeb op je Synology-NAS installeert, tref je eerst de nodige voorbereidingen. Aangezien je het programma op een webserver installeert, dien je die eerst op je NAS te activeren. Log in op dit netwerkapparaat door DiskStation Manager (DSM) in de browser te openen. Ga naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen en installeer zo nodig de nieuwste versie van DSM. Je klikt bij Toepassingen vervolgens op Webservices, waarna je een vinkje plaatst voor Web Station inschakelen. Kies voor Toepassen en klik bovenaan op PHP-instellingen. Via PHP-extensie selecteren vink je de optie mssql aan. Bevestig met OK / Toepassen.

 

© PXimport

4 MariaDB

SpotWeb bewaart alle spots van films, series en muziek in een database. Om die reden het je een database-applicatie nodig die overweg kan met het MySQL-protocol, namelijk MariaDB. Synology heeft een gebruiksvriendelijke methode ontwikkeld om apps toe te voegen vanuit het zogeheten Package Center. Klik daarop en navigeer naar Hulpprogramma's. Klik op MariaDB en vervolgens op Installeren om deze applicatie aan je Synology-NAS toe te voegen. Het is niet nodig om een wachtwoord voor de database in te stellen.

 

© PXimport

5 Pakketbron toevoegen

MariaDB is een applicatie die Synology standaard aanbiedt. Het is echter ook mogelijk om applicaties van derden te installeren. Hiervoor voeg je een zogeheten pakketbron aan DSM toe waarin meerdere applicaties zitten opgesloten. Op deze manier installeer je in de volgende stap SpotWeb. Open het Package Center en ga naar Instellingen / Pakketbronnen. Via Toevoegen typ je als naam Martijn de Vries en vul je als locatie het adres http://packages.mdevries.org in. Bevestig tweemaal met OK om de pakketbron definitief toe te voegen. Klik in het Package Center bovenaan op Vernieuwen om de nieuwe applicaties te laden.

 

© PXimport

6 SpotWeb installeren

Dankzij de pakketbron van Martijn de Vries installeer je nu SpotWeb op je Synology-NAS. Open het Package Center en ga naar Gemeenschap. Klik op Spotweb en voer daarna de installatie uit. Tijdens het installatieproces krijg je het verzoek om een MySQL- en SpotWeb-wachtwoord op te geven. Deze instellingen komen later aan bod. Laat de velden daarom leeg en klik op Volgende. Er verschijnt een mededeling in beeld dat je de installatie via een specifiek webadres moet voortzetten, namelijk http://IP-adres_NAS/spotweb/install.php. Klik op Volgende en laat het vinkje staan voor Voer het uit na installatie. Sluit de wizard met Toepassen.

 

© PXimport

Vertrouwensniveau

In sommige gevallen lukt het niet om SpotWeb op een Synology-NAS te installeren. De reden hiervoor is dat het Taiwanese merk niet iedere applicatie van externe ontwikkelaars zomaar vertrouwt. De melding "Kan SpotWeb niet installeren" verschijnt dan in beeld. Met een simpele aanpassing los je dit probleem op. Open het Package Center en klik bovenaan op Instellingen. Zet bij Vertrouwensniveau de instelling op Elke uitgever. Kies voor OK en voer de installatieprocedure van het programma nogmaals uit.

 

© PXimport

7 Installatie voortzetten

Open in je browser een nieuw tabblad en surf naar http://IP-adres_NAS/spotweb/install.php. Uiteraard gebruik je in plaats van IP-adres_NAS het IP-adres van jouw NAS. De url is dan bijvoorbeeld http://192.168.1.22/spotweb/install.php. SpotWeb controleert of de benodigde PHP-onderdelen aanwezig zijn. Klik onderaan op Next om de database-instellingen te openen. Zorg ervoor dat in het uitrolmenu de optie mysql is geselecteerd. Je noemt de server en database respectievelijk localhost en spotweb. Als username vul je ook spotweb in. Laat het veld achter Password leeg, aangezien je tijdens de installatie geen wachtwoord hebt opgegeven. Als laatste klik je op Verify database.

 

© PXimport

8 Usenetprovider toevoegen

SpotWeb heeft inloggegevens van een usenetprovider nodig om verbinding met de nieuwsgroepen te maken. Achter Usenet server geef je aan bij welke aanbieder je een account hebt. Vul vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord hiervan in. Verschijnt er een foutmelding of staat jouw usenetprovider niet in het overzicht vermeld? In dat geval selecteer je bij Usenet server de optie Custom. Vul vervolgens handmatig het serveradres in van je usenetprovider en controleer met Verify usenet server of SpotWeb verbinding met de nieuwsgroepen maakt.

 

© PXimport

9 SpotWeb delen?

Omdat je SpotWeb op de webserver van je NAS hebt geïnstalleerd, is het programma via internet bereikbaar. Je kunt de database zelfs met anderen delen, waarbij er alleen toegang via een persoonlijk account mogelijk is. In dat geval kies je voor Shared. Het staat je met de optie Single user ook vrij om SpotWeb uitsluitend voor jezelf te houden. Belangrijk is in ieder geval dat je deze instelling niet op Public laat staan, want daarmee is deze database voor iedereen beschikbaar. Vul bij het onderdeel Administrative user alle velden in en klik tot slot op Create system.

 

© PXimport

10 Inloggen

SpotWeb is nu vanuit het hoofdmenu van je Synology-NAS beschikbaar. Zodra je op SpotWeb klikt, opent het programma in een nieuw tabblad van je browser. Zoals je ziet is de database nog volledig leeg. Het is verstandig om eerst alle instellingen naar wens te configureren en daarna pas de database op te halen. Afhankelijk van de snelheid van je NAS duurt laatstgenoemd klusje namelijk vrij lang. Houd rekening met enkele uren. Klik rechtsboven op Log in en typ de accountgegevens die je in de vorige stap hebt aangemaakt. Bevestig met Login om toegang tot alle instellingen te krijgen.

 

© PXimport

11 SpotWeb instellen

SpotWeb heeft nogal wat instellingen die je naar je hand kunt zetten. Ga naar Config / Change preferences en kies bovenaan voor de Nederlandse taal. Bevestig onderaan met Change. Navigeer naar Configuratie / Voorkeuren wijzigen en wijzig naar eigen inzicht diverse opties om SpotWeb naar eigen wens in te richten. Zo is het bij de sorteervolgorde logisch om de nieuwste spots als eerste weer te geven. Geef ook aan hoeveel items je per pagina wilt tonen. Kijk verder even bij het tabblad Filters indien je bepaalde rubrieken wilt veranderen of verwijderen. Via Wijzig sla de instellingen op.

 

© PXimport

12 Installatie SABnzbd

In tegenstelling tot Spotnet bevat SpotWeb helaas geen geïntegreerde downloadclient. Wel is het programma in staat om samen te werken met een extern downloadprogramma op je NAS, namelijk SABnzbd. Deze applicatie dien je via een externe pakketbron te installeren op je Synology-NAS. Open in DSM het Package Center en ga naar Instellingen / Pakketbronnen / Toevoegen. Als naam en locatie vul je respectievelijk Synocommunity en http://packages.synocommunity.com in. Via tweemaal OK en Gemeenschap klik je bovenaan op Vernieuwen. Bij SABnzbd kies je daarna voor Installeren. Er verschijnt een melding dat ook het pakket Python wordt geïnstalleerd. Bevestig met Ja.

 

© PXimport

13 SABnzbd configureren

SABnzbd heeft toegang tot de nieuwsgroepen nodig om mediabestanden te downloaden. Daarom configureer je het downloadprogramma eerst voordat je met SpotWeb aan de slag gaat. Na de installatie geef je aan op welke bestandslocatie van de NAS je de bestanden wilt opslaan. In het volgende scherm kies je voor Toepassen. Open SABnzbd via het hoofdmenu en neem de wizard door. Je vult hierbij de juiste gegevens van de usenetprovider in, waarna je kiest voor Test Server. In de volgende vensters laat je alle opties ongewijzigd. Rond de wizard af en kies voor Ga naar SABnzbd.

 

© PXimport

14 Integratie downloadclient

Als SABnzbd eenmaal op je NAS is geconfigureerd, laat je het downloadprogramma simpel met SpotWeb samenwerken. Ga binnen SpotWeb naar Configuratie / Voorkeuren wijzigen / NZB afhandeling. Bij het bovenste onderdeel selecteer je Roep SABnzbd aan via HTTP door SpotWeb. Vul vervolgens de url in waarop SABnzbd bereikbaar is. Verder heb je de zogeheten API-sleutel van het downloadprogramma nodig. Je achterhaalt die door in SABnzbd naar Instellen / Algemeen te navigeren. Kopieer de API-sleutel naar het juiste SpotWeb-veld en bevestig met Wijzig. Dankzij deze koppeling is SpotWeb voortaan in staat om rechtstreeks downloadopdrachten naar SABnzbd te sturen.

 

© PXimport

15 Updaten en downloaden

Nu ben je klaar om de database met alle spots van mediabestanden op te halen. Open SpotWeb en klik linksonder bij Onderhoud op Ophalen. Let op: dit duurt meestal enkele uren. Laat SpotWeb openstaan en wacht af totdat de spots in beeld verschijnen. SpotWeb is nu klaar voor gebruik.

Het importeren van de SpotWeb-database gaat helaas niet altijd vlekkeloos. In de praktijk blijkt dat SSL-versleuteling van de nieuwsserver vaak roet in het eten gooit. Via Configuratie / Instellingen / Nieuwsservers schakel je SSL-encryptie uit. Verder kun je bij problemen de database op een andere manier updaten. Ga in DSM naar Configuratiescherm / Taakplanner / Maken / Door de gebruiker gedefinieerd script. Typ als script /usr/bin/php /volume1/web/spotweb/retrieve.php en klik op Planning. Als je deze taak periodiek uitvoert, hoef je de database niet meer handmatig bij te werken.

16 QNAP-NAS

SpotWeb is ook voor diverse andere NAS'en beschikbaar, zoals producten van QNAP. Wel is het een hele uitdaging om het programma hierop werkend te krijgen. Op internet circuleren bij diverse fora zogeheten qpkg-pakketten van SpotWeb die je aan de NAS kunt toevoegen. SpotWeb heeft daarnaast diverse andere tooltjes nodig om te functioneren. Zoek naast SpotWeb verder ook naar qpkg-bestanden van Entware-ng en SABnzbdplus. Net als bij een Synology-NAS het geval is, bewaart SpotWeb alle spots in een database. Ga naar Configuratiescherm / Applicatie-servers / SQL Server en zet een vinkje voor Activeer SQL Server. Bevestig met Toepassen.

 

© PXimport

17 Qpkg-bestanden installeren

Zodra je eenmaal een qpkg-bestand van SpotWeb en de andere genoemde tooltjes uit de vorige stap te pakken hebt, voeg je die eenvoudig aan de QNAP-NAS toe. Open het onderdeel App Center en klik rechtsboven op het tandwiel-pictogram om de instellingen te openen. Via Bladeren zoek je het gewenste qpkg-bestand op. Bevestig vervolgens met Installeren / OK. Belangrijk is dat je de juiste volgorde hanteert. Installeer eerst Entware-ng, vervolgens SABnzbdplus (inclusief Python en Git) en als laatste SpotWeb. Een voorwaarde is dat SABnzbd volledig is ingesteld, alvorens je SpotWeb gebruikt. Surf naar http://IP-adres_NAS/spotweb/install.php om SpotWeb te configureren (zie stap 7).

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten