ID.nl logo
Accu's: origineel of kloon?
© CIDimport
Zekerheid & gemak

Accu's: origineel of kloon?

Een gemiddelde werk- of reistas zit vol mobiele apparatuur, zoals een mobiele telefoon, notebook of digitale camera. Om zonder onderbrekingen te kunnen doorwerken, is een extra accu vaak handig. Maar wordt dat een goedkope kloon of duur origineel?

Een gemiddelde werk- of reistas zit vol mobiele apparatuur, zoals een mobiele telefoon, notebook of digitale camera. Om zonder onderbrekingen te kunnen doorwerken, is een extra accu vaak handig. Maar wordt dat een goedkope kloon of duur origineel? Oftewel: zijn de originele accu's hun geld waard ten opzichte van de veel goedkopere klonen?

©CIDimport

Het prijskaartje

Wie naar de prijslijsten van accu's kijkt, schrikt zich rot. Een originele accu van de fabrikant is meestal vrij kostbaar. Terwijl een originele accu bijvoorbeeld tussen de 70 euro en 100 euro kost, gaat een versie van een kloonmerk vaak voor de helft over de toonbank. Daarnaast wordt er via internet een groot scala merkloze batterijen aangeboden. En dan zijn er nog de zogenoemde neppers. Dat zijn merkloze accu's die verkocht worden als origineel, compleet met een bijna niet van echt te onderscheiden etiket en dito verpakking

Origineel

Wie denkt dat fabrikanten zelf hun mis. Ook grote merken als Canon, Samsung en Apple kopen hun oplaadbare accu's elders in. Maar voorafgaand aan dit proces stellen zij de eigenschappen van de accu en het product wel naadloos op elkaar af. Ook kopen zij in bij gerespecteerde accufabrikanten. En betrouwbaarheid heeft een prijskaartje. Mocht een batterij niet deugen, dan is dat bijzonder schadelijk voor een fabrikant - zowel financieel als voor diens reputatie. Logisch dus dat producenten niet graag experimenteren met minder betrouwbare leveranciers. Vandaar ook dat het prijsverschil met kloonaccu's zo groot is. Bekende bedrijven die naast hun core business ook accu's produceren zijn onder andere Hitachi Maxwell, LG, NEC en Panasonic, Sanyo en Sony. Daarnaast zijn er ook tientallen onbekende fabrikanten die zich specialiseren in het produceren van verschillende accu's en deze weer aan andere fabrikanten doorverkopen.

Kloon

Vanwege vrije marktwerking mag iedere fabrikant (al dan niet via een licentie) accu's voor producten van derden maken en verkopen. Sommige bedrijven specialiseren zich dan ook in alternatieve accu's voor allerlei producten, die ze onder hun eigen merknaam verkopen. Denk dan aan bijvoorbeeld Lenmar, Hahnel of Delkin. Minder bekende merken zijn Impact, CTA Digital, Targus en Jupio. Fabrikanten die onder hun eigen merknaam verkopen, bieden meestal ook bepaalde garanties. Bijvoorbeeld dat de accu volledig compatibel is, even lang (of langer) meegaat als het origineel en dat er een redelijke garantieregeling is. Dat laatste is belangrijk, want u kunt dan tenminste ergens verhaal halen er een accu niet werkt zoals hij hoort. Merkklonen kosten doorgaans iets meer dan de helft van de prijs van een origineel.

Merkloze kloon

Daarnaast zijn er ook merkloze accu's te koop, voornamelijk via internet (zoals eBay). Aangezien er geen merk op staat, is de herkomst onduidelijk. Soms plakt een lokale ondernemer er nog wel een merknaam op, maar aangezien daar geen concern achter staat heeft dat weinig waarde. Ondanks claims van de verkoper over compatibiliteit, betrouwbaarheid en garantie, hebt u weinig zekerheid. Daar staat tegenover dat de prijs vaak zo laag is, dat het risico van eventueel niet-functionerende accu's wel te overzien is. Defecte accu's terugsturen is vaak geen reële optie, omdat de verzendkosten hoger zijn dan de aanschafprijs. Het grootste gevaar van merkloze accu's is dat de compatibiliteit niet volledig gegarandeerd is. Er is niet alleen kans dat de accu stopt met functioneren, maar ook dat hij het product waarin hij zit beschadigt. En dergelijke schade valt buiten de garantie. Een merkloze kloonaccu kost doorgaans circa een tiende tot een kwart van een origineel.

Nepaccu's

Fabrikanten willen natuurlijk het liefst dat u een originele accu koopt, maar gedogen merkklonen meestal wel. Er wordt echter wel actief strijd gevoerd tegen imitatieaccu's. Dat zijn accu's waarbij de vorm, de kleur, het etiket en de verpakking tot in detail zijn nagemaakt. Het verschil is door een leek niet te zien. Op internet worden de verschillen wel uit de doeken gedaan, zodat consumenten kunnen onderzoeken of ze een echt of nepproduct hebben gekocht. De kleur van de verpakking wijkt soms iets af, de kwaliteit van het drukwerk is minder en de batterij is soms minder goed afgewerkt. Vaak ontbreken er ook symbolen of is de tekst net wat anders. Om zich te onderscheiden gebruiken fabrikanten steeds vaker holografi sche stickers die de echtheid moeten garanderen. Het probleem met imitatieaccu's is groot. De consument betaalt een relatief hoge prijs voor een kloon - met de overtuiging een origineel te kopen - en krijgt een inferieur product. Bij eventuele problemen, zoals een defecte of slecht presterende accu, krijgt de fabrikant de schuld. In uitzonderingsgevallen leidt het gebruik van imitatieaccu's tot fysieke schade, zij het aan het apparaat zelf of lichamelijk letsel aan personen. Er zijn wereldwijd al enkele doden gevallen doordat een nepbatterij in een mobieltje ontplofte. De consument is uiteindelijk de dupe van alles, want hij of zij koopt een te dure nepbatterij die minder goed functioneert en heeft bij problemen geen recht op garantie.

Compabiliteit

Terwijl een accu er van de buitenkant hetzelfde uitziet, kan de binnenkant anders zijn. De oplaadbare cellen vormen de basis van een accu, maar om goed en veilig te functioneren is er meer nodig. Tijdens het opladen of gebruik kan een accu warm worden. Wanneer deze te heet wordt, kan hij zichzelf en apparatuur in de buurt beschadigen. Ook kunnen zich gassen gaan vormen die door hitte gaan uitzetten, waardoor ontploffingsgevaar dreigt. Een goede oplaadbare accu is voorzien van een veiligheidscircuit. Een stukje elektronica dat het wel en wee van de accu in de gaten houdt en ingrijpt wanneer nodig. Bijvoorbeeld door de stroom te onderbreken wanneer hij opgeladen is, zodat er niet onnodig wordt doorgeladen. Of door zichzelf uit te schakelen wanneer hij te heet wordt. Daarnaast hoort er ergens een gasventiel te zitten, waar gas kan ontsnappen als de druk te hoog wordt (zodat de accu niet kan ontploffen). Goedkope (met name merkloze) batterijen hebben niet altijd dergelijke veiligheidsmechanismen.

Nieuw: de ID-chip

Een nieuwe ontwikkeling is een zogenoemde ID-chip in een accu. De accu heeft dan een eigen uniek nummer, waardoor het apparaat waarin hij gebruikt wordt hem kan herkennen. Hierdoor kan nauwkeuriger worden uitgelezen wat de resterende capaciteit is, hoe lang hij al in gebruik is en wat de algehele conditie van de accu is. Maar fabrikanten gebruiken deze truc ook ook om accu's van derden te weren. Ze functioneren dan niet (omdat ze geen ID-chip hebben) of worden niet goed herkend. Let bij aankoop altijd op het voltage en de capaciteit (mAh). Er zijn overigens ook kloonaccu's die meer capaciteit bieden dan een origineel (en dus langer meegaan). In dat geval bieden ze - naast de prijs - een duidelijke meerwaarde.

Gevaren

Het gebruik van niet-originele accu's levert een risico op. Wanneer ze niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften bestaat gevaar voor oververhitting, lekkage van giftige stoffen en ontploffing. Met name een aantal fabrieken in China leek het in het recente verleden niet zo nauw met de veiligheid te nemen. De accu's hadden geen goede veiligheidsvoorziening en werden via tussenhandelaren op de markt gebracht als origineel. Tientallen incidenten met ontploffende accu's waren het gevolg. We hebben een aantal fabrikanten van producten die accu's gebruiken en accumakers zelf benaderd om een uitspraak te doen over compatibiliteit, garanties en veiligheid, maar alleen Nokia was bereid tot een concrete uitspraak. "Nokia adviseert om altijd originele Nokiaaccu's te gebruiken, voor beste prestaties en optimale veiligheid. Een niet-originele accu kan leiden tot slechte prestaties en schade aan het product. De garantie kan hierdoor vervallen." Camerafabrikant Canon toonde op de PMA fotobeurs in Las Vegas eens een ontplofte imitatieaccu met de tekst dat ze "een risico vormen voor lekkage, ontploffing en brand". De nepaccu was opgeladen in de reguliere Canon lader en vervolgens ontploft. Ook Asus heeft recentelijk gewaarschuwd voor kloonaccu's voor haar Eee pc. Deze zouden meer capaciteit bieden (10.400 in plaats van 5.200 mAh), maar voldoen volgens Asus niet aan de veiligheidsvoorschriften.

Conclusie

Zijn klonen minder goed dan een originele accu? Een eenduidig antwoord is er niet. Feit is wel dat kloonaccu's beduidend minder geld kosten en daardoor een forse besparing opleveren. Kiest u voor een kloon die onder een merknaam wordt verkocht, dan biedt dat enige zekerheid wat betreft compatibiliteit en garantie. Wanneer u bereid bent wat risico te lopen bent u spekkoper via internet als het gaat om merkloze klonen. De prijs is een fractie van het origineel en vaak werken ze in de basis prima. Op het gebied van compatibiliteit en veiligheid loopt u dan echter wel een groter risico.
Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 14, jaargang 2009

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: