ID.nl logo
De beste nieuwe films en series op streamingdiensten - week 4
Huis

De beste nieuwe films en series op streamingdiensten - week 4

Google TV-gebruikers schrokken deze week: de app HBO Max was bij sommige gebruikers opeens verdwenen. We wisten al dat HBO Max dit jaar fuseert met Discovery+ en waarschijnlijk Max gaat heten, maar is het al bijna zover? Warner Bros. zwijgt nog in alle talen. We houden het dus nog even bij HBO Max apart, al hebben ook veel andere streamingdiensten deze week fijne nieuwe content.

You People (Netflix)

Genre: Comedy
Jaar: 2023
Regie/maker: Kenya Barris
Cast: Lauren London, Jonah Hill en Eddie Murphy
Duur: 1 uur en 57 minuten
IMDb-link

Levende comedylegende Eddie Murphy slaat de handen ineen met de eveneens alom geliefde en zeer grappige Jonah Hill. Samen zijn ze te zien in You People, waarin een witte man een relatie aangaat met een zwarte vrouw. Drie keer raden wie haar vader is: een man die niet bepaald gecharmeerd is van het feit dat zijn dochter voor een witte man heeft gekozen. Tegelijkertijd heeft zijn vrouw het ook niet al te makkelijk met haar aanstaande schoonfamilie. De Joodse cultuur en de Afro-Amerikaanse cultuur worden in You People fijntjes samengevlochten. Of tenminste, dat is de bedoeling…

Watch on YouTube

YOLO Crystal Fantasy (HBO Max)

Genre: Satirische animatie
Jaar: 2020-heden
Regie/maker: Michael Cusack
Cast: Sarah Bishop, Todor Manojlovic en Michelle Brasier
Duur: 11 minuten per aflevering
IMDb-link

Het tweede seizoen van YOLO Crystal Fantasy staat nu op HBO Max. Het is een animatieserie die het net even anders aanpakt dan de animatieseries waar dit op het eerste gezicht op lijkt. Hierin spelen namelijk twee vrouwen de hoofdrol: twee vriendinnen die wel van een feestje houden. Deze Adult Swim-serie komt uit Australië en ook daarin verschilt hij erg van de bekendere animatieseries. Zeker de moeite waard om eens te proberen, na alle American Dads, Boondocks, Family Guys en Rick & Mortys van deze wereld.

Watch on YouTube

Nowhere Special (HBO Max)

Genre: drama
Jaar: 2020
Regie/maker: Uberto Pasolini
Cast: James Norton, Daniel Lamont, Carol Moore en Valene Kane
Duur: 1 uur en 36 minuten
IMDb-link

Liever iets zwaarders? De geprezen film Nowhere Special staat ook op HBO Max. Hierin wordt het waargebeurde verhaal verteld van een glazenwasser die in z'n eentje zijn zoontje moet opvoeden. De glazenwasser blijkt echter ongeneeslijk ziek en heeft nog maar een paar maanden te leven. Hij besluit zijn resterende tijd te spenderen aan een zoektocht naar de ideale familie voor zijn driejarige zoontje. Dat doet hij natuurlijk allemaal om de aandacht maar niet op zichzelf te hoeven vestigen, maar doet hij dat nou voor zijn zoontje, of toch voor zichzelf...?

Watch on YouTube

Extraordinary (Disney+)

Genre: actiecomedy
Jaar: 2023
Regie/maker: Toby MacDonald, Jennifer Sheridan en Nadira Amrani
Cast: Siobhán McSweeney, Máiréad Tyers, Robbie Gee en Sofia Oxenham
Duur: 25 minuten per aflevering
IMDb-link

We kennen allemaal de superheldenseries en -films waarbij slechts een handjevol mensen op aarde superhelden zijn en zich moeten bewegen in een maatschappij waarbij ze ofwel op handen worden gedragen, ofwel het laagste van het laagste zijn. In Extraordinary werkt dat anders. In deze grappige actieserie zien we hoe een jonge vrouw in een wereld vol superhelden juist de enige is zonder superkrachten. En dat is nogal een worsteling, want ze moet wel rekening houden met de gaven van alle mensen in haar leven.

Watch on YouTube

Shrinking (Apple TV+)

Genre: Comedy
Jaar: 2023
Regie/maker: Brett Goldstein, Bill Lawrence en Jason Segel
Cast: Jason Segel, Jessica Williams en Harrison Ford
Duur: 20-50 minuten
IMDb-link

We konden recent op Disney+ al genieten van de bijzondere serie over een psycholoog die door zijn moordlustige cliënt werd gekidnapt, maar Apple TV+ komt nu met een serie die draait om een psycholoog die zijn cliënten glashard de waarheid vertelt. Zelf gaat hij door een nogal verdrietige periode heen en daardoor is hij blijkbaar alles wat hij op school heeft geleerd vergeten. Dat mensen ook daadwerkelijk luisteren naar wat hij zegt en dat hij zelf ook aan de slag moet, wordt pijnlijk duidelijk in het humoristische Shrinking. Klinkt als een psycholoog die zelf wel een diagnose kan gebruiken.

Watch on YouTube


Heb je Amazon Prime Video en ben je nog op zoek naar een bonustip? Dan geven we je nog even Nerdland mee, een animatieserie met de stemmen van Paul Rudd en Patton Oswald over twee vrienden die het graag willen maken in Los Angeles. Reken op veel fan service voor mensen die van nerdy onderwerpen houden. Veel kijkplezier en tot volgende week!

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).