ID.nl logo
Zo kalibreer je eenvoudig je nieuwe televisie
© PXimport
Huis

Zo kalibreer je eenvoudig je nieuwe televisie

Bij het uitpakken en neerzetten van je prachtige nieuwe televisie komt het woord kalibratie waarschijnlijk niet direct in je op. Maar de standaardinstellingen zijn mogelijk niet ideaal, dus de juiste kalibratie is van groot belang om een goed beeld te krijgen. Deze simpele stappen helpen je daarbij.

Stel je apparaat in op de thuismodus

Wanneer je je televisie voor de eerste keer aanzet, kun je de vraag krijgen of je van plan bent om hem thuis of in een winkel te gebruiken. Kies de thuismodus. De winkelmodus is bedoeld om een zo helder mogelijk beeld te produceren, zodat het apparaat in een etalage vol televisies de aandacht van kopers trekt. In de winkelmodus is het beeld niet accuraat - en de helderheid staat zo hoog ingesteld dat je elektriciteitsrekening waarschijnlijk ook omhoog gaat.

Als je de TV per ongeluk op de winkelmodus hebt ingesteld moet je even in de handleiding kijken om uit te zoeken hoe je de winkelmodus uit kunt schakelen of hoe je de eerste setup opnieuw kunt doorlopen.

De juiste beeldmodus

Een van de eenvoudigste manieren om de beeldkwaliteit van je TV te verbeteren is de juiste beeldmodus in te stellen. Standaard is de beeldmodus ingesteld als Standard of Normal - wat meestal geen goede representatie van de oorspronkelijke content is. In het menu van de TV zou je uit veel opties moeten kunnen kiezen, waaronder modi zoals Game, Sports, Dynamic, Vivid, Movie, Cinema, THX, en ISF Expert. Elke modus zal de instellingen aanpassen op een manier die de fabrikant passend vindt voor elk type content.

©PXimport

Allereerst iets over kleurtemperatuur en waarom je bepaalde beeldmodi wel moet kiezen en andere niet. Je kunt de kleurtemperatuur het beste instellen op 6504K (D65 in het kort). Voor televisies is D65 de meest gebruikte norm die is bepaald door de non-profit International Commission on Illumination (bekend onder het Franse acroniem CIE), die vastgesteld heeft dat daglicht een temperatuur van 6504 graden Kelvin heeft.

Wanneer je naar de schaal van Kelvin kijkt, produceren warmere kleuren (lagere getallen) roodachtige tinten, terwijl koelere kleuren (hogere getallen) blauwere tinten produceren. Als je je TV instelt op D65 krijg je de juiste kleurtemperatuur om content accuraat weer te geven en waarbij de kleuren getrouw zijn aan die van het bronmateriaal, zoals het bedoeld is.

Onze vele tests van HDTV's, hebben ons geleerd dat bepaalde modi noodzakelijk zijn om D65 te kunnen bereiken.

- ISF of THX modus: Gebruik als dat kan eerst één van deze modi. Als de modus beschikbaar is, betekent dit dat de fabrikant samengewerkt heeft met de ISF (Imaging Science Foundation) of THX om de TV te certificeren met de ISF of THX standaarden. Deze modi brengen je het dichtst in de buurt bij 6504K.

- Movie of Cinema modus: Als je set geen gecertificeerde modi van ISF of THX heeft, kies dan één van de filmmodi. Deze zijn niet precies 6504K, maar ze komen er redelijk bij in de buurt.

Vermijd instellingen zoals Vivid en Dynamic, die een zeer helder en levendig beeld produceren, maar ook voor een blauwig, onnatuurlijk effect kunnen zorgen. Ze kunnen bovendien de levensduur van je TV verkorten.

Als je eenmaal de beeldmodus hebt aangepast moet je je ogen even de tijd geven om aan de nieuwe instellingen te wennen. De kans is groot dat je aanvankelijk vindt dat het beeld te geel of te rood is. Dat komt gewoonweg doordat je gewend bent aan modi met een hogere temperatuur, die er blauwer uitzien.

Nog steeds niet tevreden?

Het veranderen van de beeldmodus is een goede eerste stap, maar voor sommige mensen is het resulterende beeld te donker of heeft het te weinig contrast. In mijn ervaring kunnen de ISF, THX, en filmmodi het beste gebruikt worden in volledige duisternis. Dat is geweldig wanneer je met alle lampen uit naar een film kijkt, maar in de meeste gevallen zul je TV kijken met enige verlichting of met de gordijnen open. Je kunt het beeld corrigeren door de helderheid, het contrast en de achtergrondverlichting aan te passen.

Stel je TV omgeving in: Voordat je iets verandert, bedenk dat zowel de omgeving als het tijdstip de beeldkwaliteit zullen beïnvloeden. Als je meestal na het werk TV kijkt, laten we zeggen tussen 18:00 en 22:00 uur, kalibreer je set dan rond die tijd. Als je met de lichten aan TV kijkt, pas de verlichting dan aan zodat deze overeenkomt met de verlichting die je hebt tijdens het TV kijken.

De helderheid aanpassen: De helderheidsbediening stelt het zwartniveau van je TV in. Dit bepaalt hoeveel detail je in donkere delen kunt zien. Als je de helderheid te laag instelt zullen grotten pikzwart zijn, donker haar zal geen detail hebben, en zwarte kleden zal geen textuur hebben. Als je de helderheid te hoog instelt zullen donkere gedeeltes grijs en uitgewassen lijken.

©PXimport

Een goede manier om de helderheid in te stellen is een scène te vinden in een film of TV-serie die echt donker is, of waarin iemand zwarte kleding draagt. Eén van mijn favoriete scènes hiervoor komt van de Blu-ray disk van The Dark Knight, hoofdstuk 9. De scène is een cocktailparty waarin iedereen een pak draagt. Als je de film pauzeert tijdens een close-up van één van de zwarte pakken, kun je de helderheid van de TV aanpassen, beginnend met de laagste instelling. Ga omhoog totdat je een beetje detail kunt zien, maar zorg dat het pak niet grijs lijkt.

Het contrast aanpassen: De contrastbediening is het tegenovergestelde van die voor de helderheid, aangezien deze het witniveau in het beeld aanpast. Staat het contrast te laag ingesteld, dan lijkt het beeld vaal en saai. Stel je het contrast te hoog in, dan verliezen wolken al hun definitie en zien ze eruit als witte vlekken, en witte kleding of sneeuwscènes missen detail. Probeer een scène met sneeuw, zoals eentje op Hoth in The Empire Strikes Back of in de nieuwe Star Trek van J.J. Abrams uit 2009. Begin met het contrast op de maximale instelling, en ga omlaag totdat je de details in de sneeuw kunt zien.

©PXimport

De achtergrondverlichting aanpassen: Als je eenmaal de helderheid en het contrast goed hebt ingesteld, laat deze dan verder zitten en pas in plaats daarvan de instellingen voor de achtergrondverlichting aan. Als je de achtergrondverlichting verandert zullen het contrast en de helderheid mee veranderen, dus je kunt het detail in zowel de donkere als de lichtere delen van het beeld behouden. Als je nu alleen het contrast zou aanpassen, zou het beeld er goed uitzien in de witte gedeeltes, maar de helderheid zou te donker zijn om iets te kunnen zien - tenzij je deze ook aanpast. Plus, hoe meer je met de helderheid en het contrast in de weer gaat, hoe groter de kans dat je een slechter resultaat krijgt dan toen je begon.

Hoe zit het met kleur, tint en scherpte? Om deze drie instellingen aan te passen heb je een testpatroon en kleurfilters nodig. Als je denkt dat de kleurverzadiging te hoog is, huidskleuren niet juist zijn, of de tekst niet scherp genoeg is, kun je de gratis testpatronen van AVSForum proberen. Het forum biedt ook instructies over hoe je de patronen op een schijfje kunt branden, plus een PDF waarin beschreven wordt hoe je ze moet gebruiken. Je zult een blauwe kleurfilter moeten kopen om de kleur en tint aan te passen.

Koop een kalibratieschijf

Als je nog uitgebreider met de instellingen aan de gang wilt, of als je geen aparte kleurfilter wilt kopen of testpatronen wilt branden, dan kun je voor zo'n 35 euro een kalibratie Blu-ray disk kopen.

©PXimport

In het lab hebben we Joe Kane's Digital Video Essentials HD Basics (40 Amerikaanse dollar op Amazon), gebruikt, die geweldig werkte voor het aanpassen van vijf basisinstellingen (helderheid, contrast, tint, kleur, en scherpte). De schijf bevat uitleg bij elke test, RGB kleurfilters, en alle testpatronen die nodig zijn om elke instelling correct aan te passen. THX maakt een vergelijkbare kalibratieschijf die we ook gebruikt hebben, maar deze is alleen beschikbaar voor studenten die deelnemen aan hun trainingscursussen.

Houd alles bij

Nadat je klaar bent met kalibreren, zorg dat je je nieuwe instellingen noteert. Sommige TV's slaan je instellingen alleen op voor de input die je gebruikt hebt voor het kalibreren (HDMI 1, bijvoorbeeld). Misschien wil je de kalibratieinstellingen toepassen op andere inputs die je wilt gebruiken, dus schrijf ze ergens op. Als een firmware update van je TV je eigen instellingen wist, kun je ze zo opnieuw invoeren als je ze ergens genoteerd hebt. Ten slotte, als je een TV hebt met een kleurmanagementsysteem en witbalans aanpassingen, speel daar dan niet mee tenzij je de juiste software en kalibratie apparatuur hebt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇