De toekomst van televisie: 5 aanstaande revoluties
De manier waarop wij televisiekijken zal de komende jaren grondig veranderen. Wij werpen alvast een blik vooruit en zetten de vijf grootste televisierevoluties voor je op een rij.
Televisiekijken staat wellicht, net als personal computing enkele jaren terug, aan het begin van een revolutie. Waar vóór de komst van tablets en smartphones de vaste pc nog het middelpunt van onze computerervaring vormde, is dat nu compleet anders: we kunnen overal internetten, communiceren en werken. Er is sprake van een post-pc tijdperk.
Ook televisiekijken is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Door baanbrekende innovaties wordt de televisie net zo goed een internetapparaat dat met andere devices synchroniseert, worden duizelingwekkende resoluties mogelijk en kun je altijd en overal naar je favoriete programma’s, series en films kijken. Wij nemen je mee naar de toekomst en bekijken vijf aanstaande televisierevoluties.
1. Ultra HD / 4K
Het lijkt misschien al een eeuwigheid geleden, maar wij Nederlanders worden pas sinds 2009 verblijd met uitzendingen in 720p HD-formaat. En alhoewel steeds meer programma’s in 1080i HD worden opgenomen en uitgezonden, is 1080p Full HD via de bekende zenders en aanbieders nog niet mogelijk.
Wel mogelijk is dat de 1080p-resolutie wordt overgeslagen en zenders en kabelaars overstappen naar het Ultra HD-formaat, dat een tot zestien keer zo hoge resolutie als HDTV mogelijk maakt. Net als HDTV drie varianten kent (720p, 1080i en 1080p), zal ook Ultra HD in twee smaken beschikbaar komen: 2160p (3840 bij 2160 pixels) en 4320p (7680 bij 4320 pixels), welke ook bekend staan als 4K Ultra HD en 8K Ultra HD. Voor beide formaten worden op dit moment al televisies ontwikkeld, al richten de fabrikanten zich vooral op het goedkoper te produceren 4K, dat vier keer zo scherp is als 1080p.
De grote vraag blijft of consumenten op zulke superresoluties zitten te wachten en bereid zijn een meerprijs te betalen voor een Ultra HD-toestel en een geschikt abonnement. De meeste 4K-toestellen kosten op dit moment nog ongeveer 5000 euro, al belooft de Chinese OEM Seiki dat de prijs op korte termijn naar zo’n 1000 euro kan dalen.
En al worden 4K-toestellen betaalbaar, dan nog is er sprake van een probleem met datatransport. Ongecomprimeerd kost anderhalf uur film 5,5 terabyte aan data. Dat komt overeen met ongeveer 1200 DVD’s. Dankzij compressie en gebruik van extra lagen, kan een Blu-ray schijf 4K-video bevatten. Verschillende films verschijnen al met een 4K-label en zijn af te spelen met 4K-ready Blu-ray spelers.
Ook televisiezenders kunnen al 4K door een kabel pompen. Eerder dit jaar startte Eutelsat Communications een Europees Ultra HD demokanaal voor uitzendingen en is de BBC begonnen met het filmen van documentaires in 4K en 8K Ultra HD. Ook in Zuid-Korea en de Verenigde Staten wordt volop geëxperimenteerd, terwijl Japanse kabelaars het streven hebben opgevat om vanaf 2016 de eerste voor consumenten bedoelde 4K-uitzendingen openbaar te maken.
[youtube]Un9Glo2rVpM[/youtube]
2. Chromecast
Google had in de vorm van Google TV al enige tijd een kastje op de markt waarmee content vanaf internet gestreamd kon worden, maar liet deze week de Chromecast zien: een HDMI-stick met ingebouwde browser.
Chromecast laat televisiekijkers content streamen vanaf een pc, tablet of smartphone. Ook maakt het mogelijk om apps te starten en met de ingebouwde browser op de stick te werken. In zakelijke context wordt het mogelijk om bijvoorbeeld PowerPoint-presentaties te tonen via Google Docs of Office Web Apps.
Het 35 dollar kostende apparaatje onderscheidt zich van bestaande mediaspelers dat het direct in een tv of beamer in te pluggen is en geen kabels of afstandsbediening nodig heeft. Doordat het mogelijk wordt video’s met een druk op de knop te streamen vanaf een apparaat, gaat Google de directe concurrentie aan met Apple TV, dat een veel geslotener ecosysteem kent waarbij alleen iApparaten en Macs gebruik kunnen maken van AirPlay.
Google houdt vol dat Google TV naast Chromecast zal blijven bestaan. Toch lijkt deze eerdere vinding van Google keihard te mislukken, terwijl de vraag naar de Chromecast al in de aanloopfase het aanbod ruim overstijgt. Hierdoor moet Google voor sommige kopers de beloofde maanden Netflix terugtrekken.
[youtube]cKG5HDyTW8o[/youtube]
3. iTV
Apple lijkt het over een andere boeg te gooien dan Google door met een eigen televisietoestel te komen. Hoewel bij Apple nooit vooraf bekend wordt gemaakt wat het bedrijf op een later moment zal uitbrengen, doen de geruchten over de ‘iTV’ al maanden de ronde en zwellen ze de laatste weken aan.
Aangezien Steve Jobs in zijn biografie vertelde dat Apple al enige tijd het idee rond de iTV onderzocht, slaagt het bedrijf er niet in de geest terug in de fles te krijgen.
Apple iTV zou het slimme antwoord van Apple zijn op de trend van Smart TV, waarbij tv-fabrikanten allerlei interactieve (internet)diensten aan hun toestellen toevoegen. Het 42 of 50 inch grote toestel met 4K-resolutie van Apple wordt geleverd met iOS, en heeft constant verbinding met internet om zo door een iPhone of iPad of Siri bediend te kunnen worden. Content is er in de vorm van apps, iCloud en iTunes.
Met Apple TV heeft Apple al een set-top box waarmee gebruikers via iTunes series en films kunnen bestellen en content kunnen streamen vanaf een iPhone of iPad. Met iTV zou Apple een stapje verder willen gaan door de gebruiker de complete controle te geven over het programma-aanbod en daarmee de bekende kabelaars een doorn in het oog kunnen worden.
4. Laser TV
Technieken als plasma, LED, LCD en OLED zijn inmiddels bekend, maar LG voegt nog een technologie aan het rijtje toe door deze maand als eerste fabrikant met een gigantisch Laser TV-scherm te komen, bestaande uit een DLP-projector en een speciaal 100 inch-scherm.
Met lasertechnologie wordt een beeld het licht binnen de projector via 36 laserdiodes door 16 lenzen geleid voordat het op het scherm getoond wordt. De DLP-techniek maakt het mogelijk met zonlicht gewoon naar het scherm te kijken en ook volledig zwart – altijd een probleem met projectors – is prima mogelijk. De maximale resolutie is full HD 1080p.
LG claimt dat de laserdiodes in het scherm tot 25000 uur gebruikt kunnen worden – veel langer dan de 3000 uur die lampen voor beamers op dit moment halen. In zes seconden tijd is de lamp volledig opgewarmd en de helderheid van het scherm maximaal.
Het apparaat kost 9000 euro, terwijl het bijbehorende scherm met een diagonaal 2,54 meter ruim 35 kilogram weegt. Ook moet je minimaal 3,8 meter van het scherm zitten om goed naar een film te kunnen kijken of een game te spelen. Deze factoren lijken de technologie voorlopig parten te spelen.
[youtube]x4dKLyBpL9c[/youtube]
5. Netflix
De revolutie die ons het eerst staat te wachten, komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Streamingdienst Netflix zal namelijk ergens in augustus of september beschikbaar komen voor apparaten die de content kunnen afspelen. In ieder geval zullen dat de PlayStation 3, Wii, Xbox 360, pc, Mac en smartphone gaan worden.
Via Netflix kunnen abonnees on-demand series en films opvragen en in HD naar een scherm streamen. Op dit moment is de dienst actief in 40 landen waar het in totaal 36 miljoen abonnees heeft. Kabelaars en tv-zenders zijn niet blij met de dienst, omdat het klanten wegsnoept. Ook vele internetaanbieders zijn Netflix liever kwijt dan rijk, omdat de dienst op primetime enorm veel bandbreedte verstookt. In de VS ondervindt Netflix directe concurrentie van Hulu en Amazon Prime.
De gehele infrastructuur van Netflix draait trouwens op Amazons EC2-cloud en maakt gebruik van open-source technologieën als FreeBSD, MySQL, Cassandra en Hadoop.
[youtube]W3mIZMwnX6k[/youtube]
Bron: Computerworld.nl