Zo bekijk jij je mediabestanden op de tv
De meeste mensen maken met hun smartphone jaarlijks vele honderden foto’s en video’s. Het kan leuk zijn om die eens in het groot te bewonderen. Vrijwel elke smart-tv ondersteunt hiervoor meerdere methoden, bijvoorbeeld Chromecast, AirPlay en diverse media-apps. Maar er zijn nog andere manieren om je eigen mediabestanden op de televisie te tonen.
In het huidige streamingtijdperk zijn we gewend om via populaire video-apps rechtstreeks films, series en tv-programma’s van het web te plukken. Bekende namen als YouTube, NPO Start, Videoland en natuurlijk Netflix zijn je daarbij van dienst. Maar hoe werkt het wanneer je eigen media op de smart-tv wilt weergeven? Denk bijvoorbeeld aan de fotobibliotheek op je smartphone of de videocollectie op je laptop. En misschien heb je in het verleden weleens stiekem films en series gedownload. Staan deze mediabestanden nog ergens op een externe harde schijf of NAS, dan wil je ze wellicht een keertje op je televisie afspelen. In dit artikel geven we antwoord op dergelijke vraagstukken.
01 Google Chromecast
Google ontwikkelde met Chromecast een handige methode om beeld en geluid afkomstig van mobiele apparaten op de televisie te tonen. De smartphone of tablet fungeert hierbij als afstandsbediening. Veel moderne smart-tv’s hebben deze techniek standaard ingebouwd. Dit betreffen voornamelijk modellen waarop het besturingssysteem Android TV of Google TV is geïnstalleerd. Bekende merken als Panasonic, Sony, Philips en Sharp ontwikkelen op grote schaal geschikte modellen.
Geen zin in een Chromecast?
Ga dan voor een tv met Android of Google
Smart-tv’s van LG en Samsung hebben vaak geen ingebouwde Chromecast-module. Toch kun je op tv’s van deze merken evengoed via deze techniek media casten. Je hebt hiervoor een los apparaatje nodig, namelijk een Chromecast-mediaspeler. Die is in vrijwel elke elektronicawinkel te koop. Je prikt de HDMI-connector van dit apparaat in een vrije poort van de televisie. Vervolgens gebruik je de Google Home-app op een mobiel toestel om de Chromecast-mediaspeler te verbinden met wifi. De stapsgewijze configuratie is in enkele minuten geregeld.
Is er een Chromecast in het thuisnetwerk actief, dan is het casten van eigen media naar een televisie heel eenvoudig. Je opent op je smartphone of tablet een geschikte app en tikt op het cast-pictogram (te herkennen aan de rechthoek met de drie verbindingsstreepjes). Kies daarna de naam van de Chromecast, waarna jouw foto’s en video’s vrijwel meteen op het grote scherm verschijnen.
02 Vanaf computer casten
Veel mensen kopiëren hun foto’s en video’s periodiek naar een computer. Begrijpelijk, want een geheugenkaart of het interne opslagstation van een smartphone raakt op den duur vol. Een pc of laptop heeft veelal meer capaciteit. Pak je het fotobeheer grondiger aan, dan bewaar je wellicht een back-up van dierbare mediabestanden op een externe harde schijf, ssd of NAS. Vanaf een computer kun je eigen kiekjes en films eveneens naar een Chromecast streamen.
De makkelijkste methode is om hiervoor de browser Chrome te gebruiken. Open via het pictogram met de drie puntjes rechtsboven het menu en klik op Casten. Met behulp van het kleine pijltje achter Bronnen kies je in het uitrolmenu voor Scherm casten. Klik nu op de naam van jouw Chromecast. Zijn er meerdere monitors op de computer aangesloten? Selecteer dan eerst het gewenste scherm en bevestig met Delen.
Chrome streamt een kopie van het bureaublad naar de Chromecast. Je opent nu bijvoorbeeld een fotoviewer of videospeler op de computer en je gebruikt de pijltjestoetsen om door de kiekjes te bladeren. Wil je de weergave beëindigen? Klik dan rechtsboven in Chrome op het cast-pictogram en kies Stoppen.
03 Apple AirPlay
Apple ontwikkelde met AirPlay een tegenhanger voor Chromecast. Deze techniek is interessant voor mensen met een iPhone, iPad of Mac. Vanaf de genoemde apparaten stream je simpel media naar een geschikte televisie. AirPlay is in steeds meer smart-tv’s ingebakken. Zo bieden de betere modellen van LG, Samsung en Sony ondersteuning hiervoor. Is jouw televisie niet geschikt? Dan kun je met de los verkrijgbare Apple TV mediaspeler AirPlay alsnog toevoegen. Deze is in de eigen webshop van Apple verkrijgbaar vanaf 169 euro.
AirPlay werkt eenvoudig. Open op een iPhone of iPad de fotobibliotheek en tik vervolgens op het deelpictogram (het vierkantje met de pijl omhoog). Veeg zo nodig een stukje omhoog en kies AirPlay. Geef vervolgens aan op welke smart-tv (of Apple TV) je persoonlijke foto’s en video’s wilt bekijken. Je moet op je iPhone of iPad eventueel nog een viercijferige code invoeren, waarna de beelden meteen op groot formaat verschijnen.
Wellicht heb je geen zin om steeds handmatig naar de volgende foto te swipen. Tik dan rechtsboven achtereenvolgens op de drie puntjes en Diavoorstelling. Alle beelden van het album komen nu vanzelf voorbij. Na afloop beëindig je de weergave via het AirPlay-pictogram (rechthoek met pijl). Bevestig met Zet AirPlay uit.
04 Smartphone via usb
Ondersteunt jouw televisie geen Chromecast of AirPlay, dan is er vaak alsnog een (eenvoudige) methode om foto’s van een smartphone of tablet te bekijken. Vrijwel alle hedendaagse televisies hebben namelijk een usb-poort, waarop je jouw mobiele toestel met behulp van een usb-oplaadkabel rechtstreeks aan kunt sluiten. Schakel vervolgens het tv-toestel in. Op een Android- of iOS-toestel verschijnt nu een melding, waarna je de televisie toegang geeft tot je foto’s en video’s en je de beelden op het grote scherm kunt bekijken.
Afhankelijk van de gebruikte televisie kan dat op twee manieren. Open eerst de bronlijst en check of de naam van de smartphone of tablet hier vermeld staat. Is dat niet het geval, dan zoek je in het menu naar de mediaplayer-app (of een gelijknamige toepassing). Navigeer in de mappenstructuur naar een iPhone, iPad of Android-toestel.
Je gebruikt de pijltjestoetsen van de afstandsbediening om naar de juiste mediamap te bladeren. Zeker bij een omvangrijke foto- en videocollectie duurt het vaak even voordat alle voorbeeldweergaven verschijnen. Op veel televisies kun je een diavoorstelling met achtergrondmuziek afspelen.
05 Usb-opslagdrager
Bewaar je een back-up van foto’s en video’s op een usb-stick of externe harde schijf? Sluit deze opslagdrager dan rechtstreeks aan op jouw televisie. Let hierbij wel even op de stroomvoorziening, want bepaalde externe harde schijven vereisen netstroom. Zorg in dat geval voor een nabijgelegen stopcontact of stekkerdoos. Voor kleine opslagdragers bieden de meeste televisies usb-voeding.
Powered by
Verder is het bestandssysteem van de usb-stick of externe harde schijf een aandachtspunt. Gelukkig kunnen de meeste modellen overweg met de bekende indelingen NTFS en FAT32. Verschijnen de mediabestanden niet in beeld, dan is het wellicht nodig om de opslagdrager eerst naar een ander bestandssysteem te formatteren. Dat kan met een computer. Kopieer de mediabestanden wel eerst even naar een andere opslagdrager; met formatteren verwijder je namelijk alle gegevens.
De meeste televisies hebben een interne mediaspeler met brede bestandsondersteuning. Hiermee kun je zo’n beetje alle bekende video- en fotoformaten afspelen. Open via de bronlijst of mediaspeler-app van de televisie de inhoud van de externe opslagdrager.
06 Media delen in Windows
Als je televisie is verbonden met wifi of ethernet kun je wellicht ook via het (draadloze) thuisnetwerk eigen mediabestanden streamen. Deze optie komt goed van pas wanneer je jouw foto- en videocollectie op een pc, laptop of NAS bewaart. Via de Mediaspeler-app in Windows 11 is streamen kinderlijk eenvoudig.
Zorg dat de smart-tv is ingeschakeld en speel in de Mediaspeler een video af. Klik rechtsonder op de drie puntjes en kies Op apparaat weergeven. Je klikt daarna op de naam van de smart-tv om de weergave te starten. Geef op de smart-tv hiervoor toestemming. Gebruik je nog Windows Media Player? Klik dan met de rechtermuisknop op een bestand, kies Op apparaat weergeven en wijs vervolgens de naam van het tv-toestel aan.
07 Mediaserver inrichten
Smart-tv’s gebruiken meestal het DLNA- en UPnP-protocol om binnen het thuisnetwerk met andere apparaten te communiceren. Mediabestanden die je op een computer bewaart, speel je zo rechtstreeks op een geschikte televisie af. Dat vereist wel wat voorbereiding, want je dient een zogeheten mediaserver in te richten. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen. Voor systemen met Windows, macOS en Linux is Universal Media Server een gebruiksvriendelijk programma.
Op de homepage bevindt zich weliswaar een downloadknop, maar daarmee beland je op een betaalpagina. Download het installatiebestand daarom via deze link. Mogelijk toont Windows bij de installatie een waarschuwing omdat Microsoft de uitgever niet kent. Deze melding kun je negeren, want de freeware is veilig. Kies de Nederlandse taal en selecteer de standaardinstellingen. De gebruikersomgeving opent in een browser. Bedenk een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je bevestigt met Aanmaken.
Nu kun je bepalen welke mediamappen Universal Media Server via het thuisnetwerk beschikbaar stelt. Open het menu rechtsboven met de drie horizontale streepjes en klik op Gedeelde inhoud. Je selecteert met behulp van Add new shared content en de blauwe mapknop een bestandslocatie. Bevestig met Toevoegen / Opslaan. Ga vervolgens met de afstandsbediening naar de bronlijst van de smart-tv en kies de naam van de mediaserver. Je kunt nu een mediabestand afspelen.
08 Mediaspeler aansluiten
Voor personen met een oude televisie zonder netwerkmogelijkheden is de aanschaf van een externe mediaspeler interessant. Dit externe kastje koppel je met een HDMI-kabel aan een televisie. Heb je op de pc, laptop, NAS of externe harde schijf bijvoorbeeld een flinke bibliotheek met (gedownloade) films, series en zelfgemaakte video’s, dan kun je die allemaal bekijken.
De Apple TV is momenteel misschien wel de bekendste mediaspeler, maar voor de weergave van lokale videobestanden raden we dit product af. De bestandsondersteuning is namelijk erg beperkt. Bovendien heeft de behuizing geen usb-poort voor het aansluiten van externe opslagdragers. Een Apple TV is met name nuttig voor wie beelden wilt streamen, bijvoorbeeld via apps als Netflix, Videoland en NPO Start.
Gelukkig zijn er diverse mediaspelers met een brede bestandsondersteuning te koop. Zo spelen de Nokia Streaming Box 8010 en Nvidia Shield Pro nagenoeg alle foto-, video- en audioformaten af. Je kunt opslagdragers lokaal aansluiten of mediabestanden vanaf netwerkbronnen streamen. Ook de eerder genoemde Chromecast met Google TV kan mediabestanden afspelen, maar heeft geen usb-aansluiting voor externe opslag.
Powered by
09 Computer met tv verbinden
Als je foto’s en video’s op een computer bewaart, kun je die ook rechtstreeks op een televisie aansluiten. Een laptop ligt hierbij voor de hand, aangezien je die makkelijk kunt verplaatsen. De meeste schootcomputers hebben aan de zijkant een HDMI-uitgang. Sluit hierop een televisie als tweede scherm aan. Druk bij een Windows-systeem op Windows-toets+P om de gewenste weergave te selecteren. Je hebt hierbij keuze tussen Dupliceren, Uitbreiden en Alleen tweede scherm.
Sommige slanke laptops hebben alleen usb-c-aansluiting. Met een beetje geluk kun je ook daarmee beeld doorsturen. Probeer met een usb-c-naar-HDMI-kabel om het beeld van de notebook op de televisie te tonen.
Powered by