ID.nl logo
Xiaomi Mi TV P1 43 inch – Interessante nieuwkomer?
© PXimport
Huis

Xiaomi Mi TV P1 43 inch – Interessante nieuwkomer?

Het Chinese Xiaomi heeft naam en faam gemaakt met zijn betaalbare smartphones. Het is misschien nieuws voor je, maar de fabrikant biedt ook televisies aan. Die zijn gebaseerd op Android TV en lijken een interessante featurelijst te hebben. De vraag is natuurlijk of ze het op kunnen nemen tegen de gevestigde merken.

Een degelijk design, ook al is er bespaard op afwerking 

Een moderne tv kan, zelfs in deze instapcategorie, uitpakken met een aantrekkelijk design. Het klein zwart kader merk je vooraan wel op, maar het stoort absoluut niet. Aan de zijkant en achterzijde merk je wel dat het om een instapmodel gaat, want het toestel is met zijn 8,5 cm toch relatief dik, zeker voor een 42 inch-model. De V-vormige voeten zorgen voor een stabiele opstelling. Je merkt dat er bij de afwerking op het budget gelet is. Zo schroef je de voeten rechtstreeks in het plastic van de behuizing vast. Daar hadden we toch liever een metalen versteviging gezien. 

©PXimport

Aansluitingen

De Xiaomi is een 60Hz-model dus HDMI 2.1-aansluitingen die 4K120 kunnen leveren zouden zinloos zijn. De drie HDMI-aansluitingen leveren 18 Gbps bandbreedte (HDMI 2.0), en ondersteunen ALLM en eARC (op HDMI 2). Wie wat in de instellingen neust, vindt daar de mogelijkheid om de HDMI-aansluiting te schakelen tussen 1.4, 2.0 en 2.1. Maar laat je hoop op een snelle upgrade varen. Instellen op 2.1 activeert enkel ALLM (een HDMI 2.1-feature), maar verandert niks aan de bandbreedte van de aansluiting. Zet die instelling op HDMI 2.1 tenzij je compatibiliteitsproblemen hebt. Ben je van plan om wat te gamen op deze tv, dan kan je rekenen op een input-lag van 12,3 ms in de game mode. Dat is een uitstekend resultaat. Hou er wel rekening mee dat hij geen VRR ondersteunt.

De tv levert daarnaast nog twee USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch aansluiting, optisch digitale audio-uitgang, hoofdtelefoonaansluiting, ethernet, WiFi en Bliuetooth.

Android TV met alles er op en er aan  

Voor het smart tv-gedeelte koos Xiaomi Android TV. Dat is een uitstekende keuze, want zo weet je onmiddellijk dat je nagenoeg alle streamingdiensten kunt gebruiken, zowel internationale als lokale diensten. Via Chromecast stuur je snel en eenvoudig beeld van je smartphone naar de tv.

Toch merken we dat de Android TV iets minder responsief is dan bij veel concurrenten.

De MediaTek chipset met quad core Cortex A55 CPU, 2 GB geheugen en een Mali-G52 GPU is wel voldoende, maar levert net niet die supervlotte navigatie die je vindt op topmodellen. Dat viel bijvoorbeeld ook op bij live tv kijken, waar de Xiaomi nogal traag schakelt tussen kanalen.

Xiaomi voorziet ook een andere launcher, met de naam PatchWall. Die is weliswaar nog niet beschikbaar in België en Nederland maar de geeft voorlopig enkel een eenvoudig scherm met daarop een rij apps en eronder een rij met externe ingangen. Niet supernuttig, maar wel handig als je snel naar iets anders wilt schakelen. Minder handig zijn dan weer de instellingen, want hoe je bijvoorbeeld een aanpassing maakt in de beeldinstellingen verloopt niet voor alle bronnen op dezelfde manier. Daar kan Xiaomi nog veel leren van de gevestigde namen.

Goede punten zijn er wel voor de remote. Die ziet er wat saai uit, maar werkt prima. Richten hoeft niet, want hij werkt via Bluetooth. De toetsen hebben een zuivere aanslag, en liggen ver genoeg uit elkaar om fouten te vermijden. 

©PXimport

Verrassend goede beelden 

De Mi TV is voorzien van een IPS-paneel. Daarvan verwachten we een matig contrast en goede kijkhoek. Maar met een gemeten ANSI-contrast van net geen 1.500:1 scoort de Mi TV nog vrij goed, erg goed zelfs als je weet dat IPS-panelen het vaak met 1.000:1 moeten stellen. Het scherm heeft redelijke uniformiteit in heldere beelden, maar in donkere fragmenten zien we toch wat wolkvorming en aan de rechterzijde schijnt de achtergrondverlichting wat door. We schakelen de tv naar de Film beeldmode. Die zorgt voor een verrassend goed resultaat. De grijsschaal is neutraal en levert een bijna correcte kleurtemperatuur. Kleurweergave is goed, al neigt ze hier en daar naar iets te heldere en intense kleuren. Dat is vooral zo in tinten van rood, oranje en geel en daarom ook een beetje zichtbaar in de huidskleuren. Dat zwart meer op donkergrijs lijkt is geen verrassing (denk aan het IPS-paneel), maar de tv toont veel zwartdetail. We zien enkel dat hij soms wat witdetail clipt, maar dat is snel gecorrigeerd door de contrast-instelling met een of twee punten te laten zakken. Kortom, de Xiaomi zal in een doorsnee kamer aantrekkelijke beelden op het scherm zetten. 

©PXimport

Maar iets te zwak voor HDR 

In de specificaties lezen we dat hij naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision en HDR10+ ondersteunt. Dat is voor een budgetmodel een serieuze troef, want die worstelen vaak met een lage piekhelderheid en beperkt kleurbereik. HDR10+ en zeker Dolby Vision helpen dan om het meeste uit die beperkte capaciteiten te halen. En dat is ook precies wat we vaststellen. De piekhelderheid van 290 nits (zowel op 10% venster als het volledige scherm) en het 75% P3 kleurbereik zijn inderdaad niet toereikend om echt van HDR te genieten. Lichtaccenten zijn te zwak, het contrast is te beperkt en de kleuren zijn niet rijk genoeg. Bovendien houdt de Xiaomi geen rekening met HDR10 metadata, zodat zeer helder gemasterde beelden ook nog veel witnuance clippen en kleuren verder verwateren. Het verschil met Dolby Vision content is dan ook groot. Ja, het mist nog steeds die echte HDR-indruk, maar de beelden zien er tenminste correct uit.

Beeldverwerking

Het toestel is uitgerust met een 60 Hz-paneel, en bewegende voorwerpen hebben een vage, licht blauw getinte rand. Zoals alle 60 Hz-modellen kan hij geen fijn detail weergeven in snelle actiescènes.

Echt sterke beeldverwerkingsprestaties kan de Xiaomi niet neerzetten. Op vlak van upscaling en deinterlacing scoort hij goed. Maar lopende teksten over het beeld (tickers in nieuwsuitzendingen bijvoorbeeld) gaan soms wat schokkerig vooruit, of kunnen zelfs lichte kamvorming tonen. De scherpte instelling staat veel te hoog. Heel wat detail krijgt daardoor een extra rand en dat ziet er niet uit. Gelukkig eenvoudig te corrigeren, zet de scherpte instelling ergens tussen nul en vijf. De ruisonderdrukking doet zijn werk, maar enkel voor willekeurige ruis. MPEG-ruis, zichtbaar als blokvorming, krijgt de Xiaomi niet weggewerkt. Kortom, zolang je beeldmateriaal een degelijke kwaliteit heeft, valt het prima mee. Maar met ouder, of kwalitatief minder goed materiaal merk je dat hij daar weinig aan kan verbeteren. 

©PXimport

Audioprestaties

Als je weet dat heel wat subtoppers ook al worstelen met een goede audioweergave, dan begrijp je dat je van een toestel zoals deze Xiaomi geen wonderen mag verwachten op audiovlak. Hij heeft 2x 10 Watt vermogen, maar meer dan een aanvaardbaar resultaat kan hij daar niet mee scoren. Een opvallend item is er wel, hij ondersteunt naast Dolby Digital en Dolby Digital Plus ook DTS en DTS-HD. Dat Dolby Atmos ontbreekt vinden we geen drama. 

Conclusie

Voor een budgetmodel heeft deze Xiaomi eigenlijk best wat goede eigenschappen. De beeldkwaliteit is prima, hij doet het uiteraard best in een gewone huiskamer bij wat omgevingslicht. In een donkere thuisbioscoop is hij minder op zijn gemak. Echte HDR-beelden met spetterende kleuren en knallende contrasten, dat is buiten zijn kunnen, maar het dient gezegd dat Dolby Vision beelden erg goed voor de dag kwamen. Dankzij Android TV geniet je van een ruim aanbod streaming opties. En voor gamers die geen 4K120 wensen is hij ook geschikt dankzij de lage input-lag. De adviesprijs lijkt ons wel te hoog, voor die prijs kan je andere koopjes vinden, maar doe er 100 euro af en de deal klinkt al heel wat beter. 

Goed
Conclusie

**Prijs:** 499 euro **Schermformaat:** 43 inch (109 cm) **Aansluitingen:**- 3x HDMI (3x v2.0, ARC/eARC, ALLM)- 2x USB - 1x composiet video + stereo cinch in - 1x optisch digitaal uit - 1x hoofdtelefoon - 2x antenne - 1x ethernet, WiFi, Bluetooth **Eigenschappen**: - HDR10, HLG, Dolby Vision- HDR10+, Android TV, USB/DLNA-mediaspeler - DVB-T2/C/S2, CI+-slot **Afmetingen:** 962 x 625 x 205 mm (incl. voet) **Gewicht:** 7,4 kg (incl. voet) **Verbruik:** SDR 95 (F) / HDR 170 watt (G) **Website:** [https://www.mi.com/nl](https://www.mi.com/nl/smart-home#tv-media)

Plus- en minpunten
  • Goed contrast voor een IPS-paneel
  • Mooi zwartdetail
  • Goede kalibratie
  • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10+
  • Android TV
  • Zeer beperkte HDR-weergave
  • Instellingen zijn niet erg gebruiksvriendelijk
  • Geen VRR
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.