Review TCL QLED 55C735 – Scherp geprijsd en goed uitgerust
Op zoek naar een betaalbare 55 inch tv? Deze TCL mag je zeker op je lijstje zetten. De TCL 55C735 is niet alleen uitstekend uitgerust, hij deelt ook veel beeldeigenschappen met de hoger gepositioneerde C835. Tijd voor een uitgebreide review.
De TCL 55C735 overtuigt ons dat je mits een paar toegevingen toch flink wat beeldkwaliteit kunt kopen voor een bescheiden prijs. Welke toegevingen? Hoofdzakelijk de piekhelderheid, die is te laag om echt voluit de pracht van HDR-beelden te tonen. Ook voor echt goede audio is de C735 niet de juiste keuze, maar dat is op te lossen met een soundbar. Daartegenover staan wel een hele reeks uitstekende prestaties. Zo krijg je uitstekend contrast, een zeer ruim kleurbereik, accuraat gekalibreerde Film beeldmodes, een 120 Hz-paneel met veel bewegingsscherpte en een processor die overtuigende resultaten toont. Voor HDR kan je bovendien rekenen op een Dolby Vision IQ, HDR10+ en de uitstekende HDR10-tonemapping van de processor om binnen zijn beperkingen toch leuke HDR-beelden op het scherm te zetten. Gamers krijgen er nog eens alle noodzakelijke features bij om een next-gen spelervaring te garanderen. Kortom, een heel mooi totaalplaatje.
- Goed contrast
- Prima kalibratie zowel in SSDR als HDR
- Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
- Goede bewegingsscherpte
- HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
- Vlot werkende Google TV omgeving
- Helderheid wat te laag voor HDR
- Matige audioprestaties
- Extra login vereist met TCL-account
- Google TV is minder goed te personaliseren
De aansluitingen zijn alvast een onderdeel waar je geen compromissen moet sluiten, de C735 kreeg dezelfde set aansluitingen als de C835. Voor gamers is dat alvast uitstekend nieuws. Er zijn vier HDMI-aansluitingen, twee daarvan leveren de volledige HDMI 2.1-bandbreedte (48 Gbps). Er is ondersteuning voor ALLM en 4K120. PC gamers kunnen eventueel zelfs nog een stapje verder gaan, want de C735 ondersteunt ook 144 Hz refresh rate.
Voor VRR is de tv compatibel met HDMI VRR en AMD Freesync Premium (24-144 Hz, waarvan 24-48 Hz met LFC-Low Framerate Compensation). Ook voor input-lag hoef je niet te vrezen, in game mode haalt hij 8,2 ms (2K120) en 16,6 ms (4K60). Zelfs twee gameconsoles én een soundbar aansluiten is mogelijk zonder aansluitingen te moeten wisselen, want TCL is zo slim geweest om de ARC/eARC-functie op een van de HDMI 2.0-aansluitingen te zetten. Dat is bij sommige concurrenten niet het geval.
Naast de vier HDMI-aansluitingen krijg je ook één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth.
Toestellen in deze categorie zijn zelden echt slank, maar deze valt toch op omdat de behuizing voor elektronica en aansluitingen maar een klein deel van de rug inneemt. Daardoor lijkt het geheel heel wat eleganter. Het toestel staat op een centrale voet die bestaat uit twee poten verbonden met een plastic deksel. Het ontwerp leek ons leuker zonder dat deksel.
QLED of Quantum Dot? Er ontstaat regelmatig verwarring over de benaming van beeldtechnieken, terwijl die exacte techniek hetzelfde is. QLED is daar een goed voorbeeld van. Vanaf 2017 gebruikt Samsung deze benaming QLED voor hun Quantum Dot-televisies, maar dit is eigenlijk een marketingterm. Andere fabrikanten die gebruik maken van Quantum Dot-beeldschermen zijn bijvoorbeeld Visio, LG, Hisense en TCL. Zij gebruiken zowel de term Quantum Dot als QLED als aanduiding voor dezelfde techniek.
Samengevat: alle tv's met de benaming QLED of Quantum Dot maken gebruik van dezelfde techniek.
Goed uitgerust
Een goede gebruikservaring leunt voor een belangrijk deel op een snel en vlot werkende omgeving. De C735 gebruikt een quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 GPU, en die chipset levert de nodige snelheid voor modern gebruiksgemak. Google TV staat op zijn beurt in voor een uitgebreid content-aanbod, het levert haast alle belangrijke streamingdiensten. Het platform suggereert content gegroepeerd per genre, over verschillende streamingplatformen heen. In ons artikel over Google TV vind je daarover meer.
Een opmerking voor TCL, tijdens de installatie moet je uiteraard inloggen met een Google-account (om de Google Play-store te gebruiken) maar ook verplicht met een TCL-account. Dat laatste hadden we liever optioneel gezien, vermits het nauwelijks meerwaarde heeft.
De C735 biedt naast Chromecast ook Airplay 2, en is Google Stadia Certified. Voor gamers is er ook een ‘Game Bar’ voorzien, een klein menu waar je bepaalde instellingen kunt aanpassen en status info krijgt zoals FPS en VRR. De enkelvoudige tv-tuner is in deze categorie de norm, maar hou er rekening mee dat je live tv niet kunt pauzeren of opnemen naar een usb-schijf. Die functies acht TCL enkel nuttig bij toestellen met een dubbele tuner.
Het toestel wordt geleverd met twee afstandsbedieningen, de oude, wat grotere versie en een nieuw, eenvoudiger model. De grootste mag je vrijwel zeker onmiddellijk in een lade stoppen, tenzij je absoluut een fysiek numeriek blok wilt. De nieuwe afstandsbediening werkt via bluetooth en hoef je dus niet te richten. Hij beschikt over een ingebouwde microfoon voor zoekopdrachten. Met toetsen voor quick settings, de Game Bar of de vorige app past hij ook beter bij een modern gebruikspatroon.
Ook hier AI aan boord
Ook voor beeldverwerking heeft de C735 veel gemeen met de C835. De upscaling gebruikt dezelfde AI Deep Leaning-technieken die uitstekend details uit lagere resolutie beelden herstellen. We vonden het beeld vaak erg zacht, dat is een goede zaak want te scherp beeld is soms niet meer te corrigeren. Met de scherpte ergens tussen vijf en tien had het beeld iets meer pit.
De TCL levert verder goede deinterlacing en ruisonderdrukking. Enkel in sterk gecomprimeerde videobestanden die veel blokvorming tonen kan de processor weinig verbeteren. Daarentegen heeft de C735 wel een erg goed anti-banding filter, kleurstroken in zachte gradiënten werk je daar goed mee weg, en het helpt ook om de matige MPEG-ruisonderdrukking wat te verbeteren.
De bewegingsscherpte is uitstekend, met dank aan het 120 Hz-paneel en goede beeldverwerking. Enkel heel fijn detail blijft verborgen in snel bewegende beelden. De licht vage rand rond bewegende voorwerpen is klein genoeg om nooit te storen. De motion interpolation grijpt snel in als je judder (het onregelmatig bewegende filmbeelden) wil vermijden, maar introduceert wel wat beeldartefacten in complexe beelden.
Contrast en kleur zijn top
Heel wat middenklassers gebruiken een IPS-paneel, maar TCL blijft bij zijn keuze voor VA. Dat paneel heeft niet alleen een bijzonder hoog contrast, maar het heeft ook een erg goede kijkhoek, althans voor kleur. Voor contrast blijft de kijkhoek wat beperkt, wie niet centraal voor het scherm zit, ziet een wat lager contrast.
De processor gebruikt global dimming om het contrast nog te verbeteren, maar die verbetering is natuurlijk niet zo indrukwekkend als de local dimming van de C835. In de instellingen vonden we dat ‘Lokaal contrast’ activeren wel nog een kleine zetje geeft aan het beeld, vooral ook aan de scherpte, die wordt immers ook beïnvloed door contrast.
Waar je wel een compromis moet accepteren is de HDR weergave. Het paneel gebruikt quantum dot technologie om een uitstekend 87% P3 kleurbereik te halen, maar moet het wel met een vrij lage piekhelderheid van 365 nits stellen (in Filmmaker Mode). Bij heel kleine lichtaccenten in donkere beelden trekt de global dimming dat nog naar beneden om de zwartweergave te beschermen.
Maar goede tonemapping kan erg veel goedmaken, en TCL toont daar uitstekende prestaties. Om te beginnen ondersteunt de tv Dolby Vision en HDR10+. Die formaten halen sowieso al de beste resultaten uit de tv. Maar de processor slaagt er ook in HDR10 in om heel veel kleurintensiteit te bewaren, en om veel schaduwnuances en witdetail te tonen.
Het mag duidelijk zijn dat je met die beperkte piekhelderheid nooit de volle impact van HDR-beeld zult zien, maar zelfs een op 4.000 nits gemastered beeld zag er vrij authentiek uit.
Matige audio
We hadden gehoopt dat de Onkyo audio-oplossing de meestal heel middelmatige audioprestaties in deze categorie wat zou opkrikken. Helaas, dat bleek niet het geval. De 2x 10 Watt opstelling kan ons niet overtuigen.
Voor doorsnee gebruik vallen de prestaties binnen de verwachtingen, maar zodra we de lat wat hoger leggen, bijvoorbeeld met een stevige filmsoundtrack, wat hardere metal-muziek en wat meer volume, stelt het resultaat teleur. De processor grijpt te strak in, de klank wordt dan hard en benepen. Een soundbar lijkt ons de enige oplossing als je betere prestaties wilt.
Conclusie
De TCL 55C735 overtuigt ons dat je mits een paar toegevingen toch flink wat beeldkwaliteit kunt kopen voor een bescheiden prijs. Welke toegevingen? Hoofdzakelijk de piekhelderheid, die is te laag om echt voluit de pracht van HDR-beelden te tonen. Ook voor echt goede audio is de C735 niet de juiste keuze, maar dat is op te lossen met een soundbar.
Daartegenover staan wel een hele reeks uitstekende prestaties. Zo krijg je uitstekend contrast, een zeer ruim kleurbereik, accuraat gekalibreerde Film beeldmodes, een 120 Hz-paneel met veel bewegingsscherpte en een processor die overtuigende resultaten toont. Voor HDR kan je bovendien rekenen op een Dolby Vision IQ, HDR10+ en de uitstekende HDR10-tonemapping van de processor om binnen zijn beperkingen toch leuke HDR-beelden op het scherm te zetten.
Gamers krijgen er nog eens alle noodzakelijke features bij om een next-gen spelervaring te garanderen. Kortom, een heel mooi totaalplaatje.
- Goed contrast
- Prima kalibratie zowel in SSDR als HDR
- Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
- Goede bewegingsscherpte
- HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
- Vlot werkende Google TV omgeving
- Helderheid wat te laag voor HDR
- Matige audioprestaties
- Extra login vereist met TCL-account
- Google TV is minder goed te personaliseren