ID.nl logo
Review TCL QLED 55C735 – Scherp geprijsd en goed uitgerust
Huis

Review TCL QLED 55C735 – Scherp geprijsd en goed uitgerust

Op zoek naar een betaalbare 55 inch tv? Deze TCL mag je zeker op je lijstje zetten. De TCL 55C735 is niet alleen uitstekend uitgerust, hij deelt ook veel beeldeigenschappen met de hoger gepositioneerde C835. Tijd voor een uitgebreide review.

Uitstekend
Conclusie

De TCL 55C735 overtuigt ons dat je mits een paar toegevingen toch flink wat beeldkwaliteit kunt kopen voor een bescheiden prijs. Welke toegevingen? Hoofdzakelijk de piekhelderheid, die is te laag om echt voluit de pracht van HDR-beelden te tonen. Ook voor echt goede audio is de C735 niet de juiste keuze, maar dat is op te lossen met een soundbar. Daartegenover staan wel een hele reeks uitstekende prestaties. Zo krijg je uitstekend contrast, een zeer ruim kleurbereik, accuraat gekalibreerde Film beeldmodes, een 120 Hz-paneel met veel bewegingsscherpte en een processor die overtuigende resultaten toont. Voor HDR kan je bovendien rekenen op een Dolby Vision IQ, HDR10+ en de uitstekende HDR10-tonemapping van de processor om binnen zijn beperkingen toch leuke HDR-beelden op het scherm te zetten. Gamers krijgen er nog eens alle noodzakelijke features bij om een next-gen spelervaring te garanderen. Kortom, een heel mooi totaalplaatje.

Plus- en minpunten
  • Goed contrast
  • Prima kalibratie zowel in SSDR als HDR
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Goede bewegingsscherpte
  • HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • Vlot werkende Google TV omgeving
  • Helderheid wat te laag voor HDR
  • Matige audioprestaties
  • Extra login vereist met TCL-account
  • Google TV is minder goed te personaliseren

De aansluitingen zijn alvast een onderdeel waar je geen compromissen moet sluiten, de C735 kreeg dezelfde set aansluitingen als de C835. Voor gamers is dat alvast uitstekend nieuws. Er zijn vier HDMI-aansluitingen, twee daarvan leveren de volledige HDMI 2.1-bandbreedte (48 Gbps). Er is ondersteuning voor ALLM en 4K120. PC gamers kunnen eventueel zelfs nog een stapje verder gaan, want de C735 ondersteunt ook 144 Hz refresh rate. 

Voor VRR is de tv compatibel met HDMI VRR en AMD Freesync Premium (24-144 Hz, waarvan 24-48 Hz met LFC-Low Framerate Compensation). Ook voor input-lag hoef je niet te vrezen, in game mode haalt hij 8,2 ms (2K120) en 16,6 ms (4K60). Zelfs twee gameconsoles én een soundbar aansluiten is mogelijk zonder aansluitingen te moeten wisselen, want TCL is zo slim geweest om de ARC/eARC-functie op een van de HDMI 2.0-aansluitingen te zetten. Dat is bij sommige concurrenten niet het geval. 

Naast de vier HDMI-aansluitingen krijg je ook één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth.

Toestellen in deze categorie zijn zelden echt slank, maar deze valt toch op omdat de behuizing voor elektronica en aansluitingen maar een klein deel van de rug inneemt. Daardoor lijkt het geheel heel wat eleganter. Het toestel staat op een centrale voet die bestaat uit twee poten verbonden met een plastic deksel. Het ontwerp leek ons leuker zonder dat deksel.

QLED of Quantum Dot? Er ontstaat regelmatig verwarring over de benaming van beeldtechnieken, terwijl die exacte techniek hetzelfde is. QLED is daar een goed voorbeeld van. Vanaf 2017 gebruikt Samsung deze benaming QLED voor hun Quantum Dot-televisies, maar dit is eigenlijk een marketingterm. Andere fabrikanten die gebruik maken van Quantum Dot-beeldschermen zijn bijvoorbeeld Visio, LG, Hisense en TCL. Zij gebruiken zowel de term Quantum Dot als QLED als aanduiding voor dezelfde techniek. 

Samengevat: alle tv's met de benaming QLED of Quantum Dot maken gebruik van dezelfde techniek. 

Goed uitgerust

Een goede gebruikservaring leunt voor een belangrijk deel op een snel en vlot werkende omgeving. De C735 gebruikt een quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 GPU, en die chipset levert de nodige snelheid voor modern gebruiksgemak. Google TV staat op zijn beurt in voor een uitgebreid content-aanbod, het levert haast alle belangrijke streamingdiensten. Het platform suggereert content gegroepeerd per genre, over verschillende streamingplatformen heen. In ons artikel over Google TV vind je daarover meer. 

Een opmerking voor TCL, tijdens de installatie moet je uiteraard inloggen met een Google-account (om de Google Play-store te gebruiken) maar ook verplicht met een TCL-account. Dat laatste hadden we liever optioneel gezien, vermits het nauwelijks meerwaarde heeft.

De C735 biedt naast Chromecast ook Airplay 2, en is Google Stadia Certified. Voor gamers is er ook een ‘Game Bar’ voorzien, een klein menu waar je bepaalde instellingen kunt aanpassen en status info krijgt zoals FPS en VRR. De enkelvoudige tv-tuner is in deze categorie de norm, maar hou er rekening mee dat je live tv niet kunt pauzeren of opnemen naar een usb-schijf. Die functies acht TCL enkel nuttig bij toestellen met een dubbele tuner.

Het toestel wordt geleverd met twee afstandsbedieningen, de oude, wat grotere versie en een nieuw, eenvoudiger model. De grootste mag je vrijwel zeker onmiddellijk in een lade stoppen, tenzij je absoluut een fysiek numeriek blok wilt. De nieuwe afstandsbediening werkt via bluetooth en hoef je dus niet te richten. Hij beschikt over een ingebouwde microfoon voor zoekopdrachten. Met toetsen voor quick settings, de Game Bar of de vorige app past hij ook beter bij een modern gebruikspatroon.

Ook hier AI aan boord

Ook voor beeldverwerking heeft de C735 veel gemeen met de C835. De upscaling gebruikt dezelfde AI Deep Leaning-technieken die uitstekend details uit lagere resolutie beelden herstellen. We vonden het beeld vaak erg zacht, dat is een goede zaak want te scherp beeld is soms niet meer te corrigeren. Met de scherpte ergens tussen vijf en tien had het beeld iets meer pit. 

De TCL levert verder goede deinterlacing en ruisonderdrukking. Enkel in sterk gecomprimeerde videobestanden die veel blokvorming tonen kan de processor weinig verbeteren. Daarentegen heeft de C735 wel een erg goed anti-banding filter, kleurstroken in zachte gradiënten werk je daar goed mee weg, en het helpt ook om de matige MPEG-ruisonderdrukking wat te verbeteren.

De bewegingsscherpte is uitstekend, met dank aan het 120 Hz-paneel en goede beeldverwerking. Enkel heel fijn detail blijft verborgen in snel bewegende beelden. De licht vage rand rond bewegende voorwerpen is klein genoeg om nooit te storen. De motion interpolation grijpt snel in als je judder (het onregelmatig bewegende filmbeelden) wil vermijden, maar introduceert wel wat beeldartefacten in complexe beelden.

Contrast en kleur zijn top

Heel wat middenklassers gebruiken een IPS-paneel, maar TCL blijft bij zijn keuze voor VA. Dat paneel heeft niet alleen een bijzonder hoog contrast, maar het heeft ook een erg goede kijkhoek, althans voor kleur. Voor contrast blijft de kijkhoek wat beperkt, wie niet centraal voor het scherm zit, ziet een wat lager contrast. 

De processor gebruikt global dimming om het contrast nog te verbeteren, maar die verbetering is natuurlijk niet zo indrukwekkend als de local dimming van de C835. In de instellingen vonden we dat ‘Lokaal contrast’ activeren wel nog een kleine zetje geeft aan het beeld, vooral ook aan de scherpte, die wordt immers ook beïnvloed door contrast.

Waar je wel een compromis moet accepteren is de HDR weergave. Het paneel gebruikt quantum dot technologie om een uitstekend 87% P3 kleurbereik te halen, maar moet het wel met een vrij lage piekhelderheid van 365 nits stellen (in Filmmaker Mode). Bij heel kleine lichtaccenten in donkere beelden trekt de global dimming dat nog naar beneden om de zwartweergave te beschermen.

Maar goede tonemapping kan erg veel goedmaken, en TCL toont daar uitstekende prestaties. Om te beginnen ondersteunt de tv Dolby Vision en HDR10+. Die formaten halen sowieso al de beste resultaten uit de tv. Maar de processor slaagt er ook in HDR10 in om heel veel kleurintensiteit te bewaren, en om veel schaduwnuances en witdetail te tonen.

Het mag duidelijk zijn dat je met die beperkte piekhelderheid nooit de volle impact van HDR-beeld zult zien, maar zelfs een op 4.000 nits gemastered beeld zag er vrij authentiek uit. 

Matige audio

We hadden gehoopt dat de Onkyo audio-oplossing de meestal heel middelmatige audioprestaties in deze categorie wat zou opkrikken. Helaas, dat bleek niet het geval. De 2x 10 Watt opstelling kan ons niet overtuigen. 

Voor doorsnee gebruik vallen de prestaties binnen de verwachtingen, maar zodra we de lat wat hoger leggen, bijvoorbeeld met een stevige filmsoundtrack, wat hardere metal-muziek en wat meer volume, stelt het resultaat teleur. De processor grijpt te strak in, de klank wordt dan hard en benepen. Een soundbar lijkt ons de enige oplossing als je betere prestaties wilt. 

Conclusie

De TCL 55C735 overtuigt ons dat je mits een paar toegevingen toch flink wat beeldkwaliteit kunt kopen voor een bescheiden prijs. Welke toegevingen? Hoofdzakelijk de piekhelderheid, die is te laag om echt voluit de pracht van HDR-beelden te tonen. Ook voor echt goede audio is de C735 niet de juiste keuze, maar dat is op te lossen met een soundbar. 

Daartegenover staan wel een hele reeks uitstekende prestaties. Zo krijg je uitstekend contrast, een zeer ruim kleurbereik, accuraat gekalibreerde Film beeldmodes, een 120 Hz-paneel met veel bewegingsscherpte en een processor die overtuigende resultaten toont. Voor HDR kan je bovendien rekenen op een Dolby Vision IQ, HDR10+ en de uitstekende HDR10-tonemapping van de processor om binnen zijn beperkingen toch leuke HDR-beelden op het scherm te zetten.

Gamers krijgen er nog eens alle noodzakelijke features bij om een next-gen spelervaring te garanderen. Kortom, een heel mooi totaalplaatje.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Goed contrast
  • Prima kalibratie zowel in SSDR als HDR
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Goede bewegingsscherpte
  • HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • Vlot werkende Google TV omgeving
  • Helderheid wat te laag voor HDR
  • Matige audioprestaties
  • Extra login vereist met TCL-account
  • Google TV is minder goed te personaliseren
▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.


▼ Volgende artikel
Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien

De Dyson Ontrac is de tweede koptelefoon van het merk dat we met name kennen van stofzuigers en luchtreinigers. De Dyson Zone, of poging één, was niet slecht, maar liet veel te wensen over. Hoe vergaat het met poging twee? Dat bekijken we in de review.

Goed
Conclusie

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt. Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Premium afwerking
  • Algemene audiokwaliteit
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Meting blootstelling aan geluid
  • Personalisatie
  • Duurzaamheid
  • Accuduur
  • Audio mist wat dynamiek en detail
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Beperkte equalizer
  • Nog steeds een hoge prijs

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voordat we een uitgebreide blik werpen op de Dyson Ontrac-koptelefoon, is het handig om nog even kort samen te vatten wat de Dyson Zone goed en minder goed deed. Het draagcomfort, de algemene audiokwaliteit, de premium afwerking, fysieke knop voor mediabediening en de informatieve app zijn allemaal dingen waar we enthousiast van werden. Maar het aanraakgevoelige oppervlak, de ruisonderdrukking, accuduur, beperkte equalizer en de hoge prijs gooiden roet in het eten. Scoort de Ontrac beter op die vlakken?

Lees de hele review over het eerste model: Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Het grootste verschil tussen de Dyson Ontrac en Zone is natuurlijk dat de eerstgenoemde geen luchtzuiveringssysteem heeft. Dit is een 'gewone' koptelefoon. Daarmee kaart het merk al een negatief punt aan van de Zone, die met minimaal 649 euro wel erg duur was. De Ontrac heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee nog steeds niet goedkoop. Sterker nog: in vergelijking met de topmodellen van onder meer Sony, Philips en Sonos scheelt het meer dan 100 euro. Dan moet je van goeden huize komen, of unieke, overtuigende kwaliteiten hebben.

©Wesley Akkerman

Duurzaamheid en personalisatie

In vergelijking met de Dyson Zone is er qua draagcomfort weinig veranderd. De koptelefoon is gelukkig wel veel lichter, maar zit nog steeds lekker op het hoofd. Niet te strak en niet te los, en dankzij de beweegbare onderdelen kun je hem precies op jouw hoofdvorm afstellen. De buitenkant is gemaakt van aluminium, terwijl de oorkussens voorzien zijn van suède. Ook treffen we plastic aan in de hoofdband, maar over het algemeen voelt en oogt de Dyson Ontrac hoogwaardig en premium. Dit is een typisch product van Dyson.

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons kun je zelf onderdelen vervangen wanneer die eraan toe zijn of wanneer jij eraan toe bent. Je kunt de oorkussens omwisselen wanneer ze kapotgaan of de buitenkant van de cups voorzien van andere kleuren. Daardoor scoort het merk wat punten op het gebied van duurzaamheid en personalisatie. Helaas is het niet mogelijk de kleur van de band aan te passen, waardoor je daar dus wel aan vastzit. Vooral het kunnen vervangen van de kussens is fijn, omdat die vaak sneller kapotgaan dan andere onderdelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Joystick, tikken en slaan

Je bedient de Dyson Ontrac op twee manieren: via de app (daar later meer over) en de fysieke bediening. Op de oorcup rechts zit een kleine joystick, net als op de Zone. Daarmee beheer je het volume, pauzeer je muziek en ga je naar een volgend of vorig nummer. De besturing luistert wel nauw: je moet bewust een specifieke richting opgaan om iets voor elkaar te krijgen. Na een aantal weken gebruik gebeurt het nog weleens dat je de muziek per ongeluk pauzeert of dat je opeens naar een volgend nummer gaat, terwijl dat niet de bedoeling was.

Desondanks vinden we het tof dat de Dyson-koptelefoons zulke bediening aanbieden, want het maakt de koptelefoons redelijk uniek. En in dit geval went het vanzelf. Wat niet went, is de aanraakgevoelige omgeving aan de buitenkant van de cups. Daarmee zet je de ruisonderdrukking aan en uit, door twee keer te tikken. Niet alleen klinkt dat echt extreem hard, ook werkt het niet altijd. De tijd tussen de twee tikken komt heel nauwkeurig, waardoor je soms meerdere keren slaat op dat ding. Gelukkig hebben we de Dyson-app nog.

©Wesley Akkerman

Gedoe met de magere app

Die app verraadt hoe basaal de Dyson Ontrac eigenlijk is. Niet qua comfort en ook niet per se als het om de audiokwaliteit gaat, maar wel op het gebied van extra functies. Binnen de app tref je de opties aan die je ook fysiek aanstuurt, evenals een digitale equalizer. Helaas is die, net als bij de Zone, vrij beperkt. Je hebt drie opties tot je beschikking. Een van de meest waardevolle opties is meting van het volumeniveau. De app kan aangeven of de muziek, of de herrie van buitenaf, eigenlijk te hard is voor je gehoor. Zodoende blijft gehoorschade je mogelijk bespaard.

Daar blijft het wel bij als het om extra mogelijkheden gaat. Er is geen adaptieve ruisonderdrukking, spraakherkenning, multipoint of geluid in 360 graden, bijvoorbeeld. Nu kun je beargumenteren dat niet elke functie daadwerkelijk onmisbaar is, maar voor 400 tot 500 euro mag je meer verwachten. Bovendien heeft de Dyson-winkel een frontale plek binnen de druk vormgegeven applicatie en heb je geregeld last van verbindingsproblemen. Niet met een gekoppeld apparaat, maar de app zelf. Dit zijn geen premium ervaringen.

Warm en helder

De accuduur is dat gelukkig wel: met actieve ruisonderdrukking aan kun je tot 55 uur luisteren. En met tien minuten laden kun je 2,5 uur vooruit. Dat zijn indrukwekkende getallen; daar moet de Ontrac het wel echt van hebben. De geluidsonderdrukking heeft verder geen negatieve invloed op de geluidsweergave. Over het algemeen presenteert de koptelefoon een breed en warm geluid, waar je moeiteloos onderscheid maakt tussen verschillende tonen, lagen en muziekinstrumenten. Daarnaast vinden we de sound helder en zuiver klinken.

Een wat geoefend oor zal de presentatie overigens wellicht wat minder kunnen waarderen. Want de Dyson Ontrac klinkt tegelijkertijd ook een beetje saai en veilig, vanwege het gebrek aan dynamiek en subtiliteit. De ruisonderdrukking is verder redelijk, maar niet uitmuntend. Gezien de prijs van de koptelefoon zijn dit best zware punten. Als het gaat om het aantal ondersteunde audiocodecs, dan biedt de Dyson Ontrac helaas ook een wat magere ervaring met alleen sbc, aac en lhdc (voor hi-res audio). Dit is niet de beste koptelefoon van dit moment.

©Wesley Akkerman

Dyson Ontrac kopen?

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt.

Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.