Review Sony KD-55XF9005 - Een echt 4K-koopje

© PXimport

Review Sony KD-55XF9005 - Een echt 4K-koopje

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 1 maart 2024 - 08:02

Eric Beeckmans

De Sony KD-55XF9005 is een relatief betaalbare 4K-tv mét ondersteuning voor HDR, en een schermformaat van 55 inch. Is goedkoop in dit geval duurkoop? Daar kom we achter in deze Sony KD-55XF9005 review.

8,0

Sony KD-55XF9005 (2018)

Pluspunten

Zwartweergave en contrast

Rijke kleuren

Vier hdmi-aansluitingen

Android-tv met Chromecast

Minpunten

Beperkte kijkhoek

Geen HDR10+

Beperkte audioprestaties

Conclusie

...
Lees meer

Sony’s ‘Soft Minimalism’ design is bijzonder mooi. Het toestel heeft een donker metalen kader, en licht goudkleurige voeten. De XF90 is voorzien van vier HDMI-aansluitingen, waarvan een aan de zijkant, en drie aan de achterzijde. Ze zijn allemaal klaar voor Ultra HD, maar gebruik HDMI 2-3 voor Ultra HD HDR signalen, en stel ze via de menu’s in voor ‘Verbeterde instelling’ zodat je van optimale HDR beeldkwaliteit geniet.

Twee USB-aansluitingen staan aan de zijkant, eentje achteraan. De aansluitingen achteraan wijzen naar onder, dat is handig bij wandmontage. Kabels kan je netjes via de voeten laten weglopen, voor een mooi opgeruimde opstelling. Voor een draadloze hoofdtelefoon kan je Bluetooth gebruiken.

Beeldkwaliteit

Het LCD-paneel is van het VA-type en levert dus een goede zwartweergave, maar eerder beperkte kijkhoek. Sony combineert dit met een Full Array achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 40 segmenten voor local dimming. Daarmee wordt het contrast verbeterd door de achtergrondverlichting te dimmen in donkere delen van het beeld.

Dat beperkt aantal zones maakt het mogelijk dat je af en toe halo’s ziet, al doet de tv er alles aan om dat zo veel mogelijk te beperken. In extreme gevallen, zoals ondertitels op een donkere achtergrond, is een licht zichtbaar effect niet te vermijden.

Review Sony KD-55XF9005 - Een echt 4K-koopje-18824550

© PXimport

De X1 Extreme processor levert bijzonder knappe beeldverwerking. Ruis en hinderlijke kleurbanden worden netjes weggewerkt, en de upscaling van alle bronnen bewaart uitstekend alle detail. Om snel bewegende beelden met zoveel mogelijk detail weer te geven maakt Sony ook gebruik van zijn gesegmenteerde achtergrondverlichting. Door die kort uit te schakelen enkel op plaatsen in het beeld waar veel beweegt (X-motion Clarity), krijg je een scherp actiebeeld, zonder dat het donkerder wordt zoals op andere modellen.

De Bioscoop Pro mode is zeer goed gekalibreerd, en levert erg knappe kleuren en een neutrale grijsschaal. Doe er het prima contrast bij en je merkt al snel dat de beelden erg levendig en natuurlijk zijn.

HDR

De X90 ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision. De maximale helderheid flirt met 1000 nits grens, en het kleurbereik is net voldoende groot om een verschil te maken. Alle witdetail is zichtbaar, en dankzij een uitstekende kalibratie zijn de HDR-beelden erg sterk met flink wat contrast en een rijk kleurpalet.

Smart tv

Sony maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring maar moet op dat vlak wel de oplossingen van LG en Samsung laten voorgaan die een betere en overzichtelijker structuur gebruiken. Door de Android tv-menu’s bladeren mocht iets vlotter gaan, zeker bij een high end model zoals dit. De ingebouwde Chromecast laat je eenvoudig video of muziek van je smartphone op tv afspelen.

Review Sony KD-55XF9005 - Een echt 4K-koopje-18824551

© PXimport

De ‘Discover’ feature toont een kleine balk onderaan het scherm met een zelf te creëren lijst met favoriete apps, de mediaspeler, live tv en aanbevelingen uit YouTube en Netflix. Ideaal als je snel wil overschakelen zonder langs het Android menu te passeren. Helaas heeft Sony die functie nu gekoppeld aan de ‘TV’-toets waardoor het enkel bruikbaar is wanneer je naar de ingebouwde tv-tuners kijkt.

Remote

De bijgeleverde remote is prima, met een handige layout, rubberachtige bovenzijde en toetsen met een zeer laag profiel die makkelijk in te drukken zijn. Enkel de toets voor externe bronnen mocht iets meer centraal staan. Hij is uitgerust met een microfoon, zodat je zoekopdrachten kunt inspreken, en centraal op de remote staan aparte toetsen voor Netflix en Google Play.

Geluidskwaliteit

Knallende geluidsprestaties moet je van de XF90 niet verwachten. Zoals heel wat subtoppers levert hij een prima resultaat voor doordeweeks kijken, met heldere dialogen. Maar voor een goede filmsoundtrack of een stevige portie muziek zit er te weinig kracht in de basweergave en zijn de hoge tonen niet zuiver genoeg.

Conclusie

Deze Sony heeft voor iedereen wat te bieden. Hij is helder maar heeft een erg goed contrast en natuurlijke kleurweergave, zodat hij prima is voor films. Sport en games? Geen probleem, dankzij X-motion Clarity heb je haarscherpe beelden ook als razendsnel over het scherm scheert.

De KD-55XF9005 gebruikt een gesegmenteerde achtergrondverlichting waarmee hij prima zwartwaardes en contrast levert. De beperkte kijkhoek van het VA-paneel moet je er bij nemen, je blijft best zo centraal mogelijk voor het scherm zitten. De hoge helderheid is dan weer een troef als je bij veel omgevingslicht kijkt. Android TV heeft heel wat te bieden, al hadden we liever een iets sterkere chipset gezien voor een wat vlottere interface. Maar gezien de huidige prijs is deze Sony een koopje.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem