Review Samsung QE55Q74B – Groot maar betaalbaar
Voor een 55 inch-tv hoef je tegenwoordig geen 1.000 euro meer neer te tellen. Natuurlijk krijg je dan geen top HDR-prestaties, maar veel van de features die je bij topmodellen aantreft blijven wel aanwezig. We testen dit Samsung mid-range model, dat met zijn design en specificaties erg sterk uit de hoek komt.
Voor een 55 inch-tv hoef je tegenwoordig geen 1.000 euro meer neer te tellen. Natuurlijk krijg je dan geen top HDR-prestaties, maar veel van de features die je bij topmodellen aantreft blijven wel aanwezig. We testen dit Samsung midrange model, dat met zijn design en specificaties erg sterk uit de hoek komt.
- Stijlvol design
- Zeer goede beeldverwerking
- Prima helderheid
- Degelijk contrast
- Goede kalibratie (in SDR)
- Vier HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
- Geen Dolby Vision/Atmos-ondersteuning
- Nieuwe Tizen Smart Hub is minder gebruiksvriendelijk
- Lichte uniformiteitsproblemen in donkere beelden
- Niet-uitschakelbare 120 Hz Black Frame Insertion
Samsung QE55Q74B
- Adviesprijs: 899 euro
- Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm)
- Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI Plus-slot, Quantum 4K Processor, Smart Calibration
- Afmetingen: 1.233 x 778 x 247 mm (incl. voet)
- Gewicht: 18,4 kg (incl. voet)
- Verbruik: SDR 93 (G) / HDR 161 watt (G)
Heb je iets met slanke modellen, dan zal deze Samsung je interesse prikkelen. Hij is amper 26 mm dik en de naam AirSlim design is dus heel toepasselijk. Ook de afwerking mag gezien worden. Een smal titaniumgrijs kader, een mooi vlakke, zwarte rug met een streeppatroon. Het toestel ziet er ongetwijfeld heel knap uit als je het aan de muur hangt. Op het tv-meubel is uiteraard ook een mogelijkheid, de kleine centrale voet zorgt voor een stabiele opstelling. Overigens, wie in de winkel een Q70B aantreft, of eender welke Q7xB, kan deze review ook gebruiken. Alle QE55Q7xB modellen presteren identiek, enkel het design verschilt.
Die slanke lijn verbergt een mooie selectie aansluitingen, die allemaal naar opzij wijzen. Er zijn vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte, ondersteuning voor eARC, ALLM, 4K120 en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Gamers kunnen rekenen op een input-lag van 7,8 ms in 2K120 en 12,5 ms in 4K60. De resterende aansluitingen zijn twee USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetaansluiting en WiFi. Er is geen hoofdtelefoon, een draadloos model kan je wel aansluiten via Bluetooth.
Goede midrange beeldkwaliteit
Local dimming bijvoorbeeld, en echt hoge piekhelderheid zijn zaken die je niet mag verwachten in deze categorie. De Samsung is uitgerust met een VA-paneel dat een prima contrast levert maar een relatief nauwe kijkhoek heeft. Zit je niet centraal voor het scherm, dan daalt het contrast al snel. De uniformiteit van de achtergrondverlichting laat wat te wensen over, vooral in donkere beelden. Daar zien we wat heldere vlekken, het typisch soort van wolkvorming. Die is niet enkel zichtbaar in testbeelden maar ook in donkere scènes kan dat soms wat storen, vooral als er zwarte balken boven en onder het beeld zijn, zoals bij een langspeelfilm. We schakelen naar de Filmmaker mode voor de beste kalibratie. De grijsschaal wijkt een beetje af naar groen, iets wat je soms merkt in huidskleuren die dan wat bleek uitschijnen. De fout is over het algemeen vrij klein, zodat de kleurweergave nog voldoende goed is. Het contrast van 4.000:1 komt niet altijd goed tot uiting, vooral in donkere beelden. Felle accenten zoals sterren zijn iets te vlak, maar door de functie Contrastverbetering te activeren krijg het beeld wat van zijn oorspronkelijke diepte terug. Er is voldoende zwartdetail aanwezig, en SDR-beelden zijn over het algemeen bijzonder goed.
Voor HDR kan de Q74B je een piekhelderheid van 566 nits leveren, een goed resultaat. Het kleurbereik klokt af op 85% P3, ook dat is goed maar voor HDR zien we toch graag 90% P3. Met deze eigenschappen kan je mooie HDR-beelden produceren, maar de kalibratie van de Filmmaker Mode moet dan wel iets beter. De tonemapping zet zelfs zeer helder gemasterde HDR-beelden goed op het scherm, al verbergt ze systematisch een klein beetje witdetail. Het beeld is ook steevast wat te helder, iets dat vooral opvalt in donkere scènes waar er zelfs wat te veel schaduwtinten zichtbaar zijn. De lichte groentint die we ook al in SDR zagen is hier veel opvallender, huidstinten neigen naar geel, andere kleuren zien er soms we vuil uit. Het blijft ook jammer dat Samsung absoluut weigert Dolby Vision te ondersteunen, dat zou voor een model zoals dit een enorme hulp zijn.
Slimme beeldverwerking
Dit mag dan wel een midrange toestel zijn, Samsung biedt je nog steeds de uitstekende beeldverwerking van de Quantum Processor 4K. Live tv (via de settopbox vaak nog in 1080i) krijgt goede deinterlacing zodat trapjeseffect op schuine lijnen of moiré goed vermeden wordt. De ruisonderdrukking maakt komaf met willekeurige ruis en blokvorming (door te sterke compressie). Ook kleurstroken in zachte gradiënten kan de Samsung goed camoufleren, al lukt in dat in heel zware gevallen slechts gedeeltelijk. De enige opmerking is dat je echt moet vertrouwen op het oordeel van Samsung, die instelling kan je enkel aan of af zetten. De tv is voorzien van een 120 Hz-paneel, dus is goede bewegingsscherpte verzekerd, toch belangrijk voor sport en games. Samsung heeft echter een black frame insertion van 120 Hz ingeschakeld die je niet kunt uitzetten. Daardoor hebben bewegende voorwerpen soms een duidelijke dubbele rand. In de spelmodus lijkt dit niet het geval te zijn. Wie het gestotter uit filmbeelden wil verwijderen, activeert motion interpolation. De processor is snel genoeg om correct en zonder aarzelen in te grijpen. Een occasionele beeldfout blijft wel mogelijk, dat is helaas eigen aan alle motion interpolation.
Doorsnee audiokwaliteit
Van de 2x 10 Watt audioconfiguratie mag je geen grootse prestaties verwachten. Dit toestel ondersteunt ook geen Dolby Atmos, dat is voorbehouden voor de Q80B en hoger. Hij kan wel in real-time de klank aanpassen voor de kamerakoestiek. Toch levert de Samsung degelijke audioprestaties. De klank is niet schel, maar diepe bassen ontbreken wel. Je kan het volume redelijk hoog zetten zonder vervorming te veroorzaken. Al kan dat dus wel gebeuren, in dat geval hoor je de bas op zijn limiet stoten. Kies een soundbar als je echt betere klank wilt. Dankzij Q-symphony werken de tv-luidsprekers samen met de soundbar, tenminste als je een compatibele Samsung soundbar koopt.
Niet altijd gebruiksvriendelijk
Gamers vinden alles wat ze nodig hebben op dit toestel. De Game Bar roep je op door lang op de play/pauze toets te drukken. Daar vind je info over het huidige beeldsignaal en kan je bepaalde beeldinstellingen voor het spel aanpassen. PC-gamers kunnen hier zelfs voor een 21:9 breedbeeldmode kiezen. Enkel de HGIG-ondersteuning loopt mank. Die zou tonemapping moeten uitschakelen zodat je spelsconsole die taak overneemt, maar dat is niet het geval. De HDR-game mode is ook veel te helder.
De Samsung Tizen Smart Hub levert enorm veel functionaliteit. Niet alleen een zeer uitgebreid aanbod apps, maar ook heel wat extra’s. Bijvoorbeeld de Ambient Mode, die het toestel een decoratieve functie geeft als je geen tv kijkt. Of Multiview waarmee je twee bronnen tegelijk bekijkt. Je kan het grote scherm ook voor je werk gebruiken met de vele opties in Workspace. Nog in het rijtje functionaliteit vinden we een dubbele tv-tuner zodat je kan opnemen en tegelijk iets anders bekijken. Er is Airplay 2 en Google cast (voor Netflix en YouTube). Helaas heeft Samsung dit jaar voor een nieuw Smart Hub ontwerp gekozen, en dat valt soms tegen. Bij het opstarten is het systeem duidelijk wat log. En de nieuwe layout laat ook te wensen over. Wie bijvoorbeeld een andere ingang wil selecteren moet flink wat klikken. Op het Home scherm is eigenlijk enkel de centrale rij apps nuttig. Je kunt daar ook externe ingangen tussen zetten, iets wat we zeker aanraden om het gebruiksgemak te verbeteren. De kleine afstandsbediening met oplaadbare batterij en fotovoltaïsch paneel is erg handig, al zouden we er graag een extra toets op zien voor externe ingangen.
Conclusie
In het slanke design van deze 55 inch-tv zitten heel wat mooie zaken verborgen. De Samsung QE55Q74B levert uitstekende beeldverwerking, mooi contrast, voldoende piekhelderheid en een ruim kleurbereik. In SDR-beelden levert hij daarmee erg knappe beelden. In HDR levert hij wat beeldkwaliteit in door een matige kalibratie. Het toestel is ook zeer rijk uitgerust. Zo zijn er de vier HDMI 2.1-aansluitingen en ruime gamerfeatures, of de Smart Hub met zijn enorm app-aanbod en talrijke andere functies. Het is een goede kandidaat voor veelzijdig gebruik, games, sport en film terwijl hij toch nog budgetvriendelijk is.