ID.nl logo
Review Samsung QE55Q74B – Groot maar betaalbaar
Huis

Review Samsung QE55Q74B – Groot maar betaalbaar

Voor een 55 inch-tv hoef je tegenwoordig geen 1.000 euro meer neer te tellen. Natuurlijk krijg je dan geen top HDR-prestaties, maar veel van de features die je bij topmodellen aantreft blijven wel aanwezig. We testen dit Samsung mid-range model, dat met zijn design en specificaties erg sterk uit de hoek komt.

Uitstekend
Conclusie

Voor een 55 inch-tv hoef je tegenwoordig geen 1.000 euro meer neer te tellen. Natuurlijk krijg je dan geen top HDR-prestaties, maar veel van de features die je bij topmodellen aantreft blijven wel aanwezig. We testen dit Samsung midrange model, dat met zijn design en specificaties erg sterk uit de hoek komt.

Plus- en minpunten
  • Stijlvol design
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Prima helderheid
  • Degelijk contrast
  • Goede kalibratie (in SDR)
  • Vier HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • Geen Dolby Vision/Atmos-ondersteuning
  • Nieuwe Tizen Smart Hub is minder gebruiksvriendelijk
  • Lichte uniformiteitsproblemen in donkere beelden
  • Niet-uitschakelbare 120 Hz Black Frame Insertion

Samsung QE55Q74B

  • Adviesprijs: 899 euro
  • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI Plus-slot, Quantum 4K Processor, Smart Calibration
  • Afmetingen: 1.233 x 778 x 247 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 18,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 93 (G) / HDR 161 watt (G)

Heb je iets met slanke modellen, dan zal deze Samsung je interesse prikkelen. Hij is amper 26 mm dik en de naam AirSlim design is dus heel toepasselijk. Ook de afwerking mag gezien worden. Een smal titaniumgrijs kader, een mooi vlakke, zwarte rug met een streeppatroon. Het toestel ziet er ongetwijfeld heel knap uit als je het aan de muur hangt. Op het tv-meubel is uiteraard ook een mogelijkheid, de kleine centrale voet zorgt voor een stabiele opstelling. Overigens, wie in de winkel een Q70B aantreft, of eender welke Q7xB, kan deze review ook gebruiken. Alle QE55Q7xB modellen presteren identiek, enkel het design verschilt.

Die slanke lijn verbergt een mooie selectie aansluitingen, die allemaal naar opzij wijzen. Er zijn vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte, ondersteuning voor eARC, ALLM, 4K120 en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Gamers kunnen rekenen op een input-lag van 7,8 ms in 2K120 en 12,5 ms in 4K60. De resterende aansluitingen zijn twee USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetaansluiting en WiFi. Er is geen hoofdtelefoon, een draadloos model kan je wel aansluiten via Bluetooth.

Goede midrange beeldkwaliteit

Local dimming bijvoorbeeld, en echt hoge piekhelderheid zijn zaken die je niet mag verwachten in deze categorie. De Samsung is uitgerust met een VA-paneel dat een prima contrast levert maar een relatief nauwe kijkhoek heeft. Zit je niet centraal voor het scherm, dan daalt het contrast al snel. De uniformiteit van de achtergrondverlichting laat wat te wensen over, vooral in donkere beelden. Daar zien we wat heldere vlekken, het typisch soort van wolkvorming. Die is niet enkel zichtbaar in testbeelden maar ook in donkere scènes kan dat soms wat storen, vooral als er zwarte balken boven en onder het beeld zijn, zoals bij een langspeelfilm. We schakelen naar de Filmmaker mode voor de beste kalibratie. De grijsschaal wijkt een beetje af naar groen, iets wat je soms merkt in huidskleuren die dan wat bleek uitschijnen. De fout is over het algemeen vrij klein, zodat de kleurweergave nog voldoende goed is. Het contrast van 4.000:1 komt niet altijd goed tot uiting, vooral in donkere beelden. Felle accenten zoals sterren zijn iets te vlak, maar door de functie Contrastverbetering te activeren krijg het beeld wat van zijn oorspronkelijke diepte terug. Er is voldoende zwartdetail aanwezig, en SDR-beelden zijn over het algemeen bijzonder goed.

Voor HDR kan de Q74B je een piekhelderheid van 566 nits leveren, een goed resultaat. Het kleurbereik klokt af op 85% P3, ook dat is goed maar voor HDR zien we toch graag 90% P3. Met deze eigenschappen kan je mooie HDR-beelden produceren, maar de kalibratie van de Filmmaker Mode moet dan wel iets beter. De tonemapping zet zelfs zeer helder gemasterde HDR-beelden goed op het scherm, al verbergt ze systematisch een klein beetje witdetail. Het beeld is ook steevast wat te helder, iets dat vooral opvalt in donkere scènes waar er zelfs wat te veel schaduwtinten zichtbaar zijn. De lichte groentint die we ook al in SDR zagen is hier veel opvallender, huidstinten neigen naar geel, andere kleuren zien er soms we vuil uit. Het blijft ook jammer dat Samsung absoluut weigert Dolby Vision te ondersteunen, dat zou voor een model zoals dit een enorme hulp zijn.

Slimme beeldverwerking

Dit mag dan wel een midrange toestel zijn, Samsung biedt je nog steeds de uitstekende beeldverwerking van de Quantum Processor 4K. Live tv (via de settopbox vaak nog in 1080i) krijgt goede deinterlacing zodat trapjeseffect op schuine lijnen of moiré goed vermeden wordt. De ruisonderdrukking maakt komaf met willekeurige ruis en blokvorming (door te sterke compressie). Ook kleurstroken in zachte gradiënten kan de Samsung goed camoufleren, al lukt in dat in heel zware gevallen slechts gedeeltelijk. De enige opmerking is dat je echt moet vertrouwen op het oordeel van Samsung, die instelling kan je enkel aan of af zetten. De tv is voorzien van een 120 Hz-paneel, dus is goede bewegingsscherpte verzekerd, toch belangrijk voor sport en games. Samsung heeft echter een black frame insertion van 120 Hz ingeschakeld die je niet kunt uitzetten. Daardoor hebben bewegende voorwerpen soms een duidelijke dubbele rand. In de spelmodus lijkt dit niet het geval te zijn. Wie het gestotter uit filmbeelden wil verwijderen, activeert motion interpolation. De processor is snel genoeg om correct en zonder aarzelen in te grijpen. Een occasionele beeldfout blijft wel mogelijk, dat is helaas eigen aan alle motion interpolation.

Doorsnee audiokwaliteit

Van de 2x 10 Watt audioconfiguratie mag je geen grootse prestaties verwachten. Dit toestel ondersteunt ook geen Dolby Atmos, dat is voorbehouden voor de Q80B en hoger. Hij kan wel in real-time de klank aanpassen voor de kamerakoestiek. Toch levert de Samsung degelijke audioprestaties. De klank is niet schel, maar diepe bassen ontbreken wel. Je kan het volume redelijk hoog zetten zonder vervorming te veroorzaken. Al kan dat dus wel gebeuren, in dat geval hoor je de bas op zijn limiet stoten. Kies een soundbar als je echt betere klank wilt. Dankzij Q-symphony werken de tv-luidsprekers samen met de soundbar, tenminste als je een compatibele Samsung soundbar koopt.

Niet altijd gebruiksvriendelijk

Gamers vinden alles wat ze nodig hebben op dit toestel. De Game Bar roep je op door lang op de play/pauze toets te drukken. Daar vind je info over het huidige beeldsignaal en kan je bepaalde beeldinstellingen voor het spel aanpassen. PC-gamers kunnen hier zelfs voor een 21:9 breedbeeldmode kiezen. Enkel de HGIG-ondersteuning loopt mank. Die zou tonemapping moeten uitschakelen zodat je spelsconsole die taak overneemt, maar dat is niet het geval. De HDR-game mode is ook veel te helder.

De Samsung Tizen Smart Hub levert enorm veel functionaliteit. Niet alleen een zeer uitgebreid aanbod apps, maar ook heel wat extra’s. Bijvoorbeeld de Ambient Mode, die het toestel een decoratieve functie geeft als je geen tv kijkt. Of Multiview waarmee je twee bronnen tegelijk bekijkt. Je kan het grote scherm ook voor je werk gebruiken met de vele opties in Workspace. Nog in het rijtje functionaliteit vinden we een dubbele tv-tuner zodat je kan opnemen en tegelijk iets anders bekijken. Er is  Airplay 2 en Google cast (voor Netflix en YouTube). Helaas heeft Samsung dit jaar voor een nieuw Smart Hub ontwerp gekozen, en dat valt soms tegen. Bij het opstarten is het systeem duidelijk wat log. En de nieuwe layout laat ook te wensen over. Wie bijvoorbeeld een andere ingang wil selecteren moet flink wat klikken. Op het Home scherm is eigenlijk enkel de centrale rij apps nuttig. Je kunt daar ook externe ingangen tussen zetten, iets wat we zeker aanraden om het gebruiksgemak te verbeteren. De kleine afstandsbediening met oplaadbare batterij en fotovoltaïsch paneel is erg handig, al zouden we er graag een extra toets op zien voor externe ingangen.

Conclusie

In het slanke design van deze 55 inch-tv zitten heel wat mooie zaken verborgen. De Samsung QE55Q74B levert uitstekende beeldverwerking, mooi contrast, voldoende piekhelderheid en een ruim kleurbereik. In SDR-beelden levert hij daarmee erg knappe beelden. In HDR levert hij wat beeldkwaliteit in door een matige kalibratie. Het toestel is ook zeer rijk uitgerust. Zo zijn er de vier HDMI 2.1-aansluitingen en ruime gamerfeatures, of de Smart Hub met zijn enorm app-aanbod en talrijke andere functies. Het is een goede kandidaat voor veelzijdig gebruik, games, sport en film terwijl hij toch nog budgetvriendelijk is.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.