ID.nl logo
Review Samsung QE55Q74B – Groot maar betaalbaar
Huis

Review Samsung QE55Q74B – Groot maar betaalbaar

Voor een 55 inch-tv hoef je tegenwoordig geen 1.000 euro meer neer te tellen. Natuurlijk krijg je dan geen top HDR-prestaties, maar veel van de features die je bij topmodellen aantreft blijven wel aanwezig. We testen dit Samsung mid-range model, dat met zijn design en specificaties erg sterk uit de hoek komt.

Uitstekend
Conclusie

Voor een 55 inch-tv hoef je tegenwoordig geen 1.000 euro meer neer te tellen. Natuurlijk krijg je dan geen top HDR-prestaties, maar veel van de features die je bij topmodellen aantreft blijven wel aanwezig. We testen dit Samsung midrange model, dat met zijn design en specificaties erg sterk uit de hoek komt.

Plus- en minpunten
  • Stijlvol design
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Prima helderheid
  • Degelijk contrast
  • Goede kalibratie (in SDR)
  • Vier HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • Geen Dolby Vision/Atmos-ondersteuning
  • Nieuwe Tizen Smart Hub is minder gebruiksvriendelijk
  • Lichte uniformiteitsproblemen in donkere beelden
  • Niet-uitschakelbare 120 Hz Black Frame Insertion

Samsung QE55Q74B

  • Adviesprijs: 899 euro
  • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI Plus-slot, Quantum 4K Processor, Smart Calibration
  • Afmetingen: 1.233 x 778 x 247 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 18,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 93 (G) / HDR 161 watt (G)

Heb je iets met slanke modellen, dan zal deze Samsung je interesse prikkelen. Hij is amper 26 mm dik en de naam AirSlim design is dus heel toepasselijk. Ook de afwerking mag gezien worden. Een smal titaniumgrijs kader, een mooi vlakke, zwarte rug met een streeppatroon. Het toestel ziet er ongetwijfeld heel knap uit als je het aan de muur hangt. Op het tv-meubel is uiteraard ook een mogelijkheid, de kleine centrale voet zorgt voor een stabiele opstelling. Overigens, wie in de winkel een Q70B aantreft, of eender welke Q7xB, kan deze review ook gebruiken. Alle QE55Q7xB modellen presteren identiek, enkel het design verschilt.

Die slanke lijn verbergt een mooie selectie aansluitingen, die allemaal naar opzij wijzen. Er zijn vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte, ondersteuning voor eARC, ALLM, 4K120 en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Gamers kunnen rekenen op een input-lag van 7,8 ms in 2K120 en 12,5 ms in 4K60. De resterende aansluitingen zijn twee USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetaansluiting en WiFi. Er is geen hoofdtelefoon, een draadloos model kan je wel aansluiten via Bluetooth.

Goede midrange beeldkwaliteit

Local dimming bijvoorbeeld, en echt hoge piekhelderheid zijn zaken die je niet mag verwachten in deze categorie. De Samsung is uitgerust met een VA-paneel dat een prima contrast levert maar een relatief nauwe kijkhoek heeft. Zit je niet centraal voor het scherm, dan daalt het contrast al snel. De uniformiteit van de achtergrondverlichting laat wat te wensen over, vooral in donkere beelden. Daar zien we wat heldere vlekken, het typisch soort van wolkvorming. Die is niet enkel zichtbaar in testbeelden maar ook in donkere scènes kan dat soms wat storen, vooral als er zwarte balken boven en onder het beeld zijn, zoals bij een langspeelfilm. We schakelen naar de Filmmaker mode voor de beste kalibratie. De grijsschaal wijkt een beetje af naar groen, iets wat je soms merkt in huidskleuren die dan wat bleek uitschijnen. De fout is over het algemeen vrij klein, zodat de kleurweergave nog voldoende goed is. Het contrast van 4.000:1 komt niet altijd goed tot uiting, vooral in donkere beelden. Felle accenten zoals sterren zijn iets te vlak, maar door de functie Contrastverbetering te activeren krijg het beeld wat van zijn oorspronkelijke diepte terug. Er is voldoende zwartdetail aanwezig, en SDR-beelden zijn over het algemeen bijzonder goed.

Voor HDR kan de Q74B je een piekhelderheid van 566 nits leveren, een goed resultaat. Het kleurbereik klokt af op 85% P3, ook dat is goed maar voor HDR zien we toch graag 90% P3. Met deze eigenschappen kan je mooie HDR-beelden produceren, maar de kalibratie van de Filmmaker Mode moet dan wel iets beter. De tonemapping zet zelfs zeer helder gemasterde HDR-beelden goed op het scherm, al verbergt ze systematisch een klein beetje witdetail. Het beeld is ook steevast wat te helder, iets dat vooral opvalt in donkere scènes waar er zelfs wat te veel schaduwtinten zichtbaar zijn. De lichte groentint die we ook al in SDR zagen is hier veel opvallender, huidstinten neigen naar geel, andere kleuren zien er soms we vuil uit. Het blijft ook jammer dat Samsung absoluut weigert Dolby Vision te ondersteunen, dat zou voor een model zoals dit een enorme hulp zijn.

Slimme beeldverwerking

Dit mag dan wel een midrange toestel zijn, Samsung biedt je nog steeds de uitstekende beeldverwerking van de Quantum Processor 4K. Live tv (via de settopbox vaak nog in 1080i) krijgt goede deinterlacing zodat trapjeseffect op schuine lijnen of moiré goed vermeden wordt. De ruisonderdrukking maakt komaf met willekeurige ruis en blokvorming (door te sterke compressie). Ook kleurstroken in zachte gradiënten kan de Samsung goed camoufleren, al lukt in dat in heel zware gevallen slechts gedeeltelijk. De enige opmerking is dat je echt moet vertrouwen op het oordeel van Samsung, die instelling kan je enkel aan of af zetten. De tv is voorzien van een 120 Hz-paneel, dus is goede bewegingsscherpte verzekerd, toch belangrijk voor sport en games. Samsung heeft echter een black frame insertion van 120 Hz ingeschakeld die je niet kunt uitzetten. Daardoor hebben bewegende voorwerpen soms een duidelijke dubbele rand. In de spelmodus lijkt dit niet het geval te zijn. Wie het gestotter uit filmbeelden wil verwijderen, activeert motion interpolation. De processor is snel genoeg om correct en zonder aarzelen in te grijpen. Een occasionele beeldfout blijft wel mogelijk, dat is helaas eigen aan alle motion interpolation.

Doorsnee audiokwaliteit

Van de 2x 10 Watt audioconfiguratie mag je geen grootse prestaties verwachten. Dit toestel ondersteunt ook geen Dolby Atmos, dat is voorbehouden voor de Q80B en hoger. Hij kan wel in real-time de klank aanpassen voor de kamerakoestiek. Toch levert de Samsung degelijke audioprestaties. De klank is niet schel, maar diepe bassen ontbreken wel. Je kan het volume redelijk hoog zetten zonder vervorming te veroorzaken. Al kan dat dus wel gebeuren, in dat geval hoor je de bas op zijn limiet stoten. Kies een soundbar als je echt betere klank wilt. Dankzij Q-symphony werken de tv-luidsprekers samen met de soundbar, tenminste als je een compatibele Samsung soundbar koopt.

Niet altijd gebruiksvriendelijk

Gamers vinden alles wat ze nodig hebben op dit toestel. De Game Bar roep je op door lang op de play/pauze toets te drukken. Daar vind je info over het huidige beeldsignaal en kan je bepaalde beeldinstellingen voor het spel aanpassen. PC-gamers kunnen hier zelfs voor een 21:9 breedbeeldmode kiezen. Enkel de HGIG-ondersteuning loopt mank. Die zou tonemapping moeten uitschakelen zodat je spelsconsole die taak overneemt, maar dat is niet het geval. De HDR-game mode is ook veel te helder.

De Samsung Tizen Smart Hub levert enorm veel functionaliteit. Niet alleen een zeer uitgebreid aanbod apps, maar ook heel wat extra’s. Bijvoorbeeld de Ambient Mode, die het toestel een decoratieve functie geeft als je geen tv kijkt. Of Multiview waarmee je twee bronnen tegelijk bekijkt. Je kan het grote scherm ook voor je werk gebruiken met de vele opties in Workspace. Nog in het rijtje functionaliteit vinden we een dubbele tv-tuner zodat je kan opnemen en tegelijk iets anders bekijken. Er is  Airplay 2 en Google cast (voor Netflix en YouTube). Helaas heeft Samsung dit jaar voor een nieuw Smart Hub ontwerp gekozen, en dat valt soms tegen. Bij het opstarten is het systeem duidelijk wat log. En de nieuwe layout laat ook te wensen over. Wie bijvoorbeeld een andere ingang wil selecteren moet flink wat klikken. Op het Home scherm is eigenlijk enkel de centrale rij apps nuttig. Je kunt daar ook externe ingangen tussen zetten, iets wat we zeker aanraden om het gebruiksgemak te verbeteren. De kleine afstandsbediening met oplaadbare batterij en fotovoltaïsch paneel is erg handig, al zouden we er graag een extra toets op zien voor externe ingangen.

Conclusie

In het slanke design van deze 55 inch-tv zitten heel wat mooie zaken verborgen. De Samsung QE55Q74B levert uitstekende beeldverwerking, mooi contrast, voldoende piekhelderheid en een ruim kleurbereik. In SDR-beelden levert hij daarmee erg knappe beelden. In HDR levert hij wat beeldkwaliteit in door een matige kalibratie. Het toestel is ook zeer rijk uitgerust. Zo zijn er de vier HDMI 2.1-aansluitingen en ruime gamerfeatures, of de Smart Hub met zijn enorm app-aanbod en talrijke andere functies. Het is een goede kandidaat voor veelzijdig gebruik, games, sport en film terwijl hij toch nog budgetvriendelijk is.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app

Gmail is al ruim twintig jaar onderdeel van ons digitale leven, dus het is niet zo gek als je er inmiddels meerdere e-mailadressen van hebt. In dat geval is de kans ook groot dat je weleens tussen het ene en het andere account wil switchen, bijvoorbeeld om op meerdere accounts je mail wil checken. Je kunt in de Gmail-app meerdere accounts toevoegen, zodat wisselen een fluitje van een cent is.

In dit artikel leggen we uit hoe je:

  • Meerdere mailaccounts in je Gmail-app combineert
  • Toegevoegde accounts beheert
  • Niet-Gmail-adressen toevoegt
  • Alle inkomende mail in één enkele mailbox krijgt

Ook interessant: Filter het kaf van het koren: zo houd je Gmail overzichtelijk

Een Gmail-account aanmaken is zo gebeurd, en het is verleidelijk om er meerdere aan te maken, zodat je je persoonlijke account niet hoeft te gebruiken voor allerlei onlinediensten die van alles van je willen weten of je mailbox vol spammen met nieuwsbrieven en reclamemails. Al die accounts kun je tegelijkertijd in je Gmail-app gebruiken, zodat je snel tussen de verschillende mailadressen kunt wisselen. 

Account toevoegen in Gmail

Standaard is Gmail op Android-telefoons ingericht voor het e-mailadres dat je hebt gebruikt om je Android-telefoon in te stellen, maar dat hoeft niet zo te blijven. Open de Gmail-app en tik op je profielfoto, en vervolgens op Nog een account toevoegen

Zoals je in het volgende scherm al ziet, ben je niet beperkt tot één Gmail-account. Dat is wel het makkelijkst, samen met Outlook, Hotmail en Live en Yahoo, omdat je daar geen extra informatie over inkomende en uitgaande mailservers nodig hebt, maar via Overig kun je ook je persoonlijke e-mailaccount gewoon instellen. 

©Daan Doedens

Om een Gmail-account toe te voegen, tik je op Google en bevestig je je identiteit. Daarna kun je het e-mailadres van je tweede, derde of zoveelste Google-account en het bijbehorende wachtwoord invullen. Kies een manier waarop Google kan verifiëren dat jij de eigenaar van het account bent, voeg eventueel een telefoonnummer toe en ga akkoord met de voorwaarden en herstelinformatie. 

Ga daarna terug naar de Gmail-app en tik weer op je profielfoto, en vervolgens op het nieuw gemaakte account. Nu kun je snel wisselen tussen je verschillende e-mailadressen. 

Op dezelfde manier kun je dus ook Outlook- en Hotmail-adressen toevoegen, maar bijvoorbeeld ook mails vanaf het e-mailadres van je eigen website of werk. Voor die laatste opties heb je wel informatie over de inkomende en uitgaande mailservers nodig. Die kun je vinden bij je hostingprovider, maar in veel gevallen is het gewoon het domein van je website, bijvoorbeeld id.nl. 

Accounts beheren

Wil je een oud account juist uit de lijst verwijderen? Ga dan wederom naar je profielfoto en tik op Accounts op dit apparaat beheren. Tik daarna op het account dat je wilt verwijderen, tik op het menu met de drie puntjes en selecteer Account verwijderen, en bevestig. 

Op dezelfde plek kun je overigens ook een nieuw account toevoegen. De vervolgstappen werken hetzelfde als in het stappenplan hierboven. 

Alle mail in één mailbox

Zo kun je dus makkelijk switchen tussen verschillende accounts, maar als je er een handvol hebt, kost dat alsnog flink wat tijd. Gelukkig kun je ook al je mails uit alle accounts in één enkele mailbox zien, zonder dat je hoeft te wisselen. 

Om dat te doen, ga je in de Gmail-app naar het hamburgermenu en tik je op Alle mailboxen. Nu heb je al je e-mails uit al je toegevoegde accounts in een keer voor je neus. 

Tot slot

Je Gmail-app is fijn voor je persoonlijke e-mail, maar ook als je meerdere accounts wilt toevoegen, komt de app goed van pas. Via de accountinstellingen kun je makkelijk een extra Gmail-account toevoegen, maar ook een Outlook/Hotmail-account of je persoonlijke mail of werkmail toevoegen is simpel. Zo kun je snel switchen tussen de verschillende accounts, of alle mails uit alle accounts in één enkele mailbox tonen, zonder dat je nog hoeft te wisselen.


▼ Volgende artikel
Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch
© Тарас Нагирняк - stock.adobe.com
Gezond leven

Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch

Of je nu in de markt bent voor een nieuwe smartwatch of je eerste slimme horloge gaat kopen; het kan geen kwaad om even scherp te hebben waar zo'n product precies aan moet voldoen. Daarom lees je in dit artikel de vijf belangrijkste eigenschappen die elke smartwatch zou moeten hebben.

Je haalt een goede smartwatch in huis wanneer die beschikt over:

  1. Een altijd-aan-display
  2. Interactieve notificaties
  3. Snelladen
  4. Autodetectie voor je work-outs
  5. Slaaptracking

Lees ook: Welke Samsung-smartwatch past het best bij mij?

Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van een smartwatch in. Maar dat zagen we in de jaren negentig ook niet van een smartphone in. Waarom zou je altijd bereikbaar willen zijn? Inmiddels weten we niet beter. Een smartwatch heeft toch een wat moeilijker pad voor zich liggen. Want een horloge doet al precies wat het moet doen: de tijd vertellen. Een slim horloge kan zo veel meer en kan daadwerkelijk ondersteuning bieden voor sporten, slapen en gezonder leven. Je kunt hiervoor je smartphone gebruiken, maar tijdens het hardlopen gaan we doorgaans het liefst zo licht mogelijk op pad.

Een smartwatch is wellicht niet zo essentieel als een smartphone is, maar dan nog kan het apparaatje een leuke hobby zijn. Of je hobby ondersteunen. Smartwatches gaan voorlopig echter nergens heen, aangezien fabrikanten soms meerdere modellen per jaar lanceren. Wat je reden ook is voor het aanschaffen van een smartwatch, zorg ervoor dat die minimaal voldoet aan de vijf onderstaande eisen. Dan weet je zeker dat je een goed product in huis haalt.

1- Een altijd-aan-display

Als je een smartwatch koopt met een altijd-aan-scherm, dan kun je altijd direct zien hoe laat het is. Dat is het grootste voordeel van een ouderwets horloge, maar dat maakt hem tegenwoordig niet meer uniek. Niet alleen dat, je kunt ook je sportprestaties aflezen zonder dat je daarvoor eerst op een knopje hoeft te drukken. Zo houd je je sporttijd in de gaten, zie je direct de afgelegde afstand en kun je je verbruikte calorieën checken. Voor sommige sporters kunnen seconden cruciaal zijn; niet alleen voor renners, maar ook mensen die aan gewichtheffen doen.

©Wesley Akkerman

2- Interactieve notificaties

Ondanks het feit dat we op de redactie gek zijn op allerlei gadgets en moderne apparaten, erkennen we ook dat onze tijd achter schermpjes best wat korter mag zijn. Hoe minder tijd we dus aan wat voor soort display dan ook besteden, hoe beter. Daarom waarderen we smartwatches met interactieve notificaties. Zo kunnen we direct reageren op wat er om ons heen gebeurt, zonder dat we daarvoor onze smartphones hoeven te pakken of een (soms wat onhandige) app hoeven te openen op dat kleine smartwatchschermpje.

Laad je smartwatch eenvoudig en betrouwbaar op met een bedrade oplader.

Houd je apparaat altijd gebruiksklaar, zonder gedoe.

3- Snelladen

Smartwatches zijn niet heel groot en hebben daardoor het nadeel dat ze kleine accu's hebben. Aangezien ze steeds meer doen en kunnen, is de accuduur er in de afgelopen jaren niet echt op vooruitgegaan. Aangezien we ook geen zin hebben om steeds uren te wachten totdat we het slimme horloge weer om kunnen doen, hechten we veel waarde aan snelladen. Zo kunnen we douchen en onszelf aankleden, terwijl het slimme horloge kort op de oplader ligt. Meestal gaat je gadget dan een dag mee, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het energieniveau.

4- Autodetectie voor je work-outs

Wat betreft de eerdergenoemde work-outs, dan is het ontzettend prettig om te zien dat veel smartwatches tegenwoordig automatisch detecteren dat je aan het sporten bent. Toegegeven, dit werkt het beste voor oefeningen met betrekking tot uithoudingsvermogen – dus fietsen, hardlopen, roeien enzovoort. De smartwatch herkent de oefening na een continue periode van specifieke bewegingen en maakt direct inzichtelijk hoe het ervoor staat. Vergeet je de tracking soms te activeren, dan heb je altijd een back-up achter de hand met deze stand.

5- Slaaptracking

Wat sommige mensen die vaak sporten nog weleens vergeten, is dat rusten minstens net zo belangrijk is als in beweging blijven. Je lichaam moet immers bijkomen en de prikkels verwerken. Dat doe je met een rustdag of een lekkere nacht slapen. Als je smartwatch over slaaptracking beschikt, dan kun je precies meten hoe het gesteld is met de kwaliteit van je slaap. Sommige modellen kunnen op basis van die data precies aangeven wanneer voor jou het beste sportmoment is of wanneer je beter een middag kunt overslaan om extra rust te pakken.

Conclusie

Uiteraard hebben slimme horloges veel meer te bieden dan de bovenstaande mogelijkheden. Maar dit vinden we wel de absolute ondergrens als het om functies en mogelijkheden gaat. Je kunt altijd voor jezelf bepalen welke features nog meer belangrijk zijn door de specificaties of reviews erop na te slaan, maar zo heb je in elk geval een goed startpunt.


👇🏻Op zoek naar een goede smartwatch? Check dan deze deals: