ID.nl logo
Review TCL 65C935 - TV mikt op de hoogste ereplaats
Huis

Review TCL 65C935 - TV mikt op de hoogste ereplaats

TCL heeft al een paar mooie prestaties geleverd, vooral in de middenklasse. Maar de fabrikant heeft ook zijn zinnen gezet op een plekje tussen topmodellen televisies. De C935 is een miniLED-tv die moet concurreren met allerbeste LCD-topmodellen, maar aan een zeer democratische prijs.

Uitstekend
Conclusie

TCL is ambitieus en wil een echt topmodel in de markt zetten. De 65C935 heeft daarvoor in ieder geval veel troeven, maar mist wat in de afwerking. Die softwarefouten voor dynamische tonemapping en vooral bij het geluid zouden eigenlijk voor de lancering opgelost moeten zijn. Afgezien daarvan geeft de tv een indrukwekkend beeld. De miniled-achtergrondverlichting levert fantastische helderheid en kleuren, en dankzij een groot aantal dimmingzones is het contrast werkelijk fantastisch. Je krijgt bijna OLED-prestaties, maar je kunt ook probleemloos van deze tv genieten wanneer de woonkamer goed verlicht is. Op beeldvlak krijg je daarmee zowel voor film, sport als games topresultaten. Met Google TV heb je ook een erg volledig smart tv-aanbod. TCL biedt dit allemaal voor een erg gunstige prijs.

Plus- en minpunten
  • Zeer fijnmazige en effectieve local dimming
  • Uitstekend contrast en zwartdetail
  • Zeer hoge piekhelderheid en ruim kleurbereik
  • Prachtige HDR-beelden
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
  • HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • TCL-account vereist voor instellen Google TV
  • Dynamische tonemapping en HGIG maken het beeld te helder
  • Audioweergave kraakt uitzonderlijk door softwarefout

Alhoewel het ontwerp van de TCL C935 duidelijk afgeleid is van de TCL C835, heeft het toch een wat stijlvoller uitzicht. Dat is vooral te danken aan de volledig vlakke rug, die bovendien heel geleidelijk nog slanker wordt naar de randen toe. Daardoor heeft het toestel een bijzonder elegant profiel. Een geborsteld titanium rand, de fijne luidsprekerbalk onderaan het scherm en een centrale, donker titaniumkleurige voetplaat maken het ontwerp af.

De selectie aansluitingen is identiek aan die van de C835, en dat is prima. Er zijn vier HDMI-aansluitingen waarvan twee die de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps leveren. Er is ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium) en 4K120, dus gamers vinden alles wat ze nodig hebben. Ook de input-lag van 15,5 ms (in 4K60) en 7,1 ms (in 2K120) wijst op een prima game-ervaring. Wie kiest voor een externe audio-oplossing hoeft daar geen HDMI 2.1-aansluiting voor op te offeren, ARC/eARC is geïmplementeerd op een van de HDMI 2.0-poorten. De resterende aansluitingen zijn één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, optische digitale uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, ethernet, wifi en bluetooth. Het toestel kreeg een enkelvoudige tv-tuner, opnemen of live tv pauzeren is niet mogelijk, ook niet met externe USB-opslag.

Indrukwekkend contrast

Om een plek naast andere topmodellen te veroveren, moet een tv om te beginnen een zeer goed contrast leveren. TCL gebruikt hiervoor een nieuw VA-paneel dat op zich al een contrast van 5.000:1 levert en dat is uitzonderlijk goed. Maar om dat nog te verbeteren gebruikt het een miniLED-achtergrondverlichting met 36x30 (1080) zones die het bovendien in 12 bit kan aansturen. Die combinatie van veel zones en een erg nauwkeurige aansturing zorgt voor uitzonderlijk mooie resultaten. Het algoritme kan diepzwarte achtergronden combineren met mooie fonkelende lichtaccenten zoals sterren, zonder zonegrenzen. Zelfs in HDR-beelden zijn de grenzen in zo’n extreem contrastrijk beeld nagenoeg onzichtbaar. Het toont ook bijzonder veel schaduwnuances, kortom op dit vlak heeft TCL een knappe prestatie geleverd. Ook de kijkhoek van dit VA-paneel is beter dan we gewend zijn, al blijft er wel impact op het contrast als je niet recht voor het beeld zit.

Opvallende fouten Ons testexemplaar had wat opvallende fouten. Op egaal grijze velden zagen we wat leek op zones die donkerder waren. In gewoon beeldmateriaal presenteerde zich dat als een soort van dirty screen-effect. TCL bevestigde dat dit een fout in het paneel is, maar slechts een klein percentage van de modellen is getroffen. Mocht de tv bij jou die fout tonen, neem dan contact op met de winkel voor vervanging van het toestel.

Daarnaast waren er ook wat problemen met het geluid. Tijdens het testen hoorden we namelijk gekraak door de audio heen. Bij TCL is het probleem bekend en zal de komende tijd worden opgelost door middel van een firmware-update.

Indrukwekkende helderheid

Diepzwart combineren met een uitzonderlijk hoge helderheid is de heilige graal van tv-schermen. Hou je vast, de C935 laat een piekhelderheid zien van 2.500 nits op een 10% venster, in een goed gekalibreerde film beeldmode bovendien. Dat kan hij weliswaar slechts een tiental seconden, daarna valt hij terug naar 1.300 nits, dat is nog steeds veel licht. Op een volledig wit veld is het maximum 711 nits, dat is bijzonder veel. Het kleurbereik van 97% P3 is ook een topprestatie, met dank aan quantum dots. Je hoeft dus zeker niet te aarzelen om te kijken bij veel omgevingslicht, de C935 heeft licht en kleur op overschot voor die omstandigheden.

Voor HDR-beelden kun je naast HDR10 en HLG ook gebruik maken van Dolby Vision of HDR10+. Met die laatste formaten levert de tv fantastische beelden. Maar ook met HDR10 zijn beelden al erg indrukwekkend. Met de ruime lichtopbrengst, uitstekend contrast en rijke kleuren zien die er spetterend uit. De film beeldmode is ook nog eens erg nauwkeurig gekalibreerd, zodat lichtnuances en kleurintensiteit zeer goed bewaard blijven. Toch is er ook een minpuntje. TCL gebruikt dynamische tonemapping om HDR10-beelden nog verder te optimaliseren, maar door een softwarefout maakt dat de beelden momenteel te helder, met wat verlies van contrast en kleur. Iets gelijkaardigs zien we overigens bij de HGIG-beeldmode. TCL kent het probleem, en een software-oplossing is in de maak, en zou de komende maand beschikbaar moeten komen. Laat de functie "Dynamische Tonemapping” daarom voorlopig maar uit staan.

Goede beeldverwerking

Uiteraard mag je rekenen op prima bewegingsscherpte zodat de snelle actiebeelden of sportbeelden scherp in beeld komen. Het 120 Hz-paneel verbergt enkel wat minimaal detail. Al is er een Black Frame Insertion-techniek geïmplementeerd om dat detail terug zichtbaar te maken is het jammer dat die beperkt is tot 60 Hz, waardoor je lastige flikkeringen in het beeld ziet. De instelling stond wel standaard uit, en je laat dat ook best zo. Wil je vloeiende filmbeelden, activeer dan de functie motion interpolation. De processor levert daarvoor goed werk, al laat hij in heel snelle panbeelden wat trilling in het beeld achter.

Aangezien we al zeer mooie resultaten zagen op de TCL 835, is het geen verrassing dat ook dit topmodel uitstekend scoort. De upscaling is relatief zacht, maar kan je gemakkelijk wat meer pit geven door de scherpte-instelling licht te verhogen. De processor werkt goed ruis weg, maar kan bij zwaar gecomprimeerde bestanden niet alle blokvorming verwijderen. Meestal betekent dat ook dat kleurstroken in zachte gradiënten zichtbaar blijven, maar daar heeft TCL een aparte instelling voor die zeer efficiënt werkt. Zelfs in de moeilijkste testscènes gaf dat een uitstekend resultaat.

Ruime Onkyo audioconfiguratie

TCL werkt voor wat betreft de audio voor veel modellen samen met Onkyo. Deze 65C935 is uitgerust met een 2.1.2-configuratie van 60 Watt totaal. Vooraan zitten de luidsprekers in de balk onder het scherm naar voor gericht, achteraan vind je de woofer en twee omhooggerichte Dolby Atmos speakers. Met die configuratie zit je nog een flink eind onder toppers zoals de Panasonic LZW2004 en Philips OLED937, maar wel op de hoogte van de Samsung QN95B en LG G2. De TCL vult moeiteloos een grote woonkamer met geluid, er is echt veel volume beschikbaar. Zo veel zelfs dat de processor nogal hardhandig ingrijpt wanneer je erg veel volume vraagt, al moeten we toegeven dat de klank dan al erg luid stond. Filmfragmenten leveren een degelijke surroundklank, maar slechts een matig Dolby Atmos hoogte-effect. Toch zijn we een beetje teleurgesteld, want echte bioscoopklanken haal je niet uit deze configuratie. Daarnaast waren er wat problemen met het geluid, zie ook het kader Opvallende fouten, bovenaan dit artikel.

Ruim aanbod Google TV

Android TV met de Google TV-interface staat garant voor een enorm contentaanbod. Niet alleen krijg je het uitgebreidste app-aanbod, de Google TV interface overstelpt je ook met aanbevelingen. Die staan gerangschikt per genre, gebaseerd op je kijkgedrag. Een genre kan overigens titels bevatten uit verschillende diensten, dus dat is best handig, ook al doen nog niet alle diensten mee. Navigatie en apps starten verloopt erg vlot, zodat je een aangename gebruikservaring hebt. Ingebouwde Chromecast en Airplay 2 zijn dan weer handig om smartphone content te bekijken. Onze enige echte klacht is dat TCL je tijdens de installatie verplicht om met een TCL-account in te loggen. Dat je met een Google-account moet inloggen begrijpen we, dat is nodig voor de Google App-store. Maar die TCL-account levert eigenlijk geen meerwaarde, dat hadden we liever optioneel gezien in het kader van privacy en keuzevrijheid.

De afstandsbediening zit deze keer in een nieuw jasje. Hij werkt via bluetooth, heeft een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten en heeft heel wat minder toetsen. De ietwat ongewone layout en onbekende iconen van sommige toetsen vereist een korte gewenningsperiode, maar daarna vonden we de remote wel handig.

Conclusie

TCL is ambitieus en wil een echt topmodel in de markt zetten. De 65C935 heeft daarvoor in ieder geval veel troeven, maar mist wat in de afwerking. Die softwarefouten voor dynamische tonemapping en vooral bij het geluid zouden eigenlijk voor de lancering opgelost moeten zijn. Afgezien daarvan geeft de tv een indrukwekkend beeld. De miniled-achtergrondverlichting levert fantastische helderheid en kleuren, en dankzij een groot aantal dimmingzones is het contrast werkelijk fantastisch. Je krijgt bijna OLED-prestaties, maar je kunt ook probleemloos van deze tv genieten wanneer de woonkamer goed verlicht is. Op beeldvlak krijg je daarmee zowel voor film, sport als games topresultaten. Met Google TV heb je ook een erg volledig smart tv-aanbod. TCL biedt dit allemaal voor een erg gunstige prijs.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube