ID.nl logo
Review TCL 65C935 - TV mikt op de hoogste ereplaats
Huis

Review TCL 65C935 - TV mikt op de hoogste ereplaats

TCL heeft al een paar mooie prestaties geleverd, vooral in de middenklasse. Maar de fabrikant heeft ook zijn zinnen gezet op een plekje tussen topmodellen televisies. De C935 is een miniLED-tv die moet concurreren met allerbeste LCD-topmodellen, maar aan een zeer democratische prijs.

Uitstekend
Conclusie

TCL is ambitieus en wil een echt topmodel in de markt zetten. De 65C935 heeft daarvoor in ieder geval veel troeven, maar mist wat in de afwerking. Die softwarefouten voor dynamische tonemapping en vooral bij het geluid hadden eigenlijk voor de lancering opgelost moeten zijn. Afgezien daarvan geeft de tv een indrukwekkend beeld. De miniled-achtergrondverlichting levert fantastische helderheid en kleuren, en dankzij een groot aantal dimmingzones is het contrast werkelijk fantastisch. Je krijgt bijna OLED-prestaties, maar je kunt ook probleemloos van deze tv genieten wanneer de woonkamer goed verlicht is. Op beeldvlak krijg je daarmee zowel voor film, sport als games topresultaten. Met Google TV heb je ook een erg volledig smart tv-aanbod. TCL biedt dit allemaal voor een erg gunstige prijs.

Plus- en minpunten
  • Zeer fijnmazige en effectieve local dimming
  • Uitstekend contrast en zwartdetail
  • Zeer hoge piekhelderheid en ruim kleurbereik
  • Prachtige HDR-beelden
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
  • HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features
  • TCL-account vereist voor instellen Google TV
  • Dynamische tonemapping en HGIG maken het beeld te helder
  • Audioweergave kraakt uitzonderlijk door softwarefout

TCL 65C935

  • Adviesprijs: 1.899 euro
  • Wat: Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 36x30 zones, Quantum Dot)
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
  • Extra’s: Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 1.446 x 905 x 298 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 27,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 130 (G) / HDR 286 watt (G)

Alhoewel het ontwerp van de TCL C935 duidelijk afgeleid is van de TCL C835, heeft het toch een wat stijlvoller uitzicht. Dat is vooral te danken aan de volledig vlakke rug, die bovendien heel geleidelijk nog slanker wordt naar de randen toe. Daardoor heeft het toestel een bijzonder elegant profiel. Een geborsteld titanium rand, de fijne luidsprekerbalk onderaan het scherm en een centrale, donker titaniumkleurige voetplaat maken het ontwerp af.

De selectie aansluitingen is identiek aan die van de C835, en dat is prima. Er zijn vier HDMI-aansluitingen waarvan twee die de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps leveren. Er is ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium) en 4K120, dus gamers vinden alles wat ze nodig hebben. Ook de input-lag van 15,5 ms (in 4K60) en 7,1 ms (in 2K120) wijst op een prima game-ervaring. Wie kiest voor een externe audio-oplossing hoeft daar geen HDMI 2.1-aansluiting voor op te offeren, ARC/eARC is geïmplementeerd op een van de HDMI 2.0-poorten. De resterende aansluitingen zijn één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, optische digitale uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, ethernet, wifi en bluetooth. Het toestel kreeg een enkelvoudige tv-tuner, opnemen of live tv pauzeren is niet mogelijk, ook niet met externe USB-opslag.

Indrukwekkend contrast

Om een plek naast andere topmodellen te veroveren, moet een tv om te beginnen een zeer goed contrast leveren. TCL gebruikt hiervoor een nieuw VA-paneel dat op zich al een contrast van 5.000:1 levert en dat is uitzonderlijk goed. Maar om dat nog te verbeteren gebruikt het een miniLED-achtergrondverlichting met 36x30 (1080) zones die het bovendien in 12 bit kan aansturen. Die combinatie van veel zones en een erg nauwkeurige aansturing zorgt voor uitzonderlijk mooie resultaten. Het algoritme kan diepzwarte achtergronden combineren met mooie fonkelende lichtaccenten zoals sterren, zonder zonegrenzen. Zelfs in HDR-beelden zijn de grenzen in zo’n extreem contrastrijk beeld nagenoeg onzichtbaar. Het toont ook bijzonder veel schaduwnuances, kortom op dit vlak heeft TCL een knappe prestatie geleverd. Ook de kijkhoek van dit VA-paneel is beter dan we gewend zijn, al blijft er wel impact op het contrast als je niet recht voor het beeld zit.

Opvallende fouten Ons testexemplaar had wat opvallende fouten. Op egaal grijze velden zagen we wat leek op zones die donkerder waren. In gewoon beeldmateriaal presenteerde zich dat als een soort van dirty screen-effect. TCL bevestigde dat dit een fout in het paneel is, maar slechts een klein percentage van de modellen is getroffen. Mocht de tv bij jou die fout tonen, neem dan contact op met de winkel voor vervanging van het toestel.

Daarnaast waren er ook wat problemen met het geluid. Tijdens het testen hoorden we namelijk gekraak door de audio heen. Bij TCL is het probleem bekend en zal de komende tijd worden opgelost door middel van een firmware-update.

Indrukwekkende helderheid

Diepzwart combineren met een uitzonderlijk hoge helderheid is de heilige graal van tv-schermen. Hou je vast, de C935 laat een piekhelderheid zien van 2.500 nits op een 10% venster, in een goed gekalibreerde film beeldmode bovendien. Dat kan hij weliswaar slechts een tiental seconden, daarna valt hij terug naar 1.300 nits, dat is nog steeds veel licht. Op een volledig wit veld is het maximum 711 nits, dat is bijzonder veel. Het kleurbereik van 97% P3 is ook een topprestatie, met dank aan quantum dots. Je hoeft dus zeker niet te aarzelen om te kijken bij veel omgevingslicht, de C935 heeft licht en kleur op overschot voor die omstandigheden.

Voor HDR-beelden kun je naast HDR10 en HLG ook gebruik maken van Dolby Vision of HDR10+. Met die laatste formaten levert de tv fantastische beelden. Maar ook met HDR10 zijn beelden al erg indrukwekkend. Met de ruime lichtopbrengst, uitstekend contrast en rijke kleuren zien die er spetterend uit. De film beeldmode is ook nog eens erg nauwkeurig gekalibreerd, zodat lichtnuances en kleurintensiteit zeer goed bewaard blijven. Toch is er ook een minpuntje. TCL gebruikt dynamische tonemapping om HDR10-beelden nog verder te optimaliseren, maar door een softwarefout maakt dat de beelden momenteel te helder, met wat verlies van contrast en kleur. Iets gelijkaardigs zien we overigens bij de HGIG-beeldmode. TCL kent het probleem, en een software-oplossing is in de maak, en zou de komende maand beschikbaar moeten komen. Laat de functie "Dynamische Tonemapping” daarom voorlopig maar uit staan.

Goede beeldverwerking

Uiteraard mag je rekenen op prima bewegingsscherpte zodat de snelle actiebeelden of sportbeelden scherp in beeld komen. Het 120 Hz-paneel verbergt enkel wat minimaal detail. Al is er een Black Frame Insertion-techniek geïmplementeerd om dat detail terug zichtbaar te maken is het jammer dat die beperkt is tot 60 Hz, waardoor je lastige flikkeringen in het beeld ziet. De instelling stond wel standaard uit, en je laat dat ook best zo. Wil je vloeiende filmbeelden, activeer dan de functie motion interpolation. De processor levert daarvoor goed werk, al laat hij in heel snelle panbeelden wat trilling in het beeld achter.

Aangezien we al zeer mooie resultaten zagen op de TCL 835, is het geen verrassing dat ook dit topmodel uitstekend scoort. De upscaling is relatief zacht, maar kan je gemakkelijk wat meer pit geven door de scherpte-instelling licht te verhogen. De processor werkt goed ruis weg, maar kan bij zwaar gecomprimeerde bestanden niet alle blokvorming verwijderen. Meestal betekent dat ook dat kleurstroken in zachte gradiënten zichtbaar blijven, maar daar heeft TCL een aparte instelling voor die zeer efficiënt werkt. Zelfs in de moeilijkste testscènes gaf dat een uitstekend resultaat.

Ruime Onkyo audioconfiguratie

TCL werkt voor wat betreft de audio voor veel modellen samen met Onkyo. Deze 65C935 is uitgerust met een 2.1.2-configuratie van 60 Watt totaal. Vooraan zitten de luidsprekers in de balk onder het scherm naar voor gericht, achteraan vind je de woofer en twee omhooggerichte Dolby Atmos speakers. Met die configuratie zit je nog een flink eind onder toppers zoals de Panasonic LZW2004 en Philips OLED937, maar wel op de hoogte van de Samsung QN95B en LG G2. De TCL vult moeiteloos een grote woonkamer met geluid, er is echt veel volume beschikbaar. Zo veel zelfs dat de processor nogal hardhandig ingrijpt wanneer je erg veel volume vraagt, al moeten we toegeven dat de klank dan al erg luid stond. Filmfragmenten leveren een degelijke surroundklank, maar slechts een matig Dolby Atmos hoogte-effect. Toch zijn we een beetje teleurgesteld, want echte bioscoopklanken haal je niet uit deze configuratie. Daarnaast waren er wat problemen met het geluid, zie ook het kader Opvallende fouten, bovenaan dit artikel.

Ruim aanbod Google TV

Android TV met de Google TV-interface staat garant voor een enorm contentaanbod. Niet alleen krijg je het uitgebreidste app-aanbod, de Google TV interface overstelpt je ook met aanbevelingen. Die staan gerangschikt per genre, gebaseerd op je kijkgedrag. Een genre kan overigens titels bevatten uit verschillende diensten, dus dat is best handig, ook al doen nog niet alle diensten mee. Navigatie en apps starten verloopt erg vlot, zodat je een aangename gebruikservaring hebt. Ingebouwde Chromecast en Airplay 2 zijn dan weer handig om smartphone content te bekijken. Onze enige echte klacht is dat TCL je tijdens de installatie verplicht om met een TCL-account in te loggen. Dat je met een Google-account moet inloggen begrijpen we, dat is nodig voor de Google App-store. Maar die TCL-account levert eigenlijk geen meerwaarde, dat hadden we liever optioneel gezien in het kader van privacy en keuzevrijheid.

De afstandsbediening zit deze keer in een nieuw jasje. Hij werkt via bluetooth, heeft een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten en heeft heel wat minder toetsen. De ietwat ongewone layout en onbekende iconen van sommige toetsen vereist een korte gewenningsperiode, maar daarna vonden we de remote wel handig.

Conclusie

TCL is ambitieus en wil een echt topmodel in de markt zetten. De 65C935 heeft daarvoor in ieder geval veel troeven, maar mist wat in de afwerking. Die softwarefouten voor dynamische tonemapping en vooral bij het geluid zouden eigenlijk voor de lancering opgelost moeten zijn. Afgezien daarvan geeft de tv een indrukwekkend beeld. De miniled-achtergrondverlichting levert fantastische helderheid en kleuren, en dankzij een groot aantal dimmingzones is het contrast werkelijk fantastisch. Je krijgt bijna OLED-prestaties, maar je kunt ook probleemloos van deze tv genieten wanneer de woonkamer goed verlicht is. Op beeldvlak krijg je daarmee zowel voor film, sport als games topresultaten. Met Google TV heb je ook een erg volledig smart tv-aanbod. TCL biedt dit allemaal voor een erg gunstige prijs.

▼ Volgende artikel
Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?
© Leonid Iastremskyi
Energie

Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Je wilt de oude badkamer slopen en volledig opnieuw inrichten, of je droomt van een paleis van een badkamer in je nieuwbouw. Terwijl je in je plannen helemaal losgaat, rijst de vraag of vloerverwarming in de badkamer überhaupt een goed idee is?

Vloerverwarming in de badkamer is een luxe, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Er zijn twee soorten vloerverwarming, bovendien is de oppervlakte van de ruimte soms te klein om de badkamer voldoende warm te maken. In dit artikel komen de volgende punten terug:

  • Twee systemen: Hydronische vloerverwarming is energiezuiniger op lange termijn, terwijl elektrische vloerverwarming sneller opwarmt en geschikt is als bijverwarming.
  • Ruimte en opbouwhoogte: Watergedragen systemen hebben meer ruimte nodig (ca. 13 cm), elektrische systemen zijn dunner (vanaf 2,5 cm).
  • Combineren met radiatoren: Door beperkte vloeroppervlakte in badkamers is een combinatie met een radiator vaak nodig voor voldoende warmte.

Vooral in de badkamer wil je het comfortabel warm hebben wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Daarbij komt dat je in de badkamer vaak op blote voeten loopt en dan is een verwarmd vloer een luxe. Er zijn twee soorten vloerverwarming die vaak worden gebruikt in de badkamer: de traditionele vloerverwarming die gebaseerd is op water, oftewel een hydronisch systeem, en er is de elektrische vloerverwarming. 

Traditionele vloerverwarming

Het hydronische type wordt het meest toegepast. Kunststof leidingen onder de vloer transporteren warm water om warmte in de badkamer te creëren. Het water wordt op temperatuur gebracht door de cv-ketel of door een warmtepomp. Beton is een fantastische warmtegeleider en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak van de vloer. Dit systeem is misschien wel duurder om te laten aanleggen, maar op lange termijn spaar je energiekosten. Hoe meer kamers in de woning worden verwarmd door vloerverwarming, hoe kostenefficiënter de installatie wordt.

© Kadmy - stock.adobe.com

De hydronische vloerverwarming bestaat uit leidingen die warm water transporteren. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruikt geleidende kunststofmatten onder de vloer die de warmte produceren. Elektrische vloerverwarming werkt net zo goed als het hydronische systeem, maar stroom is nog steeds duurder dan bijvoorbeeld gas. Nadeel is dat dit systeem in grote ruimtes hoge energiekosten met zich meebrengt.

Een voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij onafhankelijk van de cv werkt. Deze bijverwarming wordt alleen aangezet wanneer nodig en werkt dus zelfs wanneer de cv uitstaat, bijvoorbeeld op een koude zomerdag. De rest van de woning hoeft niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

Bovendien heeft het elektrische systeem een veel kortere opwarmtijd dan de traditionele vloerverwarming. De gewenste temperatuur wordt al bereikt in slechts 30 tot  60 minuten. De dunne matten zijn verbonden met een thermostaatregelaar, zodat je eenvoudig de ideale vloerwarmte kunt instellen. En als je voldoende warmte hebt gehad, kun je  de elektrisch verwarmde badkamertegels uitschakelen met de afstandsbediening.

©ELIZAVETA GALITCKAIA

De elektrische vloerverwarming is een veel dunner systeem.  

Dun of dik

Belangrijk is dat de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarming veel lager is dan bij een hydronisch systeem. Dit is een dunne vloerverwarming. Je kunt zowel de matten als de folies zelfs rechtstreeks op de bestaande vloer aanleggen. En je moet rekening houden met een opbouwhoogte vanaf 2,5 centimeter. Bij een hydronisch systeem wordt er eerst een isolatieplaat aangebracht, dan komen de leidingen voor het cv-water in een zand-cement-ondergrond  en daarop wordt de eindvloer geplaatst. Reken op een opbouwhoogte van 13 cm. 

STRALINGSWARMTE

Welk van beide systemen je ook kiest, vloerverwarming produceert voornamelijk stralingswarmte. Deze energie straalt door de vloer omhoog, daarom wordt dit ook een stralingsverwarmde vloer genoemd. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren waarop warmte wordt overgedragen en wat stralingswarmte is. Stralingswarmte verplaatst zich rechtlijnig zoals de stralen van de zon. Wanneer je dus een grote badmat op de badkamervloer zou leggen, dan houd je de stralingswarmte tegen.

Als vloerverwarming niet kan, werkt een los kacheltje ook prima

Kies er wel één speciaal voor de badkamer

Vloerverwarming en badkamerradiator combineren

Kies je ervoor om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dan zal de vloerverwarming de volledige ruimte moeten verwarmen. Er is dan geen andere warmtebron in de badkamer aanwezig. In dat geval moet je er rekening mee houden dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.

Een voordeel is dat er geen radiatoren nodig zijn. Een badkamer is een lastige ruimte om alleen door middel van vloerverwarming op 21- 24 graden te krijgen. De vloeroppervlakte van de badkamer wordt grotendeels ingenomen door de douche, het bad, het badkamerkastje, het toilet en eventuele andere meubels. Bovendien is het totale oppervlak meestal te klein om voldoende warmte af te geven. Om dit tekort aan te vullen, kun je een handdoekdroger of badkamerradiator plaatsen. Dit is vaak ook nog een esthetische oplossing. De vloerverwarming en radiator vullen elkaar en de capaciteit van de vloerverwarming hoeft dan niet zo hoog te zijn.

©Mike Higginson - stock.adobe.com

Combineer vloerverwarming met een badkamerradiator of handdoekdroger om een snellere reactietijd te garanderen. 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Welke type je ook kiest, elektrisch of hydronisch, we noemen nog even de voordelen en de aandachtspunten van vloerverwarming in de badkamer op.

 Voordelen

  • Dit afgiftesysteem werkt op lage temperatuur en vraagt minder energie om deze kamer te verwarmen. 

  • De aangename stralingswarmte wordt gelijkmatig verdeeld over de volledige badkamervloer. Dat is het tegenovergestelde van een geforceerd luchtsysteem dat warme lucht in de kamer blaast en dat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

  • Hierdoor geniet je van meer comfort. De lucht in de badkamer is gezonder en minder droog. 

  • Bovendien neemt dit warmteafgiftesysteem geen plaats in, wat handig is een ruimte waar de plaats beperkt is.

  • Dit systeem heeft een geruisloze werking. Er is dus geen lawaaierig luchtverwarmingssysteem.

  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudsschema's.

🌡Leestip: Je woning verwarmen met lage temperaturen? Dat kan ook zonder vloerverwarming

Aandachtspunten

  • Het kost meer tijd om de kamer op te warmen dan met een radiator. Daarom combineert men vaak vloerverwarming met een lage-temperatuurradiator. 

  • Niet alle vloerafwerkingen zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Toch werkt dit systeem prima met tegels en laminaatvloeren, die doorgaans in een badkamer worden gebruikt. 

  • Wanneer het misgaat met een van de beide typen, kan het nodig zijn dat je de vloer moet openbreken om het probleem te repareren. 

  • Houd zeker rekening met de opbouwhoogte. Je kunt de vloer in de badkamer misschien wel wat hoger maken, maar het is niet de bedoeling dat dit letterlijk een struikelblok wordt.  

NOOIT ONDER DE DOUCHE

Vloerverwarming onder de douche is een slecht idee. Gaat het om elektrische vloerverwarming, dat kan dit een gevaarlijke situatie opleveren als de installatie niet volledig waterdicht is. Je loopt het risico op kortsluiting. Het is bekend dat water door de voegen van de douchetegels sijpelt en in de ondervloer terechtkomt. Door vloerverwarming onder de douche te installeren, verhoog je ook het gevaar op lekkages.

Lees ook: Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

 


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.