Netflix-ondertitels aanpassen? Dat kan!
Als je Netflix gebruikt, kan het soms prettig zijn de ondertiteling aan te passen. In dit artikel bespreken we de opties die er zijn (let op: alleen in Android en in je browser!) en leggen we uit hoe je dat allemaal regelt. We maken daarin onderscheid tussen de verschillende platforms waar je de dienst op kunt gebruiken.
Als je iets wilt aanpassen aan de ondertiteling van Netflix, moet je per platform weten wat je doet. We kijken daarom naar de verschillende opties, zodat je weet hoe je deze instellingen aanpast:
- Vanuit een webbrowser
- De app op je televisie of mediaspeler
- Als je de dienst op je smartphone of tablet gebruikt
🔴 Let op: onderstaande opties gelden alleen als je Netflix gebruikt via een browser of apparaten die draaien op (een vorm van) Android (dus ook smart-tv's). Als je iets op Apple-apparaten wilt veranderen, heb je wellicht geen toegang tot dezelfde opties.
Netflix biedt je de optie om de instellingen met betrekking tot de ondertiteling aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld voor de Nederlandse taal, maar heb je Arabisch, Hebreeuws, Japans, Koreaans, Roemeens, Thai of Traditioneel Chinees als hoofdtaal van je profiel ingesteld, dan vis je helaas (nog) achter het net. Maar in alle andere gevallen is het dus mogelijk het lettertype, de tekstgrootte, de schaduw en de achtergrondkleur van de ondertitels en captions te wijzigen. Per platform verschilt hoe je dat doet.
Nieuwe tv nodig?
Check hier de allernieuwste modellen!
Aan de huidige ervaringen zitten nog wel wat haken en ogen, want waarschijnlijk kom je niet alle opties tegen die je wel zou willen zien. Zo is het nog niet mogelijk om de helderheid van de ondertiteling apart aan te passen; veel mensen vinden die vaak te helder voor het kijkcomfort. Ook is het niet mogelijk de kleur van de tekst anders in te stellen, wat voor veel mensen best een probleem is. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn om de tekst zelf grijs te kunnen maken, of semi-transparant. Hopelijk vult Netflix de standaardopties in de toekomst nog aan.
©Evelien Doosje
Netflix-ondertiteling aanpassen in browser
We beginnen met de meest toegankelijke optie en de optie waar iedereen gebruik van kan maken: de browser. Wanneer je hier iets aanpast, dan gelden de wijzigingen niet alleen voor de content die je via je computer bekijkt, maar meteen voor alle apparaten die aangepaste ondertiteling ondersteunen. Je gaat hiervoor naar je persoonlijke profielpagina en klikt onder het kopje Profiel en ouderlijk toezicht op het pijltje naast je profiel. Daar zoek je de functie Weergave van ondertitels op, zodat je rechts op de knop Wijzigen kunt klikken. Je komt dan uit op een nieuwe pagina.
Hier zie je de verschillende weergave-opties staan. Je kunt via Lettertype een persoonlijke voorkeur kiezen en kunt daarnaast de grootte van de ondertiteling bepalen. Die staat standaard op Normaal, maar je kunt ook voor Klein of Groot kiezen. Het leuke hieraan is: bovenaan de pagina zie je een veranderend tekstveld staan. Pas je iets aan? Dan zie je meteen hoe dat er uiteindelijk uit komt te zien. Verder kun je nog een schaduw instellen (de standaardoptie is Slagschaduw) en een achtergrond of venster uitkiezen. Zo kun je mooi onderscheid maken tussen tekst en beeld.
Je bent misschien geneigd om de ondertiteling de kleur geel mee te geven, omdat die goed afsteekt tegen de content. Maar wanneer je een oled-tv hebt, dan raden we dat af in verband met slijtage.
Via een tv of mediaspeler
Als je Netflix op een televisie of mediaspeler gebruikt, kun je de instellingen voor de ondertiteling direct aanpassen (dat kan niet vanuit het hoofdmenu, en alleen wanneer je al begonnen bent met kijken). Roep de interface van Netflix op en druk op het tandwielicoon. Daar zie je de opties met betrekking tot de ondertiteling staan, waaronder grootte en stijl. Selecteer de voorkeuren die je hebt en sla je aanpassingen vervolgens op. Wanneer je nu op Afspelen drukt, kun je meteen genieten van de veranderingen. Het kan zijn dat je functies mist in vergelijking met de browseropties.
Via een Android-smartphone of -tablet
Als je vaak via een smartphone of tablet van Netflix-content geniet, dan ga je net even anders te werk. Na het openen van de app selecteer je jouw profielfoto of de knop voor het menu. Daarna druk je op de optie voor het beheren van de profielen. Nu moet je (wellicht wederom) het profiel selecteren dat je wilt aanpassen. In beeld staat nu de knop Weergave van ondertiteling; tik daarop. In beeld staat nu een aantal mogelijkheden. Pas die naar wens aan en keer terug naar het vorige menu. Netflix slaat de aanpassingen gewoon automatisch voor je op.
Als je op deze manier te werk gaat, is het verstandig om te onthouden dat de aanpassingen alleen gelden voor het mobiele apparaat waar je de wijzigingen op doorvoert. Het is niet zo dat dergelijke instellingen automatisch worden gesynchroniseerd, zoals dat wel het geval is wanneer je de instellingen via de webbrowser aanpast.