Hiervoor gebruik je de usb-poort op je smart-tv
Alle smart-tv's beschikken naast de standaard HDMI-uitgangen voor video ook over één of meerdere usb-poorten. Die poorten zitten er natuurlijk niet voor niks, maar hoe gebruik je ze? En wat kun je er allemaal op aansluiten?
Als het aankomt op de specificaties van de usb-poort op een smart-tv, dan is de informatie vrij beperkt en onduidelijk. Je kunt er echter in principe wel van uitgaan dat het hier om een usb 2.0-poort gaat. Als het een 3.0-poort betreft, dan herken je dat aan het blauwe lipje in de usb-poort.
Het belangrijkste verschil tussen beide is de bandbreedte, de snelheid waarmee data vervoerd kunnen worden. Voor usb 2.0 is dat maximaal 480 Mbps, voor usb 3.0 is dat maximum 5 Gbps. Het gaat hier overigens altijd om usb-a-poorten. Een usb-c-aansluiting zijn we nog niet tegengekomen op hedendaagse televisies, maar wellicht is dat in de toekomst anders.
Media afspelen
Alle usb-poorten op smart-tv's kunnen gebruikt worden om media mee af te spelen, zoals muziek (mp3-bestanden of andere formaten), foto's en video's. Vaak moet de usb-stick wel op een bepaalde manier geformatteerd zijn, wil je deze als media kunnen gebruiken op je televisie. Usb-media kunnen op verschillende wijzen geformatteerd zijn. De meest ondersteunde opties zijn NTFS, exFAT en FAT32. Kijk bij twijfel in de handleiding van je tv.
Wordt je stick of schijf niet herkend, kijk dat dan even na op je pc. Als je het apparaat formatteert met een ander bestandssysteem, maak dan eerst een back-up van alles wat erop staat want formatteren wist alle data.
Hoeveel stroom vereist je usb-media?
De meeste USB-poorten leveren maximaal 500 mA. Dat is voldoende voor usb-sticks, maar kan voor een harde schijf misschien niet volstaan. Sommige tv’s hebben ook een poort die 900 mA of 1 A kan leveren. Die zijn beter geschikt voor harde schijven. Heeft het apparaat dat je aansluit meer stroom nodig, dan zal je een externe stroomadapter moeten gebruiken.
Media afspelen
Het meest voor de hand liggende gebruik is het afspelen van media. Dat kan muziek, foto of video zijn. Sluit je usb-media aan op een van de usb-poorten en vaak herkent de tv automatisch dat je media aanbiedt en start hij de mediaspeler. Als dat niet het geval is, zoek dan in de lijst met ingangen of de usb-poort aangegeven staat, of start zelf de mediaspeler in de smart apps van je tv. Elke tv heeft een mediaspeler ingebouwd, en op veel smart tv-platforms kan je alternatieve mediaspelers downloaden.
Mediaformaten
Welk foto-, video- of audioformaat je kunt afspelen, hangt af van merk tot merk, maar de lijst is erg uitgebreid en bevat de meest populaire formaten. We geven je de meest ondersteunde formaten mee, maar dit is zeker geen volledige lijst. Kijk daarvoor in de handleiding van je tv.
Foto: jpg, png, bmp
Muziek: mp3, mp4, wav, wma
Video: mp4, mkv, H.264, H265, VC1, VP9, Dolby Digital, mp3, LPCM, AAC
Ondertitelbestanden: srt
Wanneer je video’s afspeelt met een zeer hoge bitrate, bijvoorbeeld rips van een Blu-ray-schijf, dan gebruik je daar het beste de usb 3.0-poort, en uiteraard ook vanaf usb-sticks die een hoog leessnelheid hebben. DIvX was vele jaren een populair formaat, maar kan nu juist gek genoeg op bijna geen enkele recente tv meer worden afgespeeld. De variant Xvid nog wel.
Ook DTS-soundtracks zijn niet op alle merken beschikbaar. Voor de meest universele ondersteuning kies je jpg voor foto, mp3 voor muziek en mp4 of mkv voor video met de video in H264-formaat en audio in Dolby Digital. Tip: als je vaak usb-sticks gebruikt om media af te spelen op de televisie, maak dan gebruik van een korte usb-verlengkabel. Dat is makkelijker dan telkens achter de televisie te moeten kruipen om de usb-stick aan te sluiten.
Live-tv opnemen, pauzeren en timeshiften
Maak je gebruik van de interne DVB-tuners van de televisie voor live tv in plaats van een settopbox? Dan kan je live tv opnemen en pauzeren als je een usb-drive aansluit. Let op, de tv zal die media zelf formatteren, dus wees zeker dat de media leeg is, of dat je een back-up hebt. Voor deze functies vereist de tv usb-media met een minimum opslagruimte, bijvoorbeeld 4GB of meer.
Op sommige modellen is hiervoor zelfs het gebruik van een usb-harddisk verplicht en kun je geen usb-sticks gebruiken. Wil je timeshiften (pauzeren en dan later verder kijken), dan heb je heel wat extra ruimte nodig. Lees aandachtig de handleiding, de richtlijnen kunnen nogal variëren per merk.
Externe apparaten aansluiten
Voor gamers kan het erg handig zijn om een gamepad aan te sluiten via usb. Dat kan bedraad, maar ook draadloze modellen die via een usb-dongle werken kan je zo aansluiten. Een toetsenbord en muis kan je op dezelfde manier aansluiten en gebruiken, bijvoorbeeld voor de webbrowser van je tv.
Op sommige modellen kan je ook een webcam aansluiten via de usb-poort. Ga in dat geval zeker na welke camera’s compatibel zijn met je tv. Door een camera aan te sluiten op je tv kun je het apparaat bijvoorbeeld gebruiken voor videobellen en kan de camera ook worden ingezet om jezelf te bekijken wanneer je fitness oefeningen doet. Met een splitscreen functie zie je dan de oefening in een deel van het beeld, terwijl je via het camerabeeld kan zien of je het zelf goed doet.
Firmware-updates
Smart tv’s zijn aangesloten op het internet via je thuisnetwerk zodat je films en reeksen kunt streamen. Software updates voor je tv worden normaal gezien ook via die weg aangeleverd. Maar vaak is het ook mogelijk (en bij oudere modellen vaak alleen maar mogelijk) om een firmwareupdate via een usb-stick aan te bieden aan de tv.
Aangesloten apparaten van stroom voorzien
We vermeldden het eerder al, de meeste usb-poorten op een tv zijn beperkt tot 500 mA, of 1 A. Je kunt er bijvoorbeeld een Google Chromecast mee van stroom voorzien (op een 1mA-poort, en niet voor de Chromecast Ultra). Wil je de smartphone of een ander apparaat toch even bijladen en heb je geen lader bij de hand, dan kun je dat wel doen via de usb-poort op de tv, maar snelladen is uitgesloten. Bovendien moet de televisie ook aan staan, wil je via usb kunnen laden. Wat we niet aanraden, is het aansluiten van een usb-hub op je televisie. Dat zal in de meeste gevallen niet werken.