ID.nl logo
Hiervoor gebruik je de usb-poort op je smart-tv
© Eric Beeckmans
Huis

Hiervoor gebruik je de usb-poort op je smart-tv

Alle smart-tv's beschikken naast de standaard HDMI-uitgangen voor video ook over één of meerdere usb-poorten. Die poorten zitten er natuurlijk niet voor niks, maar hoe gebruik je ze? En wat kun je er allemaal op aansluiten?

Als het aankomt op de specificaties van de usb-poort op een smart-tv, dan is de informatie vrij beperkt en onduidelijk. Je kunt er echter in principe wel van uitgaan dat het hier om een usb 2.0-poort gaat. Als het een 3.0-poort betreft, dan herken je dat aan het blauwe lipje in de usb-poort.

Het belangrijkste verschil tussen beide is de bandbreedte, de snelheid waarmee data vervoerd kunnen worden. Voor usb 2.0 is dat maximaal 480 Mbps, voor usb 3.0 is dat maximum 5 Gbps. Het gaat hier overigens altijd om usb-a-poorten. Een usb-c-aansluiting zijn we nog niet tegengekomen op hedendaagse televisies, maar wellicht is dat in de toekomst anders.

Media afspelen

Alle usb-poorten op smart-tv's kunnen gebruikt worden om media mee af te spelen, zoals muziek (mp3-bestanden of andere formaten), foto's en video's. Vaak moet de usb-stick wel op een bepaalde manier geformatteerd zijn, wil je deze als media kunnen gebruiken op je televisie. Usb-media kunnen op verschillende wijzen geformatteerd zijn. De meest ondersteunde opties zijn NTFS, exFAT en FAT32. Kijk bij twijfel in de handleiding van je tv.

Wordt je stick of schijf niet herkend, kijk dat dan even na op je pc. Als je het apparaat formatteert met een ander bestandssysteem, maak dan eerst een back-up van alles wat erop staat want formatteren wist alle data.

Hoeveel stroom vereist je usb-media?

De meeste USB-poorten leveren maximaal 500 mA. Dat is voldoende voor usb-sticks, maar kan voor een harde schijf misschien niet volstaan. Sommige tv’s hebben ook een poort die 900 mA of 1 A kan leveren. Die zijn beter geschikt voor harde schijven. Heeft het apparaat dat je aansluit meer stroom nodig, dan zal je een externe stroomadapter moeten gebruiken.

Media afspelen

Het meest voor de hand liggende gebruik is het afspelen van media. Dat kan muziek, foto of video zijn. Sluit je usb-media aan op een van de usb-poorten en vaak herkent de tv automatisch dat je media aanbiedt en start hij de mediaspeler. Als dat niet het geval is, zoek dan in de lijst met ingangen of de usb-poort aangegeven staat, of start zelf de mediaspeler in de smart apps van je tv. Elke tv heeft een mediaspeler ingebouwd, en op veel smart tv-platforms kan je alternatieve mediaspelers downloaden.

Mediaformaten

Welk foto-, video- of audioformaat je kunt afspelen, hangt af van merk tot merk, maar de lijst is erg uitgebreid en bevat de meest populaire formaten. We geven je de meest ondersteunde formaten mee, maar dit is zeker geen volledige lijst. Kijk daarvoor in de handleiding van je tv.

  • Foto: jpg, png, bmp

  • Muziek: mp3, mp4, wav, wma

  • Video: mp4, mkv, H.264, H265, VC1, VP9, Dolby Digital, mp3, LPCM, AAC

  • Ondertitelbestanden: srt    

Wanneer je video’s afspeelt met een zeer hoge bitrate, bijvoorbeeld rips van een Blu-ray-schijf, dan gebruik je daar het beste de usb 3.0-poort, en uiteraard ook vanaf usb-sticks die een hoog leessnelheid hebben. DIvX was vele jaren een populair formaat, maar kan nu juist gek genoeg op bijna geen enkele recente tv meer worden afgespeeld. De variant Xvid nog wel.

Ook DTS-soundtracks zijn niet op alle merken beschikbaar. Voor de meest universele ondersteuning kies je jpg voor foto, mp3 voor muziek en mp4 of mkv voor video met de video in H264-formaat en audio in Dolby Digital. Tip: als je vaak usb-sticks gebruikt om media af te spelen op de televisie, maak dan gebruik van een korte usb-verlengkabel. Dat is makkelijker dan telkens achter de televisie te moeten kruipen om de usb-stick aan te sluiten.

Live-tv opnemen, pauzeren en timeshiften

Maak je gebruik van de interne DVB-tuners van de televisie voor live tv in plaats van een settopbox? Dan kan je live tv opnemen en pauzeren als je een usb-drive aansluit. Let op, de tv zal die media zelf formatteren, dus wees zeker dat de media leeg is, of dat je een back-up hebt. Voor deze functies vereist de tv usb-media met een minimum opslagruimte, bijvoorbeeld 4GB of meer.

Op sommige modellen is hiervoor zelfs het gebruik van een usb-harddisk verplicht en kun je geen usb-sticks gebruiken. Wil je timeshiften (pauzeren en dan later verder kijken), dan heb je heel wat extra ruimte nodig. Lees aandachtig de handleiding, de richtlijnen kunnen nogal variëren per merk.

Externe apparaten aansluiten

Voor gamers kan het erg handig zijn om een gamepad aan te sluiten via usb. Dat kan bedraad, maar ook draadloze modellen die via een usb-dongle werken kan je zo aansluiten. Een toetsenbord en muis kan je op dezelfde manier aansluiten en gebruiken, bijvoorbeeld voor de webbrowser van je tv.

Op sommige modellen kan je ook een webcam aansluiten via de usb-poort. Ga in dat geval zeker na welke camera’s compatibel zijn met je tv. Door een camera aan te sluiten op je tv kun je het apparaat bijvoorbeeld gebruiken voor videobellen en kan de camera ook worden ingezet om jezelf te bekijken wanneer je fitness oefeningen doet. Met een splitscreen functie zie je dan de oefening in een deel van het beeld, terwijl je via het camerabeeld kan zien of je het zelf goed doet.

Firmware-updates

Smart tv’s zijn aangesloten op het internet via je thuisnetwerk zodat je films en reeksen kunt streamen. Software updates voor je tv worden normaal gezien ook via die weg aangeleverd. Maar vaak is het ook mogelijk (en bij oudere modellen vaak alleen maar mogelijk) om een firmwareupdate via een usb-stick aan te bieden aan de tv.

Aangesloten apparaten van stroom voorzien

We vermeldden het eerder al, de meeste usb-poorten op een tv zijn beperkt tot 500 mA, of 1 A. Je kunt er bijvoorbeeld een Google Chromecast mee van stroom voorzien (op een 1mA-poort, en niet voor de Chromecast Ultra). Wil je de smartphone of een ander apparaat toch even bijladen en heb je geen lader bij de hand, dan kun je dat wel doen via de usb-poort op de tv, maar snelladen is uitgesloten. Bovendien moet de televisie ook aan staan, wil je via usb kunnen laden. Wat we niet aanraden, is het aansluiten van een usb-hub op je televisie. Dat zal in de meeste gevallen niet werken.

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.