De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?

© Eric Beeckmans | ID.nl

De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?

Geplaatst: 3 april 2024 - 10:02

Eric Beeckmans

Zoals ieder jaar komen de meeste tv-fabrikanten in het voorjaar met nieuws met betrekking tot nieuw te lanceren modellen. Zo ook LG: de G-serie krijgt betere helderheid en een AI-processor en ook de B-serie krijgt een upgrade. En voor webOS staat Chromcast op de planning.

In de line-up van de OLED-modellen van LG staat nog steeds de G-serie die nu doorgaat onder de benoeming G4. Die staat het mooist wanneer hij op de muur is gemonteerd, dankzij het One Wall Design en bijgeleverde muurbeugel, maar je kunt hem uiteraard ook op een tv-meubel zetten. Daarnaast levert LG ook een speciale versie, de draadloze M4. Draadloos, in die zin dat de M4 alleen een stroomkabel nodig heeft.

De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?-etojN2AITGCgxEOLKm1Vkw

© Eric Beeckmans | ID.nl

Alle aansluitingen zitten in de Zero Connect box, die je plaatst waar je wil en die alle beeld, geluid en data draadloos naar de tv stuurt. Beide tv’s ondersteunen tot 4K 144Hz verversingsfrequentie.

MicroLens Array

Vorig jaar introduceerde LG een OLED-paneel met MLA-techniek (MicroLens Array) waarmee de helderheid van de G3 een indrukwekkende sprong kon maken. LG gebruikt liever de term Brightness Booster Max, aangezien de verbeterde prestaties op zowel hardware als software leunen. Het scherm van de G4 en M4 is nu nog verbeterd, volgens LG levert hij nog steeds 70% meer helderheid dan de B4, maar dankzij de nieuwe Peak Highlighter kan hij nu op een klein deel van het scherm (3%) tot 150% helderder gaan.

De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?-RK-7q_pFRlaBpJjTKHolZA

© Eric Beeckmans | ID.nl

De verbetering zet zich ook door in de kleuren, die helderder en meer gesatureerd kunnen zijn. Aangezien de B4 volgens LG ook licht verbeterd is, ziet het ernaar uit dat we toch een mooie verbetering mogen verwachten. Net zoals vorig jaar krijg je op deze twee toestellen een garantie van vijf jaar op het paneel.  

De M4 is beschikbaar in de 65, 77, 83 en 97 inch versie. De G4 is in dezelfde maten verkrijgbaar, plus een 55 inch-model. De Brightness Booster Max is sinds dit jaar overigens ook beschikbaar op de 83 inch-versie, maar nog niet op de 97 inch-versie.

Een krachtige nieuwe Alpha 11 processor

Tot vorig jaar waren de C-reeks, G-reeks en M-reeks uitgerust met dezelfde processor. Dit jaar krijgen de G4 en M4 een krachtige nieuwe processor, de Alpha 11, waarmee ze hun premium statuut wat benadrukken. De belangrijkste nieuwigheden in deze processor zijn Object Enhancing, AI Director Processing en Voice Remastering.

Object Enhancing stelt de processor in staat om alle objecten in een beeld te herkennen die wat extra focus verdienen en geeft het beeld zo wat extra diepte. AI Directror processing herkent kleuren in de scènes en gebruikt kleurtheorie en AI om de sfeer en emotie van de scène te herkennen en die te versterken. Beide features zouden overigens ook uitgeschakeld kunnen worden.

Voice Remastering kan de dialogen uit een soundtrack halen en die specifiek versterken. Dat is bijvoorbeeld handig als je later op de avond nog actiefilms kijkt en enkel de dialoog wenst te versterken.

De B4 en C4: het onderscheid wordt kleiner

De B4 positioneert zich dit jaar wat hoger. De nieuwe processor is zo sterk verbeterd dat hij in plaats van Alpha 7 de naam Alpha 8 kreeg. Zo vind je op de B4 nu vier HDMI 2.1-poorten die 4K120 ondersteunen en nagenoeg alle beeldverwerking die je ook de op de C4 vindt.

De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?-UEMASxvCSyqIBWhGME0APg

© Eric Beeckmans | ID.nl

Het belangrijkste voordeel van de C4 is de Alpha 9 processor die een Brightness Booster heeft, en dus meer piekhelderheid levert dan de B4. Voor gamers kan de C4 (net als de M4 en G4) tot 144Hz refresh rate gebruiken. Al vermelden we daar meteen bij dat dat enkel belangrijk is voor PC-gamers. Nog een opvallende beslissing, de A-reeks (met een 60Hz refreshrate) is geschrapt.

webOS: vijf jaar lang upgrades

We klagen regelmatig dat tv-fabrikanten geen upgrades van hun smart tv-systeem laten doorstromen naar oudere modellen. Dat belooft LG nu wel te doen onder de noemer Re:New: gedurende vijf jaar krijgt een model vier upgrades, zij het dan dat oude toestellen de nieuwe versie wat later krijgen. En dat is van toepassing vanaf modellen uit 2022. Concreet krijgt een model uit jaar X de laatste jaar X+2 de update naar WebOS X+1. Oftewel:

2022-modellen (mogelijk enkel de OLED-modellen QNED 8K): in 2024 WebOS 23, in 2025 webOS 24, in 2026 webOS 25, in 2024 webOS 26
2023-modellen: in 2025 webOS 24, in 2026 webOS 25, in 2024 webOS 26, in 2025 webOS 27
2024-modellen: in 2026 webOS 25, in 2024 webOS 26, in 2025 webOS 27, in 2026 webOS 28

De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?-a0JAaUBjRp-mvGmVu8Ckfg

© Eric Beeckmans | ID.nl

Je LG tv loopt dus na zijn introductiejaar wel een jaar achter, maar volgens LG is dat om zeker te zijn dat het nieuwe OS van alle kinderziektes verlost is, en mogelijk zou dat sneller kunnen. Hoe dat effectief zal lopen is nog even afwachten. We zien wel dat 2022-modellen al met upgraden begonnen zijn.

Nieuw in webOS 24

De belangrijkste vernieuwing is Chromecast-ondersteuning.  En die zou dus ook naar 2022 en 2023-modellen komen, wanneer die webOS 24 krijgen. LG bood al Airplay maar met Chromecast is de ondersteuning voor het casten van je smartphone scherm nu erg volledig. Verder zijn de pictogrammen voor 'Quick cards' wat kleiner, zodat er weer ruimte onderaan het Home-scherm is voor aanbevelingen. Multi view voor twee bronnen was er al, op de G4 en M4 kan je nu Multi view met vier bronnen gebruiken. Bij de beeldpresets is er een 'Dolby Vision Filmmaker Mode', in essentie een versie van Dolby Vision Dark zonder enige motion processing.

De nieuwe line-up van LG: wat kunnen we in 2024 verwachten?-dC_WiKOeRQadz7EGWpCDWw

© Eric Beeckmans | ID.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten