6 tips voor de optimale plaatsing van je televisie

6 tips voor de optimale plaatsing van je televisie

Televisie

Geplaatst: 23 september 2022 - 11:11

Aangepast: 23 september 2022 - 09:29

Nou, uitpakken en neerzetten, toch? Ingewikkelder hoeft dat niet te zijn. In sommige gevallen zal dat ongetwijfeld kloppen, maar wat als je wandmontage overweegt? Zijn daar richtlijnen voor? Of wat als je nieuwe tv aanzienlijk groter is dan het oude model? Misschien is de aankoop van een nieuwe tv wel het ideale moment om de opstelling in je woonkamer eens te heroverwegen. Wij geven je alvast zes tips!

Behoud ruimte rondom het scherm

Verstop je tv niet in een kast. Dat was voor die oude beeldbuizen misschien een prima oplossing, maar niet voor de slanke, moderne tv’s. Door hem in een kast te plaatsen, riskeer je dat het geluid erg hol kan klinken. Bovendien leidt die kast je blik ook onvermijdelijk af. Of je de tv nu op een tv-meubel zet of aan de wand hangt, dat maakt niet uit: geef hem gewoon wat ruimte. Op die manier is het prachtige beeld het enige wat je aandacht trekt. Heb je een Philips-tv met Ambilight, dan is die ruimte zelfs onontbeerlijk om optimaal van Ambilight te genieten.

Het oogt sowieso een beetje ouderwets, een tv in een kast.

Houd rekening met de ideale kijkafstand

Als je overstapt naar een veel groter (of kleiner) beeldformaat moet je er rekening mee houden dat je mogelijk te dicht of net te ver van het nieuwe toestel komt te zitten.  Gelukkig is er een heel eenvoudige tip om na te gaan wat de ideale kijkafstand is. Neem de schermdiagonaal van je tv (uitgedrukt in centimeters, dus niet in inches) en vermenigvuldig die met twee. Het resultaat is de ideale kijkafstand. Bijvoorbeeld, een 55inch-tv heeft een schermdiagonaal van 55 x 2,54 = 140 cm. De ideale kijkafstand is dus 140 x 2 = 280 cm, net geen 3 meter.

De ideale kijkafstand ligt om en nabij de twee keer de schermdiagonaal van je televisie.

Wat je kijkt en hoe je graag tv-kijkt, speelt echter ook mee. Wil je een uitgesproken thuisbioscoopgevoel? Dan moet je iets dichterbij zitten. Wil je net een meer ontspannen kijkervaring, ga dan wat verderaf zitten. Omdat kijkafstand zo belangrijk is, hebben onze collega’s van Kieskeurig.nl alle richtlijnen en tips daaromtrent in een apart artikel gezet.

Zet de tv niet te hoog (maar ook niet te laag)

Ergonomie is van groot belang op je werkplaats, maar het speelt ook een rol bij hoe je de tv opstelt. Probeer de tv in elk geval niet te hoog op te hangen of neer te zetten. Als je langere tijd naar boven moet kijken, riskeer je chronische nekpijn. Geen goed idee dus. Schrap zodoende die plaats boven de haard of boven op een groot meubel.

Het midden van het scherm moet ongeveer overeenkomen met je ooghoogte wanneer je op je gebruikelijke kijkpositie zit. Licht afwijken van die regel mag, maar comfort tijdens het kijken moet vooropstaan. Tv-meubels zorgen doorgaans voor de correcte hoogte. Wandmontage geeft je weliswaar veel meer keuzeruimte, maar houd ook dan rekening met de correcte hoogte. Tot slot, wie de tv veel te hoog of te laag zet, riskeert kijkhoekproblemen (zie volgende paragraaf).

Zit iedereen recht voor het beeld?

Je hebt het misschien al eens opgemerkt: als je niet recht voor de tv zit, lijkt het beeld wat fletser. Dat is geen indruk, dat is ook écht zo. Schermtechnologie heeft op dat vlak heel wat vooruitgang geboekt, maar perfect is het nog niet. Oled-tv’s hebben de minste beperkingen. Vanuit een hoek kun je een heel lichte kleurverandering zien, maar contrast blijft bijna perfect bewaard.

Ga als het even mogelijk is recht voor het beeldscherm zitten. Dat kijkt een stuk comfortabeler.

Voor lcd-tv’s hangt veel af van het type paneel. VA-panelen hebben een uitstekend contrast als je er recht voor zit, maar dat verdwijnt al snel als je een beetje opzij beweegt. Ook de kleurweergave kan wat veranderen. IPS-panelen starten met een minder goed contrast, maar bewaren kleur en contrast beter, ook als je er niet recht voor zit. Voor optimaal kijkplezier moet je rekening houden met dat soort beperkingen. En bedenk dat dezelfde opmerkingen gelden in verticale richting. Hang of plaats je tv daarom niet (veel) te hoog of (veel) te laag.

Vermijd reflecties in het scherm

Reflecties in het scherm kunnen je kijkplezier echt vergallen. Bij heldere beelden (zoals bij sport) zijn reflecties minder storend, maar bij donkere beelden zie je in het ergste geval bijna niets meer. De mate waarin een bepaald scherm last heeft van reflecties kan verschillen, maar ga er gewoon vanuit dat je reflecties het best zo veel mogelijk kunt vermijden. Een groot raam, recht achter de zitplaatsen? Dat is geen goed idee, tenzij je steevast de gordijnen sluit. Idem voor staande lampen of spots die zich ergens achter je kijkpositie bevinden. Je hoeft zeker niet alle lichten uit te doen, maar kies tijdens het tv-kijken eerder voor zacht sfeerlicht dan harde spots.

Wandmontage: een hele nieuwe look

Er is geen eenvoudiger manier om de woonkamer een moderne uitstraling te geven dan door je tv aan de wand te monteren. Je kunt de tv vlak tegen de muur monteren of kiezen voor een beugel die toelaat de tv naar links of rechts te draaien. Een wandbeugel kan ook een uitstekende oplossing zijn om de tv weg te draaien als je geen tv-kijkt, of om hem te herpositioneren als je niet altijd op dezelfde plaats zit. Wat de plaatsing betreft, moet je rekening houden met alle bovenstaande tips. Maar er zijn ook een paar specifieke opmerkingen voor wandmontage.

Als je kiest voor wandmontage, is een stroompunt achter het scherm wel zo ideaal.

Nagenoeg alle tv’s hebben aan de achterzijde vier schroefgaten, meestal in een vierkant patroon. De opstelling en het type schroeven zijn gestandaardiseerd onder de naam VESA Mounting Interface Standard (VESA MIS), al zijn er wel verschillende varianten. Let dus op dat je wandbeugel dezelfde VESA MIS-standaard ondersteunt als je tv. De schermmaat en het gewicht van je tv moeten binnen de toegelaten grenzen voor de beugel vallen. Zorg voor een stevige verankering in de muur, zeker als de beugel toelaat de tv ver uit te zwenken. En denk op voorhand na hoe je alle bekabeling gaat wegwerken – dat oogt een stuk beter.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000