ID.nl logo
6 tips voor de optimale plaatsing van je televisie
Huis

6 tips voor de optimale plaatsing van je televisie

Nou, uitpakken en neerzetten, toch? Ingewikkelder hoeft dat niet te zijn. In sommige gevallen zal dat ongetwijfeld kloppen, maar wat als je wandmontage overweegt? Zijn daar richtlijnen voor? Of wat als je nieuwe tv aanzienlijk groter is dan het oude model? Misschien is de aankoop van een nieuwe tv wel het ideale moment om de opstelling in je woonkamer eens te heroverwegen. Wij geven je alvast zes tips!

Behoud ruimte rondom het scherm

Verstop je tv niet in een kast. Dat was voor die oude beeldbuizen misschien een prima oplossing, maar niet voor de slanke, moderne tv’s. Door hem in een kast te plaatsen, riskeer je dat het geluid erg hol kan klinken. Bovendien leidt die kast je blik ook onvermijdelijk af. Of je de tv nu op een tv-meubel zet of aan de wand hangt, dat maakt niet uit: geef hem gewoon wat ruimte. Op die manier is het prachtige beeld het enige wat je aandacht trekt. Heb je een Philips-tv met Ambilight, dan is die ruimte zelfs onontbeerlijk om optimaal van Ambilight te genieten.

Het oogt sowieso een beetje ouderwets, een tv in een kast.

Houd rekening met de ideale kijkafstand

Als je overstapt naar een veel groter (of kleiner) beeldformaat moet je er rekening mee houden dat je mogelijk te dicht of net te ver van het nieuwe toestel komt te zitten.  Gelukkig is er een heel eenvoudige tip om na te gaan wat de ideale kijkafstand is. Neem de schermdiagonaal van je tv (uitgedrukt in centimeters, dus niet in inches) en vermenigvuldig die met twee. Het resultaat is de ideale kijkafstand. Bijvoorbeeld, een 55inch-tv heeft een schermdiagonaal van 55 x 2,54 = 140 cm. De ideale kijkafstand is dus 140 x 2 = 280 cm, net geen 3 meter.

De ideale kijkafstand ligt om en nabij de twee keer de schermdiagonaal van je televisie.

Wat je kijkt en hoe je graag tv-kijkt, speelt echter ook mee. Wil je een uitgesproken thuisbioscoopgevoel? Dan moet je iets dichterbij zitten. Wil je net een meer ontspannen kijkervaring, ga dan wat verderaf zitten. Omdat kijkafstand zo belangrijk is, hebben onze collega’s van Kieskeurig.nl alle richtlijnen en tips daaromtrent in een apart artikel gezet.

Zet de tv niet te hoog (maar ook niet te laag)

Ergonomie is van groot belang op je werkplaats, maar het speelt ook een rol bij hoe je de tv opstelt. Probeer de tv in elk geval niet te hoog op te hangen of neer te zetten. Als je langere tijd naar boven moet kijken, riskeer je chronische nekpijn. Geen goed idee dus. Schrap zodoende die plaats boven de haard of boven op een groot meubel.

Het midden van het scherm moet ongeveer overeenkomen met je ooghoogte wanneer je op je gebruikelijke kijkpositie zit. Licht afwijken van die regel mag, maar comfort tijdens het kijken moet vooropstaan. Tv-meubels zorgen doorgaans voor de correcte hoogte. Wandmontage geeft je weliswaar veel meer keuzeruimte, maar houd ook dan rekening met de correcte hoogte. Tot slot, wie de tv veel te hoog of te laag zet, riskeert kijkhoekproblemen (zie volgende paragraaf).

Zit iedereen recht voor het beeld?

Je hebt het misschien al eens opgemerkt: als je niet recht voor de tv zit, lijkt het beeld wat fletser. Dat is geen indruk, dat is ook écht zo. Schermtechnologie heeft op dat vlak heel wat vooruitgang geboekt, maar perfect is het nog niet. Oled-tv’s hebben de minste beperkingen. Vanuit een hoek kun je een heel lichte kleurverandering zien, maar contrast blijft bijna perfect bewaard.

Ga als het even mogelijk is recht voor het beeldscherm zitten. Dat kijkt een stuk comfortabeler.

Voor lcd-tv’s hangt veel af van het type paneel. VA-panelen hebben een uitstekend contrast als je er recht voor zit, maar dat verdwijnt al snel als je een beetje opzij beweegt. Ook de kleurweergave kan wat veranderen. IPS-panelen starten met een minder goed contrast, maar bewaren kleur en contrast beter, ook als je er niet recht voor zit. Voor optimaal kijkplezier moet je rekening houden met dat soort beperkingen. En bedenk dat dezelfde opmerkingen gelden in verticale richting. Hang of plaats je tv daarom niet (veel) te hoog of (veel) te laag.

Vermijd reflecties in het scherm

Reflecties in het scherm kunnen je kijkplezier echt vergallen. Bij heldere beelden (zoals bij sport) zijn reflecties minder storend, maar bij donkere beelden zie je in het ergste geval bijna niets meer. De mate waarin een bepaald scherm last heeft van reflecties kan verschillen, maar ga er gewoon vanuit dat je reflecties het best zo veel mogelijk kunt vermijden. Een groot raam, recht achter de zitplaatsen? Dat is geen goed idee, tenzij je steevast de gordijnen sluit. Idem voor staande lampen of spots die zich ergens achter je kijkpositie bevinden. Je hoeft zeker niet alle lichten uit te doen, maar kies tijdens het tv-kijken eerder voor zacht sfeerlicht dan harde spots.

Wandmontage: een hele nieuwe look

Er is geen eenvoudiger manier om de woonkamer een moderne uitstraling te geven dan door je tv aan de wand te monteren. Je kunt de tv vlak tegen de muur monteren of kiezen voor een beugel die toelaat de tv naar links of rechts te draaien. Een wandbeugel kan ook een uitstekende oplossing zijn om de tv weg te draaien als je geen tv-kijkt, of om hem te herpositioneren als je niet altijd op dezelfde plaats zit. Wat de plaatsing betreft, moet je rekening houden met alle bovenstaande tips. Maar er zijn ook een paar specifieke opmerkingen voor wandmontage.

Als je kiest voor wandmontage, is een stroompunt achter het scherm wel zo ideaal.

Nagenoeg alle tv’s hebben aan de achterzijde vier schroefgaten, meestal in een vierkant patroon. De opstelling en het type schroeven zijn gestandaardiseerd onder de naam VESA Mounting Interface Standard (VESA MIS), al zijn er wel verschillende varianten. Let dus op dat je wandbeugel dezelfde VESA MIS-standaard ondersteunt als je tv. De schermmaat en het gewicht van je tv moeten binnen de toegelaten grenzen voor de beugel vallen. Zorg voor een stevige verankering in de muur, zeker als de beugel toelaat de tv ver uit te zwenken. En denk op voorhand na hoe je alle bekabeling gaat wegwerken – dat oogt een stuk beter.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.