ID.nl logo
Zo kun je afspeellijsten delen op Spotify
© PXimport
Huis

Zo kun je afspeellijsten delen op Spotify

Heb je in Spotify een afspeellijst gemaakt die je wilt delen met vrienden en familie? In dit artikel leggen we uit hoe je dat gemakkelijk doet.

Natuurlijk heeft Spotify zelf geen  introductie meer nodig. De muziekstreamingdienst is veruit de populairste in Nederland. Spotify is onder andere beschikbaar voor Windows, maar kun je ook als app installeren voor Android en iOS.

Vanaf de desktop

Als je Spotify op je desktop gebruikt, hoef je alleen maar met de rechtermuisknop te klikken op de afspeellijst die je wilt delen, en Delen… te kiezen. Je kunt nu kiezen op welke manier je de afspeellijst wilt delen. Je wordt nu via de browser naar de inlogpagina van de dienst gebracht, mocht je nog niet ingelogd zijn. Je kunt dan een bericht aan de gedeelde afspeellijst toevoegen voordat je de link plaatst.

Ook een verborgen playlist (dit zijn afspeellijsten die niet op je profiel zijn te zien) kun je delen met anderen. De ontvanger kan deze lijst bekijken, afspelen en volgen, en kan de lijst zelf ook weer delen met anderen.

Klik op Link kopiëren naar klembord om de link zelf ergens te kunnen plakken, zoals in een e-mailbericht of in een chatvenster. Je kunt ook een code kopiëren die in de zoekbalk van Spotify gebruikt kan worden, door op Spotify-URL kopiëren te klikken.

©PXimport

Vanuit de WebPlayer

Als je gebruikmaakt van de WebPlayer, hoef je alleen maar met de rechtermuisknop te klikken op de afspeellijst die je wilt delen, en Link van afspeellijst kopiëren te kiezen. Deze wordt dan in het klembord opgeslagen, zodat je de link eenvoudig overal kunt plakken.

Op je Android-apparaat

Met je Android-apparaat is het mogelijk om afspeellijsten op de reguliere manier te delen, of via een Spotify-code. Deze laatste mogelijkheid wordt in de laatste paragraaf besproken.

De reguliere manier werkt als volgt. Selecteer de afspeellijst die je wilt delen, druk op het icoon met de drie puntjes, en kies Delen. Kies een van de social media-icoontjes of klik op Link kopiëren om de url handmatig te delen. Via Meer krijg je het het welbekende deelscherm te zien waarbij je zelf kunt kiezen via welke app je de afspeellijst deelt.

©CIDimport

©CIDimport

Gezamenlijke playlists

Wil je dat vrienden en familieleden ook nummers kunnen toevoegen aan jouw afspeellijst, nadat je deze met ze hebt gedeeld? Dat kan, maar dan moet je wel een gezamenlijke playlist maken. Dit doe je door op de desktopversie van Spotify met de rechtermuisknop te drukken op een playlist. Kies vervolgens voor Gezamenlijke playlist. Op je smartphone kun je een playlist selecteren en moet je drukken op de horizontale of verticale puntjes (afhankelijk van je besturingssysteem) bovenaan de playlist en vervolgens op Gezamenlijk maken. Naast de naam van je afspeellijst, vind je nu een rond icoontje dat aangeeft dat de afspeellijst gezamenlijk is. Vervolgens kun je de afspeellijst delen en kan iedereen de lijst bewerken.

Op je iOS-apparaat

Op je iPhone of iPad werkt het precies hetzelfde. Selecteer de afspeellijst die je wilt delen, druk op het icoon met de drie puntjes, en kies Delen. Kies vervolgens een kanaal, of kies Meer opties om op een andere manier te delen. Als je in het deelmenu voor Link kopiëren kiest, wordt deze in het klembord opgeslagen, zodat je de link eenvoudig overal kunt plakken.

Spotify-code gebruiken in Android of iOS

Om een afspeellijst via een Spotify-code te delen, heeft Spotify toegang nodig tot je camera. Selecteer de afspeellijst die je wilt delen, druk op het icoon met de drie puntjes, selecteer Delen en zoek naar de code onder de afspeellijst (in de vorm van de horizontale frequentielijnen). Druk op de afbeelding en kies Opslaan in foto’s om deze in de galerij op te slaan.

De afbeelding of screenshot kun je op elke gewenste manier delen. De ontvanger kan de code uit de afbeelding daarna scannen door in Spotify op Zoeken te drukken en het camera-icoon te selecteren. Vervolgens kan hij of zij de optie Uit foto’s selecteren kiezen om de code vanuit de opgeslagen afbeelding te scannen, of rechtstreeks met de camera scannen.

Spotify-playlist overzetten

Het is leuk om je afspeellijsten te delen met vrienden en familie, maar wat als zij geen Spotify gebruiken maar een andere streamingdienst als Tidal, Apple Music of Deezer? Gelukkig kun je een Spotify-playlist gemakkelijk overzetten naar een andere dienst, al zit deze functie niet ingebakken in Spotify zelf. Je hebt hiervoor een third-party website genaamd Tune My Music voor nodig. Hoe je vervolgens je afspeellijsten kunt overzetten, leggen we in een ander artikel uit.

Hoe maak ik een Spotify-playlist? 

Spotify kent diverse opties om een afspeellijst te maken en te bewerken. Zoals we al aangaven kun je gezamenlijke afspeellijsten creëren, maar kun je ook lijsten downloaden en onderverdelen in mappen.  In een ander artikel praten we je bij over de afspeellijstoptie van Spotify. Bonustips:

  • Met Spotify Premium heb je de optie om de afspeellijst te downloaden en lokaal op te slaan.
  • Je kunt jouw afspeellijsten ook wat overzichtelijker maken door mappen aan te maken. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op een leeg gebied onder het kopje Afspeellijsten en daarna klikt op Map aanmaken.
  • In de instellingen van de lijst kun je de playlist sorteren op Titel, Onlangs toegevoegd, Artiest, Album, of Persoonlijk.

©CIDimport

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube