Film wél afspelen via Chromecast met Soda Player

© PXimport

Film wél afspelen via Chromecast met Soda Player

Geplaatst: 15 maart 2021 - 08:57

Aangepast: 14 december 2022 - 10:34

Redactie ID.nl

Als er iets geks, raars of moeilijks op mediagebied moet worden afgespeeld, dan verwijzen we graag naar het spreekwoordelijke Zwitserse zakmes VLC Media Player. Maar er staat alweer een poosje een nieuwe ster aan het firmament: Soda Player. Wisseling van de wacht?

Op de website van Soda Player kun je een versie voor Windows of Mac downloaden.

Let bij de installatie wel even op, want Windows Defender Firewall moet even worden verteld dat er het een en ander aan netwerkverkeer mag passeren. Als Soda Player voor de eerste keer start, word je geconfronteerd met de belangrijkste afspeelmogelijkheden: het openen van een (1) gewoon videobestand, een (2).torrent-videobestand, een (3) URL naar een videobestand, een (4) magnet-link naar een videobestand of een (5) AceStream-link naar een videobestand.

En dan nu ook meteen het totaal onverwachte nieuws: “Dat is het dan ook…” Soda Player is alléén een videospeler en er is geen enkele mogelijkheid om nog wat met programma-opties te spelen. Je geeft aan welke video er moet worden afgespeeld en Soda Player doet de rest voor u. Niets meer en niets minder. Wat nu veelzijdig?

 

© PXimport

Achter de schermen

Soda Player mag dan heel sober ogen, achter de schermen is de het programma wel degelijk heel veelzijdig. Je hoeft alleen maar aan te geven wát je wenst af te spelen, waarna Soda Player alle bijzaken voor je afhandelt. En is dat niet precies wat we willen: software zonder onnodige fratsen? Achter de schermen vinden we onder andere ondersteuning voor Chromecast en Apple TV. Voor ons is dit in feite de belangrijkste optie, want hiermee maken we van de pc een afspeelapparaat op afstand. Tot de andere mogelijkheden behoort ook het vermogen om BitTorrent-video’s afspelen. Als je de link levert, gaat het gestreamde afspelen meteen van start. Helemaal legaal is dat niet, dat moet natuurlijk worden gezegd, maar Soda Player biedt wel de mogelijkheid. Verder kun je alle soorten ondertitelbestanden gebruiken en al spelende toevoegen aan de speler. Met zijdelings een koppeling met de webdienst OpenSubtitles.org om te checken of er misschien een ondertiteling (in het Nederlands) kan worden opgehaald. Welke video je voert aan Soda Player, maakt niet uit, de speler ondersteunt alle belangrijke en moderne videocodecs. H.264 en HEVC/H.265 kunnen zelfs hardwarematig worden gedecodeerd.

Enkele voorbeelden

Om te laten zien wat Soda Player concreet voor je kan betekenen, geven we hierna een aantal voorbeelden. We gebruiken daarbij een paar (speciaal voor deze gelegenheid gedownloade) videobestanden in verschillende formaten, waarvan sommige ingebakken ondertitels hebben. Bij andere voegen we de ondertitels apart toe.

MKV met SRT

We beginnen met een MKV-videobestand waarbij reeds een SRT-ondertitelbestand is meegeleverd. We slepen bij wijze van voorbeeld het MKV-videobestand naar het Soda Player-pictogram op het Bureaublad. En zie: de speler start en speelt automatisch de film af. Als je tijdens het afspelen op het ondertitelpictogram klikt, rechtsonder in beeld, zie je dat je de SRT-ondertitels zichtbaar kunt maken. Dit is waarschijnlijk de manier van afspelen die je het meest zult gaan gebruiken: MKV in combinatie met SRT.

 

© PXimport

Chromecasten

Dan natuurlijk het kunnen afspelen van een videobestand op de Chromecast elders in huis. Is zoals gezegd een essentiële wens! Voorwaarde is dat Soda Player een Chromecast moet kunnen vinden, dus die zul je vooraf in stelling moeten brengen. Dat kun je nog eens controleren via Google Chrome, waarna Soda Player diezelfde Chromecast direct kan oppakken via het monitorpictogram rechtsonder in beeld. Vervolgens zal Soda Player de ondertitelde (!) beelden netjes doorgeven aan de Chromecast, terwijl het zelf de besturing van het videobestand onder controle houdt.

 

© PXimport

Ondertitels elders vinden

De website www.opensubtitles.org kwam reeds ter sprake. Op die site kun je met een beetje geluk de Nederlandstalige ondertitelbestanden vinden die je nodig hebt. En nu even opgelet, want op OpenSubtitles.org worden specifieke bestandsnamen genoemd! Enerzijds heb je die bestandsnamen nodig om zelfstandig de juiste en bijpassende (lees: de precies goed gesynchroniseerde) ondertitels voor je films te kunnen downloaden. Anderzijds kan Soda Player diezelfde bestandsnamen gebruiken om te beredeneren welke ondertitels mogelijk automatisch kunnen worden opgehaald en ingeschoten.

 

© PXimport

Geen VLC Media Player

Intussen is één ding duidelijk geworden: “Soda Player is geen VLC Media Player!” Het zijn twee compleet andere afspeelprogramma’s, waarbij het moet worden gezegd dat Soda Player een stuk eenvoudiger en sneller is te bedienen dan VLC Media Player. Met als belangrijkste troef dat Soda Player geweldig kan Chromecasten en heel veelzijdig met ondertitelbestanden omgaat. Dus gewoon allebei de programma maar installeren, denk je niet?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten