Zo kun je stalking via AirTags tegengaan, ook op Android

Zo kun je stalking via AirTags tegengaan, ook op Android

Geplaatst: 17 februari 2022 - 06:59

Aangepast: 14 december 2022 - 10:06

Justin Doornekamp

De AirTag van Apple kun je vrij gemakkelijk gebruiken om iemand te stalken. Gooi de tracker bij iemand in zijn tas en via de Zoek Mijn-app kun je dan diegene nauwkeurig volgen. iPhones hebben hier al een tijd een waarschuwingssysteem voor, maar Apple heeft inmiddels ook een Android-app uitgebracht om stalking met AirTags te voorkomen.

In de Google Play Store kunnen Android-gebruikers naar de app Tracker Detect zoeken. Met de app kun je een scan laten uitvoeren om trackers in de buurt te vinden die compatibel zijn met het Zoek Mijn-netwerk van Apple. Dit zijn niet alleen AirTags, maar ook andere trackers zoals de Chipolo ONE Spot.

De app zoekt specifiek naar trackers die van hun eigenaren gescheiden zijn. Beweegt een tracker langer dan tien minuten met diegene mee, dan kan de app dat herkennen en speelt deze een geluid af zodat je de tracker gemakkelijk kunt vinden. Zo word je altijd op de hoogte gebracht als je een tracker in je tas of jas hebt zitten die niet van jou is. 

De Tracker Detect-app legt vervolgens uit hoe je de batterij eruit moet halen, maar geeft ook uitleg over hoe je een smartphone met NFC-ondersteuning bij de tracker kunt houden om meer informatie te krijgen, bijvoorbeeld over de eigenaar van de tracker.  

Kritiek 

Er is ook kritiek op de app, bijvoorbeeld van mensen die een AirTag gebruiken om bij diefstal hun spullen terug te vinden. In theorie zou een dief dus door middel van de app de auto kunnen scannen die hij net gestolen heeft om de AirTag te vinden en weg te gooien.

Ook werkt de app niet altijd optimaal, zo stellen diverse gebruikers. 

Niet iedereen is te spreken over Tracker Detect.

© PXimport

Tracker veilig gebruiken

Apple heeft op zijn website inmiddels een gebruikershandleiding gepubliceerd met tips om de AirTag veilig te gebruiken. Je kunt hier onder meer lezen over de verschillende manieren om te controleren en te veranderen wat voor gegevens je allemaal deelt en hoe je je apparaat beveiligt als iemand anders het in handen heeft gekregen. Er is zelfs een checklist om door te lopen als je vermoedt dat iemand anders toegang heeft tot jouw gegevens of apparaat.

Verder vind je wat algemene tips om je gegevens veilig te houden, bijvoorbeeld door je Apple-software te updaten, een sterk wachtwoord te kiezen en om Touch ID in te schakelen.

Heb je net een AirTag gekocht en wil je weten hoe de tracker precies werkt? In dit artikel leggen we uit hoe je de AirTag gebruikt. Ook zetten we wat AirTag-alternatieven voor Android op een rij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten