ID.nl logo
Nokia Streaming Box 8000 - Slanke mediaspeler met Google-inmenging
© PXimport
Huis

Nokia Streaming Box 8000 - Slanke mediaspeler met Google-inmenging

Voor bezitters van een televisie met een verouderde smartomgeving is een losse mediaspeler een interessante optie. De Apple TV en Google Chromecast zijn momenteel veruit de bekendste oplossingen. Daarnaast brengen diverse bekende en onbekende merken betaalbare mediaspelers met Android (TV) op de markt. Zo introduceerde Nokia afgelopen voorjaar de Streaming Box 8000. Kan dit veelbelovende product de strijd met de genoemde grootmachten aan?

De mediaspeler is als productgroep niet meer zo dominant vertegenwoordigd als pakweg vijf á tien jaar geleden. Zo zijn specialistische merken als Mede8er, AC Ryan, Popcorn Hour en Dune HD stilzwijgend van het toneel verdwenen. Hiervoor bestaan grofweg twee oorzaken. Door een groeiend aanbod met originele content en een brede apparaatondersteuning van de huidige generatie streamingdiensten, spelen relatief weinig mensen nog mediabestanden lokaal af. Er is daardoor minder behoefte om in omstreden downloadnetwerken als usenet of bittorrent te snuffelen en deze onrechtmatig verkregen films en series via een mediaspeler op een televisie te bekijken.

Daarnaast zijn de smartomgevingen en ingebouwde mediaspelers van smart-tv’s erg verbeterd. De meeste televisies ondersteunen inmiddels de bekendste codecs en bestandscontainers. Bovendien worden de populairste streamingdiensten veelal standaard meegeleverd, zodat de kijker bijvoorbeeld rechtstreeks toegang heeft tot apps van onder meer Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Videoland. Al met al is er dus gewoon veel minder noodzaak om een apart apparaat voor de weergave van (online) videocontent in huis te halen.

©PXimport

Waarom tóch een mediaspeler?

Hoewel de markt voor mediaspelers de afgelopen jaren flink afnam, zijn ze nog altijd verkrijgbaar. Zo’n apparaat komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer de smartomgeving van de televisie na een aantal jaar niet meer goed werkt. Op den duur werken ontwikkelaars hun apps niet meer bij voor relatief oude beeldbuizen of verschijnen er geen firmware-updates voor het besturingssysteem meer. Daarnaast kan er natuurlijk altijd sprake zijn van een defect, zoals een haperende (draadloze) netwerkaansluiting of een softwarefout van de smart-tv. Tot slot hebben met name producten van de goedkopere televisiemerken nogal eens last van een gebrekkige app-ondersteuning. De aanschaf van een betaalbare mediaspeler is in zulke scenario’s een nuttige oplossing.

©PXimport

Nadelen Apple TV en Google Chromecast

Voor gebruikers van een iPhone, iPad en/of Mac is de aanschaf van een Apple TV een logische keuze. Vanaf hun Apple-toestel sluizen zij heel gemakkelijk allerlei (persoonlijke) content naar het grote scherm door. Een nadeel van een Apple TV is de hoge aanschafprijs en de matige bestandsondersteuning. Er is bovendien ook geen usb-poort aanwezig om een externe opslagdrager met mediabestanden te koppelen.

De Google Chromecast geldt weliswaar als goedkope mediaspeler, maar de resolutie van het huidige model is beperkt tot slechts 1080p. De Chromecast Ultra ondersteunde wel de weergave van 4K-beelden, maar dit model is inmiddels uitgefaseerd. Verder is de draadloze verbinding van een Chromecast gevoeliger voor storingen en hebben gebruikers altijd een smartphone of tablet nodig om videocontent af te kunnen spelen.

Wie de genoemde nadelen bezwaarlijk vindt, kan een betaalbare mediaspeler op basis van Android overwegen. Aan de hand van de geïntegreerde Play Store bieden die een uitgebreide app-ondersteuning, terwijl ook lokale weergave van mediabestanden via een usb-apparaat of netwerkbron tot de mogelijkheden behoort.

Valkuilen Android TV-boxen

De ene mediaspeler met Android is de andere niet. Zo verkopen Chinese webshops als AliExpress en Alibaba allerlei spotgoedkope Android TV-boxen van onbekende merken. De grote vraag hierbij is in hoeverre de verantwoordelijke fabrikanten hun producten ondersteunen met firmware-updates. Bovendien is met name Netflix kieskeurig in het uitdelen van licenties. Hoewel de hardware van zo’n goedkope mediaspeler misschien prima in staat is om 4K-beelden te streamen, tonen ze bijvoorbeeld Netflix vaak in een resolutie van maximaal 1080p. We zijn benieuwd of Nokia met zijn nieuwe Streaming Box 8000 zich van dergelijke mediaspelers onderscheidt.

Klein jasje met Amlogic-chip

Hoewel op de productdoos de naam van Nokia pronkt, zit feitelijk de Oostenrijkse fabrikant StreamView achter de productie van de Streaming Box 8000. De mediaspeler heeft een platte behuizing van 11,2 × 11,2 × 2,4 centimeter, waardoor je dit vierkante doosje met gemak in een televisiemeubel kwijt kunt. Het snoertje van de voedingsadapter had overigens wel iets langer gemogen.

De kunststof behuizing is voorzien van een matzwarte afwerking met glimmende zijkanten. Helaas zijn op de zijkanten je vingerafdrukken goed zichtbaar. De achterzijde heeft diverse aansluitingen, namelijk ethernet, HDMI, s/pdif (optisch), een 3,5mm-geluidsuitgang en usb-c. Aan de zijkant bevindt zich nog een usb3.0-poort. Verder bevat de mediaspeler een wifi5- en bluetooth4.2-adapter.

Voor de rekenprestaties is de Amlogic S905X3-chipset met vier Cortex-A55-rekenkernen verantwoordelijk. In combinatie met de ARM Mali-G31 MP2-videochip kan de mediaprocessor 4K-beelden met een maximale framerate van 60 fps weergeven. Onder de motorkap bevindt zich daarnaast 2 GB DDR3-geheugen en 8 GB eMMC-opslag. Hiervan blijft zo’n 4,5 GB over voor de installatie van apps. Bij normaal gebruik is dat voldoende. Fijn is dat de mediaspeler bij urenlang gebruik geen geluid produceert, terwijl de behuizing niet heet aanvoelt.

Eerste begin

Het aansluiten van de mediaspeler is snel gepiept. De fabrikant levert een voedingsadapter en een HDMI-kabel mee die je achterin de behuizing kunt prikken. Eventueel kun je ook een netwerkkabel aansluiten, al kun je voor internettoegang natuurlijk ook de wifi5-adapter aanspreken. Kort na het inschakelen verschijnt er op het voorpaneel een wit statuslampje. Door twee knoppen van de afstandsbediening tegelijk in te drukken, synchroniseert het bedieningsapparaat met de mediaspeler. Het configuratiemenu vraagt vervolgens naar de gewenste taal en eventueel het wifi-wachtwoord. Op ons review-exemplaar stond meteen een omvangrijke firmware-update van 827 MB klaar. Een goed teken, want de fabrikant houdt deze mediaspeler dus (vooralsnog) up-to-date.

Zodra het apparaat is bijgewerkt, komt er een Google-aanmeldscherm tevoorschijn. Zonder account heb je helaas geen toegang tot de Play Store, dus gebruikers zijn in zekere mate genoodzaakt om zich bij Google aan te melden. Overigens is het via een wijziging in het menu ook mogelijk om losse apk-bestanden te installeren. Let verder goed op de privacyinstellingen. Zo verzamelt Google gebruikers- en locatiegegevens, maar dat kun je tijdens de configuratie meteen uitzetten. Na het kiezen van de apparaatnaam krijg je een korte rondleiding met een beschrijving van de diverse Google-diensten.

©PXimport

Gebruikersomgeving

Na afloop van de configuratie en de rondleiding komen nieuwe gebruikers in het donkere Android TV-menu terecht. Er is al een aantal apps voorgeïnstalleerd, en het menu laat meteen diverse suggesties voor films en series zien. Verder is er bovenaan een zoekfunctie, maar die schiet helaas tekort. Je kunt met één enkel trefwoord namelijk niet binnen verschillende de video-apps zoeken. Resultaten van Netflix en YouTube verschijnen bijvoorbeeld wel in beeld, maar van Amazon Prime Video dan weer niet.

Via het tandwieltje kun je een blik op de instellingen werpen. Geef bijvoorbeeld aan welke surround-formaten je aan je televisie, soundbar of receiver wilt doorgeven. Je hebt onder meer keuze uit Dolby Digital (Plus) en DTS. Voor Dolby Atmos is er geen ondersteuning.

De video-apps Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en YouTube zijn al voorgeïnstalleerd, dus hiervoor kunnen gebruikers zich meteen aanmelden. Het invoeren van de inloggegegevens is met de meegeleverde afstandsbediening wel wat behelpen. Als alternatief kun je eventueel een bluetooth-toetsenbord koppelen. Prettig is dat je naar eigen inzicht apps aan het startvenster toe kunt voegen, waardoor je sneller toegang hebt tot veelgebruikte diensten. Het menu reageert erg rap op de knoppen van de afstandsbediening, zodat je soepel tussen de apps kunt navigeren. Dankzij de verlichte toetsen van de afstandsbediening kun je de mediaspeler ook gemakkelijk in het donker bedienen.

©PXimport

Google-diensten

Eigenlijk kun je deze mediaspeler niet zonder Google-account gebruiken, want het menu vraagt op verschillende plekken naar de inloggegevens daarvan. Zodra je bent ingelogd, komt de Play Store met verschillende suggesties op de proppen. Voeg bijvoorbeeld Spotify, KIJK, NPO, Videoland, NLZiet en Kodi aan het menu toe.

Een Google-account heeft verder als voordeel dat je toegang hebt tot Google Assistent. Hiervoor heeft de afstandsbediening een eigen knop. Druk daarop en vraag bijvoorbeeld naar het actuele weerbericht. Vervolgens verschijnt de weersverwachting in beeld en geeft een vrouwenstem antwoord op de vraag. Naast informatie opvragen kun je met je stem bijvoorbeeld ook een serie in Netflix of afspeellijst in Spotify openen. De spraakbediening werkt in de praktijk erg goed.

Deze mediaspeler bevat ook nog een Chromecast-functie, zodat je videocontent vanaf een smartphone of tablet kunt casten. Dat werkt vlekkeloos, al zullen vermoedelijk maar weinig mensen de Chromecast-functie gebruiken. Vanuit het menu heb je tenslotte al toegang tot alle bekende online videodiensten.

©PXimport

Videoweergave

De Streaming Box 8000 kiest op eigen houtje de best beschikbare resolutie en framerate van de aangesloten televisie. In tegenstelling tot veel goedkope Android TV-boxen verschijnen geschikte titels op Netflix zonder morren in een resolutie van 3840 × 2160 pixels op het scherm. Uiteraard geldt dat alleen voor bezitters van een Netflix Premium-account. De beelden ogen erg kleurrijk en natuurgetrouw, zodat liefhebbers van films en series profiteren van een prima videokwaliteit. Tijdens snelle fragmenten beweegt het beeld gelukkig ook vloeiend.

De specificaties reppen met geen woord over eventuele HDR-ondersteuning, terwijl de Apple TV 4K bijvoorbeeld wel geschikt is voor HDR10 en Dolby Vision. Toch zien we in de beeldscherminstellingen van de televisie dat de mediaspeler tijdens een Netflix- of Amazon Prime Video-stream wel degelijk HDR10+-content verwerkt. Het blijkt dat deze HDR-modus altijd actief is en dat je die nergens kunt uitschakelen. Overigens is dat geen enkel probleem, want HDR10+ zorgt voor meer kleurdetails.

Eigen mediabestanden

Wil je mediabestanden lokaal of vanaf netwerkbronnen afspelen, dan komt een app als Kodi goed van pas. Daarin worden netwerklocaties en aangesloten usb-apparaten zichtbaar. Kodi creëert van je eigen mediacollectie een overzichtelijke bibliotheek waarbij de app desgewenst informatie bij onlinebronnen ophaalt. Denk bijvoorbeeld aan een beschrijving, afbeeldingen en de cast van een film.

Voor alle gangbare codecs en bestandscontainers is er ondersteuning, zodat de video’s in volle glorie in beeld verschijnen. Het laten zien van de mappenstructuren en images van dvd’s of blu-rays vormen bijvoorbeeld geen enkel probleem. Ook het in downloadnetwerken veelvoorkomende mkv-formaat in combinatie met de H.264-codec, speelt deze mediaspeler moeiteloos af. De navigatie binnen Kodi werkt via de afstandsbediening erg soepel.

Conclusie

De Streaming Box 8000 is zijn bescheiden prijskaartje van circa negentig euro dubbel en dwars waard. Via de Play Store voeg je alle populaire online videodiensten toe, waarna je van Ultra HD-beelden met HDR-ondersteuning kunt genieten. De interface reageert vlot op opdrachten van de afstandsbediening, zodat gebruikers bijvoorbeeld snel kunnen schakelen tussen diverse streamingdiensten en eigen mediabestanden. Leuke extraatjes zijn de ondersteuning voor Google Assistent en de ingebouwde Chromecast-functie.

Google-critici zijn misschien minder enthousiast over deze mediaspeler. Zonder Google-account kun je namelijk geen apps uit de Play Store installeren, en dus is een registratie min of meer een vereiste. Verder verzamelt Google met de standaardinstellingen locatie- en gebruikersgegevens, maar dat kun je tijdens het configuratieproces uitzetten. Verder zou een uitgebreide zoekfunctie waarin alle video-apps worden geïndexeerd een verbetering zijn. Veel meer nadelen zijn er niet, want deze mediaspeler bevalt in de praktijk erg goed. Wie een betaalbaar alternatief voor de prijzige Apple TV 4K zoekt, haalt met de gebruiksvriendelijke Nokia Streaming Box 8000 dus een uitstekend product in huis.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 89,95 **Chipset** Amlogic S905X3 **Cpu** Quadcore Cortex-A55 **Gpu** ARM Mali-G31 MP2 **RAM** 2 GB DDR3 **Opslag** 8 GB eMMC **Connectiviteit** Ethernet, HDMI, 3,5mm-geluidsuitgang, s/pdif (optisch), usb-c, usb 3.0 **Draadloos** Wifi 5, bluetooth 4.2 **Besturingssysteem** Android TV 10 **Resolutie (max)** 3840 × 2160 pixels **Framerate (max)** 60 fps **Afmetingen** 11,2 × 11,2 × 2,4 centimeter **Gewicht** 170 gram **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/shop/streaming-devices/nokia-streaming-box-8000/)

Plus- en minpunten
  • Gebruiksvriendelijk menu
  • Afstandsbediening met verlichte toetsen
  • HDR10+-ondersteuning
  • Ondersteuning van alle bekende video-apps
  • Prima beeldkwaliteit
  • Korte kabel voedingsadapter
  • Gevoelig voor vingerafdrukken
  • Google-account vereist
  • Googles verzameldrang naar gebruikersgegevens
  • Incomplete zoekfunctie
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!