De beste multiroom-speakers in allerlei prijsklassen

© PXimport

De beste multiroom-speakers in allerlei prijsklassen

Geplaatst: 1 september 2020 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:41

Redactie PCM

Steeds meer mensen ruilen hun oude stereotoren in voor draadloze speakers die met elkaar verbonden zijn via het wifinetwerk. Multiroom audio komt inmiddels in vele soorten en maten en daarbij hoort ook een verschil in prijs en kwaliteit. In dit artikelen kijken we naar enkele van debeste multiroom-speakers in verscheidene prijsklassen.

Er is geen ontkomen meer aan, vrijwel alle grote audiomerken bieden inmiddels een draadloze oplossing voor de audiobeleving. Speakers in je hele huis die tegelijkertijd of apart van elkaar geluid afspelen, bestuurd door de smartphone of je stem, het is tegenwoordig gemeengoed. En door de stevige concurrentie in dit segment is het ook steeds meer een betaalbare luxe. De speakers zitten boordevol technologie, waardoor ze op alle mogelijke manieren met elkaar verboden zijn.

Muziek via streamingdiensten of internetradio? Check! Toch liever je eigen collectie beluisteren via je platenspeler? Check! Eindeloos veel afspeellijsten op je nas staan en wil je ze afspelen? Check! En maak je geen zorgen over de geluidskwaliteit, want de nieuwe generatie boxen kan hi-res-muziek gewoon aan. Kortom, sluit je aan bij de draadloze muziek(r)evolutie!

Sonos Play: 5 - De pionier

 

© PXimport

Al in 2005 kwam het Amerikaanse Sonos met een draadloze oplossing voor muziek. Door de set-up simpel te houden, de bediening overzichtelijk en de geluidskwaliteit hoog, kreeg Sonos de naam een volwaardige vervanging te zijn voor die ouderwetse bedrade systemen. Het was de start van een ware (r)evolutie in audioland en Sonos was de voortrekker. Door het eigen gesloten netwerk (SonosNet) blijft het systeem over het algemeen heel stabiel en eenvoudig op te zetten, zelfs voor de grootste digibeten. Maar het maakt het ook wat rigide in het gebruik.

De aansluitmogelijkheden zijn beperkt voor bijvoorbeeld het vlaggenschip de Play:5. Een enkele line-in is de enige fysieke link met een extern apparaat. Er is geen mogelijkheid tot bluetooth en alleen met de eigen Sonos-app kan het systeem bediend worden. Wil je muziek streamen, dan heb je een abonnement op een streamingdienst nodig. Tot voor kort kon je alleen een betaald Spotify-account koppelen, maar sinds een update in november vorig jaar kunnen ook de gratis klanten van Spotify de muziek over de speakers beluisteren.

De nieuwe Play:5 fungeert automatisch als stereoboxen als je ze rechtop zet. Leg je ze neer, dan nemen ze zelf zowel het linker- als rechterkanaal voor hun rekening. Naast de Play:5 zijn er nog een reeks kleinere boxen voor elke ruimte in het huis. Inmiddels werkt de Play:5 ook met stembediening van de bekende aanbieders Apple, Google en Amazon.

Marshall Woburn - Ouwe rocker

 

© PXimport

Marshall is vooral bekend geworden met gitaar- en basversterkers. De zwarte speakers, met op de voorkant de naam in het kenmerkende lettertype, waren al vanaf de sixties op het podium te vinden bij legendes als Eric Clapton en Jimi Hendrix. Het merk staat al jaren garant voor een stevig geluid en is kenmerkend om zijn robuuste bouw. De laatste jaren heeft het Engelse bedrijf zijn werkterrein uitgebreid naar koptelefoons en draadloze speakers.

Alle producten hebben dezelfde herkenbare stijl en dragen prominent het logo in beeld. Het multiroom-audiosysteem van Marshall kent drie boxen, oplopend in maat en vermogen. De Acton is de kleinste, gevolgd door Stanmore. De Woburn is de leader of the pack, die door Marshall trots wordt omschreven als de luidruchtigste van allemaal. Met 2 x 15 watt voor de tweeters en 2 x 40 watt voor de woofers produceert deze jongen 112 decibel aan geluid. Dat is ongeveer het niveau van een rockconcert en sluit daarmee goed aan op de oorsprong van het merk.

De Woburn heeft graag iedereen aan boord en dus kun je naast wifi, ook verbinding maken via bluetooth, met tulpstekkers en jack. Een mooie toevoeging zijn de drie analoge draaiknoppen bovenop waarmee je het volume, de bass en de treble kunt regelen. De vierde draaiknop verzet de source naar één van de zeven presets. Dat kan natuurlijk ook allemaal met de app, maar zeg nou zelf …

Audio Pro Drumfire - Zweedse degelijkheid

 

© PXimport

Het Zweedse Audio Pro heeft een brede selectie multiroom-speakers die in elke prijsklasse past. Van 200 euro voor de kleine cilindervormige A10 tot de speciale jubileumuitgave van de A40 voor een slordige 1.000 euro. Daartussen zit nog een hele reeks speakers, waarvan de Addon C10 de meest aantrekkelijke is. Voor 350 euro heb je een behoorlijke speaker waar je op alle mogelijke manieren muziek op kunt afspelen.

Maar de meest opvallende in het rijtje is toch wel de Drumfire. Het is een speaker in twee delen, waarbij de bovenste component eventueel losgehaald en elders geplaatst kan worden. Volgens Audio Pro is de Drumfire de meest luide multiroom-speaker. Zet twee van deze jongens als stereopaar in je kamer in, en je hebt het goed voor elkaar. Het geeft een rijk geluid met stevige diepe tonen. Ook de kleinere modellen hebben een opvallend diep geluid en dat is te danken aan de uitvinding waarmee Audio Pro veertig jaar geleden debuteerde: ACE-Bass.

Uitvinder Karl-Erik Ståhl wist een volle bas te ontlokken aan kleine subwoofers en dat is al decennialang een van de grootste eigenschappen van het merk. Het design van de draadloze speakers is ook opvallend. Niet alleen die van de forse Drumfire, maar ook de typische plaatsing van de twee tweeters aan weerskanten van de grote woofer in de Addon-serie waardoor er een soort gezicht ontstaat. Deze speaker kost 700 euro.

Harman Kardon Citation 500 - Meeluisterende speakers

 

© PXimport

De multiroom-collectie van Harman Kardon is zeer uitgebreid, met speakers voor alle mogelijke samenstellingen en ruimtes in het huis. In het oog springend is het uiterlijk van de boxen, want de hele reeks is voorzien van brand- en vlekkenwerende wol van de Deense marktleider op het gebied van audiotextiel, Kvadrat. Het komt in de vrij veilige kleuren grijs en zwart, maar de kleinste speaker Citation One MKII voegt daar nog een donkerblauwe en roze variant aan toe.

Harman Kardon is natuurlijk een bekende naam in audioland, zo produceerde het bedrijf in 1958 als eerste een stereoversterker. Tegenwoordig zijn ze onder meer verantwoordelijk voor de audio in het hogere segment auto’s en maakten ze de doorzichtige plexiglazen design-computerluidsprekers. Voor de multiroom-collectie vertrouwen ze volledig op Google Home. Dat betekent dat je bij het opzetten van de speakers de Google Home-app moet downloaden en een account moet aanmaken als je dat nog niet hebt.

Voordeel is dat je de audioset daarna volledig kunt bedienen met je stem en dankzij de ingebouwde Chromecast kun je vrijwel alle mogelijke audiobestanden streamen. Op de bovenkant van de Citation 500 zit een kleuren-aanraakscherm waar je eventueel de ingebouwde microfoons mee kunt uitzetten als je even wat privacy wilt van je meeluisterende speakerset.

Bluesound Pulse 2i - Loepzuivere muziek

 

© PXimport

Bluesound laat zich voorstaan op het feit dat ze echte audiofielen zijn. Geluid en muziek horen zo min mogelijk kwaliteit te verliezen tussen opname en afspelen, en daarom speelt de hele multiroom-collectie van Bluesound alle mogelijke lossless formaten als flac en alac af. Deze bestanden hebben over het algemeen dezelfde kwaliteit als muziek op een cd (44,1 kHz, 16 bit), maar kunnen nogal fors worden. Vandaar dat ook mqa wordt ondersteund, het algoritme dat deze bestanden wel terugbrengt in omvang, maar niet in geluidskwaliteit.

Voor het afspelen van hi-res-geluid moet overigens wel aardig in de buidel getast worden, want de topspeaker kost bijna 900 euro. Maar voor dat geld krijg je wel een strak vormgegeven speaker met 2 x 65watt-woofers en 2 x 10watt-tweeters die een rijk geluid laten horen. Maar dat is dus maar één speaker. Samen met de kleinere speakers en de indrukwekkende Pulse Soundbar 2i kun je een knappe homecinema bouwen.

Met de Powernode 2i wordt muziek van je cd- of platenspeler en nas in maximaal 32bit/192Khz doorgestuurd naar de boxen in je huis. Deskundigen discussiëren overigens nog volop of mensen wel in staat zijn om hi-res-muziek te horen, maar voor wie het wil ervaren, het is te koop.

Naim Mu-so 2 - Het oog wil ook wat

 

© PXimport

Over smaak valt niet te twisten, maar de multiroom-speakers van Naim zijn toch wel een van de mooiste die we in dit artikel tonen. Alles in het design van de Naim Mu-so 2(nd generation) ademt stijl en klasse uit. De bouwkwaliteit en gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en dat merk je in de prestaties. Met zijn brede, diepe en relatief platte uiterlijk wijkt de Mu-so 2 af van de concurrentie, die hun speakers liever wat meer rechtop zetten.

De voet is gemaakt van plexiglas en het meerkleurige led-licht kan naar smaak worden aangezet om het apparaat optisch te laten zweven. Bovenop zit een grote draaiknop met een cirkelvormig verlichte rand die oplicht als je dichterbij komt. De knop is multifunctioneel en bedient vijftien functies die oplichten op het aanraakgevoelige display. De Mu-so 2 is niet goedkoop, maar zo allround dat het de vraagprijs wel waard is.

Met de ingebouwde Chromecast en AirPlay 2 kun je het apparaat met je stem bedienen en linken aan zowel je eigen collectie op je nas of platen- en cd-speler, als aan alle mogelijke streamingdiensten en internetradiostations. Je kunt ook multiroom audio creëren met speakers van andere merken (zolang ze ook compatibel zijn met Chromecast en AirPlay 2), maar beter is het om de bijpassende Naim Mu-so QB 2 erbij aan te schaffen. Ook al zo’n beauty…

Bang & Olufsen Beoplay A9 - Peperduur en eigenzinnig

 

© PXimport

Bang & Olufsen gaan ook eigenwijs hun eigen gang als het gaat om het uiterlijk van hun multiroom-speakers. Volledig vrij van de conventie die alle speakers verdacht veel op elkaar laat lijken. Kijk maar eens naar de Sonos One en de talloze kopieën die allemaal diezelfde cilindervorm hebben geleend. Het Deense Bang & Olufsen maakt al sinds 1925 audioapparatuur die nèt even wat anders is dan de concullega’s, dus het is geen wonder dat hun multiroom-collectie zo waanzinnig is.

De Beoplay A9 is te omschrijven als een met stof omspannen hoelahoep op pootjes. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar het is een hoelahoep van de beste materialen. De rand is van aluminium, het binnenwerk van hoge kwaliteit hout en plastic en de (verwisselbare) cover is een speciale wolmix van Kvadrat. De Beoplay heeft een ingebouwde digitale versterker van 480 watt die zeven woofers en tweeters aanstuurt.

De speaker heeft een eigen tuningsysteem, zodat, afhankelijk van de plaatsing in de ruimte, altijd de beste configuratie wordt gebruikt. Zet twee Beoplays neer (of hang ze aan de muur) voor een stereopaar en heb je nog wat geld over, bekijk dan ook eens de rest van hun multiroom-collectie, zoals de Beosound Edge en de Beosound 1 & 2, die niet alleen een aanwinst zijn voor elk interieur, maar vooral ook een lust voor het oor zijn.

Tekst: Eric Bartelson

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten