ID.nl logo
Huis

De beste dab+-radio’s vergeleken

Radiofanaten die zenders graag in de beste kwaliteit ontvangen, kunnen niet meer om dab+ heen. Hoewel zo’n vijf jaar na de introductie de dekking binnenshuis nog weleens tegenvalt, zijn er volop tafelradio’s met een geschikte chipset verkrijgbaar. We hebben zeven van de beste dab+-radio’s met elkaar vergeleken.

Hoewel dab+ al sinds 2007 bestaat, lijkt de dekking vooral buitenshuis nu in de meeste regio’s van een acceptabel niveau. Dit maakt de aanschaf van een geschikte ontvanger des te interessanter, aangezien digitale radio via de ether geen ruis laat horen. Via de he-aac v2-codec (aac+) is er weliswaar sprake van een sterke audiocompressie met lage bitrates tot 96 kbit/s, maar de geluidskwaliteit is daarmee nog altijd aanmerkelijk beter dan die van analoge fm-uitzendingen.

Opvallend is dat dab+ meerdere radiozenders binnen één frequentie uitzendt. Dit is een zogeheten multiplex-kanaal, waarbij een geschikte ontvanger het signaal opsplitst in verschillende radiozenders. Publieke, commerciële en regionale zenders gebruiken ieder hun eigen multiplex-kanaal. Gunstig is dat alle dab+-zendmasten in Nederland op dezelfde frequenties uitzenden, waardoor er geen sprake is van conflicterende signalen.

Dat is bij de drukbezette fm-ether wel anders! Mobiele dab+-radio’s hebben meestal nog meer connectiviteit in huis, zoals bluetooth, wifi, een usb-poort en een analoge 3,5mm-geluidsingang. Meestal is er als back-up ook nog een ouderwetse fm-tuner ingebouwd. Kortom, luistermogelijkheden genoeg!

Teufel Boomster 2.0 - Moderne gettoblaster (349,99 euro)

©PXimport

De Teufel Boomster bestaat weliswaar al een tijdje, maar de Duitse fabrikant heeft het apparaat onlangs vernieuwd. Naast een dab+-module zit er achter het speakergaas nu een bescheiden display. De behuizing lijkt nog altijd op een ouderwetse gettoblaster. De Boomster heeft twee midrange-drivers en twee tweeters ingebouwd. De onderkant bestaat uit een open constructie waarin een basdriver is verwerkt.

Vijf actieve audiodrivers is voor een draagbare speaker best veel en dit apparaat kan onder leiding van een klasse-D-versterker dan ook erg luid spelen. Gebruikers passen het basniveau overigens zelf aan met een aparte bedieningstoets. Met de bedieningstoetsen aan de andere kant schakel je tussen bluetooth 4.0 (aptX), fm-radio, een analoge bron en natuurlijk dab+.

De namen van gevonden zenders verschijnen in rode letters. Om het bereik te optimaliseren bevat de achterzijde een lange telescoopantenne. Verder zit er aan de achterzijde ook een usb-poort, maar die is alleen bedoeld om mobiele apparaten op te laden.

De interne lithium-accu is met een capaciteit van 4400 mAh relatief bescheiden. Wie een langere mobiele speeltijd wenst, voegt nog acht AA-batterijen toe. De gecombineerde luistertijd is volgens Teufel zo’n zestien uur (normaal volume). Wanneer je smartphone via bluetooth op de Boomster is aangemeld, kun je inkomende oproepen via de aanwezige microfoon beantwoorden.

Revo SuperCD - Alles-in-één-systeem (699 euro)

©PXimport

De Super-serie van Revo bestaat uit verschillende multifunctionele luidsprekers en de SuperCD is de nieuwste telg van het Schotse designmerk. Een klasse-D-versterker van 40 watt stuurt twee fullrange-drivers aan, dus er is in tegenstelling tot de eerder besproken Boomster geen aparte basdriver. Zoals de naam al doet vermoeden is er een cd-speler ingebouwd, waarbij je het signaal eventueel via s/pdif (optisch) of analoge uitgangen naar een ander audiosysteem kunt doorsturen.

Verder beschikt dit audiosysteem over legio andere afspeelopties. Zo koppel je externe apparaten via bluetooth 4.1 (met ondersteuning voor de aptX-codec) of wifi. Daarnaast zijn er een 3,5mm-geluidsingang, fm-tuner en dab+-module beschikbaar. De usb-poort is alleen bestemd voor het opladen van mobiele apparatuur. Er is ook nog een hoofdtelefoonuitgang. De SuperCD ondersteunt alle gangbare audiocodecs: aac(+), mp3, wav, wma en flac.

Gunstig is dat Revo voor iOS en Android een mobiele app heeft, waarmee je onder meer naar Spotify Connect en internetradio luistert. Overigens levert de fabrikant ook een infrarood-afstandsbediening mee en is het voorpaneel voorzien van de nodige bedieningstoetsen. Het systeem bevat een compact display met afspeelinformatie. De vormgeving is verder vrij sober. Kopers hebben keuze uit een zilverkleurig of zwart voorpaneel en de zijkant van deze mdf-kast heeft een houten afwerking.

Je neemt dit apparaat overigens niet zomaar ergens mee naartoe: hij heeft een behoorlijk gewicht van bijna tien kilo en een accu is helaas niet aanwezig.

Denver IR-120 - Betaalbaar en veelzijdig (99,99 euro)

©PXimport

Het Deense merk Denver ontwikkelt allerlei betaalbare audioproducten, waaronder dus ook dab+-radio’s. De IR-120 is voor minder dan honderd euro te koop, terwijl het apparaatje evengoed interessante specificaties bevat. De behuizing is met 18 × 13,4 × 12,3 centimeter erg compact en het gewicht is met 1,3 kilo niet al te zwaar. Kortom, een handzaam apparaatje om bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming mee te nemen.

De voorzijde heeft een 2,8inch-display en diverse toetsen om onder meer voorkeuzezenders of een alarm in te stellen. Deze toetsen moet je ook daadwerkelijk gebruiken, want de IR-120 laat zich niet door een afstandsbediening of mobiele app aansturen. Een draaiwiel dient als volumeregelaar.

Mocht je op locatie geen dab+-zenders kunnen ontvangen, dan gebruik je de fm-tuner eventueel als alternatief. Verder koppel je het apparaatje aan een draadloos netwerk, waarna je muziek vanaf dlna- of upnp-muziekservers streamt of internetradiostations opzoekt. Je kunt ook een usb-opslagmedium koppelen en vervolgens rechtstreeks mp3-, wma- of aac-bestanden afspelen. Ook via de 3,5mm-ingang kun je een analoge geluidsbron aankoppelen.

Bedenk wel dat de ingebouwde versterker met een uitgangsvermogen van 3 watt alleen geschikt is voor het luisteren op een laag volumeniveau. De locatie van de speaker aan de bovenzijde vinden we wat merkwaardige locatie.

Perfectpro DAB+ Mate - Klusradio (Circa 190 euro)

©PXimport

Perfectpro produceert al sinds 2004 radio’s voor klussers waarvan de behuizing wel een stootje kan hebben. Zo voldoet de DAB+ Mate aan de ipx4-norm, wat betekent dat dit apparaat regen-, vuil- en stofbestendig is. De behuizing oogt vanwege de rubberen bescherming dan ook erg robuust, waarbij de audiodrivers veilig achter een metalen rooster zitten.

Verder zijn de bedieningstoetsen van rubber en is de antenne buigzaam. Valt de DAB+ Mate onverhoopt om, dan breekt deze antenne dus niet zo gauw af. Uiteraard ontbreekt een handgreep niet, voor het geval je het apparaat tijdens de werkzaamheden wilt verplaatsen. Met een gewicht van ruim drie kilo is dat prima te doen.

Overigens is er niet per se netstroom vereist, want Perfectpro levert zes oplaadbare nimh-batterijen mee met een gezamenlijke capaciteit van 24000 mAh. De mobiele speeltijd is dus behoorlijk lang. De fullrange-audiodrivers zijn met een diameter van bijna acht centimeter voor mobiele begrippen vrij fors. De versterker levert een vermogen van tweemaal vijf watt. Naast dab+ beschikt deze klusradio ook over een fm-tuner, bluetooth-ontvanger en analoge ingang.

Een usb-poort is beschikbaar voor het opladen van mobiele apparaten, zodat de DAB+ Mate zo nodig ook als powerbank fungeert. Tot slot heeft dit apparaat een verlicht display waarop je onder meer zenderinformatie kunt aflezen.

Sonoro Meisterstück - Hoogwaardig tafelmodel (999 euro)

©PXimport

Veel goedkope tafelradio’s beschikken tegenwoordig over een dab+-module, maar misschien wens je wel iets meer luistergenot voor je oren. Sonoro lanceert met de Meisterstück een exemplaar waarbij er vijf krachtige klasse-D-versterkers zijn ingebouwd. Tweemaal tien watt aan vermogen is beschikbaar voor de tweeters, terwijl beide midrange-drivers elk goed zijn voor dertig watt. De subwoofer heeft een belastbaarheid van zestig watt.

De langwerpige behuizing met aluminium pootjes is fraai afgewerkt en heeft een gewicht van zo’n negen kilo. Via degelijke bedieningstoetsen en een 2,8inch-display stemmen gebruikers af op de gewenste bron. Dat zijn er overigens nogal wat. Zo heeft de Meisterstück een cd-speler, bluetooth-ontvanger (aptX), fm-tuner, dab+-module en draadloze netwerkadapter in huis. Fijn is dat je dit audiosysteem op wifi zowel via de 2,4GHz- als 5GHz-frequentieband kunt verbinden. Verder valt op dat er een bluetooth-ontvanger én -zender zijn ingebouwd. Hierdoor gebruik je eventueel een bluetooth-hoofdtelefoon om naar muziek te luisteren.

De achterzijde bevat ook nog allerlei poorten om apparatuur te koppelen, namelijk twee analoge ingangen, s/pdif (optisch), usb en ethernet. Mocht je meer speakers van Sonoro aanschaffen, dan richt je desgewenst een multiroom-netwerk in. De Meisterstück is verkrijgbaar in drie hoogglans-afwerkingen, in wit, zilver en zwart. Tot slot levert de Duitse fabrikant een afstandsbediening mee, al kun je hiervoor ook een mobiele app gebruiken.

Tivoli Audio Model One Digital - Retrolook (299 euro)

©PXimport

Tivoli Audio ontwikkelt prachtige tafelradio’s met een traditionele uitstraling waarin nieuwe technologie is verwerkt. De Model One Digital is daar met zijn houten afwerking een recent voorbeeld van. Dit exemplaar heeft een rond display waarbij je de aluminium rand gebruikt om de gewenste bron te selecteren. Hiervoor is er keuze uit fm, dab+, bluetooth, aux en wifi.

Verder bevat de voorzijde alleen een volumeregelaar en speaker, dus dat is een stuk overzichtelijker vergeleken met de meeste andere dab+-radio’s. De luidspreker is overigens achter een hoogwaardige doek verwerkt, waardoor het product een luxe uitstraling heeft. Achterop is er voor de ontvangst een sprietantenne gemonteerd en zit een 3,5mm-geluidsingang voor analoge communicatie met een externe audiobron.

Voor de detectie van radiostations voldoet het display prima, want er verschijnt zenderinformatie in beeld. Voor wie deze tafelradio met het thuisnetwerk verbindt, is de Tivoli Audio Wireless-app interessant. Je vindt bijvoorbeeld dlna-muziekservers op een pc of nas en met een smartphone bedien je het apparaat eenvoudig op afstand.

Hoewel de Model One Digital iets meer dan anderhalve kilo weegt, heeft de fabrikant helaas geen accu ingebouwd. Voor mobiele doeleinden is dit product (ondanks zijn compacte afmetingen van 22,2 × 11,5 × 14 centimeter) dus niet zo interessant. Kopers hebben keuze uit drie verschillende kleuren: zwart, wit en walnoot.

Sony XDR-S61D - Alleen radio (120 euro)

©PXimport

De meeste tafelradio’s hebben aanvullende functies, zoals een bluetooth- en/of wifi-adapter. Handig natuurlijk, maar je betaalt daar vanzelfsprekend ook een meerprijs voor. Als je alleen geïnteresseerd bent in een degelijke radio, dan is XDR-S61D wellicht een interessante optie. Dit apparaat heeft uitsluitend een fm-tuner en dab+-module aan boord.

De sobere behuizing heeft een klein display waarop je afspeelinformatie en de batterijstatus afleest. Overigens beschikt de XDR-S61D niet over een eigen accu, maar je kunt wel vier AA-batterijen toevoegen. Bij gebruik van de dab+-module bedraagt de luistertijd volgens Sony zo’n zeventien uur. Verder zijn er onder het display en bovenop de behuizing allerlei toetsen aanwezig. Hiermee stel je onder meer vijf voorkeuzezenders in en activeer je zo nodig een wekker.

Er is een enkele audiodriver met een diameter van acht centimeter geïntegreerd, dus het geluid is mono. Een basreflexpoort voegt nog wat lage tonen aan de audioweergave toe. Hoewel deze radio weinig om het lijf heeft, produceert Sony het product wel in maar liefst vier kleuren: wit, zwart, rood of blauw. De XDR-S61D is met afmetingen van 23 × 14 × 9 centimeter niet al te groot. De radio weegt iets meer dan een kilo.

Conclusie

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.