ID.nl logo
Componeer uw eigen hit in Midi
© CIDimport
Huis

Componeer uw eigen hit in Midi

Zoals gezegd in het artikel hiervoor zijn er vele soorten programma's om muziek te maken, variërend van de 'bouwpakketten' waarmee u voorgebakken stukjes muziek aan elkaar knoopt, tot de echte Midi-sequencers waarin u (bijna) alles zelf moet doen. Die laatste vormen uiteraard het gereedschap van de purist. Anvil Studio is zo'n sequencer en omdat hij gratis is gaan we daarmee aan de slag.

Zoals gezegd in het artikel hiervoor zijn er vele soorten programma's om muziek te maken, variërend van de 'bouwpakketten' waarmee u voorgebakken stukjes muziek aan elkaar knoopt, tot de echte Midi-sequencers waarin u (bijna) alles zelf moet doen. Die laatste vormen uiteraard het gereedschap van de purist. Anvil Studio is zo'n sequencer en omdat hij gratis is gaan we daarmee aan de slag. Uiteraard kunnen we geen Midi- muziek maken zonder Midi-invoerapparaat. Hoewel er tegenwoordig meerdere instrumenten bestaan die Midi-signalen verzenden, is het keyboard nog altijd veruit het gebruikelijkst.

Uitgebreide keyboard

Wie nog geen keyboard heeft, vindt een uitgebreide selectie usb-keyboards bij bijvoorbeeld MAudio of Yamaha. Deze apparaten maken zelf geen geluid maar dienen alleen voor het bespelen van instrumenten op uw geluidskaart of virtuele instrumenten in de vorm van software. Naast usb-apparaten zijn er nog de 'gewone' keyboards en synthesizers (die wel zelf geluid produceren) die u met een Midi-kabel aansluit. Al naar gelang uw geluidskaart sluit u die rechtstreeks aan of via een verloopkabel naar een gameof usb-poort. Voor de juiste aansluiting van uw apparaat verwijzen we u naar de handleiding ervan. Tot slot maakt het merk en type geluidskaart natuurlijk veel uit. De wat duurdere kaarten bieden - naast fraaiere klanken - doorgaans snellere dataverwerking en dat is van belang wanneer u met virtuele instrumenten wilt werken. Voor deze workshop beperken we ons echter tot de basisklanken die elke geluidskaart aan boord heeft.

Stap 1

©CIDimport

Surf naar www.anvilstudio.com en download daar de gratis Anvil Studio (mstudioZ.exe - 3834 kB). Sla het bestand op in een map naar keuze en installeer het. Wanneer u Anvil start ziet u een leeg Midi- spoor en een lange Engelstalige helptekst (afbeelding 1).

Stap 2

©CIDimport

Alvorens u het programma kunt gebruiken, moet u aangeven met welk Midi-apparaat het moet communiceren. Ga daarvoor naar het menu View, Synthesizers, Midi+Audio Ports. Audio In en Audio Out staan waarschijnlijk al standaard op uw geluidskaart ingesteld. Midi Out moet ook op uw geluidskaart staan ingesteld (die dient voor deze workshop als klankbron). Wilt u het geluid naar een externe geluidsbron zoals een keyboard of synthesizer sturen, dan moet u hier iets anders kiezen (de Midi Out van uw geluidskaart). Voor Midi In kiest u de Midi-ingang van uw geluidskaart of - als deze in de lijst staat - uw usbkeyboard. U kunt klikken op Test Midi Connections om te horen of uw geluidskaart geluid produceert (afbeelding 2). Klik op Close.

Stap 3

©CIDimport

Onder View, Synthesizers vindt u bovendien de knop Show selected synthesizer's Patch Library. Het is wel nuttig om hier even bij stil te staan, dus klikt u maar eens op die knop. U komt nu in een scherm waar u de klanken van de geluidsbron (in dit geval dus uw geluidskaart) kunt testen. Deze versie van het programma werkt met de zogeheten General Midi-klankverzameling. Deze is in groepen verdeeld (bij Instrument Family) zoals piano's, orgels (organs), strijkers (strings), enzovoort. Hier moet u zijn wanneer u een geschikte klank zoekt (afbeelding 3).

Stap 4

©CIDimport

Via het menu View, Mixer keert u terug naar het hoofdscherm. Hier ziet u al een leeg spoor dat is ingesteld op Midi-kanaal 1 (er zijn er 16), dat als instrument Piano1 heeft. Als uw speakers open staan en u slaat wat toetsen aan op uw keyboard, hoort u inderdaad de pianoklank. Bovenin beeld ziet u boven Tempo het getal 80 staan. Dat is het aantal 'beats per minute' van de muziek die u gaat maken. Als u geen idee hebt hoe snel dat is, klikt u op het Metronoom-pictogram en vervolgens op View, Metronome. Haal het vinkje weg bij Silent when not playing en de metronoom begint te tikken (afbeelding 4).

Stap 5

©CIDimport

U hoort dat 80 bpm een zeer rustig kabbelend tempo is, ideaal voor wie niet al te vaardig is in het inspelen van muziek (wat u straks gaat doen). Het leuke van Midi is ook dat u een stuk langzaam opneemt en gemakkelijk op een hogere snelheid afspeelt. Wie muzikale oren heeft, hoort de metronoom in vierkwartsmaat tikken - de standaard voor menig populair deuntje. Wie in een andere maatsoort muziek wil maken, kan terecht bij View, Composer. We komen op dat venster later nog terug.

Stap 6

©CIDimport

Tijd om wat te gaan opnemen. Klik vanuit het Mixer-venster op Rec, de metronoom geeft twee tellen vooraf (bij View, Metronome, Advanced kunt u dat aanpassen) en dan kunt u de pianopartij inspelen. Speel een paar maten vol in een eenvoudig akkoordenschema G, Em, Am, D in achtste noten. Klik, dan op de Stopknop. Tijd om te kijken wat u er - in notenweergave - van gebakken hebt. Daarvoor gaat u naar het al genoemde View, Composer (afbeelding 5).

Stap 7

©CIDimport

Een snelle blik op de invoer leert dat er heel wat haken en ogen aan zitten. Veel achtsten zijn aangekomen als zestienden, gevolgd door een rust en verder zijn er wat kleine misslagen geweest bij het inspelen. Alhoewel die foutjes in dit scherm zijn te corrigeren, is daarvoor een betere methode waarop we in Stap 8 terugkomen. Het Composer- scherm leent zich echter wel erg goed voor de handmatig invoer van noten. Noten en rusten van elke mogelijke lengte sleept u eenvoudig naar de getoonde notenbalk, waarbij de exacte plaatsing wordt vereenvoudigd door de blokjesverdeling. Zoals u ziet, verandert u hier ook de toonaard én voert snel akkoorden in met de functie Harmonize.

Stap 8

©CIDimport

Voor het opschonen van de geconstateerde probleempjes kunt u beter terecht in View, Piano Roll Editor. Hier ziet u - gekoppeld aan een dwarsgeplaatste afbeelding van een toetsenbord - duidelijk de aangeslagen toetsen (afbeelding 6); dus ook wie geen noten leest, kan hiermee uit de voeten. Vanuit dit scherm voert u eerst een automatische opschoon-actie uit via Track, Quantize Entire Loop. U hebt alleen 'op de tel' gespeeld, dus haal het vinkje weg bij Allow dotted notes en plaats een vinkje bij Quantize note durations. Als de resultaten niet blijken te bevallen, maakt u ze ongedaan via Edit, Undo om vervolgens de Quantize-gevoeligheid via de knop Advanced aan te passen. Van elke individuele noot past u vervolgens eenvoudig de hoogte en de lengte aan door het balkje dat de noot voorstelt te verslepen of van lengte te veranderen. Door met rechts te klikken doet u dat via Properties zelfs heel nauwkeurig.

Stap 9

Van de instrumentale partijen van een nummer hoeven niet alle noten perfect op de tel te staan. Liever niet zelfs, een beetje willekeur geeft een live en menselijk gevoel aan muziek. Het ritmespoor moet echter wel vrij strak zijn. Kies Track, Create, Rhytm Track. Het programma maakt een nieuw spoor aan op Midi-kanaal 10, het standaardkanaal voor drums. Klik nu op Add Sounds, Klik op Select All en op OK. Waar bij Piano Roll de toetsen van een klavier te zien waren, staan nu de namen van de ritme-instrumenten die horen bij de zogeheten standaard drum map. Met de instrumenten Acoustic Bass Drum, Acoustic Snare en Closed High Hat maakt u nu een simpel ritme (afbeelding 7). Door met ingedrukte linkermuisknop te slepen in de Selection Bar (de balk achter het gele Track 2), markeert u groepen noten. Via Edit, Copy en Edit, Paste- Insert kopieert u een ritme snel naar een heleboel maten. Deze methode kunt u ook gebruiken om het eerder gemaakte akkoordenschema te vermenigvuldigen.

Stap 10

Nu u akkoorden en een ritme hebt, tonen we u nog hoe u een gewoon instrument toevoegt. Dat doet u in Mixer-View via Track, Create, Instrument Track. Dit nieuwe spoor wordt automatisch toegewezen aan Midikanaal 2 (1 en 10 waren al bezet en 10 is standaard gereserveerd voor drums, 2 is dus het eerste vrije kanaal voor een melodisch instrument). Standaard staat het spoor op Piano, maar door daarop te klikken kiest u een ander instrument (afbeelding 8). Klik op Acoustic Base. Door op Rec te klikken kunt u nu een basloopje inspelen, terwijl u het eerder gemaakte piano- en drumspoor terughoort. U weet nu hoe u verschillende soorten Midi-sporen toevoegt, hoe u daar een instrument aan toekent, hoe u fouten corrigeert en hoe u stukjes muziek kopieert. U kunt het stuk dan ook zelf afmaken door een melodie, een intro en een einde toe te voegen. Wilt u meer, zoals het gebruik van virtuele instrumenten, of galm en andere geluidseffecten op instrumenten loslaten? Of wilt u de mogelijkheid hebben wav- of mp3-bestanden te produceren? Dan zult u Anvil Studio met betaalde componenten moeten aanvullen, of geheel moeten overstappen op een commercieel product (zie het voorgaande artikel). Op deze pagina vindt u het korte stukje muziek dat wij gemaakt hebben.

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik