Van video naar panoramafoto
Het maken van 360°-panorama’s was altijd een hele klus. Maar dankzij het (gratis!) Microsoft ICE hoeft u niet meer eerst per se tientallen foto’s te maken, maar kunt als basismateriaal gewoon een videofilmpje nemen!
De meeste (hobby)programma’s voor fotobewerking kunnen tegenwoordig wel afbeeldingen aan elkaar plakken tot panorama. Ook bestaat er al langere tijd gespecialiseerde software die het aan elkaar plakken van foto’s als enige functie heeft. ICE van Microsoft is zo’n programma en het is nog gratis ook. Waar u met ICE (een afkorting van Image Composite Editor) aanvankelijk alleen panorama’s kon maken, biedt de nieuwste versie ook de mogelijkheid om zelf gigapixel-afbeeldingen samen te stellen die kunnen worden bekeken met HD View of DeepZoom van Silverlight (een browser-plugin van Microsoft voor het afspelen van multimedia).
Mooi, maar: die mogelijkheden vormen echter nog niet het belangrijkste nieuwtje. Dat vinden we in de manier waaróp we met ICE panorama’s kunnen maken. Tot nu toe moesten we daarvoor vele tientallen overlappende foto’s maken die vervolgens door het programma aan elkaar werden geplakt. Voor Windows 7-gebruikers biedt de nieuwe ICE echter de mogelijkheid om een panorama te maken van een video! Dat is uiteraard reuze handig: gewoon vanaf een vaste plek een beetje om je heen filmen volstaat (zie voor tips kader) – en filmen, dat kan tegenwoordig met de meeste digitale fototoestellen!
©CIDimport
1. Software
Surf naar research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/ en download daar de versie van ICE voor uw besturingssysteem (32- of 64-bit). Let op: hoewel ICE ook geschikt is voor XP en Vista, werkt de ‘panorama van video’-functie waar deze workshop vooral over gaat alleen in Windows 7!
Ga met Verkenner naar de map waarnaar u het bestand hebt gedownload en dubbelklik op het msi-bestand. Klik dan op Uitvoeren, Next, I Agree, Next, Next, Next, geef UAC-toestemming en klik op Close. ICE wordt nu gestart (zie afbeelding).
©CIDimport
2. Gewoon fotopanorama
Het meest gebruikelijk is nog altijd het maken van een panorama gebaseerd op losse foto’s. Maak daarvoor enkele tientallen foto’s die elkaar voor ongeveer 35 procent overlappen. U kunt vanaf statief werken, maar uit de hand kan ook – als u maar zorgt dat u op precies dezelfde plek blijft staan en alleen uw lichaam draait. Zorg dat er wat te zien is in alle foto’s, want afbeeldingen van bijvoorbeeld een egaal blauwe lucht bevatten voor ICE te weinig aanwijzingen om goed aan elkaar te plakken.
Open nu in Verkenner de map met de gemaakte foto’s, klik op de bovenste en Shift-klik op de onderste om ze allemaal te selecteren en versleep vervolgens de hele selectie naar het grijze ICE-venster. Het programma zal nu direct de verzameling foto’s aan elkaar gaan plakken en ze daarbij automatisch in de juiste volgorde plaatsen. Afhankelijk van de snelheid van uw pc verschijnt na even wachten het resultaat (zie afbeelding).
3. Afbeelding opslaan
ICE heeft zelf de beste instellingen gekozen. Bij Stitch is dat in dit geval Rotating Motion, omdat we bij het fotograferen inderdaad om ons heen hebben gekeken. Het vak Crop bepaalt de uitsnede. Door de bolvormige vervorming van het panorama zien we midden onder een kale plek en ook de bovenrand is wat rafelig. Als u de foto als platte afbeelding wilt bekijken, kunt u er een mooie strakke rechthoek van maken door de punten van het selectiekader te verslepen. Wij doen dit echter niet. Merk nog op dat ICE onder Export keurig vertelt hoe groot de afbeelding is en dat onderaan een samenvatting verschijnt van het aantal geplakte foto’s en de reikwijdte van het panorama. Maakt u een 360 graden-panorama voor bijvoorbeeld Google Earth of ander gebruik op internet dan loont het de moeite om het percentage bij Scale te verlagen. Wij slaan echter de volle 122 MB op. Daarvoor klikken we op Export to Disk en geven de naam ‘ice panorama1.jpg’.
4. Viewer
Om dit bolvormige panorama optimaal te kunnen bekijken, downloaden we een speciale viewer. Surf naar www.fsoft.it/panorama/FSPVie wer.htm en download daar de viewer voor uw besturingssysteem (32- of 64-bit). Pak het zip-bestand uit en dubbelklik op het uitgepakte exe-bestand om de viewer te starten (installatie is niet nodig). Kies nu File, Open en open het hiervoor opgeslagen panorama. Door de muis te verslepen met ingedrukte linkermuisknop kunt u nu om u heen kijken en met het muiswiel kunt u in- en uitzoomen. Het beeld houdt daarbij scherpte omdat we hiervoor de foto op maximale grootte hadden opgeslagen.
(Niet) te filmen
Aan het maken van bruikbare filmpjes zitten wat haken en ogen. ICE heeft vooral moeite met objecten die dicht bij u passeren. Filmen op een drukke locatie is dan ook een uitdaging. Film in zo’n geval langer en langzamer om u heen zodat u eventueel handmatig meer stukjes kunt markeren die behouden moeten blijven. Pas ook op met grote verschillen in lichtsterkte (zon en schaduw). Soms leidt één shot van de felle zon in de opname tot een overal te donker panorama. Film ook eens ingezoomd en niet helemaal om u heen. Zo maakt u van kleine videobeeldjes een megapixel-foto van bijna willekeurige grootte. Videopanorama’s bieden eindeloos speelplezier!
©CIDimport
5. Panorama van video
Een video is niets meer dan een verzameling snel achter elkaar vertoonde fotootjes en dus dachten de makers van ICE dat ze het programma ook wel panorama’s van video’s konden laten maken. Dat betekent dat vrijwel elk stukje film waarin de camera horizontale en/of verticale bewegingen heeft gemaakt, kan worden omgezet in één enkele superfoto.
We kiezen daarvoor File, New Video Panorama. Ons fotoproject willen we niet opslaan en daarom klikken we op Discard. Vervolgens openen we een video. ICE kan uit de voeten met heel veel formaten, zoals 3gp, mp4, mov en wmv. Bestaat uw video uit meerdere fragmenten, dan kunt u op de tijdbalk onder het videovenster een begin- en eindpunt aangeven door de markeringen te verslepen. Ook kunt u (handig voor filmers met mobieltjes) uw video roteren (pictogram links- en rechtsboven – zie afbeelding). Wij houden het filmpje zoals het is en klikken op OK. Het programma slaat nu weer aan het rekenen en komt na een paar minuten volautomatisch met het panorama, dat we weer kunnen opslaan en bekijken zoals we hierboven met de panoramafoto hebben gedaan..
©CIDimport
©CIDimport
6. Zoek de verschillen
Maakt u uw panorama terwijl u in uw eentje bovenop een berg staat, dan hoeft ICE alleen statische beelden aan elkaar te plakken. Staat u midden op de Dam, dan krioelt het om u heen van de mensen die tussen twee opeenvolgende beeldjes een stukje verder zijn gelopen of op een andere manier bewogen hebben. ICE verricht in zo’n situatie monnikenwerk door veranderende elementen uit zo veel mogelijk beeldjes te verwijderen.
Volmaakt werkt dat echter niet. We kunnen daarom ook handmatig aangeven wat behouden moet blijven. Begin daarvoor nogmaals zoals in de stap hierboven (panorama van video) en teken vervolgens in het eerste beeldje van de video rechthoeken om de gebieden die u wilt behouden (afbeelding 4). Speel de video een stukje verder zodat de te wissen objecten een stukje zijn verplaatst en teken meer rechthoeken. Hebt u alle hinderlijke passanten zo gewist, dan klikt u op OK om een nieuw panorama te maken. In dit nieuwe panorama zijn ze verdwenen (zie afbeelding).