ID.nl logo
Meer detail, beter geluid: waarom de gehoortest van je koptelefoon écht verschil maakt
© sawaratch
Huis

Meer detail, beter geluid: waarom de gehoortest van je koptelefoon écht verschil maakt

Steeds meer draadloze in-ears en koptelefoons bieden in hun app een test die de weergave aanpast aan je gehoor. "Maar ik ben helemaal niet slechthorend," denk je misschien. Toch is zo'n functie best handig. Waarom, dat lees je hier.

In dit artikel hebben we het over de gehoortests die veel fabrikanten tegenwoordig bieden in de apps van draadloze oordoppen en draadloze hoofdtelefoons. Dit ga je lezen: • Wat wordt er juist getest? • Waarom je gehoor toch niet zo goed is • Welke merken bieden zo'n functie aan? • Een andere aanpak: meten

Ook interessant: Welke draadloze oortjes passen bij mij?

Als je bij een gehoortest (formeel: een audiogram) denkt aan een bezoek aan de audioloog of gespecialiseerde arts, dan heb je natuurlijk niet ongelijk. Bij acute hoorschade of een sterke terugval van wat je kunt horen, kom je bij zo'n specialist terecht.

Het doel van zo'n onderzoek is bepalen welke frequenties iemand nog hoort. Het normale 'bereik' van een mens wordt vaak omschreven als lopende van 20 Hz (een zeer lage bastoon) tot een hele hoge 20.000 Hz of 20 kHz. Dit bereik is wel heel theoretisch. Er bestaan grote fysieke verschillen tussen mensen en hierdoor bestaat er een enorme variatie in wat iemand kan horen. 

©Denon

Grafische voorstelling van een gehoorcurve in de Denon-app.

Waarom je gehoor toch niet zo goed is

Bovendien is 20 tot 20.000 kHz het meestal optimale scenario. Volwassenen halen het bijna nooit, want al vanaf een jonge leeftijd neemt het gehoor af. Volgens sommige bronnen begin je zelfs vanaf 18-20 jaar frequenties te 'verliezen'. Het is een natuurlijk proces, dat vooral de hoogste en laagste frequenties aantast. Wel is die terugval aanvankelijk heel beperkt en subtiel.  

Het woord 'verliezen' is dus eigenlijk niet zo geschikt, want eerst word je minder gevoelig voor een bepaalde toon.  Je kunt die frequentie dus nog wel horen, als het maar luid genoeg weerklinkt. Maar omdat dit terugval meestal geleidelijk is, valt het minder op. Je beluistert ook zelden één geïsoleerde toon, maar complexer geluid, zoals muziek met veel instrumenten en gezang. Dan merk je niet op dat de hi-hat van de drum iets minder uit de mix springt.  

Als het gehoorverlies iets toeneemt, kan het wel zijn dat muziek minder ruimtelijk of driedimensionaal overkomt. Dat komt omdat heel hoge tonen geluidsinformatie bevatten die ons brein iets vertelt over de ruimte waarin gespeeld wordt. Wanneer je bassen minder goed hoort, kunnen stemmen of muziek dun klinken.

Wat doet een gehoorfunctie in een app?

Het geleidelijk minder gevoelig worden voor bepaalde frequenties is wat functies zoals Personi-Fi bij JBL of Geluidspersonalisatie van Teufel proberen aan te pakken. Via een test in een app wordt achterhaald welke frequenties je minder goed hoort. Veel fabrikanten vertrouwen hiervoor op een test afkomstig van een gespecialiseerd bedrijf, zoals AudioDo of Mimi. Dit Duits technologiebedrijf biedt ook een eigen app aan (enkel iOS) waarmee je jouw gehoor kunt testen. Bij Sennheiser vind je er eentje voor zowel iPhones als Android-apparaten.

©Jamie Biesemans

The Personi-Fi-test, in de JBL Headphones-app, neemt wat tijd in beslag.

Niet elke test is hetzelfde, maar meestal moet je in de app aangeven of je biepjes nog hoort die steeds stiller worden. Dat gebeurt bij sommige tests tegen een achtergrond van ruis. Dat maakt het net wat moeilijker, maar meet wel realistisch of je een bepaalde frequentie hoort als er ook ander geluid is.

Als het resultaat je niet bevalt maar je toch niet helemaal tevreden bent met de standaardklank, kun je de test opnieuw doen. Denk er daarbij aan dat je gehoor ook beïnvloed wordt door zaken als de pasvorm van je oortjes, vermoeidheid, omgevingsgeluid en zelfs je houding.

Op basis van de testresultaten wordt een geluidspreset gecreëerd die de frequenties die je minder goed hoort versterkt. Het doel is te zorgen dat je alle frequenties op hetzelfde niveau waarneemt. Na de test kun je meestal de preset in- en uitschakelen terwijl een track speelt. Dan pas hoor je goed wat je mist.

Welke merken bieden het aan?

Steeds meer merken bieden een soort gehoortest aan in hun app. JBL is er duidelijk een grote fan van, want JBL's eigen Personi-Fi en Personi-Fi 2 vind je op heel wat apparaten. Naast Teufel bieden onder meer Beyerdynamic, Creative, Focal, Nothing, Skullcandy een test van Mimi aan. Het 'personal sound' van AudioDo vind je onder meer bij de Clam Elite van Fresh 'n Rebel en bij PSB.

©Fresh 'n Rebel

De Audiodo-test helpt je een betere geluid te krijgen bij een Fresh 'n Rebel-hoofdtelefoon.

In de Sound Connect-app van Sony vind je een iets andere aanpak. Je speelt een lied naar keuze, waarbij je in de app vijf opties krijgt die een iets andere klank bieden. Kies je een van de vijf, dan krijg je opnieuw vijf opties om de weergave fijn af te regelen. Dit mag dan wel niet een echte gehoortest zijn, het brengt je wel bij een klankweergave die je misschien beter ligt. De Sound Connect-app gebruik je met bijna alle Sony-hoofdtelefoons en -oordoppen, waaronder de populaire WH-1000XM5 en WF-1000XM5.

Een andere aanpak: meten

Bij de tests waar het hierboven over ging, moet je zelf aangeven of je een bepaalde toon hoort. Er is echter ook een andere methode. Sommige fabrikanten hebben in hun oordoppen of koptelefoons een soort automatisch meetsysteem ingebouwd dat bepaalde zaken van het gehoor zelf kan meten. 

Bose bijvoorbeeld biedt de CustomTune-functie aan bij zijn draadloze oordoppen. Doe je de Bose-oortjes in, dan klinkt er heel even een geluid dat doet denken aan een krekel. Microfoons in de oordoppen meten de minireflecties in je oor, wat informatie geeft over hoe jouw fysieke gehooreigenschappen (zoals de grootte en lengte van de gehoorgang) bepalen wat je juist hoort. 

©Denon

De Denon Headphones-app creëert via een meting persoonlijk geluid.

Bij Denon's PerL-oordoppen wordt technologie van Nura ingezet om je oren aan een uitgebreide meting te onderwerpen. Dit is een test waarbij je gewoon moet luisteren. Net zoals bij Bose meten de oortjes zelf en wordt er een aangepaste geluidspreset gebouwd. Het interessante aan deze techniek is dat het niet enkel frequenties meet die je minder goed hoort, maar ook kan bepalen of je sommige tonen net te hard binnenkrijgt. 

Welke techniek er precies toegepast wordt is minder belangrijk. Wel loont het de moeite om een functie die je gehoor test uit te proberen, zelfs al denk je niet echt last te hebben van gehoorschade of -verlies. Onvermijdelijk mis je toch iets, al valt het misschien niet op. Een persoonlijk geluidsfunctie kan je echt helpen om een betere klankkwaliteit en ruimtelijkheid te ervaren.

Nieuwe oorkussens nodig

Voor je koptelefoon?

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare pc-monitors met interne speakers
© Stocks Marketing
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare pc-monitors met interne speakers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbaar pc-scherm dat zowel beeld als geluid afspeelt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung M5 M50D (LS27DM502EUXEN)

Met de Samsung M5 M50D koop je een pc-monitor en smart-tv ineen. Zodra je dit 27inch-model met wifi verbindt, heb je toegang tot het Tizen-smartplatform. Voor het streamen van Netflix-series en YouTube-filmpjes is het dus niet per se nodig om een verbonden computer te gebruiken. Navigeer met de bijgesloten afstandsbediening door het app-aanbod en kijk naar videocontent in Full-HD-kwaliteit. Verder komen voor streamingdoeleinden de twee geïntegreerde speakers goed van pas.

Zet de M5 M50D via de bijgesloten voet op het bureau of gebruik een los verkrijgbare VESA-monitorbeugel. Voor verbinding met een pc of laptop telt de achterzijde twee HDMI-poorten. Daarvan ondersteunt één poort de techniek ARC (Audio Return Channel), zodat je het audiosignaal naar een verbonden soundbar of receiver kunt doorsturen. Met behulp van twee usb-poorten verbind je zo nodig ook nog randapparaten. Een leuk extraatje is dat je via deze monitor andere slimme Samsung-apparaten in je woning kunt bedienen. Dat werkt via het SmartThings-platform. Dit product is ook in een groter schermdiagonaal van 32 inch te koop.

Philips 271V8LAB/00

De Philips 271V8LAB/00 biedt aantrekkelijke specificaties tegen een scherpe prijs. Zo telt het 27inch-scherm 1920 × 1080 pixels, waardoor je video's in Full-HD-kwaliteit kunt bewonderen. Bovendien is de vernieuwingsfrequentie van 100 hertz dik in orde. Films, series en animaties verschijnen dus vloeiend in beeld. In dit scherm zijn twee kleine speakers verwerkt. Dat is nuttig voor het geval er geen luidsprekers op de computer zijn aangesloten.

Onderaan de behuizing vind je een HDMI-poort. Je kunt daarop zo'n beetje elke pc of laptop aansluiten. Gebruik gewoon de bijgesloten HDMI-kabel. Voor het verbinden van een oude computer is er ook nog een VGA-ingang voorhanden. Een pluspunt is de matte coating. Hierdoor ervaar je in sterk verlichte ruimtes minder hinder van lichtweerkaatsingen. Er is ook een instelling voor het reduceren van blauw licht. Dat is minder vermoeiend voor de ogen. Je zet de 271V8LAB/00 via de bijgesloten standaard neer of monteert hem op een geschikte VESA-monitorbeugel. Dit betaalbare scherm kun je uitsluitend verticaal kantelen.

AOC 24B3HMA2

Op zoek naar een goedkope compacte pc-monitor met interne speakers? Dan kom je vermoedelijk al gauw uit bij de AOC 24B3HMA2. De schermdiagonaal van exact 23,8 inch leent zich goed voor kantoortaken. Dankzij een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels ogen de programma's scherp. Voor bewegende beelden is de vernieuwingsfrequentie van 100 hertz een pluspunt. Er is daardoor minder sprake van haperingen.  

Zoals je van dit degelijke kantoorproduct mag verwachten, heeft het scherm een matte coating. Zo kun je overdags bij veel omgevingslicht evengoed nog comfortabel werken. Werk je graag in de late uurtjes? Dankzij de zogenoemde Low Blue Light-modus verminder je het blauwe licht, zodat je het 's avonds langer volhoudt. Via de bijgesloten HDMI-kabel verbind je de 24B3HMA2 met een pc of laptop. Als alternatief voor de twee geïntegreerde speakers kun je ook nog een koptelefoon aansluiten. Gebruik hiervoor de 3,5mm-audiouitgang aan de onderzijde.

Lees ook: Tips en tools voor het gebruik van je monitor

Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B5

Kan het jou niet groot genoeg? In plaats van twee afzonderlijke monitors plaats je net zo makkelijk de Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B5 op het bureau. Met een schermdiagonaal van 34 inch open je probleemloos twee vensters naast elkaar. Werk bijvoorbeeld aan een tekst, terwijl je ondertussen op internet naar informatie zoekt. Via twee HDMI-poorten en een DisPlayPort-aansluiting verbind je tot maximaal drie systemen met dit scherm. Voor de weergave van geluid bevat de behuizing twee speakertjes.

De ProLite XUB3493WQSU-B5 is een ideale partner voor liefhebbers van videostreaming en beeldbewerking. Met een royale resolutie van 3440 × 1440 pixels blijven er geen details achterwege. Bovendien staat het aanwezige ips-paneel bekend om zijn levendige kleuren. De fabrikant heeft ook aan een goede werkhouding van zijn gebruikers gedacht. Je past de hoogte van het scherm namelijk eenvoudig aan: je hebt vijftien centimeter 'speling'. Daarnaast kun je de monitor kantelen en draaien. Ondanks het riante formaat kun je de ProLite XUB3493WQSU-B5 optioneel aan een capabele VESA-beugel bevestigen.

ASUS TUF Gaming VG328H1B

Wanneer je op de pc weleens een spelletje speelt, is de betaalbare ASUS TUF Gaming VG328H1B een interessante optie. Met een hoge vernieuwingsfrequentie van 165 hertz weet je zeker dat de snelste gameanimaties vloeiend voorbijrazen. Dankzij een royale beelddiagonaal van 31,5 inch en resolutie van 1920 × 1080 pixels zie je geen teamgenoot of tegenstander over het hoofd. Voor de fanatiekste gamers is de rappe reactietijd van slechts één milliseconde gunstig. Zo reageer je vrijwel meteen op de gameplay en ben je vijanden te vlug af.

Uiteraard leent de TUF Gaming VG328H1B zich ook goed voor kantoortaken. Met behulp van HDMI sluit je elke hedendaagse pc aan. Je kunt zowel overdags als 's avonds werken, want het scherm heeft een matte afwerking. Opvallend is verder de lichte kromming van 1500R. Daardoor sluit het scherm beter aan bij je gezichtsveld. Tot slot kan deze pc-monitor draaien en kantelen.

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.