TV kijken via je mediaspeler met HD HomeRun

In deze masterclass leggen we je uit hoe je het digitale televisiesignaal van je kabelprovider over je thuisnetwerk streamt en vervolgens op één van je streamingkastjes (zoals een Apple TV) ontvangt. Al je favoriete programma’s, tv-series en films bij elkaar op een enkel apparaat, handig!

Televisiekijken via een Horizon- of Humax-decoder is eigenlijk niet meer van deze tijd. Settopboxen zoals de Apple TV en kastjes met Android TV bieden namelijk een veel fijnere kijkervaring, waar je met wat geknutsel ook lineaire televisie op kunt kijken. Je hebt daarvoor nodig: een tv-tuner van HD HomeRun, een (oude) computer, een smartcardlezer en een Ziggo-smartcard (uit je huidige decoder).

HD HomeRun kopen

De HD HomeRun is een speciale tuner die je tv-signaal kan verdelen over meerdere apparaten in huis. Je stopt je tv-kabel in dit kastje, waarna hij het signaal via wifi over je thuisnetwerk verstuurt. Voor deze masterclass heb je een HD Homerun Expand-tuner nodig met een DVB-C-aansluiting. 

Dit kastje bevat vier tuners, waardoor het mogelijk is om op vier apparaten onafhankelijk van elkaar tv-zenders te bekijken. Dit apparaat streamt het tv-signaal naar alle apparaten bij jou in huis. Via de site van HD HomeRun kost het kastje 170 euro exclusief btw, maar via sites als Amazon is hij ook te verkrijgen. Een goedkoper model met twee tuners kost ongeveer 130 euro.

© PXimport

Daarmee heb je een manier om het tv-signaal over je netwerk te streamen, maar dan ben je er nog niet. Ziggo zendt de meeste HD-zenders namelijk versleuteld uit, waardoor ze alleen via een Horizon-box of een tuner met smartcard bekeken kunnen worden. Om dat signaal zonder decoder te decoderen, gebruiken we een pc waarop je een smartcardlezer aansluit. 

Ziggo Smartcard

Deze pc ontvangt het signaal van de HD Homerun, leest de aangesloten smartcard uit en stuurt de gedecodeerde tv-stream vervolgens naar de andere apparaten. Een krachtige computer heb je hier overigens niet voor nodig: wij hebben dit namelijk al werkend gekregen op een Raspberry Pi 3. 

Bij meerdere webshops kun je daarvoor een usb-kaartlezer bestellen. Bij deze Masterclass gebruiken we de Argolis Smart Reader V2, die je voor minder dan 30 euro bij Amazon kunt kopen.

De smartcard van Ziggo is het lastigste ‘ingrediënt’ voor deze setup. Vroeger kon je deze bij winkels zoals Media Markt gewoon kopen, maar dat is niet meer mogelijk. Op Marktplaats zijn smartcards vaak nog wel goedkoop te bemachtigen. Heb je nog een oudere tv-tuner, bijvoorbeeld een Humax-box? Dan kun je de smartcard die daar in zit gewoon gebruiken. Dat geldt ook voor de CI-module in je televisie.

© PXimport

HD HomeRun installeren

We beginnen door de tuner van HD Homerun aan te sluiten. Dit is verreweg het eenvoudigste onderdeel van deze masterclass. Je pakt de tuner uit en sluit de tv-kabel en een ethernetsnoer aan. Die laatste moet uiteraard met je router worden verbonden. 

Een simpele manier om tv-zenders via je thuisnetwerk te bekijken

Steek de stekker in het stopcontact en geef het kastje een paar minuten de tijd om hem te laten starten. Controleer of hij correct werkt door vanaf een computer de instellingen van je router in te duiken, waar je het IP-adres van het nieuw verbonden apparaat opzoekt. Door dit adres in je webbrowser in te voeren krijg je een simpele webinterface van de HD HomeRun te zien, waar je nu ongecodeerde zenders kunt opzoeken. 

Gefeliciteerd! Je hebt nu een simpele manier om je tv-zenders te bekijken via je thuisnetwerk. Als je wilt, kun je nu alvast apps installeren om deze zenders te bekijken vanaf een mediaspeler of een computer.

Op een apparaat met Android TV kun je bijvoorbeeld HDHomeRun View downloaden, terwijl het wat prijzige Channels (15 euro) een mooie manier biedt om op de nieuwste Apple TV’s deze streams te bekijken. Je hebt echter alleen de ongecodeerde zenders van Ziggo, wat betekent dat je NPO 1, 2 en 3 in HD hebt en de rest van de basiszenders in SD.

Daarom gaan we nu onze TV Headend-server instellen om alle HD-zenders binnen je abonnement te kunnen zien, zie pagina 2 van deze workshop.

Er zijn twee manieren om TV Headend te installeren. Er is de officiële methode voor ‘gewone’ computers met Ubuntu, en de installatie voor een Raspberry Pi. Op een gewone computer ga je als volgt te werk:

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys 379CE192D401AB61
echo "deb https://dl.bintray.com/tvheadend/deb release" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install tvheadend

Heb je een Pi? Negeer bovenstaande instructies en voer het commando sudo nano /etc/apt/sources.list in. In het geopende document voer je het volgende in:

deb https://dl.bintray.com/djbenson/deb wheezy stable 
deb https://dl.bintray.com/djbenson/deb wheezy unstable 

Sla je wijzigingen op en sluit het bestand. Voer de volgende commando’s in:

sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys 379CE192D401AB61
sudo apt-get update
sudo apt-get install tvheadend

Tijdens de installatie van TV Headend krijg je het verzoek om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Zodra het gehele installatieproces is afgerond, kun je op ‘ipadresvancomputer:9981’ de webinterface van TV Headend bereiken. 

© PXimport

HD Homerun en OSCam koppelen

Tijdens de setupwizard verschijnt de HD Homerun-tuner waarschijnlijk automatisch. De hoeveelheid tuners in TV Headend is afhankelijk van je apparaat. Heb je vier tuners in de HD Homerun zitten, dan worden ze hier alle vier vermeld. Krijg je de vraag welk tv-netwerk je gebruikt, zoek dan naar nl-ziggo. Hiermee worden de juiste instellingen voor Ziggo automatisch gedownload, waarna TV Headend alle kanalen van de provider opzoekt.

Voordat we echter ons zenderpakket gaan bekijken, moeten we OSCam koppelen. Dat doe je door bij Configuration te drukken op CAs. Met de groene knop Add maak je hier een nieuwe client, waarbij je bij username de naam username1 invult. Het wachtwoord is password1 en bij de hostname vul je het IP-adres van je computer in. Het port-nummer is 10000 en bij DES key vul je 000102030405060708090A0B0C0D in.

Zet de vinkjes bij Update card en Updates from one mux aan en je kunt de configuratie opslaan. Je hebt nu een profiel aangemaakt voor de OSCam-configuratie, die wordt geraadpleegd als zenders zijn versleuteld. Als het goed is zal TV Headend in de tussentijd de meeste zenders binnen je pakket hebben gevonden.

Onder Configuration kun je gaan naar de optie Channel, waar je met de knop Map services jouw gewilde zenders kunt selecteren. Daarmee ben je klaar met de server en hoef je alleen nog een mediaspeler te verbinden.

© PXimport

Kodi, TvhClient en meer

Er zijn meerdere soorten mediaspelers die je kunt gebruiken met je TV Headend-server. Heb je nog een (tweede) Pi? Dan kun je daar OpenELEC met Kodi op installeren. Daarin zit ondersteuning voor TV Headend, zodat je in deze mediaspelersoftware ook live-tv hebt. Een ideale optie als je toch al Kodi gebruikt voor je home theater. 

Apple TV-gebruikers kunnen kiezen voor de app TvhClient, waarmee, die gewoon in de App Store staat. Heb je Android TV? Dan adviseren wij de app TVHeadend Live Channel. Deze zet alle kanalen in de Live Channels-app voor Android, zodat je vanuit daar tv kunt kijken.

Het instellen van de server is een complex werk, maar de mediaspeler is gelukkig een stuk simpeler. In iedere app hoef je alleen een gebruikersnaam, wachtwoord en IP-adres in te stellen. Dat laatste ken je, en de eerste twee heb je ingesteld bij het installeren van TV Headend. Heb je dit eenmaal gedaan, dan kun je gewoon gaan zappen. 

Programma's opnemen met TV Headend

Je kunt in de TV Headend web-app het programma-overzicht openen bij de tab Electronic Program Guide. Klik je op een programma dat wordt uitgezonden? Dan kun je met de knop Record program een opname bewaren op je computer. Je kunt specifieke regels instellen voor opnames. Druk bij een programma op Autorec en je mag aangeven of je iedere uitzending van ditzelfde programma wil bewaren. Bij het tabblad Digital Video Recorder kun je zelfs specifieker te werk gaan, om bijvoorbeeld alles op RTL 4 tussen 17:00 en 19:00 uur op te slaan.

Een kleine kanttekening: het opnemen van programma’s is op een Raspberry Pi niet aan te raden. Tijdens onze tests met de Raspberry Pi 3 bleek deze namelijk niet snel genoeg om opnames vlot genoeg te starten, waardoor die opnames geregeld mislukten. Als je wilt opnemen, kun je daar door beter een sterkere computer voor gebruiken.

Plex en HD HomeRun

© PXimport

De populaire mediaspeler Plex ondersteunt sinds kort de HD Homerun, waardoor je rechtstreeks vanuit je serveromgeving programma’s kunt opnemen. Het zorgt ervoor dat je opnames van tv-programma’s gewoon tussen je anders verworven series komen te staan, zodat je één kijkomgeving hebt. Omdat Plex echter alleen de tuner gebruikt, wordt de kaartlezer met CI-kaart niet benut. Het resultaat: je kunt alleen ongecodeerde zenders bekijken. Dat zijn dus NPO 1, 2 en 3 in HD, en andere basiszenders in SD-kwaliteit.

Daarnaast werkt Plex DVR op dit moment alleen nog maar met opnames. Live televisiekijken in de app kan strikt gezien nog niet, maar er zijn wel apps die dit alsnog mogelijk maken. De origineel genaamde app HDHomeRun Viewer biedt een omweg om live tv te kijken in Plex, maar we moeten eerlijk zijn: losstaande apps zijn voor live-telvisie eigenlijk handiger. 

Voor de televisieserver gebruiken we een simpele computer met daarop Ubuntu geïnstalleerd. In ons geval is dat een Raspberry Pi 3 met Ubuntu Mate, maar je kunt het ook installeren op vrijwel iedere andere computer. Installeer het besturingssysteem en sluit je smartcardlezer (met kaart) aan.

Sluit een monitor en toetsenbord aan, zodat je commando’s kunt invoeren. Of, nog beter: zorg dat je met een SSH-verbinding commando’s vanaf je pc kunt invoeren, zodat je de tv-server nu alvast op zijn eigen plek in huis kunt neerzetten.

OSCam installeren

Op deze computer gaan we als eerst OSCam installeren. Deze software maakt verbinding met de kaartlezer, om de encryptiesleutels voor je tv-kanalen door te sturen naar TV Headend, een programma dat de streams van de tuner ontvangt. Voordat je OSCam installeert, moet je wat ondersteunende software installeren. Open de terminal voor je Ubuntu-pc en voer het volgende commando in: 

sudo apt-get install build-essential cmake subversion libusb-dev 
libusb-0.1-4 libssl-dev

Wacht tot de installatie is uitgevoerd en tik vervolgens het volgende commando in: 

sudo svn checkout http://www.streamboard.tv/svn/oscam/sudo trunk oscam-svn
cd oscam-svn
sudo make

© PXimport

Je hebt OSCam nu geïnstalleerd, maar de configuratiebestanden staan nog niet op de juiste locaties. Dat moet je nog even regelen, en dat doe je met de volgende commando’s:

sudo cp /Distribution/doc/example/oscam.conf /Distribution
sudo cp /Distribution/doc/example/oscam.server /Distribution
sudo cp /Distribution/doc/example/oscam.user /Distribution

Ga naar de map Distribution met het commando cd distribution. Hier staan de bestanden waarmee OSCam gedraaid kan worden, inclusief de net gekopieerde configuratiebestanden. Die bestanden moeten we alleen nog even aanpassen, zodat het programma weet hoe hij de Ziggo-kaart kan lezen.

Voer het commando sudo nano oscam.conf in om het eerste bestand aan te passen. Voer de volgende wijzigingen door in de geopende tekstverwerker: verander bij anti-cascading de 1 in een 0. Verwijder dan bij Protocols alle tekstblokken, behalve die bij [newcamd]. Verwijder tot slot de tekst achter PORT en vervang deze door 10000@0604:ZIGGO. Sluit het document af met de toetscombinatie Ctrl+X en bewaar de wijzigingen. 

Ziggo Smartcard aan OSCam koppelen

We gaan de hardware-configuratie voor de kaartlezer invoeren, zodat OSCam weet welk apparaat het moet gebruiken. Voer nu sudo nano oscam.server in om het volgende bestand erbij te pakken. Hier doe je het volgende: verwijder alle tekstblokken, behalve de bovenste met als kop [reader].

Gebruik je de Smargo usb-kaartlezer die we in dit artikel aanraden? Vervang het woord mouse bij protocol dan voor smargo. Bij device moet bij onze Smargo-lezer /dev/ttyUSB0 staan. Heb je andere usb-accessoires aangesloten, dan moet je bij mogelijke foutmeldingen een hoger cijfer achter ‘ttyUSB’ invoeren.

Onder in het tekstblok zijn ook de volgende vijf regels vereist.

caid     = 0604
mhz      = 600
cardmhz  = 600
rsakey   = 3C8633AAC0D367533DEC7BB2EEEDEB8CA3ADA52E58B99BB34672783277A1DAAC3B6106AD0909774E031B2A6E30195B437683AD0FC599B87D08CEA47BE1B6C76A
boxkey   = 1122334455667788

Daarmee heb je het ID-nummer en de vereiste softwaresleutel voor de smartcard ingevuld. Sluit het document en bewaar wederom je wijzigingen.

Nog één te gaan. Voer sudo nano oscam.user in om je gebruikersaccount te maken. Daar doe je het volgende. Verwijder alle tekstblokken met uitzondering van user1. Verander de 1 bij uniq in een 0 en verwijder daarna de regel bij betatunnel. Zet nu achter ident de code 0604:ZIGGO en achter caid de code 0604. Sla je wijzigingen op en sluit het bestand weer. Voer nu ls in om te zien hoe de executable van OSCam precies heet. Kopieer deze naam en voer het volgende commando in:

./oscamnaamhier -c . | tail -f /var/log/oscam/oscam.log

© PXimport

OSCam wordt gestart en er verschijnt een log in de terminal. Hiermee zijn we nog niet klaar, want op de plekken waar we ‘ZIGGO’ hebben ingevoerd, moet namelijk een unieke code van jouw smartcard worden ingevoerd. Die zal als het goed is nu in beeld verschijnen terwijl OSCam wordt gestart. Ga op zoek naar het logbericht over ‘entitlements’ voor OSCam, en schrijf de cijfercode op die daar vlak boven staat. Dit is je provider-ID. 

Schakel OSCam uit (Ctrl+C) en bewerk nog één keer oscam.conf en oscam.user. Vervang de tekst ‘ZIGGO’ door de code die je net hebt opgeschreven. Als je hierna nogmaals OSCam start, moet het programma correct werken.

OSCam automatisch starten

Zodra OSCam correct werkt, is het verstandig om het programma automatisch te laten starten als je de server-pc aanzet. Dat gaat als volgt:

cd
sudo cp /oscam-svn/Distribution/oscamnaamhier /usr/bin
sudo nano rc.local

Er wordt nu een document geopend, waar je de volgende code aan moet toevoegen:

mkdir /var/log/oscam &
touch /var/log/oscam/oscam.log
oscam-1.20-unstable_svn8899-x86_64-linux-gnu -b -c /etc

OSCam leest de smartcard in je kaartlezer uit om de encryptiesleutels voor je HD-tv-signaal te ontvangen. Nu hebben we een tweede deel serversoftware nodig, dat het TV-signaal van de HD Homerun combineert met de encryptiesleutels van OSCam. Daar gebruiken wij TV Headend voor. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000