ID.nl logo
Review Ultimate Ears Everboom – Compacte dompeldichte bluetooth-speaker voor buiten
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Ultimate Ears Everboom – Compacte dompeldichte bluetooth-speaker voor buiten

De 'natte' afbeelding op de productdoos van de Ultimate Ears Everboom spreekt eigenlijk al boekdelen. Deze bluetooth-speaker is volledig dompeldicht. Dat maakt het product interessant voor diverse buitenactiviteiten, zoals gezellige tochtjes op het water en ontspannen sessies in een (zwem)bad. Bij een waterig ongelukje blijft de behuizing zelfs drijven! Wat heeft deze draagbare luidspreker nog meer te bieden?

Goed
Conclusie

Luister je regelmatig in een omgeving met water? In dat geval is de Ultimate Ears Everboom een goede keuze. Vanwege de dompeldichte en drijvende constructie geniet je zorgeloos van muziek, podcasts en luisterboeken. Wel is de aanschafprijs nogal fors. Is een volledig waterdichte behuizing voor jou minder belangrijk, dan zijn er goedkopere alternatieven verkrijgbaar. Pluspunten zijn de lange accuduur, het heldere 360 graden-geluid en de vele functies in de app. Houd er rekening mee dat het geluid op een hoger volume gaat vervormen.

Plus- en minpunten
  • Volledig dompeldicht
  • Licht en compact
  • 20 uur accutijd
  • Helder 360-graden geluid
  • Megafoon-functie
  • Equalizerinstellingen aanpassen
  • Duur
  • Engelstalige app
  • Vervorming op hogere volumes
  • Nutteloze basknop

Er zijn natuurlijk zéér veel bluetooth-speakers te koop, maar Ultimate Ears (onderdeel van Logitech) slaagde er toch in om de Everboom van de massa te onderscheiden. Deze stof- en waterbestendige speaker telt namelijk opvallende functies, waaronder een geïntegreerde 'megafoon' en speciale modus voor buitengebruik. Daarnaast pas je in een mobiele app diverse geluidsinstellingen aan. We onderzoeken in deze review of de stevige adviesprijs van 269,99 euro voor deze handzame luidspreker is gerechtvaardigd.

©Maikel Dijkhuizen

IP67-gecertificeerde behuizing

Voor een bluetooth-speaker met zo'n hoog prijskaartje is de Everboom vrij compact. De rechtopstaande behuizing meet namelijk 11 × 8,5 × 20,5 centimeter. Bovendien weegt hij nog geen kilo. Dat maakt deze speaker ideaal om mee te nemen en buiten te gebruiken, bijvoorbeeld op de camping of het strand. De Everboom heeft een dompeldichte behuizing met een IP67-rating. Regenspetters of ongelukjes met water zijn dus geen enkel probleem. Overigens blijft er dan nog wel enige tijd vocht uit de kieren lopen. Het duurt daarom even voordat de behuizing helemaal is opgedroogd. Volgens de fabrikant overleeft de robuuste behuizing een val op een hoogte van één meter.

Zoals we van eerdere Ultimate Ears-producten gewend zijn, heeft ook dit exemplaar twee forse volumeknoppen. Als je deze toetsen tegelijk indrukt, tonen kleine ledlampjes de resterende accutijd. Ga bij een volgeladen batterij uit van een speeltijd van ongeveer twintig uur. Bovenop bevindt zich een klein bedieningspaneel. Verder heeft de achterkant nog een lus voor de bijgesloten karabijnhaak en een usb-c-poort. Deze aansluiting bevindt zich achter een rubberen klepje.

Lees ook: Wat zegt de IP-code over de stof- en waterdichtheid van jouw apparaten?

©Maikel Dijkhuizen

360 graden-geluid en basknop

Alles leuk en aardig, maar hoe klinkt de Everboom nou eigenlijk? De cilindervormige behuizing heeft zowel aan de voor- als achterzijde een driver die het volledige audiospectrum bedient. Dat lukt heel behoorlijk, want het geluid ligt prettig in het gehoor. Op een normaal volumeniveau leveren de audiodrivers een neutraal geluid. Zet je de luidspreker luid, dan gaat de Everboom helaas galmen. Met name drukkere muziekstukken klinken hierdoor ongecontroleerd en vervormd, al is dat vrijwel bij elke compacte bluetooth-speaker het geval.

Je kunt de Everboom prima in het midden van een gezelschap neerzetten, bijvoorbeeld op een tafel of picknickkleed. Doordat de audiodrivers aan beide kanten zijn gepositioneerd, levert de speaker een helder 360 graden-geluid. Hierdoor klinkt de muziek overal rondom de speaker grofweg hetzelfde. Dat merk je goed wanneer je de behuizing ronddraait terwijl je ondertussen een nummer afspeelt. Deze speaker heeft ook nog een zogeheten Outdoor Boost-modus. Zodra je op de knop met het boompje drukt, gaat het basniveau flink omhoog. Hier slaat Ultimate Ears wat ons betreft de plank mis. De bas gaat namelijk erg overheersen, terwijl tegelijkertijd de hoge tonen en het middengebied doffer klinken.

©Maikel Dijkhuizen

Veelzijdige app

Zet je de Everboom voor de eerste keer aan, dan verzoekt een vrouwelijke stem je om de UE Boom-app (Android/iOS) te installeren. Als de speaker via bluetooth is verbonden, heb je toegang tot diverse functies. Overigens kun je een Android-toestel met behulp van de ingebouwde NFC-chip vlot verbinden. Een leuk extraatje is de megafoonfunctie. Praat in de microfoon van een smartphone om jouw stem te versterken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je voor een ruim gezelschap een speech wilt geven.

Een andere nuttige optie is dat je de equalizerinstellingen kunt aanpassen. Veeg de schuifknoppen om de bas, het middengebied en de hoge tonen te wijzigen. Je hoort tijdens het luisteren direct het verschil. Ben je tevreden over het geluid, dan sla je het audioprofiel op. Verder heeft de app ook diverse voorgekauwde geluidsinstellingen, bijvoorbeeld om stemmen van podcasts te versterken. Er is ook nog een optie om meerdere Ultimate Ears-speakers aan elkaar te koppelen voor een grootser geluid. Tot slot gebruik je de Everboom desgewenst als wekker. De app is jammer genoeg Engelstalig.

Conclusie: Ultimate Ears Everboom kopen?

Luister je regelmatig in een omgeving met water? In dat geval is de Ultimate Ears Everboom een goede keuze. Vanwege de dompeldichte en drijvende constructie geniet je zorgeloos van muziek, podcasts en luisterboeken. Wel is de aanschafprijs nogal fors. Is een volledig waterdichte behuizing voor jou minder belangrijk, dan zijn er goedkopere alternatieven verkrijgbaar. Pluspunten zijn de lange accuduur, het heldere 360 graden-geluid en de vele functies in de app. Houd er rekening mee dat het geluid op een hoger volume gaat vervormen.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv