ID.nl logo
Review Sony SRS  XV800 partyspeaker - Sony is weer van de partij
Huis

Review Sony SRS XV800 partyspeaker - Sony is weer van de partij

Hoewel de meeste partyspeakers de naam van JBL lijken te dragen, kun je ook met andere merken een feestje bouwen. Ook Sony, een merk dat hoog aangeschreven staat op audiogebied, doet mee. Of Sony ook een gangmaker is lees je in deze Sony SRS XV800 review.

Uitstekend
Conclusie

Voor een partyspeaker is de Sony SRS XV800 een wat prijzige keuze, maar wel een speaker die veel te bieden heeft. Van aansluitingen tot de app en geluidskwaliteit. De extra bas-knop en de ledverlichting helpen om de voetjes echt van de vloer te krijgen en de accuduur zorgt ervoor dat het feest lang door kan gaan. De speaker is groot en zwaar, en ondanks z’n wieltjes en handvatten lastig verplaatsbaar. Ook is de speaker kwetsbaar voor water, met name als je de speaker neerlegt.

Plus- en minpunten
  • Aansluitingen
  • Krachtig geluid
  • Accuduur
  • Log
  • Kwetsbaar voor water
  • Krachtig basgeluid overstemt details

Met de Sony SRS XV800 tikt het merk veel boxjes aan. Allereerst heeft Sony het wederom voor elkaar gekregen om een serienaam te bedenken die zo inspiratieloos mogelijk is, net zoals de koptelefoons, speakertjes en in-ears van het merk.

Maar ook functioneel is er veel aanwezig. Zo is de speaker in staat een ruimtelijk geluid te projecteren, waardoor je de speaker bij wijze van spreken midden in de kamer kunt zetten. De speaker beschikt over een draadloze bluetooth-verbindingsmogelijkheid, maar ook bekabeld kun je je hart op. Zo is het zelfs mogelijk je televisie, microfoon of gitaar aan te sluiten. Ook is er een gewone 3,5mm-jack poort aanwezig en zelfs een usb a-aansluiting, zodat je je telefoonlader zelfs kunt aansluiten.

De aansluitingen zijn netjes achter een klepje aan de achterzijde geplaatst.

Het geluid wordt alle richtingen op geprojecteerd.

Omdat de speaker gebruikmaakt van bluetooth 5.2 is het zelfs mogelijk om meerdere apparaten te verbinden met de Sony SRS XV800. Ook zijn hoogwaardige audiocodecs beschikbaar: LDAC (voor Android). Apple-gebruikers moeten het doen met AAC, aangezien dat de enige codec is die Apple ondersteunt.

Zoals het een partyspeaker (blijkbaar) betaamt zijn er ledlichtjes aanwezig die fel en gekleurd knipperen met de muziek mee. Grappig is wel dat de kleuren vaak lijken te matchen met de album-artwork. In de bijbehorende Sony Music Center-app kun je dit configureren. Of desgewenst uitschakelen natuurlijk.

De Sony Music Center-app.

De ingebouwde ledlichten zijn een gimmick. Maar stiekem wel heel leuk.

(Thuis)feestje bouwen

De Sony partyspeaker is groot en zwaar: 72 x 32 x 38 centimeter en 18,5 kilo. Maar dankzij handvatten en ingebouwde wieltjes wel verplaatsbaar. Wanneer het feest op een andere locatie is, dan heb je wel een auto nodig om de speaker te verplaatsen.

De speaker is zo gemaakt dat deze zowel rechtop kan staan als neergelegd kan worden. Dit gaat niet ten koste van de geluidskwaliteit. Wel van de waterbestendigheid. Verticaal is de Sony partyspeaker IPX4 waterbestendig, waarmee hij tegen stof en een klein spatje (regen) kan. Horizontaal, plat op de grond dus, is de waterbestendigheid nog maar IPX2, waarmee een spatje regen al snel teveel wordt. Sowieso is het met deze waterbestendigheid aan te bevelen niet te dicht met je drankje in de buurt van de speaker te dansen. Zoek je een echte fool-proof partyspeaker, die tegen regen (of een biertje) kan, dan kun je beter terecht bij bijvoorbeeld de JBL Partybox Encore, die over een IPX67-waterbestendigheid beschikt.

De accu waarborgt dat het feest tot in de vroege uurtjes door kan gaan. De accu gaat 24 uur mee op een lading, en kan gewoon met een stekker aan het lichtnet worden aangesloten om af te blijven spelen en snel te laden.

Gemaakt voor muziek

Je kunt de Sony SRS XV800 ook aan de tv aansluiten. Handig als je een smart-tv hebt met bijvoorbeeld de Spotify-app. Zo kun je de muziek bedienen via de televisie. De speaker is helaas geen twee-vliegen-in-een-klap-apparaat, want hoewel de partyspeaker op muzikaal gebied overtuigt vervangt het geen soundbar. Hiervoor zet de speaker te zwaar in op basgeluid, waardoor juist de geluidsdetails en hogere tonen overstemt raken. Wat voor tv-geluid juist zo belangrijk is.

Voor je muziek weet de partyspeaker te overtuigen. Zoals het de productgroep betaamt komt er een enorm krachtig geluid uit de speakers, waarbij de nadruk op de bas ligt. Toch weten de andere (midden- en hoge) tonen beter uit de verf te komen dan de meeste andere speakers. Ben je een type dat basgeluid wil horen én voelen? Dan kan dat met een druk op de knop, waarmee het basgeluid een flinke boost krijgt. Hiermee krijg je zeker een feest op gang, maar dat basgeluid haalt natuurlijk wel een beetje de balans uit het geluid.

De touchknoppen aan de bovenzijde, inclusief de mega bass-knop, waar Sony zelfs de capslock-knop voor heeft gebruikt.

Je kunt de speaker ook neerleggen. Alleen is 'ie dan wel kwetsbaarder voor vocht.

Conclusie: Sony SRS XV800 kopen?

Voor een partyspeaker is de Sony SRS XV800 een wat prijzige keuze, maar wel een speaker die veel te bieden heeft. Van aansluitingen tot de app en geluidskwaliteit. De extra bas-knop en de ledverlichting helpen om de voetjes echt van de vloer te krijgen en de accuduur zorgt ervoor dat het feest lang door kan gaan. De speaker is groot en zwaar, en ondanks z’n wieltjes en handvatten lastig verplaatsbaar. Ook is de speaker kwetsbaar voor water, met name als je de speaker neerlegt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.