Review Sony SRS XV800 partyspeaker - Sony is weer van de partij
Hoewel de meeste partyspeakers de naam van JBL lijken te dragen, kun je ook met andere merken een feestje bouwen. Ook Sony, een merk dat hoog aangeschreven staat op audiogebied, doet mee. Of Sony ook een gangmaker is lees je in deze Sony SRS XV800 review.
Voor een partyspeaker is de Sony SRS XV800 een wat prijzige keuze, maar wel een speaker die veel te bieden heeft. Van aansluitingen tot de app en geluidskwaliteit. De extra bas-knop en de ledverlichting helpen om de voetjes echt van de vloer te krijgen en de accuduur zorgt ervoor dat het feest lang door kan gaan. De speaker is groot en zwaar, en ondanks z’n wieltjes en handvatten lastig verplaatsbaar. Ook is de speaker kwetsbaar voor water, met name als je de speaker neerlegt.
- Aansluitingen
- Krachtig geluid
- Accuduur
- Log
- Kwetsbaar voor water
- Krachtig basgeluid overstemt details
Met de Sony SRS XV800 tikt het merk veel boxjes aan. Allereerst heeft Sony het wederom voor elkaar gekregen om een serienaam te bedenken die zo inspiratieloos mogelijk is, net zoals de koptelefoons, speakertjes en in-ears van het merk.
Maar ook functioneel is er veel aanwezig. Zo is de speaker in staat een ruimtelijk geluid te projecteren, waardoor je de speaker bij wijze van spreken midden in de kamer kunt zetten. De speaker beschikt over een draadloze bluetooth-verbindingsmogelijkheid, maar ook bekabeld kun je je hart op. Zo is het zelfs mogelijk je televisie, microfoon of gitaar aan te sluiten. Ook is er een gewone 3,5mm-jack poort aanwezig en zelfs een usb a-aansluiting, zodat je je telefoonlader zelfs kunt aansluiten.
Omdat de speaker gebruikmaakt van bluetooth 5.2 is het zelfs mogelijk om meerdere apparaten te verbinden met de Sony SRS XV800. Ook zijn hoogwaardige audiocodecs beschikbaar: LDAC (voor Android). Apple-gebruikers moeten het doen met AAC, aangezien dat de enige codec is die Apple ondersteunt.
Zoals het een partyspeaker (blijkbaar) betaamt zijn er ledlichtjes aanwezig die fel en gekleurd knipperen met de muziek mee. Grappig is wel dat de kleuren vaak lijken te matchen met de album-artwork. In de bijbehorende Sony Music Center-app kun je dit configureren. Of desgewenst uitschakelen natuurlijk.
(Thuis)feestje bouwen
De Sony partyspeaker is groot en zwaar: 72 x 32 x 38 centimeter en 18,5 kilo. Maar dankzij handvatten en ingebouwde wieltjes wel verplaatsbaar. Wanneer het feest op een andere locatie is, dan heb je wel een auto nodig om de speaker te verplaatsen.
De speaker is zo gemaakt dat deze zowel rechtop kan staan als neergelegd kan worden. Dit gaat niet ten koste van de geluidskwaliteit. Wel van de waterbestendigheid. Verticaal is de Sony partyspeaker IPX4 waterbestendig, waarmee hij tegen stof en een klein spatje (regen) kan. Horizontaal, plat op de grond dus, is de waterbestendigheid nog maar IPX2, waarmee een spatje regen al snel teveel wordt. Sowieso is het met deze waterbestendigheid aan te bevelen niet te dicht met je drankje in de buurt van de speaker te dansen. Zoek je een echte fool-proof partyspeaker, die tegen regen (of een biertje) kan, dan kun je beter terecht bij bijvoorbeeld de JBL Partybox Encore, die over een IPX67-waterbestendigheid beschikt.
De accu waarborgt dat het feest tot in de vroege uurtjes door kan gaan. De accu gaat 24 uur mee op een lading, en kan gewoon met een stekker aan het lichtnet worden aangesloten om af te blijven spelen en snel te laden.
Gemaakt voor muziek
Je kunt de Sony SRS XV800 ook aan de tv aansluiten. Handig als je een smart-tv hebt met bijvoorbeeld de Spotify-app. Zo kun je de muziek bedienen via de televisie. De speaker is helaas geen twee-vliegen-in-een-klap-apparaat, want hoewel de partyspeaker op muzikaal gebied overtuigt vervangt het geen soundbar. Hiervoor zet de speaker te zwaar in op basgeluid, waardoor juist de geluidsdetails en hogere tonen overstemt raken. Wat voor tv-geluid juist zo belangrijk is.
Voor je muziek weet de partyspeaker te overtuigen. Zoals het de productgroep betaamt komt er een enorm krachtig geluid uit de speakers, waarbij de nadruk op de bas ligt. Toch weten de andere (midden- en hoge) tonen beter uit de verf te komen dan de meeste andere speakers. Ben je een type dat basgeluid wil horen én voelen? Dan kan dat met een druk op de knop, waarmee het basgeluid een flinke boost krijgt. Hiermee krijg je zeker een feest op gang, maar dat basgeluid haalt natuurlijk wel een beetje de balans uit het geluid.
Conclusie: Sony SRS XV800 kopen?
Voor een partyspeaker is de Sony SRS XV800 een wat prijzige keuze, maar wel een speaker die veel te bieden heeft. Van aansluitingen tot de app en geluidskwaliteit. De extra bas-knop en de ledverlichting helpen om de voetjes echt van de vloer te krijgen en de accuduur zorgt ervoor dat het feest lang door kan gaan. De speaker is groot en zwaar, en ondanks z’n wieltjes en handvatten lastig verplaatsbaar. Ook is de speaker kwetsbaar voor water, met name als je de speaker neerlegt.