HomePod (2023) vs HomePod mini: de verschillen en overeenkomsten
Met de lancering van de nieuwe grote HomePod heb je weer wat te kiezen bij Apple. De HomePod van de eerste generatie is al een tijdje niet of zeer slecht verkrijgbaar, waardoor je was aangewezen op de HomePod mini. Maar nu is er dus een nieuw model: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
De grote HomePod van de tweede generatie heeft veel overeenkomsten met de HomePod die in 2018 verscheen. Aangezien die speaker niet of slecht verkrijgbaar is, is een vergelijking met de HomPod mini wat handiger. Daarom kijken we naar de volgende aspecten.
- Hoe zit het met de audiobeleving op beide speakers?
- Kun je ze gemakkelijker integreren in je smarthome?
- Ook kijken we nog even kort naar het eerste model uit 2018
De nieuwe versie van de HomePod is inmiddels beschikbaar voor een adviesprijs van – hou je vast – 349 euro. Dat is nogal een verschil met de HomePod mini, die ‘slechts’ 99 euro kost. Afhankelijk van het gebruik en je wensen op audiogebied kan het zijn dat je het ene model boven het andere verkiest. Maar dan is het wel handig om te weten wat je precies in huis haalt. Het is geen geheim dat de grote HomePod beter presteert op audiogebied. Maar als je een slimme speaker alleen voor de smarthomebediening in huis haalt, hoef je mogelijk niet al te diep in de buidel te tasten.
De grote HomePod klinkt veel beter
Op audiogebied is er weinig verschil tussen de eerste en tweede generatie HomePod. Beide speakers beschikken over zaken als Dolby Atmos en beamforming, en beide houden rekening met de akoestiek van de kamer. Het kleine model biedt die opties niet, waardoor je muziek wat eenvoudiger klinkt. Daarnaast is er nog een groot verschil op het gebied van de basweergave. De grote modellen kunnen de bas corrigeren, maar de HomePod mini kan dat niet. Wel kun je alle modellen opnemen in een stereopaar, is er multiroom AirPlay-ondersteuning en kun je ze als Apple TV-speakers gebruiken.
🔴 TIP! Als je een stereopaar aanmaakt van twee HomePod-speakers, dan moeten dat wel twee dezelfde modellen zijn. Je kunt dus geen HomePod en HomePod mini door elkaar gebruiken.
De nieuwe HomePod heeft een 4inch-woofer aan boord, de HomePod mini heeft die niet. Verder is het nieuwe model voorzien van vijf hoorngeladen luidsprekers (zie kader hieronder), terwijl het originele model er zeven heeft. De HomePod mini heeft een full-range driver en dual passive radiators onder de motorkap. In de basis zijn dat dus twee compleet verschillende soorten speakers, waardoor het ook niet gek is dat de audiokwaliteit eigenlijk niet te vergelijken is. Zowel de mini als de 2023-versie hebben vier microfoons. Het oude model beschikt over maar liefst zes microfoons.
Wat is hoorngeladen? Als je het over hoorngeladen speakers hebt, dan heb je het over speakers die de audio door een soort hoorn in de vorm van een pion sturen. Dergelijke speakers zijn efficiënt: ze kunnen audio beter verspreiden, geven weinig vervorming en de lagere tonen klinken even helder als de hogere tonen. Door de vorm kan de muziek ook lekker hard de kamer worden ingestuurd.
Smarthome en andere functies op HomePod
Qua smarthome en connectiviteit is er wél veel veranderd. De nieuwe HomePod en HomePod mini bieden ondersteuning voor de belangrijke smarthomeprotocollen Thread en Matter. Daarnaast hebben beide speakers een kamertemperatuursensor, waarmee je ook de vochtigheid in huis kunt meten (dat kan het oude model niet). Tot slot kun je de stroomkabel van de nieuwe HomePod verwijderen; dat kan dan weer niet met de mini en de oude HomePod. Mocht je dus een probleem hebben met die kabel, dan kun je die voor een paar euro gemakkelijk vervangen.
Opvallend is dat Apple de wifi-chip heeft gedowngraded ten opzichte van het eerste model. Dat was ook al het geval voor de HomePod mini. In de nieuwe HomePod zit een 802.11n-chip. Daardoor is de internetverbinding wat trager, maar mogelijk heeft dat geen effect op de audioverbinding. Waarom Apple dat (wederom) heeft gedaan, is niet duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met de processor (dezelfde chipset vinden we in de Apple Watch-serie). Een andere verklaring kan zijn dat Apple erop rekent dat Thread veel werk voor z’n rekening neemt.
Uiteraard is er voor alle drie de modellen ondersteuning voor zowel HomeKit als Siri. Daardoor kun je via de HomePod-speakers dus andere apparaten in huis aansturen. Ook is er een intercomfunctie aanwezig, waardoor je sneller communiceert met andere mensen in huis. Tot slot nog even over de bluetoothverbinding, want hoewel alle drie de modellen over bluetooth 5.0 beschikken, kun je die verbinding níet gebruiken voor het afspelen van muziek. Dat gaat via wifi. De bluetooth-optie is er puur om verbinding te leggen met smarthome-accessoires in huis.
Apple HomePods
Voor muziek, smarthome en nog veel meer!