Emby-mediaserver: Tips voor de expert

Een eigen mediaserver opzetten doe je eenvoudig met Emby, gratis software voor het streamen van films. In een vorig artikel legden we uit hoe je een en ander installeert. Hier gaan we juist in op de geavanceerdere instellingen.

Lees eerst: Eigen mediaserver opzetten met Emby

Gebruiksprofielen in Emby

Via Gebruikers kun je anderen toegang geven tot (de mediabibliotheken van) Emby. Dat doe je via de plusknop, waarna je Lokale gebruiker toevoegen kiest. Geef een naam op en regel tot welke bibliotheken deze gebruiker toegang krijgt. Bevestig met Opslaan. Vervolgens kun je de rechten en mogelijkheden van die gebruiker tot in detail instellen. Klik daarvoor op het knopje met de drie puntjes bij de gebruiker en dan op Openen. Op het tabblad Profiel regel je toegang tot diensten en functies.

Gaat het om kinderen, dan kan het tabblad Ouderlijk toezicht interessant zijn. In het uitklapmenu bij Maximaal toegestane kijkwijzer classificatie kun je, afhankelijk van het gekozen land, een geschikte leeftijdscategorie instellen, zoals NL-AL of NL-16. Je kunt hier ook bepaalde media-items (zoals Films, Live TV Kanalen en Trailers) blokkeren wanneer die geen (herkende) leeftijdsaanbeveling bevatten.

Via Schema Toegang bepaal je de dagen en periodes waarbinnen de gebruiker toegang tot de media krijgt; een maximale kijktijd instellen is helaas niet mogelijk. Bevestig je keuzes met Opslaan.

Media has no description

© PXimport

Encoders en netwerkinstellingen

De rubriek Transcoderen kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld remote naar films wilt kijken of als je een traag toestel gebruikt. Hier kun je onder meer aangeven of Emby van een specifieke encoder gebruik moet maken om zo de cpu-intensiteit te verminderen. Je kunt kiezen uit zeven encoders, waaronder Intel Quick Sync en Nvidia NVENC. Houd er wel rekening mee dat deze functie nog wat experimenteel is in Emby en dat je zelf zult moeten uitproberen welke encoder de beste oplossing biedt.

Interessant is ook de rubriek Open Subtitles. Emby kan namelijk automatisch ondertitels downloaden voor films en series. Voorwaarde is wel dat je over een (gratis) account beschikt bij Open Subtitles. Je accountnaam en -wachtwoord vul je in in Emby.

Over naar enkele netwerkinstellingen. Bij Apparaten / DLNA kun je aangeven of Emby als dlna-server mag fungeren, zodat andere netwerkapparaten door je content kunnen navigeren en die afspelen. Ook stel je in met (de bibliotheken van) welke Emby-gebruiker dat standaard moet gebeuren.

Meer technische netwerkinstellingen vind je in de rubriek Expert / Geavanceerd. Hier kun je onder meer het lokale https-poortnummer instellen (standaard is dat 8920) en het SSL-certificaatpad en het wachtwoord invullen. Heb je externe verbindingen toegelaten, dan kun je hier desgewenst de toegestane ip-adressen invullen.

Emby plug-ins en logs

Media has no description

© PXimport

In de rubriek Expert vind je verder het item Plugins. Standaard zijn onder meer al IMVDb en Open Subtitles geïnstalleerd, maar via Catalogus kun je nog uit enkele tientallen plug-ins kiezen, opgedeeld in verschillende rubrieken. Meestal is installatie een kwestie van de plug-in aanklikken en op Install te drukken, waarna je wellicht de server even moet herstarten. Bij de geïnstalleerde plug-in kun je dan via het knopje met de drie puntjes de nodige instellingen aanpassen.

Goed om weten: mocht je ooit op hardnekkige problemen met Emby stuiten, dan doe je er goed aan Expert / Logboeken te openen en (tijdelijk) een vinkje te plaatsen bij Foutopsporingslogboek inschakelen. Je vindt hier dan diverse logbestanden terug die je wellicht kunnen helpen. Aankloppen bij het actieve forum kan natuurlijk ook altijd.

Android-app

Emby voorziet ook in een hele reeks client-apps. We beperken ons hier tot de standaard-app Emby for Android, beschikbaar in de Play Store. Wanneer je de app na de installatie opstart, legt die automatisch verbinding met een gedetecteerde server – binnen hetzelfde netwerk weliswaar. Als het goed is, krijg je meteen de pictogrammen van de beschikbare gebruikers te zien, waarna je je met het gewenste gebruikersprofiel kunt aanmelden en de beschikbare media kunt afspelen.

Je kunt ook Change Server selecteren en een andere server binnen je netwerk selecteren, indien aanwezig. Of je tikt op Add Server en je vult zelf het (externe?) ip-adres of de hostnaam in met het poortnummer. Eenmaal aangemeld open je een bibliotheek naar keuze en kun je de gewenste media afspelen. Zo makkelijk kan het zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten