Eigen mediaserver opzetten met Emby
In indrukwekkende collecties films, video’s, foto’s en muziek is het vaak een hele opgave om snel de juiste media te vinden. Emby is (grotendeels) gratis, toont je alle media in een gelikte interface en biedt clients voor uiteenlopende platformen. Een eigen mediaserver opzetten met Emby doe je als volgt.
Het loont de moeite om Emby eens te proberen: de mediaserver is geheel gratis zolang je bepaalde functionaliteit niet gebruikt. Wil je aan de slag met cloudsynchronisatie, ingeplande opnames, automatische mediaconversie en integratie met Amazon Echo of Google Home, dan heb je Emby Premiere nodig (4,99 dollar per maand of eenmalig 119 dollar).
Net als Plex werkt Emby met een client-server-model. De servermodule kun je op Windows, macOS, Linux en FreeBSD installeren, maar ook op je nas en via Docker. Zowel de server als de client laten zich via een webinterface bedienen, maar er zijn tevens clients voor uiteenlopende platformen, waaronder mediaspelers, smart-tv’s, settopboxen, Xbox, PlayStation en mobiele apps voor onder meer Android, iOS en Windows (10 en Phone).
Emby installeren
In Windows start je het gedownloade exe-bestand en na een paar muisklikken is de installatie voltooid. Overigens is er ook een portable versie beschikbaar. In Linux download je het Emby-pakket waarna je (vanuit de downloadmap) het volgende commando uitvoert vanaf de terminal:
sudo dpkg -i emby-server-deb_X.X.X.X_abmd64.deb
De X’en verwijzen naar de meest recente beschikbare versie van Emby. Hier selecteer je je distributie, waarna je de downloadlink ziet.
Voor installatie op een Synology-nas kies je Package Center in de nas-interface. Ga naar Instellingen en open het tabblad Pakketbronnen. Klik op Toevoegen, vul bij Naam de tekst Emby LLC in en bij Locatie de link https://synology.emby.media. Controleer voor alle zekerheid op het tabblad Algemeen of de optie Synology Inc. en vertrouwde uitgevers wel is geselecteerd. Ga vervolgens naar Package Center / Gemeenschap en installeer de Emby Server via de knop Installeren.
©PXimport
Als het goed is, is je Emby Server meteen na de installatie beschikbaar vanuit de webinterface: http://localhost:8096 – uiteraard vervang je localhost door het juiste ip-adres als je de server op een andere machine, zoals je nas, hebt geïnstalleerd.
Je wordt begroet door een Engelstalige configuratiewizard. In het uitklapmenu bij Preferred display language kun je ook Dutch kiezen. Bevestig met Next en ververs je browservenster om het Nederlands als weergavetaal te zien. Let op: de vertalingen zijn belabberd.
Je wordt nu om een naam voor het admin-account gevraagd. Optioneel vul je tevens een Emby Connect-gebruikersnaam in, zodat je naderhand iets makkelijker aan kunt melden vanaf een Emby-client-app: je dient dan wel eerst een Emby-account aan te maken en de link in de bevestigingsmail te klikken.
Bibliotheken configureren
In een volgende stap geef je aan welke mediatypes Emby onder zijn hoede moet nemen en waar die zich bevinden. Mogelijk moet je op een nas hiertoe eerst enkele voorbereidingen treffen. We kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat je hiervoor een gedeelde map wilt voorzien (Configuratiescherm / Gedeelde map / Maken) die je vervolgens op het tabblad Machtigingen van de nodige rechten voorziet, met name Lezen/schrijven voor de embysvr en voor alle gebruikers die media naar deze map gaan uploaden. Vervolgens maak je vanaf je pc (via het unc-pad \\<nas>\<mapnaam>) in deze map de nodige submappen aan, zoals Foto’s, Video’s enzovoort.
In de wizard klik je nu op Voeg Media Bibliotheek toe, waarna je in het uitklapmenu het beoogde Inhoud type selecteert en een geschikte Weergave naam bedenkt. Klik op het plusje naast Mappen om naar de gewenste mediamap(pen) voor deze bibliotheek te verwijzen.
©PXimport
Je kunt nu nog een en ander instellen aan je mediabibliotheek. Om alle opties te zien verplaats je de schuifbalk bij Geavanceerde instellingen weergeven naar rechts. We bespreken kort de belangrijkste onderdelen. Bij Prefereer ingesloten titels boven bestandsnamen plaats je alleen een vinkje als je de bestandsnamen van je media niet echt volgens de regelen der kunst hebt samengesteld.
De functie Real time monitoring inschakelen is standaard actief. Deze zorgt ervoor dat wanneer je een mediabestand uit je bibliotheek verwijdert, ook de databaserecords vrijwel direct worden weggehaald. In de praktijk blijkt dat niet altijd (goed) te werken.
Plaats je bij Metadata Opslag een vinkje voor Nfo, dan zal Emby de metadata en de afbeeldingen naar de mappen van je media kopiëren in plaats van die in zijn eigen programmamap te bewaren. Vind je zulke nfo-bestanden wat ontsierend, dan laat je dat vinkje wellicht beter weg.
Verder kun je afbeeldingen bij video’s laten downloaden, waarbij je zelf bepaalt of die in de mediamappen zelf terechtkomen (Afbeeldingen opslaan in de mediamappen). Plaats een vinkje bij Download afbeeldingen van tevoren als je wilt dat Emby dat niet op het moment zelf nog moet doen – wat bij een tragere internetconnectie vervelend kan zijn. Houd er evenwel rekening mee dat het scannen van een bibliotheek dan langer kan duren.
Onderaan het configuratiescherm geef je aan wat er met ‘hoofdstukafbeeldingen’ van video’s en films dient te gebeuren. Plaats je een vinkje bij Inschakelen uitpakken van hoofdstuk afbeeldingen, dan kun je scènes makkelijker herkennen tijdens het vooruitspoelen. Houd er rekening mee dat het aanmaken van zulke selectiemenu’s behoorlijk intensief is en enkele extra GB’s aan schijfruimte kan vergen.
©PXimport
Op gelijkaardige manier kun je nog andere bibliotheken aanmaken. Wijzigingen aanbrengen aan de instellingen van een bibliotheek doe je via het knopje met de drie puntjes, waar je Bibliotheek beheren selecteert. Vanuit dit contextmenu kun je onder meer een bibliotheek verwijderen, hernoemen en meteen (her)scannen.
Ben je hiermee klaar, druk dan op Volgende, waarna je de globale taal- en landinstelling selecteert, zoals Dutch; Flemish en Netherlands (de landkeuze heeft overigens een effect op de leeftijdscategorie, zie verderop). In het volgende venster geef je aan of je ook remote verbindingen met je Emby server wilt toestaan. Het vinkje bij Schakel automatisch poort vertalen in laat je maar beter weg: het lijkt ons veiliger dat je zelf de nodige portforwarding in je router instelt of via een vpn-verbinding werkt.
Zodra je de voorwaarden hebt geaccepteerd en op Voltooien hebt gedrukt, beland je automatisch in je Emby-dashboard.
Dashboard gebruiken
Op je dashboard vind je onder meer het interne en eventueel ook het externe ip-adres voor toegang tot je Emby Server. Je ziet hier ook welke apparaten met de server zijn verbonden (via een mobiele client-app bijvoorbeeld). Er zijn ook knoppen beschikbaar om je server af te sluiten en te herstarten.
Via het huisicoontje in de menubalk bovenaan krijg je een overzicht van je bibliotheken en van recent toegevoegde media. Je media kun je ook meteen afspelen vanuit deze webinterface. Via het tandwielpictogram keer je terug naar je dashboard. Veel kijkplezier!