ID.nl logo
12 soundbars getest: van budget tot high-end modellen
© PXimport
Huis

12 soundbars getest: van budget tot high-end modellen

Bijna niemand is gelukkig met het geluid dat standaard uit zijn tv komt. De populairste oplossing voor dit probleem heet de soundbar. In de winkel vind je er heel veel, met prijzen van enkele honderden tot ver over de duizend euro. Hoe kies je de beste voor film én muziek? We haalden 12 soundbars uit verschillende prijsklassen binnen en gingen op onderzoek uit.

Mensen die met veel trots en verwachting hun nieuwe televisietoestel aanzetten, zijn vaak teleurgesteld als ze het geluid horen. Vooral bij films valt het op: het geluid uit een flatscreen-tv klinkt heel vlak. En als een scène snel wisselende geluidseffecten heeft, dan wordt het moeilijk om zaken te onderscheiden. De grote dynamische sprongen die films spannend maken mis je helemaal. Denk bijvoorbeeld aan het effect van het orkest dat aanzwelt bij Star Wars of de vele fijne details bij chaotische actiemomenten in Ready Player One die je in de bioscoop doen rondkijken. Ook de algemene verstaanbaarheid van dialogen is vaak een probleem bij televisies. Er is misschien wel een instelling om dialogen helderder te maken, maar dat is dan helemaal ten koste van de muziek en effecten. Het wordt helemaal weggedrukt.

Lees hier onze soundbar keuzehulp.

De oplossing: een soundbar

Een soundbar (of een soundplate, een platte variant waarop je de tv kunt plaatsen) kan de tekortkomingen van het tv-geluid compenseren, maar zodra je er een wil kopen ontdek je pas hoeveel verschillen er zijn tussen modellen. Een soundbar kies je het best op basis van wat je er mee wil doen en waar je hem gaat plaatsen. De meeste soundbars kun je ophangen, maar grote topmodellen ogen wel heel opzichtig aan de muur.

In een kleinere kamer volstaat een compacte soundbar, in een grotere ruimte is een soundbar met een aparte subwoofer beter op zijn plaats. Hoe slanker de soundbar, hoe meer je zo’n extra subwoofer nodig hebt. Wil je de soundbar ook gebruiken als muzieksysteem, kies dan eentje met de juiste streaming-opties voor jou. Kijk ook naar de aansluitingen, vooral als je overweegt om consoles, een blu-ray-speler en/of tv-decoder aan te sluiten. Dan heb je extra hdmi-ingangen nodig.

©PXimport

Wat betekent surround bij een soundbar?

Bij soundbars zie je vaak een aanduiding die aangeeft in welke kwaliteit ze surround-geluid weergeven, bijvoorbeeld 5.1 of 3.0. Het eerste cijfer verwijst naar het aantal kanalen of richtingen waaruit er geluid wordt afgespeeld. Hoe meer, hoe beter je omhuld wordt en geluidseffecten door de ruimte hoort bewegen. Soundbars proberen losse speakers die verspreid in de kamer staan te simuleren, wat zelden even goed is als werken met aparte luidsprekers (zoals in een bioscoop). Bepaalde technieken, zoals werken met reflecties en projectie, kunnen een soundbar wel realistischer maken. Er zijn ook duurdere modellen met aparte draadloze speakers die je achter in je kamer kunt plaatsen. Zij slagen er al veel beter in om een surround-veld te creëren.

Het neusje van de zalm zijn Dolby Atmos-soundbars, aangeduid met bijvoorbeeld 5.1.4. Het laatste cijfer duidt op het aantal kanalen in de hoogte, gecreëerd door speciale speakers geluid van het plafond te laten weerkaatsten. Dolby Atmos en DTS:X creëren een 3D-geluidsveld, wat met de juiste surround-mix zeer indrukwekkend is.

©PXimport

Zo hebben we de soundbars getest

Omdat de plaatsing een grote invloed heeft op de klank van een audiotoestel, werd elke soundbar telkens op exact dezelfde plaats op een stevig tv-meubel getest en verbonden met een LG 55OLEDB6. Onze voorkeur ging uit naar een hdmi-arc-aansluiting, wat bij bijna elke soundbar een optie was. Sommige tv’s sturen via de optische kabel immers enkel stereo naar buiten, terwijl je via hdmi (bepaald) surround-geluid naar je soundbar kunt sturen. Of die soundbar surround-geluid met meerdere kanalen kan verwerken is een andere vraag. Halverwege de test weigerde de LG-tv echter geluid via de hdmi-arc-verbinding uit te sturen, ongeacht de gekozen instellingen. Daarom sloten we de soundbars aan op een Samsung UE60KS7000. Wat dit vooral aangeeft is dat tv-fabrikanten soms tekortschieten in hun implementatie van hdmi-cec, de standaard die gebruikt wordt om te communiceren over hdmi-kabels. Een bekend probleem.

Om de soundbars te testen gebruikten we altijd dezelfde stukken content, gestreamd via de Netflix-app of de mediaspeler-app op de tv, en vanaf een blu-ray-speler (ultra hd). Het gaat onder meer om fragmenten uit ‘The Last Jedi’, ‘Roma’, ‘Justice League’, ‘Blade Runner 2049’ en ‘Mission Impossible: Fallout’. Voor muziek luisterden we naar tracks via Spotify en naar eigen bestanden van lossless cd-kwaliteit. Bij dit alles luisterden we naar verschillende aspecten van de soundbars: de dynamische prestaties, de helderheid, de kwaliteit van de bassen, de grootte van het geluidsbeeld, de prestaties van de subwoofer (met name de integratie) en in het bijzonder hoe het centerkanaal met dialogen wordt neergezet. Ten slotte vergeleken we eventuele geluidsmodi en probeerden we de bijhorende app grondig uit.

©PXimport

Streaming

De meeste soundbars komen met streaming-opties om naar muziek te luisteren. Bluetooth is de basisoptie die op bijna elk toestel aanwezig is. Het werkt, maar qua gebruiksgemak en geluidskwaliteit is Bluetooth niet optimaal. Chromecast is minder universeel maar komt ook veel voor. Het voordeel van Chromecast is dat de kwaliteit goed is en je muziek selecteert in de app van de streaming-dienst die jij verkiest. Bovendien kun je via de Google Assistant muziek met de stem bedienen – al hebben niet alle Chromecast-soundbars een microfoon aan boord. Chromecast laat ook multiroom-gebruik toe, waarbij je muziek simultaan op meerdere speakers afspeelt. Dezelfde voordelen biedt ook AirPlay 2, maar momenteel zijn er maar weinig soundbars met de Apple-technologie aan boord. Zowel Chromecast als AirPlay maken het instellen van een wifi-verbinding van je soundbar wel heel eenvoudig. Bepaalde merken, zoals Denon, Sonos en Yamaha, rusten hun soundbars uit met een eigen app om de soundbar te bedienen én om muziek te selecteren. Ook hier kun je rekenen op multiroom-functies.

©PXimport

Denon HT-S316

De HT-S316 is een budget-soundbar met een bescheiden prijskaartje en een relatief klein oppervlak. Het kan nog kleiner, maar dit is al behoorlijk slank. Ideaal bij een kleine tv of als je gewoon iets onopvallends zoekt. Het apparaat heeft een hdmi- en een optische ingang. Vooral die hdmi-poort is ongewoon aan dit prijspunt. Beide aansluitingen zitten wel in een heel kleine nis, waardoor een hdmi-kabel met een grote stekkerbehuizing moeilijk in te steken is. Dit was het toestel waar de koppeling via hdmi het moeilijkst mee verliep, ook op onze Samsung-tv. We zijn dus op de optische aansluiting overgeschakeld.

Het is sterk dat Denon voor de prijs een grote subwoofer meelevert die voor zijn prijs echt goed is. De remote komt wel wat goedkoop over. Gegeven het bescheiden prijskaartje presteert de Denon-soundbar allesbehalve slecht. Het blijft stereo, maar dat levert al heel wat beleving. De HT-S316 voegt relatief veel spektakel toe aan je filmavond toe, wat te danken is aan die subwoofer. Hierdoor kun je de Denon-soundbar ook in iets grotere kamers plaatsen. Dialogenweergave is prima, voor muziek kan het beter.

©PXimport

Denon HT-S316

Prijs € 249,-
Website
www.denon-hifi.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Slank en compact

  • hdmi-ARC aanwezig

  • Bluetooth

  • Minpunten

  • Aansluitingen moeilijk bereikbaar

  • Subwoofer is standaard heel dominant

Sony HT-MT300

Als er een prijs was voor het kleinste toestel in dit dossier, dan zou Sony hem probleemloos binnenhalen. De HT-MT300 is bijzonder compact, waardoor het meer een bluetooth-speaker lijkt dan een soundbar. Ter compensatie wordt er een grote subwoofer meegeleverd die ontworpen is om onder de bank te schuiven. Kortom, dit is een product dat regelrecht mikt op lui met een kleine flat of studio. Heel veel franjes biedt de HT-MT300 niet. De verbinding met de tv verloopt via een optische kabel, het volume regel je dus via de remote. De HT-MT300 is knap afgewerkt, met een namaakledereffect aan de bovenkant.

Of je de HT-MT300 als een geweldige upgrade voor je geluid ervaart, zal afhangen van je tv en luisterafstand. Hij presteert op zijn best als je hem gebruikt in de situatie die Sony voor ogen heeft: in een kleine kamer en dichtbij. Dan kan het een ruimer geluidsbeeld neerzetten en stemmen betrekkelijk vol weergeven. Het blijft echter een instapervaring goed voor tv. Muziek klinkt gewoon te flets.

©PXimport

Sony HT-MT300

Prijs
€ 299,-
Website
www.sony.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Subwoofer kan ook onder de bank

  • Zeer discreet design

  • Minpunten

  • Geen hdmi

  • Enkel stereo

  • Enkel bluetooth voor streaming

Samsung HW-MS650

Dat de HW-MS650 in de categorie ‘compact’ wordt geplaatst, lijkt misschien een grap. De soundbar zelf is immers niet bepaald klein. Je mag hem zelfs relatief groot noemen, want hij heeft dezelfde lengte als een 55-inch-tv. De Samsung-soundbar is echter wel compact te noemen als je weet dat de subwoofer – die meestal een apart toestel is – bij deze soundbar is ingebouwd. Je krijgt dus volwassen basprestaties uit één apparaat, belooft Samsung. De HW-MS650 is twee jaar oud, maar verkoopt nog altijd heel goed en voor een lagere prijs. Maar dat betekent wel dat deze soundbar niet inhaakt op het SmartThings-platform, zoals de nieuwe Samsung-soundbars wel doen. Er is wel streaming- via de oude Multiroom-app met veel opties; de vraag is hoelang de ondersteuning blijft.

Baswoofers in een slanke behuizing plaatsen is tricky; voor dat je het weet begint alles te rammelen als je het volume eens goed opendraait. Maar de HW-MS650 is daar goed tegen bestand. Zelfs bij heel stevige actiescènes, zoals de eindstrijd in ‘Justice League’, is er geen vervorming te horen. Explosies klinken machtig, echt iets voor actiefans.

©PXimport

Samsung HW-MS650

Prijs
€ 399,-
Website
www.samsung.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Geen subwoofer vereist

  • Kan probleemloos luid

  • Inmiddels laag geprijsd

  • Minpunten

  • Oudere app

  • Behoorlijk breed

Sonos Playbar en Sonos Beam

De Playbar is meer dan zes jaar oud, een eeuwigheid in de wereld van consumentenelectronica. Toch blijft het wereldwijd een van de bestverkochte soundbars. De Playbar haakt in op het Sonos-universum: hij kan gecombineerd worden met andere Sonos-speakers en de bediening verloopt desgewenst via de heldere Sonos-app. Je vindt er veel muziekdiensten in terug, wat voor muziekliefhebbers een enorme plus is. De Playbar verbindt enkel via optische kabel met je tv en vereist iets meer werk om in te stellen, onder meer om de tv-remote te koppelen aan de soundbar. Gelukkig is de app op dat vlak heel duidelijk. Verdere zijn er echter geen ingangen.

Een grote troef van de Playbar is Trueplay, een zeer effectieve functie die zowel details als bassen helderder maakt in jouw kamer. De verbetering is in sommige kamers spectaculair. Zo uit de doos klinkt de Sonos-soundbar prima, vooral als het gaat om muziek. Bij films kun je rekenen op een vol geluid en betrekkelijk goede bassen, maar de ruimtelijke weergave had beter gekund; het geluid blijft aan de speaker hangen. Je kunt de Playbar uitbreiden met extra speakers en een subwoofer voor echt 5.1-geluid, maar dan geef je veel meer uit.

De Sonos Beam is goedkoper dan de Playbar en veel kleiner, maar is verre van minderwaardig. De Beam onderschat je snel vanwege zijn compacte formaat, maar toch is het een krachtige weergever die boven zijn gewichtsklasse speelt. In een grotere kamer ga je wel snel behoefte hebben aan de te dure Sonos Sub, iets dat de Playbar minder gauw nodig heeft. Een pluspunt is wel dat de Sonos Beam via hdmi aan je tv hangt, wat de installatie net iets eenvoudiger maakt. De Beam en Playbar kun je ook verder uitbreiden met twee Sonos-speakers die als achterste kanalen werken. Ga je voor een paar Sonos-speakers, dan kost dat wat. Maar ga je voor een paar Symfonisk-boekenplankspeakers uit de Ikea dan kun je voor circa 200 euro naar 5.1-surround- gaan. Die investering is – zeker voor een filmfan – het zeker waard.

©PXimport

Sonos Playbar (Redactietip)

Prijs
€ 799,-8Score80

  • Pluspunten

  • Redelijke bassen zonder aparte sub

  • Veel streaming-diensten

  • Goed voor muziek

  • Minpunten

  • Geen hdmi

  • Klinkt beter aan de muur

Sonos Beam

Prijs
€ 449,-
Website
www.sonos.com9Score90

  • Pluspunten

  • Compact

  • Uitstekende app

  • Ook in het wit

  • Uitbreidbaar met extra speakers

  • Minpunten

  • Geen aansluitingen

  • Geen rifd-vakje

©PXimport

Yamaha MusicCast Bar 400

Deze slanke Yamaha-soundbar wordt geleverd met een rechtopstaande subwoofer die je makkelijk achter een stoel of bank kunt verstoppen. De MusicCast in de naam verwijst naar het streaming-/multiroomplatform van Yamaha die je benadert via een zeer goede app. Het enige minpunt aan de streaming-ervaring is dat in de MusicCast-app relatief weinig diensten zitten. Maar Spotify is er wel en je kunt ook via AirPlay 2 werken. Positief is dat je over veel instellingen beschikt zodat je het geluid kunt finetunen. De betaalbare Bar 400 kun je uitbreiden met een of twee speakers achter je. Dat is een aanrader, want dan krijg je een indrukwekkend surround-veld opgediend.

Een echte plus is dat Dolby- en dts-formaten probleemloos verwerkt worden. Zonder rear-speaker presteert de Yamaha-soundbar eerder degelijk voor zijn prijs. Het slaagt er goed in om het geluidsbeeld vooraan groter dan het tv-scherm te maken, wat een subtiele soundtrack zoals bij ‘Roma’ interessanter maakt. De Yamaha is trouwens de enige soundbar in deze test met een Bluetooth-zenderoptie voor een Bluetooth-hoofdtelefoon.

Yamaha MusicCast Bar 400

Prijs
€ 449,-
Website
www.yamaha.com/nl8Score80

  • Pluspunten

  • Dts Virtual:X

  • Uitbreidbaar met rear-speakers

  • Veel instellingen voor experts

  • AirPlay 2

  • Minpunten

  • Wollige subwoofer

  • MusicCast-app biedt relatief weinig diensten

Dali Katch One

Qua design is de Katch One een echt buitenbeentje. Waar de meeste andere soundbars proberen slank en lang te zijn, is dit toestel betrekkelijk hoog (26 cm). Dat kan het plaatsen voor een tv met een lage voet best lastig maken. De keerzijde is dat de Katch One veel meer ruimte biedt voor grotere drivers. Het design is ook wel best mooi en eigentijds. Er zijn drie kleurversies, waaronder een met een voorkant van fraai textiel. Je kunt de Katch One op een meubel plaatsen via twee houten pootjes, of ophangen zodat het lijkt dat hij twee strookjes leer aan de muur bevestigd is.

Qua ingangen krijg je een hdmi-arc voor de tv-verbinding, twee optische ingangen en bluetooth. Dali is een rasecht hifi-merk en dat merk je onder meer aan de ondersteuning voor betere bluetooth-kwaliteit via aptX.

De Katch One klinkt uitstekend voor muziek, ongeacht welke van de twee geluidsmodi (Wide of Focussed) je wenst te gebruiken. Omdat veel films vertrouwen op een muzikale soundtrack blijkt de Katch One vaak een prima tv-geluidsoplossing. Maar het mist diepe, vettere bassen, zodat actiefilms minder spectaculair overkomt. De Transformer-fan zal dit te verfijnd vinden, vrezen we.

©PXimport

Dali Katch One

Prijs
€ 799,-
Website
www.dali-loudspeakers.dk8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer goed voor muziek

  • Knap, minimalistisch Scandinavisch design

  • Twee optische ingangen

  • Minpunten

  • Geen wifi-streaming

  • Beperkte instellingen

  • Relatief prijzig

Harman Kardon Citation Bar

Het knappe design is een voorname reden om de Citation Bar aan te schaffen. Het is een heel elegante verschijning die heel mooi in een modern interieur past. Dat komt doordat de soundbar volledig omhuld is in een stofje van de Deense textielexpert Kvadrat, een hippe naam die je tegenwoordig wel vaker hoort vallen. De Citation Bar heeft echter wel meer te bieden dan enkel mooie looks. Hij is deel van de Citation multiroom-familie van Harman Kardon, waardoor je hem net zoals de Playbar kunt combineren met andere draadloze speakers. Het is ook een van de weinige soundbars met een microfoon voor Google Assistant, waardoor je hem kunt bedienen met de stem. Dat werkt uitstekend als je muziek wil beluisteren.

Standaard wordt de Citation Bar geleverd zonder subwoofer. Dat is dus een bijkomende (prijzige) aankoop die in een grote kamer wel nodig is. Voeg je bijvoorbeeld de forse Citation Sub toe, dan krijg je een fraai 5.1-geluid geserveerd. Maar Atmos-soundbars zoals de SL9YG en Q90R klinken nog grootser. Zonder de Citation Sub is de Bar eerder bescheiden qua bassen, wat ok is voor muziek maar minder als het om film gaat.

©PXimport

Harman Kardon Citation Bar

Prijs
€ 999,-
Website
www.harmankardon.com8Score80

  • Pluspunten

  • Google Assistant-integratie

  • Chromecast

  • Past bij een moderne interieur

  • Minpunten

  • Niet zo spectaculair voor film

  • Met subwoofer prijzig

Denon DHT-S716H

De DHT-S716H is een gloednieuwe premium soundbar van Denon. Het is een vrij diepe soundbar die ondanks een beperkte hoogte toch relatief compact overkomt. Qua aansluitingen is hij prima uitgerust, onder meer met vier hdmi-ingangen. Op het vlak van streaming is er bluetooth én HEOS, het multiroomplatform van Denon dat je eigen bestanden laat streamen en vanaf Spotify, Tidal en Deezer via de HEOS-app. De app lijkt sober, maar het gebruik ervan is makkelijk te leren. Hij is ook krachtig, want je bedient er alles mee. Je kunt er alle ingangen mee selecteren en de klank aanpassen via een equalizer en geluidsmodi.

De soundbar verwerkt standaard surround-codecs, wat het instellen makkelijk maakt. Bij ‘The Last Jedi’ en ‘Blade Runner 2049’ presteert de Denon zeer goed. Een pluspunt is het aparte centerkanaal dat dialogen helder weergeeft, wat je eventueel nog kunt versterken door de dialoogverbeteringfunctie. Het is een heel brede soundstage die je opgediend krijgt; een heel mooi resultaat voor een soundbar die niet vertrouwt op beamforming of extra externe speakers.

©PXimport

Denon DHT-S716H (Best Getest)

Prijs
€ 899,-
Website
www.denon-hifi.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Laag, onopvallend profiel

  • Goede surround-weergave

  • Streaming/multiroom-opties

  • Veel hdmi-aansluitingen

  • Minpunten

  • Geen AirPlay 2

Samsung HW-Q80R

Zoals vaker brengt Samsung dezelfde soundbar tweemaal uit. De Q80R is identiek aan de Q90R, maar bij die laatste krijg je twee draadloze speakers extra die je achteraan de kamer plaatst. In surround-terminologie uitgedrukt: de ene Samsung is 5.1.2, de andere 7.1.4. Bij beide modellen is een stevige subwoofer geleverd en een afstandsbediening die de premiumprijs waardig is.

Zelfs een 55-inch tv oogt klein bij de Samsung-soundbar. Het is een kolos, en bovendien echt wel zwaar en groot, wat muurmontage uitdagender maakt. De Q80R is een de best klinkende soundbars op de markt. Misschien heeft dat te maken met de samenwerking met Harman Kardon. De soundbar koppelt met de SmartThings-app van Samsung. Er zijn maar weinig opties in de app en qua streaming ben je ook beperkt. Spotify en bluetooth zijn echter beschikbaar. Dialogen zijn kristalhelder en goed onderscheiden van de andere kanalen. De Adaptive-modus past de klank aan de content aan. Bij een talkshow ligt de nadruk op de spraak, bij een actiescene wordt het bombastischer. Effectief is het wel, en makkelijker dan zelf de juiste geluidsmodi te selecteren. De Q80R zet de actie in Mission: Fallout heel breed en open neer, en brengt de spanning de achtervolging door de straten van Parijs heel goed over.

©PXimport

Samsung HW-Q80R (Redactietip)

Prijs
€ 799,-
Website
www.samsung.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekend voor films

  • Hoogtekanalen werken goed

  • Minpunten

  • Weinig streaming-opties

  • SmartThings-app

  • Zeer groot

LG SL9YG

De SL9YG is qua design een echte premium LG-soundbar. Prima afgewerkt, daar niet van, maar wel futuristisch en ook behoorlijk groot. Het is duidelijk bedoeld om te combineren met een televisie van minimaal 55-inch. De bijhorende subwoofer is relatief fors en plaats je het best vooraan bij de tv, wegens een hoge crossover. Er is maar één extra hdmi-ingang en dat vinden we voor dit prijsniveau wel karig.

De soundbar werd samen met het Britse hifi-merk Meridian ontwikkeld, wat inderdaad een meerwaarde lijkt op te leveren bij het afspelen van muziek. Filmliefhebbers worden verwend met een geluidsmodus genaamd Bass Blast waarmee je je buren heel boos kunt maken. In de Movie-modus is de SL9YG uiteraard geoptimaliseerd voor film: een machtig geluid dat toch relatief verfijnd is. Omdat de SL9YG Dolby Atmos-geluid kan produceren zijn er twee extra luidsprekers bovenaan de soundbar. Daar moet je rekening mee houden qua plaatsing. Ook de SL9YG is compatibel met Google Assistant. De microfoon werkt heel goed, ook als de soundbar veel lawaai verspreidt.

©PXimport

LG SL9YG

Prijs
€ 799,-
Website
www.lg.com/nl8Score80

  • Pluspunten

  • Microfoon voor Google Assistant

  • Muzikaal

  • Goede Atmos-kanaalweergave

  • Minpunten

  • Futuristisch design

  • Heel breed aan de muur

Sony HT-ZF9

De HT-ZF9 is een ongewone soundbar van Sony. Hij biedt Dolby Atmos/DTS:X-geluid met hoogtekanalen, maar zonder aparte luidsprekers die naar het plafond wijzen. Sony belooft dus de extra beleving, zonder de complexiteit en ook wel in een slanke vorm. Wel kun je de HT-ZF9 uitbreiden met twee draadloze speakers achteraan. Een relatief dure optie die echter zeker de moeite waard is.

De Sony is ook een van de weinige soundbars die een eigen interface op tv toont, handig! En als je muziek afspeelt via Chromecast verschijnt er ook een albumhoes op je tv. De HT-ZF9 komt met twee extra hdmi-poorten en werkt met een zeer goede app van Sony waarin je heel veel kunt instellen.

Kun je echt Dolby Atmos-ervaren met drie speakers? Nou nee, maar de HT-ZF9 overtuigt wel met een goede kanaalscheiding vooraan. Bij de gijzeling in ‘Justice League’ vliegen de kogels in het rond, niet slecht. Met de twee extra speakers ingeschakeld missen we nog altijd de echte Atmos-ervaring, maar puur qua 5.1-surround doet de Sony het echt goed.

©PXimport

Sony HT-ZF9

Prijs
€ 599,-
Website
www.sony.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Slank design

  • Veel ingangen en Chromecast

  • Heel ruime soundstage

  • Goed voor dialogen

  • Minpunten

  • Geen echte Dolby Atmos-ervaring

Conclusie

Een soundbar kiezen is nog niet zo gemakkelijk. Voor een groot deel heeft het te maken met je verwachtingen en ambities. Wil je gewoon iets beter tv-geluid en stemmen beter verstaan? Dan volstaat een compacte soundbar zoals de Sony HT-MT300 of Denon HT-S316. Zit je aan de andere uiterste en streef je thuis naar een bioscoopervaring, dan kun je het beste voor een high-end soundbar kiezen met Dolby Atmos én aparte speakers achteraan. Die extra speakertjes zijn weer wat lastiger om te plaatsen, maar bieden een enorme upgrade qua surround-ervaring. De Samsung HW-Q80R is zonder twijfel de beste wat betreft onderdompeling in het filmgeluid, ondanks de gebrekkige streaming-opties. De LG SL9YG zit er niet ver achter – vooral als je stemsturing noodzakelijk vindt. Overigens is de HT-ZF9 van Sony een prima keuze voor wie op zijn budget moet letten en toch een meer dan degelijke surround-ervaring wenst.

De Sonos Playbar is wellicht de best verkochte soundbar in deze test, maar is inmiddels wel verouderd. Hij mist hdmi en ondersteuning voor nieuwe surround-codecs. De Beam is veel goedkoper en is voor zijn prijs gewoonweg beter. Je kiest waarschijnlijk voor Sonos omdat je elders in huis al Sonos-speakers gebruikt of wilt gaan plaatsen. Is dat niet het geval, dan zouden we eerder de Yamaha MusicCast Bar 400 aanraden. Het is een goede soundbar en het MusicCast-platform heeft meer mogelijkheden, waaronder enkele unieke. Zo kun je een draadloze draaitafel met deze soundbar combineren.

De meeste soundbars zijn niet bepaald mooi. Het lijkt alsof fabrikanten de dingen ontwerpen zonder ze ooit in een echt interieur te plaatsen. De uitzondering daarop zijn enkele nieuwe toestellen die net wel in harmonie kunnen leven met de rest van de meubels (en misschien wel je partner). Toevallig is het ook net hier dat we de beste allround-soundbars van dit moment ontmoeten: de Denon HT-S716H en de Harman Kardon Citation Bar. De Denon biedt veel aansluitingen, klinkt goed en kan samenwerken met andere HEOS-speakers en muzieksystemen van Denon en Marantz. De Citation Bar is net iets mooier (zeker aan de muur), heeft een microfoon voor stemsturing en Chromecast, maar is wel een stuk duurder met de subwoofer erbij.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl