ID.nl logo
12 soundbars getest: van budget tot high-end modellen
© PXimport
Huis

12 soundbars getest: van budget tot high-end modellen

Bijna niemand is gelukkig met het geluid dat standaard uit zijn tv komt. De populairste oplossing voor dit probleem heet de soundbar. In de winkel vind je er heel veel, met prijzen van enkele honderden tot ver over de duizend euro. Hoe kies je de beste voor film én muziek? We haalden 12 soundbars uit verschillende prijsklassen binnen en gingen op onderzoek uit.

Mensen die met veel trots en verwachting hun nieuwe televisietoestel aanzetten, zijn vaak teleurgesteld als ze het geluid horen. Vooral bij films valt het op: het geluid uit een flatscreen-tv klinkt heel vlak. En als een scène snel wisselende geluidseffecten heeft, dan wordt het moeilijk om zaken te onderscheiden. De grote dynamische sprongen die films spannend maken mis je helemaal. Denk bijvoorbeeld aan het effect van het orkest dat aanzwelt bij Star Wars of de vele fijne details bij chaotische actiemomenten in Ready Player One die je in de bioscoop doen rondkijken. Ook de algemene verstaanbaarheid van dialogen is vaak een probleem bij televisies. Er is misschien wel een instelling om dialogen helderder te maken, maar dat is dan helemaal ten koste van de muziek en effecten. Het wordt helemaal weggedrukt.

Lees hier onze soundbar keuzehulp.

De oplossing: een soundbar

Een soundbar (of een soundplate, een platte variant waarop je de tv kunt plaatsen) kan de tekortkomingen van het tv-geluid compenseren, maar zodra je er een wil kopen ontdek je pas hoeveel verschillen er zijn tussen modellen. Een soundbar kies je het best op basis van wat je er mee wil doen en waar je hem gaat plaatsen. De meeste soundbars kun je ophangen, maar grote topmodellen ogen wel heel opzichtig aan de muur.

In een kleinere kamer volstaat een compacte soundbar, in een grotere ruimte is een soundbar met een aparte subwoofer beter op zijn plaats. Hoe slanker de soundbar, hoe meer je zo’n extra subwoofer nodig hebt. Wil je de soundbar ook gebruiken als muzieksysteem, kies dan eentje met de juiste streaming-opties voor jou. Kijk ook naar de aansluitingen, vooral als je overweegt om consoles, een blu-ray-speler en/of tv-decoder aan te sluiten. Dan heb je extra hdmi-ingangen nodig.

©PXimport

Wat betekent surround bij een soundbar?

Bij soundbars zie je vaak een aanduiding die aangeeft in welke kwaliteit ze surround-geluid weergeven, bijvoorbeeld 5.1 of 3.0. Het eerste cijfer verwijst naar het aantal kanalen of richtingen waaruit er geluid wordt afgespeeld. Hoe meer, hoe beter je omhuld wordt en geluidseffecten door de ruimte hoort bewegen. Soundbars proberen losse speakers die verspreid in de kamer staan te simuleren, wat zelden even goed is als werken met aparte luidsprekers (zoals in een bioscoop). Bepaalde technieken, zoals werken met reflecties en projectie, kunnen een soundbar wel realistischer maken. Er zijn ook duurdere modellen met aparte draadloze speakers die je achter in je kamer kunt plaatsen. Zij slagen er al veel beter in om een surround-veld te creëren.

Het neusje van de zalm zijn Dolby Atmos-soundbars, aangeduid met bijvoorbeeld 5.1.4. Het laatste cijfer duidt op het aantal kanalen in de hoogte, gecreëerd door speciale speakers geluid van het plafond te laten weerkaatsten. Dolby Atmos en DTS:X creëren een 3D-geluidsveld, wat met de juiste surround-mix zeer indrukwekkend is.

©PXimport

Zo hebben we de soundbars getest

Omdat de plaatsing een grote invloed heeft op de klank van een audiotoestel, werd elke soundbar telkens op exact dezelfde plaats op een stevig tv-meubel getest en verbonden met een LG 55OLEDB6. Onze voorkeur ging uit naar een hdmi-arc-aansluiting, wat bij bijna elke soundbar een optie was. Sommige tv’s sturen via de optische kabel immers enkel stereo naar buiten, terwijl je via hdmi (bepaald) surround-geluid naar je soundbar kunt sturen. Of die soundbar surround-geluid met meerdere kanalen kan verwerken is een andere vraag. Halverwege de test weigerde de LG-tv echter geluid via de hdmi-arc-verbinding uit te sturen, ongeacht de gekozen instellingen. Daarom sloten we de soundbars aan op een Samsung UE60KS7000. Wat dit vooral aangeeft is dat tv-fabrikanten soms tekortschieten in hun implementatie van hdmi-cec, de standaard die gebruikt wordt om te communiceren over hdmi-kabels. Een bekend probleem.

Om de soundbars te testen gebruikten we altijd dezelfde stukken content, gestreamd via de Netflix-app of de mediaspeler-app op de tv, en vanaf een blu-ray-speler (ultra hd). Het gaat onder meer om fragmenten uit ‘The Last Jedi’, ‘Roma’, ‘Justice League’, ‘Blade Runner 2049’ en ‘Mission Impossible: Fallout’. Voor muziek luisterden we naar tracks via Spotify en naar eigen bestanden van lossless cd-kwaliteit. Bij dit alles luisterden we naar verschillende aspecten van de soundbars: de dynamische prestaties, de helderheid, de kwaliteit van de bassen, de grootte van het geluidsbeeld, de prestaties van de subwoofer (met name de integratie) en in het bijzonder hoe het centerkanaal met dialogen wordt neergezet. Ten slotte vergeleken we eventuele geluidsmodi en probeerden we de bijhorende app grondig uit.

©PXimport

Streaming

De meeste soundbars komen met streaming-opties om naar muziek te luisteren. Bluetooth is de basisoptie die op bijna elk toestel aanwezig is. Het werkt, maar qua gebruiksgemak en geluidskwaliteit is Bluetooth niet optimaal. Chromecast is minder universeel maar komt ook veel voor. Het voordeel van Chromecast is dat de kwaliteit goed is en je muziek selecteert in de app van de streaming-dienst die jij verkiest. Bovendien kun je via de Google Assistant muziek met de stem bedienen – al hebben niet alle Chromecast-soundbars een microfoon aan boord. Chromecast laat ook multiroom-gebruik toe, waarbij je muziek simultaan op meerdere speakers afspeelt. Dezelfde voordelen biedt ook AirPlay 2, maar momenteel zijn er maar weinig soundbars met de Apple-technologie aan boord. Zowel Chromecast als AirPlay maken het instellen van een wifi-verbinding van je soundbar wel heel eenvoudig. Bepaalde merken, zoals Denon, Sonos en Yamaha, rusten hun soundbars uit met een eigen app om de soundbar te bedienen én om muziek te selecteren. Ook hier kun je rekenen op multiroom-functies.

©PXimport

Denon HT-S316

De HT-S316 is een budget-soundbar met een bescheiden prijskaartje en een relatief klein oppervlak. Het kan nog kleiner, maar dit is al behoorlijk slank. Ideaal bij een kleine tv of als je gewoon iets onopvallends zoekt. Het apparaat heeft een hdmi- en een optische ingang. Vooral die hdmi-poort is ongewoon aan dit prijspunt. Beide aansluitingen zitten wel in een heel kleine nis, waardoor een hdmi-kabel met een grote stekkerbehuizing moeilijk in te steken is. Dit was het toestel waar de koppeling via hdmi het moeilijkst mee verliep, ook op onze Samsung-tv. We zijn dus op de optische aansluiting overgeschakeld.

Het is sterk dat Denon voor de prijs een grote subwoofer meelevert die voor zijn prijs echt goed is. De remote komt wel wat goedkoop over. Gegeven het bescheiden prijskaartje presteert de Denon-soundbar allesbehalve slecht. Het blijft stereo, maar dat levert al heel wat beleving. De HT-S316 voegt relatief veel spektakel toe aan je filmavond toe, wat te danken is aan die subwoofer. Hierdoor kun je de Denon-soundbar ook in iets grotere kamers plaatsen. Dialogenweergave is prima, voor muziek kan het beter.

©PXimport

Denon HT-S316

Prijs € 249,-
Website
www.denon-hifi.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Slank en compact

  • hdmi-ARC aanwezig

  • Bluetooth

  • Minpunten

  • Aansluitingen moeilijk bereikbaar

  • Subwoofer is standaard heel dominant

Sony HT-MT300

Als er een prijs was voor het kleinste toestel in dit dossier, dan zou Sony hem probleemloos binnenhalen. De HT-MT300 is bijzonder compact, waardoor het meer een bluetooth-speaker lijkt dan een soundbar. Ter compensatie wordt er een grote subwoofer meegeleverd die ontworpen is om onder de bank te schuiven. Kortom, dit is een product dat regelrecht mikt op lui met een kleine flat of studio. Heel veel franjes biedt de HT-MT300 niet. De verbinding met de tv verloopt via een optische kabel, het volume regel je dus via de remote. De HT-MT300 is knap afgewerkt, met een namaakledereffect aan de bovenkant.

Of je de HT-MT300 als een geweldige upgrade voor je geluid ervaart, zal afhangen van je tv en luisterafstand. Hij presteert op zijn best als je hem gebruikt in de situatie die Sony voor ogen heeft: in een kleine kamer en dichtbij. Dan kan het een ruimer geluidsbeeld neerzetten en stemmen betrekkelijk vol weergeven. Het blijft echter een instapervaring goed voor tv. Muziek klinkt gewoon te flets.

©PXimport

Sony HT-MT300

Prijs
€ 299,-
Website
www.sony.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Subwoofer kan ook onder de bank

  • Zeer discreet design

  • Minpunten

  • Geen hdmi

  • Enkel stereo

  • Enkel bluetooth voor streaming

Samsung HW-MS650

Dat de HW-MS650 in de categorie ‘compact’ wordt geplaatst, lijkt misschien een grap. De soundbar zelf is immers niet bepaald klein. Je mag hem zelfs relatief groot noemen, want hij heeft dezelfde lengte als een 55-inch-tv. De Samsung-soundbar is echter wel compact te noemen als je weet dat de subwoofer – die meestal een apart toestel is – bij deze soundbar is ingebouwd. Je krijgt dus volwassen basprestaties uit één apparaat, belooft Samsung. De HW-MS650 is twee jaar oud, maar verkoopt nog altijd heel goed en voor een lagere prijs. Maar dat betekent wel dat deze soundbar niet inhaakt op het SmartThings-platform, zoals de nieuwe Samsung-soundbars wel doen. Er is wel streaming- via de oude Multiroom-app met veel opties; de vraag is hoelang de ondersteuning blijft.

Baswoofers in een slanke behuizing plaatsen is tricky; voor dat je het weet begint alles te rammelen als je het volume eens goed opendraait. Maar de HW-MS650 is daar goed tegen bestand. Zelfs bij heel stevige actiescènes, zoals de eindstrijd in ‘Justice League’, is er geen vervorming te horen. Explosies klinken machtig, echt iets voor actiefans.

©PXimport

Samsung HW-MS650

Prijs
€ 399,-
Website
www.samsung.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Geen subwoofer vereist

  • Kan probleemloos luid

  • Inmiddels laag geprijsd

  • Minpunten

  • Oudere app

  • Behoorlijk breed

Sonos Playbar en Sonos Beam

De Playbar is meer dan zes jaar oud, een eeuwigheid in de wereld van consumentenelectronica. Toch blijft het wereldwijd een van de bestverkochte soundbars. De Playbar haakt in op het Sonos-universum: hij kan gecombineerd worden met andere Sonos-speakers en de bediening verloopt desgewenst via de heldere Sonos-app. Je vindt er veel muziekdiensten in terug, wat voor muziekliefhebbers een enorme plus is. De Playbar verbindt enkel via optische kabel met je tv en vereist iets meer werk om in te stellen, onder meer om de tv-remote te koppelen aan de soundbar. Gelukkig is de app op dat vlak heel duidelijk. Verdere zijn er echter geen ingangen.

Een grote troef van de Playbar is Trueplay, een zeer effectieve functie die zowel details als bassen helderder maakt in jouw kamer. De verbetering is in sommige kamers spectaculair. Zo uit de doos klinkt de Sonos-soundbar prima, vooral als het gaat om muziek. Bij films kun je rekenen op een vol geluid en betrekkelijk goede bassen, maar de ruimtelijke weergave had beter gekund; het geluid blijft aan de speaker hangen. Je kunt de Playbar uitbreiden met extra speakers en een subwoofer voor echt 5.1-geluid, maar dan geef je veel meer uit.

De Sonos Beam is goedkoper dan de Playbar en veel kleiner, maar is verre van minderwaardig. De Beam onderschat je snel vanwege zijn compacte formaat, maar toch is het een krachtige weergever die boven zijn gewichtsklasse speelt. In een grotere kamer ga je wel snel behoefte hebben aan de te dure Sonos Sub, iets dat de Playbar minder gauw nodig heeft. Een pluspunt is wel dat de Sonos Beam via hdmi aan je tv hangt, wat de installatie net iets eenvoudiger maakt. De Beam en Playbar kun je ook verder uitbreiden met twee Sonos-speakers die als achterste kanalen werken. Ga je voor een paar Sonos-speakers, dan kost dat wat. Maar ga je voor een paar Symfonisk-boekenplankspeakers uit de Ikea dan kun je voor circa 200 euro naar 5.1-surround- gaan. Die investering is – zeker voor een filmfan – het zeker waard.

©PXimport

Sonos Playbar (Redactietip)

Prijs
€ 799,-8Score80

  • Pluspunten

  • Redelijke bassen zonder aparte sub

  • Veel streaming-diensten

  • Goed voor muziek

  • Minpunten

  • Geen hdmi

  • Klinkt beter aan de muur

Sonos Beam

Prijs
€ 449,-
Website
www.sonos.com9Score90

  • Pluspunten

  • Compact

  • Uitstekende app

  • Ook in het wit

  • Uitbreidbaar met extra speakers

  • Minpunten

  • Geen aansluitingen

  • Geen rifd-vakje

©PXimport

Yamaha MusicCast Bar 400

Deze slanke Yamaha-soundbar wordt geleverd met een rechtopstaande subwoofer die je makkelijk achter een stoel of bank kunt verstoppen. De MusicCast in de naam verwijst naar het streaming-/multiroomplatform van Yamaha die je benadert via een zeer goede app. Het enige minpunt aan de streaming-ervaring is dat in de MusicCast-app relatief weinig diensten zitten. Maar Spotify is er wel en je kunt ook via AirPlay 2 werken. Positief is dat je over veel instellingen beschikt zodat je het geluid kunt finetunen. De betaalbare Bar 400 kun je uitbreiden met een of twee speakers achter je. Dat is een aanrader, want dan krijg je een indrukwekkend surround-veld opgediend.

Een echte plus is dat Dolby- en dts-formaten probleemloos verwerkt worden. Zonder rear-speaker presteert de Yamaha-soundbar eerder degelijk voor zijn prijs. Het slaagt er goed in om het geluidsbeeld vooraan groter dan het tv-scherm te maken, wat een subtiele soundtrack zoals bij ‘Roma’ interessanter maakt. De Yamaha is trouwens de enige soundbar in deze test met een Bluetooth-zenderoptie voor een Bluetooth-hoofdtelefoon.

Yamaha MusicCast Bar 400

Prijs
€ 449,-
Website
www.yamaha.com/nl8Score80

  • Pluspunten

  • Dts Virtual:X

  • Uitbreidbaar met rear-speakers

  • Veel instellingen voor experts

  • AirPlay 2

  • Minpunten

  • Wollige subwoofer

  • MusicCast-app biedt relatief weinig diensten

Dali Katch One

Qua design is de Katch One een echt buitenbeentje. Waar de meeste andere soundbars proberen slank en lang te zijn, is dit toestel betrekkelijk hoog (26 cm). Dat kan het plaatsen voor een tv met een lage voet best lastig maken. De keerzijde is dat de Katch One veel meer ruimte biedt voor grotere drivers. Het design is ook wel best mooi en eigentijds. Er zijn drie kleurversies, waaronder een met een voorkant van fraai textiel. Je kunt de Katch One op een meubel plaatsen via twee houten pootjes, of ophangen zodat het lijkt dat hij twee strookjes leer aan de muur bevestigd is.

Qua ingangen krijg je een hdmi-arc voor de tv-verbinding, twee optische ingangen en bluetooth. Dali is een rasecht hifi-merk en dat merk je onder meer aan de ondersteuning voor betere bluetooth-kwaliteit via aptX.

De Katch One klinkt uitstekend voor muziek, ongeacht welke van de twee geluidsmodi (Wide of Focussed) je wenst te gebruiken. Omdat veel films vertrouwen op een muzikale soundtrack blijkt de Katch One vaak een prima tv-geluidsoplossing. Maar het mist diepe, vettere bassen, zodat actiefilms minder spectaculair overkomt. De Transformer-fan zal dit te verfijnd vinden, vrezen we.

©PXimport

Dali Katch One

Prijs
€ 799,-
Website
www.dali-loudspeakers.dk8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer goed voor muziek

  • Knap, minimalistisch Scandinavisch design

  • Twee optische ingangen

  • Minpunten

  • Geen wifi-streaming

  • Beperkte instellingen

  • Relatief prijzig

Harman Kardon Citation Bar

Het knappe design is een voorname reden om de Citation Bar aan te schaffen. Het is een heel elegante verschijning die heel mooi in een modern interieur past. Dat komt doordat de soundbar volledig omhuld is in een stofje van de Deense textielexpert Kvadrat, een hippe naam die je tegenwoordig wel vaker hoort vallen. De Citation Bar heeft echter wel meer te bieden dan enkel mooie looks. Hij is deel van de Citation multiroom-familie van Harman Kardon, waardoor je hem net zoals de Playbar kunt combineren met andere draadloze speakers. Het is ook een van de weinige soundbars met een microfoon voor Google Assistant, waardoor je hem kunt bedienen met de stem. Dat werkt uitstekend als je muziek wil beluisteren.

Standaard wordt de Citation Bar geleverd zonder subwoofer. Dat is dus een bijkomende (prijzige) aankoop die in een grote kamer wel nodig is. Voeg je bijvoorbeeld de forse Citation Sub toe, dan krijg je een fraai 5.1-geluid geserveerd. Maar Atmos-soundbars zoals de SL9YG en Q90R klinken nog grootser. Zonder de Citation Sub is de Bar eerder bescheiden qua bassen, wat ok is voor muziek maar minder als het om film gaat.

©PXimport

Harman Kardon Citation Bar

Prijs
€ 999,-
Website
www.harmankardon.com8Score80

  • Pluspunten

  • Google Assistant-integratie

  • Chromecast

  • Past bij een moderne interieur

  • Minpunten

  • Niet zo spectaculair voor film

  • Met subwoofer prijzig

Denon DHT-S716H

De DHT-S716H is een gloednieuwe premium soundbar van Denon. Het is een vrij diepe soundbar die ondanks een beperkte hoogte toch relatief compact overkomt. Qua aansluitingen is hij prima uitgerust, onder meer met vier hdmi-ingangen. Op het vlak van streaming is er bluetooth én HEOS, het multiroomplatform van Denon dat je eigen bestanden laat streamen en vanaf Spotify, Tidal en Deezer via de HEOS-app. De app lijkt sober, maar het gebruik ervan is makkelijk te leren. Hij is ook krachtig, want je bedient er alles mee. Je kunt er alle ingangen mee selecteren en de klank aanpassen via een equalizer en geluidsmodi.

De soundbar verwerkt standaard surround-codecs, wat het instellen makkelijk maakt. Bij ‘The Last Jedi’ en ‘Blade Runner 2049’ presteert de Denon zeer goed. Een pluspunt is het aparte centerkanaal dat dialogen helder weergeeft, wat je eventueel nog kunt versterken door de dialoogverbeteringfunctie. Het is een heel brede soundstage die je opgediend krijgt; een heel mooi resultaat voor een soundbar die niet vertrouwt op beamforming of extra externe speakers.

©PXimport

Denon DHT-S716H (Best Getest)

Prijs
€ 899,-
Website
www.denon-hifi.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Laag, onopvallend profiel

  • Goede surround-weergave

  • Streaming/multiroom-opties

  • Veel hdmi-aansluitingen

  • Minpunten

  • Geen AirPlay 2

Samsung HW-Q80R

Zoals vaker brengt Samsung dezelfde soundbar tweemaal uit. De Q80R is identiek aan de Q90R, maar bij die laatste krijg je twee draadloze speakers extra die je achteraan de kamer plaatst. In surround-terminologie uitgedrukt: de ene Samsung is 5.1.2, de andere 7.1.4. Bij beide modellen is een stevige subwoofer geleverd en een afstandsbediening die de premiumprijs waardig is.

Zelfs een 55-inch tv oogt klein bij de Samsung-soundbar. Het is een kolos, en bovendien echt wel zwaar en groot, wat muurmontage uitdagender maakt. De Q80R is een de best klinkende soundbars op de markt. Misschien heeft dat te maken met de samenwerking met Harman Kardon. De soundbar koppelt met de SmartThings-app van Samsung. Er zijn maar weinig opties in de app en qua streaming ben je ook beperkt. Spotify en bluetooth zijn echter beschikbaar. Dialogen zijn kristalhelder en goed onderscheiden van de andere kanalen. De Adaptive-modus past de klank aan de content aan. Bij een talkshow ligt de nadruk op de spraak, bij een actiescene wordt het bombastischer. Effectief is het wel, en makkelijker dan zelf de juiste geluidsmodi te selecteren. De Q80R zet de actie in Mission: Fallout heel breed en open neer, en brengt de spanning de achtervolging door de straten van Parijs heel goed over.

©PXimport

Samsung HW-Q80R (Redactietip)

Prijs
€ 799,-
Website
www.samsung.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekend voor films

  • Hoogtekanalen werken goed

  • Minpunten

  • Weinig streaming-opties

  • SmartThings-app

  • Zeer groot

LG SL9YG

De SL9YG is qua design een echte premium LG-soundbar. Prima afgewerkt, daar niet van, maar wel futuristisch en ook behoorlijk groot. Het is duidelijk bedoeld om te combineren met een televisie van minimaal 55-inch. De bijhorende subwoofer is relatief fors en plaats je het best vooraan bij de tv, wegens een hoge crossover. Er is maar één extra hdmi-ingang en dat vinden we voor dit prijsniveau wel karig.

De soundbar werd samen met het Britse hifi-merk Meridian ontwikkeld, wat inderdaad een meerwaarde lijkt op te leveren bij het afspelen van muziek. Filmliefhebbers worden verwend met een geluidsmodus genaamd Bass Blast waarmee je je buren heel boos kunt maken. In de Movie-modus is de SL9YG uiteraard geoptimaliseerd voor film: een machtig geluid dat toch relatief verfijnd is. Omdat de SL9YG Dolby Atmos-geluid kan produceren zijn er twee extra luidsprekers bovenaan de soundbar. Daar moet je rekening mee houden qua plaatsing. Ook de SL9YG is compatibel met Google Assistant. De microfoon werkt heel goed, ook als de soundbar veel lawaai verspreidt.

©PXimport

LG SL9YG

Prijs
€ 799,-
Website
www.lg.com/nl8Score80

  • Pluspunten

  • Microfoon voor Google Assistant

  • Muzikaal

  • Goede Atmos-kanaalweergave

  • Minpunten

  • Futuristisch design

  • Heel breed aan de muur

Sony HT-ZF9

De HT-ZF9 is een ongewone soundbar van Sony. Hij biedt Dolby Atmos/DTS:X-geluid met hoogtekanalen, maar zonder aparte luidsprekers die naar het plafond wijzen. Sony belooft dus de extra beleving, zonder de complexiteit en ook wel in een slanke vorm. Wel kun je de HT-ZF9 uitbreiden met twee draadloze speakers achteraan. Een relatief dure optie die echter zeker de moeite waard is.

De Sony is ook een van de weinige soundbars die een eigen interface op tv toont, handig! En als je muziek afspeelt via Chromecast verschijnt er ook een albumhoes op je tv. De HT-ZF9 komt met twee extra hdmi-poorten en werkt met een zeer goede app van Sony waarin je heel veel kunt instellen.

Kun je echt Dolby Atmos-ervaren met drie speakers? Nou nee, maar de HT-ZF9 overtuigt wel met een goede kanaalscheiding vooraan. Bij de gijzeling in ‘Justice League’ vliegen de kogels in het rond, niet slecht. Met de twee extra speakers ingeschakeld missen we nog altijd de echte Atmos-ervaring, maar puur qua 5.1-surround doet de Sony het echt goed.

©PXimport

Sony HT-ZF9

Prijs
€ 599,-
Website
www.sony.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Slank design

  • Veel ingangen en Chromecast

  • Heel ruime soundstage

  • Goed voor dialogen

  • Minpunten

  • Geen echte Dolby Atmos-ervaring

Conclusie

Een soundbar kiezen is nog niet zo gemakkelijk. Voor een groot deel heeft het te maken met je verwachtingen en ambities. Wil je gewoon iets beter tv-geluid en stemmen beter verstaan? Dan volstaat een compacte soundbar zoals de Sony HT-MT300 of Denon HT-S316. Zit je aan de andere uiterste en streef je thuis naar een bioscoopervaring, dan kun je het beste voor een high-end soundbar kiezen met Dolby Atmos én aparte speakers achteraan. Die extra speakertjes zijn weer wat lastiger om te plaatsen, maar bieden een enorme upgrade qua surround-ervaring. De Samsung HW-Q80R is zonder twijfel de beste wat betreft onderdompeling in het filmgeluid, ondanks de gebrekkige streaming-opties. De LG SL9YG zit er niet ver achter – vooral als je stemsturing noodzakelijk vindt. Overigens is de HT-ZF9 van Sony een prima keuze voor wie op zijn budget moet letten en toch een meer dan degelijke surround-ervaring wenst.

De Sonos Playbar is wellicht de best verkochte soundbar in deze test, maar is inmiddels wel verouderd. Hij mist hdmi en ondersteuning voor nieuwe surround-codecs. De Beam is veel goedkoper en is voor zijn prijs gewoonweg beter. Je kiest waarschijnlijk voor Sonos omdat je elders in huis al Sonos-speakers gebruikt of wilt gaan plaatsen. Is dat niet het geval, dan zouden we eerder de Yamaha MusicCast Bar 400 aanraden. Het is een goede soundbar en het MusicCast-platform heeft meer mogelijkheden, waaronder enkele unieke. Zo kun je een draadloze draaitafel met deze soundbar combineren.

De meeste soundbars zijn niet bepaald mooi. Het lijkt alsof fabrikanten de dingen ontwerpen zonder ze ooit in een echt interieur te plaatsen. De uitzondering daarop zijn enkele nieuwe toestellen die net wel in harmonie kunnen leven met de rest van de meubels (en misschien wel je partner). Toevallig is het ook net hier dat we de beste allround-soundbars van dit moment ontmoeten: de Denon HT-S716H en de Harman Kardon Citation Bar. De Denon biedt veel aansluitingen, klinkt goed en kan samenwerken met andere HEOS-speakers en muzieksystemen van Denon en Marantz. De Citation Bar is net iets mooier (zeker aan de muur), heeft een microfoon voor stemsturing en Chromecast, maar is wel een stuk duurder met de subwoofer erbij.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!
© jroballo - stock.adobe.com
Huis

Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Vind je dat Chrome af en toe traag presteert en ervaar je zelfs vastlopers? De efficiëntiemodus van Windows 11 is mogelijk de boosdoener. Gelukkig kun je die uitschakelen. We geven je een plan van aanpak waarmee Chrome een heel stuk sneller werkt en reageert.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Chrome sneller kunt maken:

  • Controleer of de efficiëntiemodus actief is en schakel 'm uit
  • Laat Chrome voortaan zonder efficiëntiemodus starten
  • Zet geheugen- en energiebesparing uit in de Chrome-instellingen
  • Sluit ongebruikte tabbladen om geheugengebruik te verminderen
  • Wis cache en cookies om je browser op te schonen

Ervaar je een trage pc? Lees dan: Windows 11: van stroperig naar supersnel

De efficiëntiemodus is bedoeld om langer te kunnen werken met een volle accu, om minder ventilatorgeluid te produceren en betere prestaties te halen. De functie werd geïntroduceerd in Windows 11. Het is een systeemfunctie die automatisch het brongebruik van apps aanpast op basis van hun gebruik en prioriteit. Deze modus staat standaard ingeschakeld voor bepaalde applicaties zoals Chrome.

Wanneer je bijvoorbeeld meerdere tabbladen in Chrome hebt geopend, terwijl je er slechts één gebruikt, dan kan de efficiëntiemodus een aantal tabbladen in rust zetten. Hierdoor komen die in een energiebesparende stand te staan. Nadeel is dat deze tabbladen mogelijk niet langer worden bijgewerkt, of zelfs helemaal niet meer reageren wanneer je ernaar overschakelt. Wat aanvankelijk bedoeld is als een voordeel, pakt hierdoor soms uit als hinderlijk. Extra geheugen dat wordt vrijgemaakt lijkt op het eerste gezicht interessant, maar als hierdoor browsertabbladen niet laden of websites crashen dan is dit behoorlijk irritant. Tijd om hier wat aan te gaan doen.

Eerst controleren

We gaan eerst controleren of de efficiëntiemodus inderdaad is ingeschakeld en of die zijn werk doet. Heb je Windows 11 geüpdatet naar versie 22H2 of hoger, dan is de kans groot dat de efficiëntiemodus in Google Chrome al actief is. Controleer dit met Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer.

In de app die opent, zoek je nu het proces Google Chrome. Klik op het pijltje ernaast om deze groep uit te vouwen. In de kolom Status staat Efficiëntiemodus naast alle processen waarvoor deze functie is ingeschakeld. Wanneer je dit label aantreft, weet je dat deze modus over het algemeen actief is voor Google Chrome. De efficiëntiemodus is ook herkenbaar aan een pictogram van een groen blaadje.

Het groene blaadje geeft aan dat bij deze processen de efficiëntiemodus actief is.

Efficiëntiemodus uit

Je kunt de efficiëntiemodus voor Google Chrome in Windows 11 tijdelijk uitschakelen in Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een van de subprocessen waar de waarde Efficiëntiemodus in de kolom Status te zien is. Klik daarna met de rechtermuisknop op het label Efficiëntiemodus om het vinkje weg te halen. Herhaal deze stap bij alle Chrome-subprocessen waar de efficiëntiemodus actief is, tot in de groep Google Chrome geen enkel groen blaadje meer staat. Hierdoor wordt de efficiëntiemodus voor deze subprocessen tijdelijk uitgeschakeld.

De proceslijst verandert en wordt continu bijgewerkt wanneer je nieuwe tabbladen opent en sluit. Het is dus mogelijk dat je deze stappen meerdere keren moet herhalen om ervoor te zorgen dat de wijzigingen van kracht blijven. Ook als je Chrome later sluit en opnieuw start, wordt de modus opnieuw ingeschakeld. Hetzelfde geldt wanneer je de pc opnieuw opstart.

Haal het vinkje weg bij Efficiëntiemodus.

Zuiniger met de energie in je huis omgaan?

Met deze meters verkrijg je inzicht in je verbruik

Het groene blaadje

Het bladpictogram in Taakbeheer geeft aan dat het proces wordt uitgevoerd met een erg laag cpu-gebruik. Het duidt een proces aan dat minder dan 0,1 procent van het cpu-vermogen aangeeft. Doorgaans is dit een goed teken, want de efficiëntiemodus blijft hoe dan ook een interessante nieuwe functie. In feite is dit een verbeterde versie van de Eco Mode-functie die beschikbaar was in Windows 10. Vaak gaat het om processen die inactief zijn of op de achtergrond draaien. Het pictogram is een visuele indicator dat je systeem soepel draait zonder resource-intensieve taken.

De efficiëntiemodus vind je ook terug bij andere processen.

Twee versies

Als je de vorige methode niet elke keer opnieuw wilt herhalen nadat je Google Chrome hebt gestart, dan kun je werken met Chrome-snelkoppelingen. In dit voorbeeld gebruik je een snelkoppeling om Chrome in de standaardinstelling (met de efficiëntiemodus actief) te gebruiken en daarnaast maak je een snelkoppeling om Chrome te gebruiken zónder de efficiëntiemodus.

Begin met het plaatsen van een snelkoppeling voor Chrome op het bureaublad. Binnen Windows 11 verloopt dat anders dan in Windows 10. Klik op Start en selecteer rechtsboven de optie Alles. Hiermee verschijnt er een alfabetische lijst met alle apps. Zoek Google Chrome en sleep dit pictogram naar het bureaublad. Daar is de eerste snelkoppeling. Klik met rechts op deze snelkoppeling en kies Kopiëren. Daarna klik je op het bureaublad met rechts en je selecteert Plakken.

Sleep een snelkoppeling op het bureaublad vanuit Alle apps.

Zonder efficiëntiemodus

Zo, vanaf nu heb je twee snelkoppelingen voor Chrome op het bureaublad. Bij de tweede verander je de naam bijvoorbeeld in Google Chrome zonder efficiëntiemodus. Klik met de rechtermuisknop op deze tweede snelkoppeling en kies Eigenschappen in het contextmenu. Klik in het venster Eigenschappen / Snelkoppeling op het veld Doel. Daar zie je het pad: C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe. Voeg daar de volgende opdracht aan toe. Zet de cursor achter chrome.exe, plaats een spatie en daarachter typ of plak je --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess. Het totale pad ziet er dus als volgt uit:

C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe” --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess

Klik op Toepassen in de rechterbenedenhoek van het venster. Door deze toevoeging schakel je de Eco QoS (Eco Quality of Service) voor achtergrondprocessen uit. Hierdoor gebruikt Chrome niet langer de functie die is ontworpen om het energieverbruik te optimaliseren. Windows vraagt je in sommige gevallen om de beheerrechten te verlenen om door te kunnen gaan. Klik dan gewoon op Doorgaan. Sluit het venster Eigenschappen van Google Chrome als je klaar bent. Start nu Google Chrome opnieuw op.

Wijzig de gegevens in het veld Doel.

Controle

Om te controleren of de functie is uitgeschakeld open je de snelkoppeling zonder efficiëntiemodus. Typ in het adresvak chrome://version en druk op Enter. Hierdoor zullen de details van Chrome op je pc in beeld komen. En daar zul je de opdrachtparameters lezen die je zojuist hebt toegevoegd. Als je Chrome opent vanaf de eerste snelkoppeling (met efficiëntiemodus) en je typt chrome://version, dan zul je deze parameters niet terugvinden. Ook wanneer je het oorspronkelijke Chrome-uitvoerbare bestand start vanuit de map C:\Program Files\Google\Chrome\Application zul je ontdekken dat de efficiëntiemodus nog steeds aan staat.

Deze aanpassing schakelt de efficiëntiemodus alleen uit als je Chrome start vanuit de bewerkte snelkoppeling.

Selectief met extensies

Chrome-extensies kunnen ook veel systeembronnen aanspreken en zelfs met elkaar in conflict gaan. Wanneer Chrome hapert en trager wordt, probeer dan eerst de extensies uit te schakelen die je niet nodig hebt om te zien of het probleem aanhoudt. Je kunt ze tijdelijk uitschakelen door op het menupictogram met drie stippen in Chrome te klikken en Extensies / Extensies beheren te selecteren.

Je kunt ook chrome://extensions in het adresvak typen en op Enter drukken. Door middel van een schuifje schakel je een extensie uit zonder die echt te verwijderen. Schakel uit wat je niet nodig hebt en controleer daarna of Chrome op normale snelheid werkt.

Je kunt extensies uitschakelen of verwijderen.

Geheugenbesparing uitzetten

Behalve de efficiëntiemodus gebruikt Chrome ook functies voor geheugen- en energiebesparing. Beide verminderen het stroomverbruik van de browser door bepaalde functies en mogelijkheden te beperken, maar ze kunnen ook de browserprestaties vertragen. Om ze uit te schakelen, tik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en ga je via Instellingen naar Prestaties. Je kunt ook in het adresvak chrome://settings/performance typen en dan op Enter drukken. Hiermee kom je op het tabblad Prestaties. In dit tabblad kun je de schuifjes bij Geheugen / Geheugenbesparing en Voeding / Energiebesparing uitschakelen.

Deze laatste optie is alleen beschikbaar op Chrome die op een laptop draait. Een van de bekende problemen van Geheugenbesparing is dat het tabblad automatisch bevriest of opnieuw gaat laden wanneer je ernaar teruggaat. Energiebesparing kan ook de oorzaak zijn dat de visuele effecten in de browser worden beperkt. Hierdoor zal bijvoorbeeld smooth scrolling niet meer werken en ook videoframerates kunnen hierdoor vertragen.

Probeer Geheugenbesparing uit te zetten en kijk of het probleem hiermee is opgelost.

Sluit ongebruikte tabs

Chrome opent voor elk tabblad zijn eigen proces. Als er veel tabbladen openstaan, dan verbruiken die veel geheugen, wat kan leiden tot vertraging. Om te weten hoeveel systeembronnen Chrome aanspreekt, ga je naar Taakbeheer en bekijk je het lopende verbruik. De oplossing is simpel: sluit onnodige tabbladen om te zien of Chrome hierdoor sneller wordt.

Alle open tabbladen spreken gezamenlijk veel geheugen aan.

Cache en cookies wissen

Wanneer je de Chrome-browser lang gebruikt, verzamel je heel wat gegevens in de browsercache en ook veel cookies, wat de browser kan vertragen. Je kunt dit probleem oplossen door de browsegegevens te wissen. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van de browser. Selecteer Browsegegevens wissen. Vervolgens selecteer je de vakjes Cache en Cookies en je klikt op Gegevens wissen. Als dat is gebeurd, start je Chrome opnieuw op en kijk je of het programma nog steeds traag is.

De gecachte afbeeldingen en bestanden nemen 320 MB in beslag.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.