Zo betrouwbaar is de stappenteller in je wearable
Weinig is zo motiverend als een melding van je stappenteller, die je laat weten dat je weer 10.000 stappen hebt gezet. Maar hoe betrouwbaar is die meting van je wearable eigenlijk?
Als je de meting van te stappenteller vergelijkt met die van je telefoon, zit daar ongetwijfeld verschil tussen. Hoe kan dat eigenlijk? In dit artikel ontdek je: hoe een stappenteller weet hoeveel je loopt | waarom het uitmaakt wat voor wearable je draagt | welke meting het betrouwbaarst is.
Ook interessant voor jou: Wearables, wat zijn dat precies?
Zo werkt een stappenteller
Draag je een smartwatch, dan is de kans groot dat daar ook een stappenteller in zit. Maar wellicht heb je ook een losse wearable die alleen je fitnessgegevens in de gaten houdt. Een stappenteller kijkt hoeveel je op een dag loopt, zodat je een indicatie krijgt van hoeveel calorieën je hebt verbrand. Het is een graadmeter van je algemene gezondheid, die ook alarm kan slaan als blijkt dat je te lang achter elkaar op je bureaustoel zit.
Zo'n stappenteller werkt aan de hand van een versnellingsmeter. Beweegt je apparaat? Dan ziet de sensor dit en telt hij er een stapje bij. Zo werken stappentellers al sinds pakweg de 17e eeuw, maar met de jaren zijn ze kleiner en kleiner geworden. En nog belangrijker: inmiddels kijkt software kritisch naar de metingen. Een slim algoritme probeert onderscheid te maken tussen een toevallige polsbeweging en één van een echte wandeling. Wel zo handig, want anders wordt een dag hard op een toetsenbord tikken ineens als een sportactiviteit gerekend.
Tip
Wil je motivatie om meer te sporten? Haal dan dezelfde wearable die je vrienden hebben. De kans is groot dat je dan in een bijbehorende app elkaars voortgang kunt vergelijken en kunt zien wie iedere week 'wint'.
De hardware van stappentellers verschilt per bedrijf niet heel veel, wat betekent dat het onderscheid vooral zit in de gebruikte software. Ieder bedrijf heeft eigen algoritmes gemaakt in een poging zo accuraat mogelijk je wandelingen vast te leggen. Dit is waarom de ene wearable kan zeggen dat je 4500 stappen hebt gelopen, terwijl de anderen het hoger inschat op 5000.
Verschillende metingen
Daarnaast speelt het type wearable een grote rol. Wearables zoals horloges en fitnesstrackers hangen om je pols, waardoor ze altijd op basis van armbewegingen een wandeling moeten herkennen. Wie een preciezere meting wil, kan kiezen voor een wearable die je om bijvoorbeeld je riem bevestigt, al is de betere werking hiervan relatief: een slecht werkende riem-tracker verliest alsnog van een accurate smartwatch.
Geen enkele stappenteller is helemaal accuraat. Zelfs de betrouwbaarste modellen hebben een lichte afwijking, vooral als je er mee gaat hardlopen. Reken erop dat een goede wearable voor ongeveer 95 procent accuraat is als je stapvoets loopt, een percentage dat afneemt naar zo'n 10 procent tijdens het sporten. Als je héél langzaam loopt, zijn ze nog minder precies, want als je slentert zijn je armbewegingen onberekenbaar.
©Halfpoint - stock.adobe.com
Wat is de beste stappenteller?
Bij de meeste tests van stappentellers komen de apparaten van Fitbit het best uit de verf. Ze wijken het minste af van de 'echte' hoeveelheid stappen die je zet. De Fitbit Versa 3 is de beste variant die je op dit moment kunt halen.
Hetzelfde kan worden gezegd over de Pixel Watch van Google. Geen wonder, aangezien het bedrijf eerder Fitbit heeft overgenomen. De Pixel Watch is eigenlijk een Fitbit-horloge, maar onder een andere naam. Het apparaat is echter niet officieel in Nederland te koop, wat betekent dat je hem moet importeren. Google zegt wel plannen te hebben om ooit de Pixel Watch in Nederland te verkopen, maar het is nog niet bekend hoelang dat precies gaat duren.
Volgens onderzoekers zijn de horloges van Garmin ook buitengewoon accuraat, soms zelfs iets beter dan bij Fitbit. Duurdere modellen hebben ook preciezere gps, waardoor je locatie beter kan worden gevolgd als je bijvoorbeeld in de zee zwemt. Dat is het geval bij onder meer de Garmin Forerunner 965.
De Apple Watch heeft ook een vrij accurate stappenmeting. Dat komt deels doordat het horloge ook de gps-ontvanger van je telefoon gebruikt om de afgelegde afstand te meten, wat wordt gebruikt om een preciezer gemiddelde te bepalen. Daarnaast hoeft een Apple Watch niet duur te zijn: de SE gaat over de toonbank voor nog geen 300 euro.
Tip:
Goede GPS-tracking is alleen belangrijk in specifieke situaties, zoals wanneer je in open water zwemt. Kijk goed of dat bij jou het geval is voordat je een duurder model koopt.
©PXimport
Een privacygevoelige stappenteller
Naast de precisie van je stappenteller is er nog iets om wellicht rekening mee te houden: de privacygevoeligheid. Als je liever niet wil dat Apple, Garmin of Google weten hoeveel je op een dag beweegt, kun je kiezen voor een alternatief.
Apparaatjes zoals de 3DFitBud hebben geen smartphonekoppeling en laten alleen in digitale cijfers zien hoeveel stappen je die dag hebt gezet. Het betekent dat je zelf achteraf de data die je wil bewaren moet opschrijven, maar hierdoor weten techbedrijven zo min mogelijk over je.
Op zoek naar een goede stappenteller?
Voor nauwkeuriger meting dan je telefoon ...