Slaap je slecht door de wintertijd? Misschien is een Sleep Rave de oplossing!

Slaap je slecht door de wintertijd? Misschien is een Sleep Rave de oplossing!

Geplaatst: 28 oktober 2023 - 17:28

Redactie ID.nl

"Kom je een nachtje logeren met Samsung in De Kapel van Hotel Arena? Om met de Galaxy Watch6 te testen hoe je slaapt op een 8 uur durende DJ-set van DJ’s Mr. Belt & Wezol?" Peggy van ID.nl (slechte slaper + feestbeest) hoefde niet lang na te denken toen ze deze uitnodiging kreeg. Dit is haar ervaring met de Sleep Rave.

Slapen en raven?

Ik ben nooit een raver geweest, maar zeker niet vies van een gezellig feestje. En wie houdt er niet van slapen, in een lekker bed, in een fijne omgeving?! Deze Sleep Rave leek me dus echt iets voor mij. Helemaal omdat er ook een wetenschappelijk tintje aan dit experiment zit. Samsung werkt hiervoor namelijk samen met Dr. Els van der Helm, neurowetenschapper en slaapexpert. DJ’s Mr. Belt & Wezol (die ook draaien op ADE) zorgen voor een speciale sleeptrack. Doel is om te kijken wat deze speciale slaaptrack doet voor de nachtrust van 30 mensen (ja, ik ben niet de enige die uitgenodigd is!) . Ook moet de uitkomst leiden tot een vervolgtrack van Mr. Belt & Wezol. Deze track komt uit op 29 oktober, de dag dat de wintertijd weer ingaat. Prima timing, want we weten allemaal wat het verzetten van de klok voor invloed heeft op je slaapritme!

Smartwatch sleeprave Samsung

© RUDGR.COM

Slaapgedrag

Ik ben geen bijzonder goede slaper. Inslapen met muziek doe ik wel al jaren. Met zachte, rustige muziek. Ik ben dan ook wel nieuwsgierig wat zo’n DJ-set doet voor mijn nachtrust. Eerder heb ik al met een smartwatch mijn slaappatroon gemonitord, waardoor ik erachter kwam dat ik minder dan de gemiddelde persoon slaap, maar ook weer niet heel slecht. 

Ook nu mocht ik weer eens kijken hoe mijn slaapritme is met de Galaxy Watch6 van Samsung. 10 dagen voorafgaand aan de Sleep Rave ben ik het horloge gaan dragen tijdens het slapen. Middels een slaapdier wordt aangeduid wat voor slaaptype jij als drager bent. Ik ben een Nervous Penguin 🐧. Een nerveuze pinguïn “toont lichte slapers die tijdens het slapen gemakkelijk van streek kunnen raken en moeite kunnen hebben om weer in slaap te vallen”. Klopt wel een beetje. Ik word iedere nacht wel en paar keer wakker: om naar het toilet te gaan, van omgevingsgeluid of gewoon zomaar. De ene keer slaap ik meteen weer in, de ander keer lig ik vervolgens nog twee uur wakker.

Niet achteraf bijslapen, maar juist vooraf

Voordat we gaan slapen geeft dr. Els wat insights en tips. Snoozen moet je niet doen, hup meteen je bed uit. Alcohol en cafeïne, weten we wel, slecht voor je immuumsysteem en cognitief vermogen en dus ook voor je slaap. Maar… wist je dat je je slaapschuld in kunt lossen? Dat is eigenlijk een soort bijslapen (wat dus wel kan), maar dan vooraf. Weet je dat er een drukke week aan komt, een spannende presentatie op je werk of heb je een feestje? Doe dan een extra dutje in de middag of slaap een uur extra. Dan slaap je “vooruit” waardoor je dat uur minder slapen of die onrustige nacht niet zo voelt in je dagelijkse ritme.

Slapen in De Kapel

Met 30 mensen in één grote ruimte slapen. Klinkt als keten op schoolreisje, maar dat doen we dus niet. De Kapel in Hotel Arena is al een plaatje op zich, maar ingericht met 30 bedden van Swiss Sense, gepersonaliseerde pyjama en toilettasje, sfeerlicht en een klamboe om jouw slaapplek wat intiemer te maken, wordt het geen keten maar relaxed slapen.

Voorafgaand aan de Rave krijgen we nog een ontspanningsoefening van Dr. Els. Daarna is het snaveltjes dicht en oogjes toe - maar niet nadat we de Galaxy Watch6 op slaapstand hebben gezet. Het is bijzonder snel stil in De Kapel, met de slaaptrack uit de speakers. Het is geen dancetrack, maar een soort kabbelende tonen met vogeltjes, watervallen en andere achtergrondgeluiden. Toch net even anders dan normaal.

Sleeprave Samsung

© Rutger Geerling | rudgr.com

Ritme

Het duurt dan ook niet lang voordat ik ben vertokken. Ergens rond half 3 word ik dan toch wakker, as usual. Bij het inslapen vond ik de muziek wat hard, maar nu is het vooral een fijne afleiding voor het lichte gesnurk van mijn mede-ravers hier en daar. Helpt dus wel, die sleeptrack. Ik ga toch even naar het toilet, zachtjes. Iedereen lijkt comateus. Ik lig daarna nog wel twee uur wakker. Ander bed, bang om de klamboe naar beneden te trekken door mijn gedraai en voeten die buiten het bed uit steken (ik ben net iets langer dan de gemiddelde mens), andere omgeving en geluidjes van mensen. De muziek is en blijft wel een fijne afleiding. Uiteindelijk val ik weer in slaap, om rond half 7 wakker te worden. Er heerst is dan al wat reuring in de ruimte, de sleeptrack staat nog steeds aan. Ik check hoe mijn nacht is geweest. Slaapscore 70, dat is de onderrand van goed. Blijkbaar toch genoeg diepe en remslaap gehad.

Watch on YouTube

De uitslag?

En… heeft iedereen beter geslapen met deze slaaptrack? Dat blijft natuurlijk lastig te beoordelen, omdat je ook in een compleet andere omgeving en onder andere omstandigheden hebt geslapen. Maar wellicht dat de sleeptrack die naar aanleiding van dit experiment gemaakt wordt je net kan helpen met het verwerken van dat verschil van zomer- naar wintertijd. Misschien is het sowieso een goede tip om eens te checken wat muziek met jouw slaap doet en dit te tracken met je smartwatch. De slaaptrack kun je vanaf zondag 29 oktober 12.00 uur hier beluisteren.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten