Review One2track Up & Neo: Betrouwbare kinderhorloges met gps

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Review One2track Up & Neo: Betrouwbare kinderhorloges met gps

Geplaatst: 10 september 2023 - 17:26

Aangepast: 15 september 2023 - 06:41

Maikel Dijkhuizen

Wie tijdens een mooie dag een rondje door de buurt loopt, ziet hoogstwaarschijnlijk verschillende kinderen met telefoonhorloges. Deze apparaatjes zijn namelijk erg in trek. Begrijpelijk, want ouders kunnen hun kroost daarmee op elk moment bereiken én traceren. Met name het Nederlandse merk One2track gooit in deze productgroep hoge ogen. We voelden met de Up en Neo twee modellen stevig aan de tand.

9,0

Ons oordeel

One2track Up & Neo

Pluspunten

Eenvoudig te bedienen voor jonge kinderen

Waterbestendige behuizing

Gebruiksvriendelijke configuratie

Duidelijk overzicht van prepaidkosten

Zeer overzichtelijke One2track-app

Handige ouderlijk toezicht-functies

Leuke extra opties voor kinderen

Gebruik van KPN-netwerk

Minpunten

Krasgevoelig scherm

SOS-functie soms per ongeluk geactiveerd

Geen foto van contactpersonen op horloge

Andere beltoon instellen niet mogelijk

Ondersteunt geen simkaart van andere providers

Conclusie

Wie de behoorlijke adviesprijs van 109,95 euro voor lief neemt, haalt met de One2track Up of Neo een betrouwbaar kinderhorloge in huis. Dankzij duidelijke instructies koppel je als ouder het telefoonhorloge binnen een mum van tijd aan een app op je smartphone. Deze One2track-app is erg uitgebreid. Zo traceer je onder meer eenvoudig de locatie en neem je rechtstreeks contact op. De communicatie-opties en gps-locatiebepaling werken goed. Overige pluspunten zijn de waterbestendige behuizing, de extra horlogefuncties voor kinderen en het heldere gebruiksoverzicht met alle kosten. Een verbeterpunt is het krasgevoelige aanraakscherm. ...
Lees meer

Zeker voor jonge kinderen is een telefoonhorloge handiger dan een smartphone. De kans op verlies is tenslotte een stuk kleiner. Bovendien bestaan er modellen met een gebruiksvriendelijke bediening, zodat ook jonge gezinsleden ermee uit de voeten kunnen. One2track stuurde de Up (tweemaal) en Neo naar de redactie. Die werden gedurende een maand intensief op de camping gebruikt door kinderen van vijf, negen en tien jaar. Beide producten hebben een adviesprijs van 109,95 euro.

Waarom een telefoonhorloge met gps kopen?

Er zijn nogal wat situaties denkbaar wanneer een telefoonhorloge goed van pas komt. Als je bijvoorbeeld wilt weten waar je kind uithangt, bekijk je met een app op jouw smartphone de actuele locatie. Is het tijd om te eten of naar bed te gaan, dan bel je even op of stuur je een (spraak)bericht. Dat scheelt weer een ellenlange zoektocht. Bovendien is het een geruststellende gedachte dat je gezinsleden altijd en overal kunt bereiken. Een kind kan overigens met het horloge zelf ook contact opnemen, namelijk via een telefoonoproep, spraakbericht of videogesprek.

Inhoud productdoos

One2track levert zijn producten erg netjes af. Elk telefoonhorloge is zorgvuldig verpakt en direct klaar voor gebruik. Naast het kindvriendelijke uurwerk zijn er een oplaadkabel en voedingsadapter bijgesloten. Verder bevat de verpakking een kleine kruiskopschroevendraaier voor het plaatsen van de simkaart. Overigens heb je dit gereedschap in eerste instantie helemaal niet nodig. Er zit namelijk al een 4G-simkaart van One2Mobile in de behuizing. De horloges hebben dus een eigen telefoonnummer. In de productdoos zitten verder nog een reserveschroefje en een korte Nederlandstalige handleiding.

One2track Neo met oplader, adapter en kabel

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

In tegenstelling tot veel andere telefoonhorloges is er al een simkaart (met prepaidtegoed)  inbegrepen.

Degelijke behuizing in diverse kleuren

De Up en Neo hebben een degelijke behuizing zonder overbodige franje. Kinderen hebben hierbij keuze tussen verschillende opvallende kleuren, waaronder groen, blauw en roze. Het siliconen bandje is geschikt voor een minimale polsmaat van tien centimeter. Dit telefoonhorloge blijft bij jonge kinderen tijdens actieve bezigheden prima op zijn plek zitten. Een potje voetbal of ritje met de kabelbaan zijn geen enkel probleem. De horlogekast van de Neo is met 51 × 42 × 16 millimeter iets forser dan die van de Up. Laatstgenoemde meet namelijk 48 × 31 × 14 millimeter. De fabrikant richt zich met deze producten op kinderen vanaf respectievelijk zeven en vijf jaar.

Beide kinderhorloges voldoen aan de IP67-norm. Ze zijn dus in principe waterdicht, maar de fabrikant adviseert om alsnog voorzichtig te zijn. Regen of wat spetters bij het handen wassen veroorzaken geen probleem, maar kinderen kunnen er beter niet mee gaan zwemmen. Op het aanraakscherm zit een plastic laagje dat als bescherming dient. Jammer genoeg is deze permante screenprotector wel gevoelig voor krassen.

De zijkant van de behuizing heeft een menuknop. Daarmee kunnen kinderen het display activeren. Bij langer indrukken van de menuknop ontvangen ouders op hun smartphone een SOS-waarschuwing. Jammer genoeg gebeurt het nogal eens dat kinderen daar per ongeluk op drukken, omdat ze tijdens het spelen hun pols buigen. Je ontvangt dan ten onrechte een SOS-melding.

In de Up zit een batterij met een opgegeven accuduur van zestig uur, terwijl de grotere Neo volgens de producent op een enkele batterijlading zelfs 84 uur zou meegaan. Ga in de praktijk uit van ongeveer een dag. Vanwege de aanwezigheid van diverse extra functies (hierover later meer) activeren veel kinderen namelijk regelmatig het display. Na een dag buitenspelen met diverse contactmomenten is het apparaat weer toe aan een verse oplaadbeurt.

Krasjes op scherm kinderhorloge

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Vanwege intensief gebruik door kinderen zijn er op het scherm wel wat krasjes zichtbaar.

Ouderlijk toezicht met One2track-app

Dit gebruiksvriendelijke telefoonhorloge heb je in de regel binnen een kwartier aan de praat. De papieren handleiding verwijst voor de configuratie naar de One2track-app (Android/iOS). Na het aanmaken van een ouderaccount film je met de smartphonecamera de barcode op de achterzijde van het horloge. Het polsapparaat is nu aan jouw account gekoppeld. Je hoeft nu alleen nog maar een kindprofiel te creëren en de aanwezige simkaart te registreren.

Een prettige gedachte is dat je in de app maximaal tien telefoonnummers van ouders en andere toezichthouders toevoegt. Dit zijn dus de enige personen die kinderen vanaf hun telefoonhorloge kunnen bereiken. Vanuit het hoofdmenu start je rechtstreeks een (video)gesprek) of verstuur je een (spraak)bericht. Stel verder een nummer voor de SOS-functie in en kies desgewenst één of meerdere alarmtijden. Bovendien vraag je ook eenvoudig een overzicht met bezochte locaties op. Je kunt zelfs een pushnoticatie ontvangen zodra jouw kind de veilige zone verlaat. Kortom, op het gebied van ouderlijk toezicht biedt de app heel wat mogelijkheden.

Gebruiken meerdere kinderen een horloge, dan bekijk je van elk gezinslid de geografische locatie. Er verschijnen op een plattegrond namelijk blauwe markeerpunten met namen. Tik op een naam voor extra details. Je ziet dan een nabijgelegen adres en het huidige batterijniveau. Met de standaard instellingen verversen de Up en Neo elke tien minuten de gps-positie. Dat kun je eventueel wijzigen naar vijf of zestig minuten. In dat laatste geval houdt de accu het langer vol. Je tikt in het hoofdmenu op de blauwe knop om in één keer de recentste locaties van alle toestellen op te halen.

Locatie traceren met One2track-app

Zie in de Nederlandstalige One2track-app waar jouw kinderen zijn en bel ze zo nodig op.

Bediening door kinderen

Kinderen kunnen verassend snel met de geteste telefoonhorloges overweg. Zelfs een jonge knaap van amper vijf jaar weet prima hoe de Up werkt. Het goed doordachte horlogemenu is dan ook ontworpen voor een jonge doelgroep. Druk aan de zijkant op de knop en veeg naar links om door de items te bladeren. Alle onderdelen bevatten duidelijke pictogrammen, zodat kinderen de juiste keuze kunnen maken. Bij een tik op Telefoonboek toont het scherm helaas geen foto’s van contactpersonen. Er verschijnen alleen namen. Als kinderen nog niet kunnen lezen, is het wellicht lastiger om de juiste persoon te bellen.

One2Track Up om pols

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Voor jonge kinderen vanaf vijf jaar is de One2track Up uitermate geschikt.

Extra functies telefoonhorloge

Behalve nuttige functies telt het horlogemenu ook een aantal leuke toepassingen. Zo hebben de Up en Neo camera’s met een resolutie van respectievelijk twee en drie megapixel. Naast videobellen kunnen jonge gebruikers daarmee foto’s maken. Verder zijn er een klok, stopwatch, rekenmachine en stappenteller geïntegreerd. De Neo toont op verzoek ook nog een weersvoorspelling voor de komende vijf dagen. De horloges hebben weliswaar een instellingenmenu, maar dat heeft weinig om het lijf. Je kunt bijvoorbeeld geen andere beltoon kiezen. Wel passen kinderen naar eigen wens de wijzerplaat, het volumeniveau en de helderheid aan.

Weersverwachting in Alkmaar op One2track Neo

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

De One2track Neo toont een weersverwachting voor de komende dagen.

Betaalbare tarieven voor bellen en internet

Op de meegeleverde prepaidkaart staat 1,50 euro starterstegoed. De kosten vallen gelukkig mee. Bellen vanaf het horloge kost 0,0036 per seconde. Voor mobiel internet rekent One2Mobile vier cent per MB. Deze tarieven gelden voor vrijwel heel Europa. Tot slot betaal je ook nog elke maand 1,25 euro gebruikskosten. De vermelde tarieven gelden voor 2023. One2Mobile gebruikt in Nederland het KPN-netwerk.

Is het prepaidtegoed op? Geen probleem, want via de One2track-app op de smartphone kunnen ouders vlot opwaarderen. Betaal bijvoorbeeld via iDeal, PayPal of een creditcard. Fijn is dat je in de app een duidelijk betaaloverzicht kunt opvragen. Zo houd je de telefoon- en datakosten nauwlettend in de gaten. Bang voor hoge kosten? Er is als alternatief ook een zogeheten Unlimited-abonnement beschikbaar. Dat kost 9,95 euro per maand. Nuttig om te weten is dat je uitsluitend een simkaart van One2Mobile kunt gebruiken. Het heeft dus geen zin om een exemplaar van een andere telecomprovider te plaatsen.

Prepaidtegoed opwaarderen in One2track-app

Beheer vanaf de One2track-app op je smartphone eenvoudig het prepaidtegoed.

Conclusie: One2track Up/Neo kopen?

Wie de behoorlijke adviesprijs van 109,95 euro voor lief neemt, haalt met de One2track Up of Neo een betrouwbaar kinderhorloge in huis. Dankzij duidelijke instructies koppel je als ouder het telefoonhorloge binnen een mum van tijd aan een app op je smartphone. Deze One2track-app is erg uitgebreid. Zo traceer je onder meer eenvoudig de locatie en neem je rechtstreeks contact op. De communicatie-opties en gps-locatiebepaling werken goed. Overige pluspunten zijn de waterbestendige behuizing, de extra horlogefuncties voor kinderen en het heldere gebruiksoverzicht met alle kosten. Een verbeterpunt is het krasgevoelige aanraakscherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000