Review Garmin Venu 3 en Garmin Vivoactive 5 - Voor 'gewone' mensen
Beweging is goed voor de gezondheid, maar dat betekent niet dat je ook altijd topsport wilt en móét bedrijven. Met de Venu 3 en de Vivoactive 5 lanceert Garmin twee smartwatches waarbij sport geen doel op zich is, maar een onderdeel van een gezond en gelukkig leven.
Zoek je een smartwatch met voldoende functionaliteit voor een sportief, maar vooral een gezond leven? Een model dat je – als je eens een dag niet sport – niet meteen overlaadt met schuldgevoelens, maar je dan juist positief prikkelt om dat morgen te doen? Dan is de Garmin Venu 3 of de iets minder uitgebreide Vivoactive 5 misschien wel de juiste keuze voor jou. Beide smartwatches zijn namelijk ontworpen met 'gewone' mensen in gedachten, en geen fanatieke topsporters. En dan voor een vriendelijk prijsje.
Garmin Venu 3
De Venu 3 is van deze twee geteste Garmin-modellen de duurste en de meest uitgebreide. Het is een lichtgewicht smartwatch met een kraakhelder amoledscherm, dat is voorzien van een Corning Gorilla Glass 3-toplaag tegen krassen. De behuizing is opgebouwd uit roestvrij staal en glasvezel, en heeft afgeronde hoeken. Geen echt heel chic uiterlijk, maar met keuze uit meerdere kleuren is het toch al snel een smaakvolle klok die aan elke pols past.
Als smartwatch laat de Venu 3 zich aan elke smartphone koppelen, om vervolgens meldingen zoals binnenkomende berichten op de Venu 3 lezen. Er is Garmin Pay voor contactloos betalen, tracking voor als je onderweg bent en de mogelijkheid muziek te downloaden en af te spelen. Dat werkt behalve met Spotify ook met Deezer en Amazon Music. Als een van de weinige Garmin-horloges beschikt de Venu 3 over een eigen microfoon en speaker, vooral geschikt om een telefoongesprek te beantwoorden zonder de smartphone uit de broek- of rugzak te hoeven pakken. Bedienen doe je de Venu 3 behalve via het lekker snappy aanvoelende touchscreen ook via de drie knoppen aan de zijkant.
Gezondheid én welzijn
Natuurlijk verbindt zowel de Venu 3 als de Vivoactive 5 met de Garmin Connect-app en -diensten online. De analyse van alle sportieve prestaties, maar ook de trappen die je beklimt en de rust die je pakt, worden steeds meer gebruikt om je te helpen gezond en fit te leven. 's Ochtends is er een uitgebreid rapport vol feitjes over de nachtrust en tips voor de dag. Beide smartwatches meten de hele dag door je hartslag en ademhaling, en adviseren je om ook eens rust te nemen of een ontspanningsoefening of meditatie te doen.
Nieuw is de Dutjes-detectie. Kleine slaapjes van soms maar 10 of 20 minuten die erg goed zijn voor zowel lichaam als geest worden nu opgemerkt en meegenomen in de statistieken en adviezen. Ook hier toch ook weer een verschil tussen beide modellen: de Jetlag Adviseur. Deze functie is voorbehouden aan de Venu 3. De Jetlag Adviseur helpt de impact op slaap en mentale fitheid van verre reizen te beperken door te adviseren op een bepaald moment te eten, een dutje te doen of koffie even te vermijden.
©Edmond Varwijk
©Edmond Varwijk
Garmin Vivoactive 5
De Vivoactive 5 wordt gepositioneerd als het kleine broertje van de Venu 3. Hoewel ze in veel opzichten vergelijkbaar zijn, biedt de Vivoactive iets minder functionaliteit, wat zich vertaalt in een lagere prijs. Op hardwaregebied mist dit model een microfoon en luidspreker. Bovendien heeft dit horloge slechts twee in plaats van drie bedieningsknoppen naast het eveneens fraaie amoledscherm. Ook ontbreekt een barometrische hoogtemeter, en de optische hartslagsensor is van een iets oudere generatie dan de Elevate V5-sensor in de Venu 3.
Op het gebied van software zijn de verschillen duidelijker. Zo heeft de Vivoactive 5 niet de workout-animaties die je op de Venu 3 kunt bekijken en biedt het model een iets beperkter aantal activiteitenprofielen. Een significant verschil voor sporters is dat de Vivoactive 5 niet kan worden gekoppeld aan een fietsvermogensmeter of een indoortrainer, een mogelijkheid die wel beschikbaar is bij de Venu 3.
Modellen en maten
De Venu 3 is beschikbaar in twee maten: een model met een behuizing van 41 mm en een groter model van 45 mm. Het grotere model is 50 euro duurder, maar biedt een groter scherm, wat veel gebruikers als een voordeel zien. Het 41mm-model heeft een scherm van 30,4 mm in diameter met een resolutie van 390 x 390 pixels. Kiest men voor het 45mm-model, dan krijgt men een scherm van 35,4 mm diameter met een hogere resolutie van 454 x 454 pixels.
De Vivoactive 5 is alleen verkrijgbaar in een 42mm-behuizing, met een schermgrootte van 30,4 mm in diameter en een resolutie van 390 x 390 pixels. Wat betreft kleurkeuzes is de Vivoactive 5 beperkt tot vier kleuren. Daarentegen biedt het kleinere 41mm-model van de Venu 3 keuze uit zes kleuren en het 45 mm-model uit drie kleuren.
Qua gewicht is de Vivoactive 5 aanzienlijk lichter dan de Venu 3, met een gewicht van 36 gram tegenover 46 gram voor de Venu 3. Beide modellen hebben een indrukwekkende batterijduur: als smartwatch gaan ze bijna twee weken mee zonder opladen. In de sportmodus met continu gebruik van GNSS in multi-GPS-modus bedraagt de batterijduur respectievelijk 17 uur voor de Vivoactive 5 en 20 uur voor de Venu 3. Daarnaast beschikt de Venu 3 over het dubbele aan geheugen, namelijk 8 GB tegenover 4 GB voor de Vivoactive 5.
©Edmond Varwijk
©Edmond Varwijk
Conclusie
Bij gadgets – waaronder we smartwatches nog altijd scharen – is er vaak de neiging om te focussen op het aantal functies. Hoe meer, hoe beter lijkt het devies. Als je echter interesse hebt in je algemene gezondheid en jezelf niet beschouwt als een bijzonder ambitieuze duursporter, dan kunnen zowel de Vivoactive 5 als de Venu 3 uitstekende keuzes zijn. Het grotere scherm, de hogere resolutie en de langere accuduur van de Venu 3 rechtvaardigen al snel de extra kosten ten opzichte van de Vivoactive 5.
Voor de echte duursporters zijn er mogelijk betere opties. Een Garmin Forerunner of een gespecialiseerd sporthorloge van merken als Polar of Suunto kan dan een geschiktere keuze zijn. Deze horloges zijn vaak specifiek ontworpen met het oog op de behoeften en wensen van serieuze atleten, en bieden functies die meer zijn afgestemd op intensieve sportprestaties.
De Vivoactive 5 biedt voor zijn prijs een prima smartwatch voor iedereen die liever gezond en fit is dan heel veel en lang te sporten. De keerzijde is dat je de kans loopt toch enige functionaliteit te (gaan) missen. Adviesprijs Garmin Vivoactive 5: € 299,99
- Amoledscherm
- Gezondheidsfuncties
- Garmin Pay
- Prijs
- Minder sportfuncties
- Oplader niet standaard
- Niet draadloos opladen
- Geen barometrische hoogtemeter
Ondanks de fors hogere prijs is de Venu 3 toch de betere keuze dan de Vivoactive 5. De functionaliteit is net even completer en de keuze in modellen ruimer.
- Amoledscherm
- Gezondheids- én sportfuncties
- Speaker en microfoon
- Garmin Pay
- Oplader niet standaard
- Niet draadloos opladen