ID.nl logo
Polar Grit X: Sport als een pro
© PXimport
Gezond leven

Polar Grit X: Sport als een pro

Polar is al een lange tijd een populair merk onder fanatieke sporters met accurate hartslagmeters en andere sensoren, maar probeert nu alles samen te vatten in één horloge. De Polar Grit X is een horloge voor de sporters die zich vooral buiten de fitnesszalen begeven.

De hoge waterdichtheid-rating en het transreflectieve scherm geven het al een beetje aan, maar de Polar Grit X is niet gericht op de thuissporter. De verschillende specificaties maken duidelijk dat het horloge bedoeld is voor watersporten zoals surfen en zwemmen, maar ook voor mountainbiken en bergbeklimmen. Een slimme polsband voor de echte avonturiers dus

Design

De Polar Grit X is een horloge dat gebruikt moet worden in extreme omgevingen en dat zie je direct terug aan het ontwerp. De kast wordt beschermd door een dikke metalen ring en het scherm is bedekt met het krasbestendige Corning Gorilla glas. Het scherm is daarnaast iets lager dan het metaal, waardoor de kans op beschadigingen een stuk kleiner is. Polar heeft ook gedacht aan koudere omstandigheden waarbij de gebruiker handschoenen draagt, want naast een touchscreen is de smartwatch eenvoudig te bedienen met vijf grote metalen knoppen. Zelfs met dikke handschoenen aan is het vrij eenvoudig om de juiste knopjes in te drukken en zo te navigeren door de verscheidene menuutjes.

Het door ons geteste witte model is opvallend stijlvol, maar is net als de andere kleuren wel aan de dikke kant. Dat is niet alleen een nadeel als het gaat om het design in het dagelijks leven, maar kan ook tot ergernissen leiden bij het gebruik van dikke jassen of handschoenen die tot over de pols vallen. Het horloge zit dan duidelijk in de weg, al helemaal als de mouw is voorzien van een omsluitende windstopper. De jas sluit door het horloge dan mogelijk niet goed af en de uitstekende hartslagsensor kan vervelend in de arm drukken.

©PXimport

Comfort en scherm

Past het horloge wel goed bij de rest van je outfit? Dan is de Grit X, ondanks zijn hogere gewicht, opvallend comfortabel. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de prettige silicone polsbanden. De banden bieden voldoende rek om een goede pasvorm te kunnen vinden, maar zijn niet zo slap dat je bang bent dat het snel stuk gaat. Daarnaast helpt ook de plastic achterkant, die overigens is versterkt met koolstofvezels, bij het gevoel van comfort en luxe.

Het scherm van de Grit X lijkt op het eerste gezicht een beetje ouderwets, maar daar is een zeer goede reden voor. Het gebruikte transreflectieve scherm hoeft namelijk zelf geen licht te produceren om zichtbaar te zijn, waardoor het horloge zeer veel energie kan besparen. Het scherm wordt leesbaar met behulp van omgevingslicht, waarbij meer licht over het algemeen beter is. Bevind je je in een duistere omgeving of sport je regelmatig in de avonduren, dan is er uiteraard ook een ingebouwde achtergrondverlichting. Verwacht echter geen spetterende kleuren zoals bij de AMOLED-schermen van veel concurrerende smartwatches. Daarnaast biedt Polar slechts twee opties voor het uurwerk (digitaal of analoog), al is het uiterlijk voor veel gebruikers waarschijnlijk een bijzaak.

Gebruiksgemak en functionaliteit

Het gebruik van de Polar Grit X heeft een dubbel gevoel achtergelaten. Het horloge zelf laat zich zeer eenvoudig besturen waarbij vooral de knoppen het meest gebruikt worden. Hoewel alles met het touchscreen gedaan kan worden, geven de knoppen net wat meer vertrouwen en lijkt het horloge sneller op die vorm van input te reageren.

Het overgrote deel van de functionaliteit is direct te vinden op het horloge, waarbij sportfuncties duidelijk voorrang hebben gekregen op de meer dagelijkse functionaliteit. Zonder eerst de handleiding te lezen of instructievideo’s te bekijken, kun je in een mum van tijd beginnen met sporten. Zodra er een sport is gestart worden de belangrijkste gegevens weergegeven op het scherm zoals je hartslag en de afgelegde afstand. Met de omhoog- en omlaag-knoppen kunnen er meer datavelden weergegeven worden met een ongekende hoeveelheid aan informatie. De snelheid is daar uiteraard één van, maar ook de spierbelasting, het energieverbruik en de verbranding van verschillende voedingsstoffen.

Standaard staan er al een boel sportprofielen voorgeïnstalleerd op het horloge van hardlopen tot mountainbiken, maar via de Polar Flow smartphone-app is het eenvoudig om er nog veel meer te installeren. Polar geeft je de keus uit tientallen verschillende sporten waaronder bijzondere sporten zoals freestyle skiën, disc golf en wakeboarden.

©PXimport

Inzichten

Helaas houdt het daar op met het gebruiksgemak. Hoewel de app enorm veel inzichten geeft in je prestaties en gezondheid, is het eenvoudig om te verdwalen in de functionaliteit. Daarnaast is een deel van de functionaliteit alleen beschikbaar op de flow.polar.com website. Hoewel het prettig is dat Polar het mogelijk maakt om alle data inzichtelijk te kunnen zien op het grote scherm, is een deel van de basisfunctionaliteit enkel beschikbaar op deze website. Zo is de routeplanner bijvoorbeeld niet beschikbaar in de app, waardoor je verplicht bent om een computer te gebruiken. Thuis is dat geen ramp, maar op vakantie is het vaak niet zo handig.

In het dagelijks leven biedt het horloge helaas een matige hoeveelheid functionaliteit. Uiteraard is de smartwatch in staat om notificaties weer te geven, maar het is helaas niet mogelijk om deze vanaf het horloge te beantwoorden. Daarnaast biedt Polar niet de mogelijkheid om met het horloge te betalen en kun je niet eenvoudig navigeren naar een adres.

Sensors en prestaties

Anders dan veel andere smartwatches en hartslagmeters maakt Polar niet alleen gebruik van een stel groene leds voor de meting van de hartslag. In plaats daarvan zijn er vijf rode, vier oranje en één groene led zichtbaar aan de achterkant. De transmissie en reflectie hiervan wordt vervolgens opgevangen door vier lichtsensoren voor de hartslagmeting. Deze grote hoeveelheid leds en de verschillende kleuren suggereren dat het horloge ook de zuurstofsaturatie meet, maar dat is helaas niet het geval. Wel is de hartslagmeting opvallend stabiel vergeleken met de Samsung Galaxy Watch 2 en de Huawei Band 4 Pro en wordt deze minder beïnvloed door heftige bewegingen. Toch heeft ook dit model moeite met de heftige schokken die ontstaan tijdens een ruige mountainbike-rit, maar zelfs dan geeft de Grit X een betrouwbaarder resultaat dan de concurrentie.

Voor de locatiebepaling zijn er vier technieken beschikbaar in de Grit X: GPS, GLONASS, Galileo en QZSS. Het horloge gebruikt te allen tijde gebruik van GPS, gecombineerd met één van de andere drie. Welke dat is kun je zelf selecteren in de instellingen op het horloge. Het resultaat is een zeer goede tracking die zowel in de stad als buitenaf tijdens de testperiode geen afwijkende metingen liet zien. Wel kwam het enkele keren voor dat het horloge er lang over deed voordat er verbinding was met de satellieten. Zoals je in de onderstaande afbeelding kon zien, had het horloge pas na ongeveer een kilometer een goede verbinding. De afstand tijdens de eerste kilometer werd waarschijnlijk geschat op basis van de gezette stappen.

©PXimport

De meting van hoogte kon door de huidige coronacrisis helaas niet goed worden getest. Het gebrek aan hoogteverschillen in ons vlakke landje en gecancelde tripjes weerhielden ons van een betrouwbare test.

We hadden het eerder al even benoemd, maar door de combinatie van een grote batterij en een transreflectief scherm is de accuduur uitstekend. Bij normaal gebruik als smartwatch met een continue hartslagmeting gaat het horloge zonder problemen een week mee. Gebruik je tijdens een tocht de hele dag door de GPS-functionaliteit, dan reduceert die accuduur tot enkele dagen. Het is echter ook goed mogelijk om het horloge meer dan een week te gebruiken door bijvoorbeeld de hartslagsensor uit te schakelen als je niet aan het sporten bent.

Conclusie

De Polar Grit X is een prachtig horloge voor de avonturiers en andere buitensporters, maar mist veel basisfunctionaliteit voor dagelijks gebruik. De prijs van 429 euro is gezien de uitstekende bouwkwaliteit en uitgebreide sportfunctionaliteit zeker begrijpelijk, maar alleen te verantwoorden voor sporters die meer doen dan een paar keer per maand harlopen.

Ons oordeel

8Score

Polar Grit X

Prijs € 429,90
Scherm 1.2-inch transreflectief touchscreen
Batterij 346 mAh
Sensoren GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, optische hartslagmeter, barometer, kompas
Connectiviteit Bluetooth, USB
Waterdichtheid 10ATM (watersport)
Website www.polar.com

  • Pluspunten

  • Bouwkwaliteit

  • Health- en fitnessinzicht

  • Sportfunctionaliteit

  • Lange accuduur

  • Minpunten

  • Dagelijkse functies

  • Relatief dik

▼ Volgende artikel
Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist
Huis

Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Gourmetten is een geliefd Nederlands ritueel, waarbij vooral tijdens de kerstdagen in talloze huiskamers de kleine pannetjes weer op tafel komen. Maar ook door het jaar heen zorgt deze traditie regelmatig voor gezellige avonden vol culinaire experimenten met vlees, vis, vegetarische opties en verse groenten. Met wat creativiteit geef je dit samenzijn gemakkelijk een persoonlijke twist.

✨ De donkere maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaar gezelschap?

In dit artikel lees je:

Een Nederlandse traditie

Terwijl culinaire magazines ons al weken verleiden met recepten voor indrukwekkende kerstgerechten en feestelijke braadstukken, kiezen Nederlanders massaal voor een andere favoriet: het gourmetstel. In bijna elke huiskamer staat er wel eentje of wordt er speciaal voor de feestdagen een nieuwe set aangeschaft. Want ondanks alle culinaire trends blijft gourmetten immens populair: zo'n 80 procent van de Nederlanders kiest met kerst voor deze oergezellige manier van tafelen, waarbij iedereen met eigen pannetjes aan de slag gaat. De charme zit 'm niet in culinaire hoogstandjes, maar in de kleine hapjes en vooral in het samen kokkerellen aan tafel.

Gourmetten met kerst?

Dan is NU het moment om te bestellen! 😊

©Studio Porto Sabbia

Gourmetten met of zonder pannetje

Het klassieke gourmetstel is nog altijd een vertrouwde verschijning: een verwarmde plaat waarop de pannetjes staan te sudderen, terwijl je met je houten spateltje vlees, vis of groenten bereidt. Een scheutje vloeibare bakboter, en het feest kan beginnen! Het veelzijdige apparaat heeft ook een grill-element onder de warmteplaat – ideaal voor een romig gebakken eitje of een smeuïge raclette.

©Sara Winter

Tegenwoordig is er veel meer keuze in gourmetstellen. Een populaire variant is het model met grillsteen of geribbelde grillplaat, waarbij je direct op het oppervlak kunt bakken, dus zonder pannetjes. Deze gezondere optie vergt nauwelijks olie of boter. Wel is het even opletten dat alle hapjes van elkaar gescheiden blijven – vooral als het enthousiaste kokkerellen wat al te wild wordt.

Een praktische nieuwe ontwikkeling is het gourmetstel waarbij iedereen een eigen bakplaat heeft. Dat geeft niet alleen meer overzicht, maar voorkomt ook dat smaken zich mengen. Ideaal voor wie graag experimenteert met verschillende ingrediënten en gerechten.

©Princess

Gourmetten nieuwe stijl

De klassieke Nederlandse gourmet kent zijn vertrouwde ingrediënten: diverse soorten rauw vlees (of vis en vleesvervangers), gesnipperde ui, verse groenten zoals prei en paprika, geklutst ei en wat pannenkoekbeslag voor een zoete afsluiter. Maar waarom niet eens wat avontuurlijker? Geef je gourmet een culinaire twist met bijvoorbeeld huisgemaakte cranberrysaus bij kalkoen en varkenshaas, of kies voor een compleet thema.

Ga je voor Mexicaans? Vul je tafel dan met zwarte bonen, kleurrijke paprika en mais, gekruid gehakt, miniburgers en pittige worstjes. Serveer er guacamole, verse salsa en zure room bij, plus warme minitortilla's. Of creëer een Amerikaanse barbecuesfeer met kleine burgers, malse ribs en knapperige kipkluifjes, geserveerd met coleslaw, gepofte aardappel en rokerige barbecuesaus. Door je gourmet een thema te geven, transformeer je een gewone avond in een culinair feestje!

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten