ID.nl logo
Polar Grit X: Sport als een pro
© PXimport
Gezond leven

Polar Grit X: Sport als een pro

Polar is al een lange tijd een populair merk onder fanatieke sporters met accurate hartslagmeters en andere sensoren, maar probeert nu alles samen te vatten in één horloge. De Polar Grit X is een horloge voor de sporters die zich vooral buiten de fitnesszalen begeven.

De hoge waterdichtheid-rating en het transreflectieve scherm geven het al een beetje aan, maar de Polar Grit X is niet gericht op de thuissporter. De verschillende specificaties maken duidelijk dat het horloge bedoeld is voor watersporten zoals surfen en zwemmen, maar ook voor mountainbiken en bergbeklimmen. Een slimme polsband voor de echte avonturiers dus

Design

De Polar Grit X is een horloge dat gebruikt moet worden in extreme omgevingen en dat zie je direct terug aan het ontwerp. De kast wordt beschermd door een dikke metalen ring en het scherm is bedekt met het krasbestendige Corning Gorilla glas. Het scherm is daarnaast iets lager dan het metaal, waardoor de kans op beschadigingen een stuk kleiner is. Polar heeft ook gedacht aan koudere omstandigheden waarbij de gebruiker handschoenen draagt, want naast een touchscreen is de smartwatch eenvoudig te bedienen met vijf grote metalen knoppen. Zelfs met dikke handschoenen aan is het vrij eenvoudig om de juiste knopjes in te drukken en zo te navigeren door de verscheidene menuutjes.

Het door ons geteste witte model is opvallend stijlvol, maar is net als de andere kleuren wel aan de dikke kant. Dat is niet alleen een nadeel als het gaat om het design in het dagelijks leven, maar kan ook tot ergernissen leiden bij het gebruik van dikke jassen of handschoenen die tot over de pols vallen. Het horloge zit dan duidelijk in de weg, al helemaal als de mouw is voorzien van een omsluitende windstopper. De jas sluit door het horloge dan mogelijk niet goed af en de uitstekende hartslagsensor kan vervelend in de arm drukken.

©PXimport

Comfort en scherm

Past het horloge wel goed bij de rest van je outfit? Dan is de Grit X, ondanks zijn hogere gewicht, opvallend comfortabel. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de prettige silicone polsbanden. De banden bieden voldoende rek om een goede pasvorm te kunnen vinden, maar zijn niet zo slap dat je bang bent dat het snel stuk gaat. Daarnaast helpt ook de plastic achterkant, die overigens is versterkt met koolstofvezels, bij het gevoel van comfort en luxe.

Het scherm van de Grit X lijkt op het eerste gezicht een beetje ouderwets, maar daar is een zeer goede reden voor. Het gebruikte transreflectieve scherm hoeft namelijk zelf geen licht te produceren om zichtbaar te zijn, waardoor het horloge zeer veel energie kan besparen. Het scherm wordt leesbaar met behulp van omgevingslicht, waarbij meer licht over het algemeen beter is. Bevind je je in een duistere omgeving of sport je regelmatig in de avonduren, dan is er uiteraard ook een ingebouwde achtergrondverlichting. Verwacht echter geen spetterende kleuren zoals bij de AMOLED-schermen van veel concurrerende smartwatches. Daarnaast biedt Polar slechts twee opties voor het uurwerk (digitaal of analoog), al is het uiterlijk voor veel gebruikers waarschijnlijk een bijzaak.

Gebruiksgemak en functionaliteit

Het gebruik van de Polar Grit X heeft een dubbel gevoel achtergelaten. Het horloge zelf laat zich zeer eenvoudig besturen waarbij vooral de knoppen het meest gebruikt worden. Hoewel alles met het touchscreen gedaan kan worden, geven de knoppen net wat meer vertrouwen en lijkt het horloge sneller op die vorm van input te reageren.

Het overgrote deel van de functionaliteit is direct te vinden op het horloge, waarbij sportfuncties duidelijk voorrang hebben gekregen op de meer dagelijkse functionaliteit. Zonder eerst de handleiding te lezen of instructievideo’s te bekijken, kun je in een mum van tijd beginnen met sporten. Zodra er een sport is gestart worden de belangrijkste gegevens weergegeven op het scherm zoals je hartslag en de afgelegde afstand. Met de omhoog- en omlaag-knoppen kunnen er meer datavelden weergegeven worden met een ongekende hoeveelheid aan informatie. De snelheid is daar uiteraard één van, maar ook de spierbelasting, het energieverbruik en de verbranding van verschillende voedingsstoffen.

Standaard staan er al een boel sportprofielen voorgeïnstalleerd op het horloge van hardlopen tot mountainbiken, maar via de Polar Flow smartphone-app is het eenvoudig om er nog veel meer te installeren. Polar geeft je de keus uit tientallen verschillende sporten waaronder bijzondere sporten zoals freestyle skiën, disc golf en wakeboarden.

©PXimport

Inzichten

Helaas houdt het daar op met het gebruiksgemak. Hoewel de app enorm veel inzichten geeft in je prestaties en gezondheid, is het eenvoudig om te verdwalen in de functionaliteit. Daarnaast is een deel van de functionaliteit alleen beschikbaar op de flow.polar.com website. Hoewel het prettig is dat Polar het mogelijk maakt om alle data inzichtelijk te kunnen zien op het grote scherm, is een deel van de basisfunctionaliteit enkel beschikbaar op deze website. Zo is de routeplanner bijvoorbeeld niet beschikbaar in de app, waardoor je verplicht bent om een computer te gebruiken. Thuis is dat geen ramp, maar op vakantie is het vaak niet zo handig.

In het dagelijks leven biedt het horloge helaas een matige hoeveelheid functionaliteit. Uiteraard is de smartwatch in staat om notificaties weer te geven, maar het is helaas niet mogelijk om deze vanaf het horloge te beantwoorden. Daarnaast biedt Polar niet de mogelijkheid om met het horloge te betalen en kun je niet eenvoudig navigeren naar een adres.

Sensors en prestaties

Anders dan veel andere smartwatches en hartslagmeters maakt Polar niet alleen gebruik van een stel groene leds voor de meting van de hartslag. In plaats daarvan zijn er vijf rode, vier oranje en één groene led zichtbaar aan de achterkant. De transmissie en reflectie hiervan wordt vervolgens opgevangen door vier lichtsensoren voor de hartslagmeting. Deze grote hoeveelheid leds en de verschillende kleuren suggereren dat het horloge ook de zuurstofsaturatie meet, maar dat is helaas niet het geval. Wel is de hartslagmeting opvallend stabiel vergeleken met de Samsung Galaxy Watch 2 en de Huawei Band 4 Pro en wordt deze minder beïnvloed door heftige bewegingen. Toch heeft ook dit model moeite met de heftige schokken die ontstaan tijdens een ruige mountainbike-rit, maar zelfs dan geeft de Grit X een betrouwbaarder resultaat dan de concurrentie.

Voor de locatiebepaling zijn er vier technieken beschikbaar in de Grit X: GPS, GLONASS, Galileo en QZSS. Het horloge gebruikt te allen tijde gebruik van GPS, gecombineerd met één van de andere drie. Welke dat is kun je zelf selecteren in de instellingen op het horloge. Het resultaat is een zeer goede tracking die zowel in de stad als buitenaf tijdens de testperiode geen afwijkende metingen liet zien. Wel kwam het enkele keren voor dat het horloge er lang over deed voordat er verbinding was met de satellieten. Zoals je in de onderstaande afbeelding kon zien, had het horloge pas na ongeveer een kilometer een goede verbinding. De afstand tijdens de eerste kilometer werd waarschijnlijk geschat op basis van de gezette stappen.

©PXimport

De meting van hoogte kon door de huidige coronacrisis helaas niet goed worden getest. Het gebrek aan hoogteverschillen in ons vlakke landje en gecancelde tripjes weerhielden ons van een betrouwbare test.

We hadden het eerder al even benoemd, maar door de combinatie van een grote batterij en een transreflectief scherm is de accuduur uitstekend. Bij normaal gebruik als smartwatch met een continue hartslagmeting gaat het horloge zonder problemen een week mee. Gebruik je tijdens een tocht de hele dag door de GPS-functionaliteit, dan reduceert die accuduur tot enkele dagen. Het is echter ook goed mogelijk om het horloge meer dan een week te gebruiken door bijvoorbeeld de hartslagsensor uit te schakelen als je niet aan het sporten bent.

Conclusie

De Polar Grit X is een prachtig horloge voor de avonturiers en andere buitensporters, maar mist veel basisfunctionaliteit voor dagelijks gebruik. De prijs van 429 euro is gezien de uitstekende bouwkwaliteit en uitgebreide sportfunctionaliteit zeker begrijpelijk, maar alleen te verantwoorden voor sporters die meer doen dan een paar keer per maand harlopen.

Ons oordeel

8Score

Polar Grit X

Prijs € 429,90
Scherm 1.2-inch transreflectief touchscreen
Batterij 346 mAh
Sensoren GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, optische hartslagmeter, barometer, kompas
Connectiviteit Bluetooth, USB
Waterdichtheid 10ATM (watersport)
Website www.polar.com

  • Pluspunten

  • Bouwkwaliteit

  • Health- en fitnessinzicht

  • Sportfunctionaliteit

  • Lange accuduur

  • Minpunten

  • Dagelijkse functies

  • Relatief dik

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.