ID.nl logo
Geheugentrainer: zo houd je je geheugen op peil
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Gezond leven

Geheugentrainer: zo houd je je geheugen op peil

Niet alleen je lichaam is een belangrijk bezit, maar ook je geest. Genoeg hersengymnastiek doen kan bijdragen aan de gezondheid van je brein. Je geheugen is daarin een essentieel onderdeel. Dit is hoe je dat geheugen op peil kunt houden.

Na het lezen van dit artikel weet je 💡 Waarom het trainen van het geheugen zo belangrijk is 💡 Welke apps je kunt gebruiken om je geheugen te trainen 💡 Welke andere oefeningen je kunt doen als geheugentrainer

We worden tegenwoordig een stuk luier als het gaat om geheugen: je hoeft veel dingen niet meer te onthouden, omdat we daar allerlei technische snufjes voor hebben. Persoonlijke dingen slaan we op in de mail of in de agenda, terwijl we algemene kennis gewoon van Google plukken. In veel gevallen lijkt geheugen niet zo belangrijk, maar dat is het wel degelijk. 

Waarom hersens trainen belangrijk is

Ten eerste helpt het geheugen trainen de hersens beter te focussen. Je kunt je beter concentreren op waar je mee bezig bent, omdat het trainen van het geheugen je brein als het ware discipline bijbrengt. Je kunt bovendien meer leren als je met je geheugen gymt: je kunt meer onthouden en dus ook meer leren. De Alzheimer Stichting raadt geheugentrainers aan om de kans op dementie te verkleinen: de kans op dementie wordt namelijk verminderd als de hersens actief worden gebruikt. Er is nóg een voordeel: je onthoudt ook meer herinneren die je deelt met de mensen van wie je houdt.

©1STunningART - stock.adobe.com

Misverstand: geheugentraining is niet alleen goed voor oude mensen

Het maakt geen verschil of je oud of jong bent. Sterker nog, jonge mensen hebben er veel baat bij om hun geheugen te trainen. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij het leren voor tentamens, het onthouden van de verkeersregels voor het theorie-examen of het onder de knie krijgen van een nieuwe baan of taak op werk. Het actief houden van het brein is voor hen net zo handig. Wel is het voor ouderen extra belangrijk, omdat het verouderende brein steeds minder goed presteert. Je kunt het mentale prestatievermogen echter zelfs terugwinnen door regelmatig geheugentraining te doen.

Tip: je kunt je geheugen ook beter eten. Dat doe je zo:

  • Eet minder toegevoegde suikers
  • Gebruik visolie
  • Matig je alcoholgebruik

Apps om het geheugen te trainen

De noodzaak van geheugen trainen is nu duidelijk, maar hoe pak je het aan? De makkelijkste manier om het geheugen te trainen, is door apps te gebruiken. De bekendste app in Nederland is de Max Geheugentrainer-app, die hoort bij het gelijknamige televisieprogramma. Beide zijn aanraders, want ze zijn er helemaal op geënt om dat luie brein in beweging te krijgen. 

Max Geheugentrainer

In de app vind je onder andere spellen om het geheugen te trainen, maar ook om je reken- of taalkracht op peil te houden of je concentratie te verbeteren. In de categorie Geheugen kun je onder andere een zoekplaatje doen, waarbij je moet onthouden wat de posities van de zoekplaatjes zijn, of het bekende boodschappenspel doen, waarin je de lijst met boodschappen moet onthouden. Ook is het mogelijk om dagelijkse test te doen en dat is een erg handige functie. Het succes van geheugentraining zit hem namelijk in de herhaling: elke dag zorgen dat je even traint verhoogt de gezondheid van de hersenen. 


Download Max Geheugentrainer in Google Play

Download Max Geheugentrainer in de Apple App Store

Tip: De Max Geheugentrainer-app is gratis te gebruiken, maar je hebt voor de dagelijkse test en meer mogelijkheden wel een account nodig.

Elevate

Een andere app die erg geschikt is, is Elevate, dat qua mogelijkheden lijkt op de Max Geheugentrainer maar dan in het Engels en met iets meer visuele ondersteuning. Je kunt meer dan veertig spellen spelen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen, plus luisteren en spreken. De app is ontwikkeld door experts uit het onderwijs. 

Download Elevate in Google Play

Download Elevate in de Apple App Store

Brainwell

Wil je liever een app gebruiken die door neurowetenschappers in elkaar is gezet, dan raden we Brainwell aan. Deze app is heel specifiek gemaakt om het brein te trainen. Het leuke is dat er ook bij wordt uitgelegd welk deel van het brein wordt gestimuleerd door het bepaalde spel en hoe. Ook deze app is alleen in het Engels beschikbaar. 

Download Brainwell in Google Play

Download Brainwell in de Apple App Store

Watch on YouTube

Peak

Op zoek naar een Nederlandstalige app? Probeer dan eens Peak. Deze app laat je kennismaken met een heel grote veelzijdigheid aan spellen. Elk spel verbetert een bepaalde vaardigheid en daar legt de app ook van tevoren over uit welke vaardigheid. Er is erg veel keuze in spellen en de app is enorm kleurrijk. 

Download Peak in Google Play

Download Peak in de Apple App Store

Wordfeud

Je hoeft echter niet per se te kiezen voor een geheugentrainer-app. Spelletjes zoals bijvoorbeeld Wordfeud kunnen ook goede invloed hebben op de hersenen. Je wordt gedwongen om goed na te denken over welke woorden je allemaal kent en welke er kunnen passen en dat werkt. 

Download Wordfeud in Google Play

Download Wordfeud in de Apple App Store

©PXimport

Op deze drie manieren zorg je ook beter voor je geheugen:

  • Ben je te zwaar, probeer dan wat gewicht te verliezen
  • Zorg dat je genoeg uren slaap krijgt
  • Doe aan meditatie

Puzzelboekjes

Wil je liever even niet met het telefoonscherm bezig zijn, dan kun je ook kiezen voor ‘offline spellen’. Denk bijvoorbeeld aan een puzzelboekje: een sudoku is een hele goede om de hersens te trainen. Ook kun je investeren in een mooi memory-spel, waarbij je allemaal kaartjes met de plaatjes naar beneden op tafel legt en in zo min mogelijk keren omdraaien de paren bij elkaar zoekt. Hierbij moet je niet alleen onthouden wat er op het plaatje staat, maar ook waar het ligt. 

©Valery Voennyy

Heb je altijd al willen leren piano spelen of gitaar spelen? Of zou je graag bij een toneelvereniging willen? Noten moeten onthouden of zinnen om uit te spreken als je op de planken staat, zorgt dat je een beroep moet doen op je grijze massa. Hetzelfde geldt voor het leren van een andere taal of een kookcursus doen: het zijn activiteiten waarmee je brein aan het werk wordt gezet.

Speel Braintraining

Heb je een Nintendo (3)DS of een Switch, dan kun je hiervoor een game aanschaffen genaamd Braintraining. Ook hierin word je op speelse wijze verleid tot nadenken. Of het nu is met rekensommen, inschatten hoeveel blokjes er op het scherm te zien zijn of een soort Dr. Mario-achtige Tetris: deze game is er helemaal voor gemaakt om in te schatten hoe oud je brein is en je te laten zien hoe je je hersens kunt verjongen door maar regelmatig naar je breintraining terug te keren. 

Watch on YouTube

Die herhaling van de training is belangrijk en mede daarom hebben apps en games de voorkeur: die belonen je vaak als je terugkeert door je bijvoorbeeld punten toe te schrijven of een stempel te geven. Een virtuele stempel klinkt weinig speciaal, maar je merkt na een paar dagen al dat je toch elke dag die stempel wilt zetten. Wat dat is? Dat is je brein dat honger heeft naar meer leren om dat geheugen nog verder op te vijzelen. 



💾 P.S. Wil je juist weten hoe je problemen oplost met je computergeheugen? Lees dan het artikel Zo los je geheugenproblemen op.

Switch nodig om je hersens mee te trainen?

Kijk op Kieskeurig.nl voor het aanbod.
▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop