Geheugentrainer: zo houd je je geheugen op peil

© Krakenimages.com - stock.adobe.com

Geheugentrainer: zo houd je je geheugen op peil

Meetapparatuur

Geplaatst: 23 december 2022 - 09:04

Laura Jenny

Niet alleen je lichaam is een belangrijk bezit, maar ook je geest. Genoeg hersengymnastiek doen kan bijdragen aan de gezondheid van je brein. Je geheugen is daarin een essentieel onderdeel. Dit is hoe je dat geheugen op peil kunt houden.

We worden tegenwoordig een stuk luier als het gaat om geheugen: je hoeft veel dingen niet meer te onthouden, omdat we daar allerlei technische snufjes voor hebben. Persoonlijke dingen slaan we op in de mail of in de agenda, terwijl we algemene kennis gewoon van Google plukken. In veel gevallen lijkt geheugen niet zo belangrijk, maar dat is het wel degelijk. 

Waarom hersens trainen belangrijk is

Ten eerste helpt het geheugen trainen de hersens beter te focussen. Je kunt je beter concentreren op waar je mee bezig bent, omdat het trainen van het geheugen je brein als het ware discipline bijbrengt. Je kunt bovendien meer leren als je met je geheugen gymt: je kunt meer onthouden en dus ook meer leren. De Alzheimer Stichting raadt geheugentrainers aan om de kans op dementie te verkleinen: de kans op dementie wordt namelijk verminderd als de hersens actief worden gebruikt. Er is nóg een voordeel: je onthoudt ook meer herinneren die je deelt met de mensen van wie je houdt.

© 1STunningART - stock.adobe.com

Misverstand: geheugentraining is niet alleen goed voor oude mensen

Het maakt geen verschil of je oud of jong bent. Sterker nog, jonge mensen hebben er veel baat bij om hun geheugen te trainen. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij het leren voor tentamens, het onthouden van de verkeersregels voor het theorie-examen of het onder de knie krijgen van een nieuwe baan of taak op werk. Het actief houden van het brein is voor hen net zo handig. Wel is het voor ouderen extra belangrijk, omdat het verouderende brein steeds minder goed presteert. Je kunt het mentale prestatievermogen echter zelfs terugwinnen door regelmatig geheugentraining te doen.

Apps om het geheugen te trainen

De noodzaak van geheugen trainen is nu duidelijk, maar hoe pak je het aan? De makkelijkste manier om het geheugen te trainen, is door apps te gebruiken. De bekendste app in Nederland is de Max Geheugentrainer-app, die hoort bij het gelijknamige televisieprogramma. Beide zijn aanraders, want ze zijn er helemaal op geënt om dat luie brein in beweging te krijgen. 

Max Geheugentrainer

In de app vind je onder andere spellen om het geheugen te trainen, maar ook om je reken- of taalkracht op peil te houden of je concentratie te verbeteren. In de categorie Geheugen kun je onder andere een zoekplaatje doen, waarbij je moet onthouden wat de posities van de zoekplaatjes zijn, of het bekende boodschappenspel doen, waarin je de lijst met boodschappen moet onthouden. Ook is het mogelijk om dagelijkse test te doen en dat is een erg handige functie. Het succes van geheugentraining zit hem namelijk in de herhaling: elke dag zorgen dat je even traint verhoogt de gezondheid van de hersenen. 


Download Max Geheugentrainer in Google Play

Download Max Geheugentrainer in de Apple App Store

Elevate

Een andere app die erg geschikt is, is Elevate, dat qua mogelijkheden lijkt op de Max Geheugentrainer maar dan in het Engels en met iets meer visuele ondersteuning. Je kunt meer dan veertig spellen spelen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen, plus luisteren en spreken. De app is ontwikkeld door experts uit het onderwijs. 

Download Elevate in Google Play

Download Elevate in de Apple App Store

Brainwell

Wil je liever een app gebruiken die door neurowetenschappers in elkaar is gezet, dan raden we Brainwell aan. Deze app is heel specifiek gemaakt om het brein te trainen. Het leuke is dat er ook bij wordt uitgelegd welk deel van het brein wordt gestimuleerd door het bepaalde spel en hoe. Ook deze app is alleen in het Engels beschikbaar. 

Download Brainwell in Google Play

Download Brainwell in de Apple App Store

Watch on YouTube

Peak

Op zoek naar een Nederlandstalige app? Probeer dan eens Peak. Deze app laat je kennismaken met een heel grote veelzijdigheid aan spellen. Elk spel verbetert een bepaalde vaardigheid en daar legt de app ook van tevoren over uit welke vaardigheid. Er is erg veel keuze in spellen en de app is enorm kleurrijk. 

Download Peak in Google Play

Download Peak in de Apple App Store

Wordfeud

Je hoeft echter niet per se te kiezen voor een geheugentrainer-app. Spelletjes zoals bijvoorbeeld Wordfeud kunnen ook goede invloed hebben op de hersenen. Je wordt gedwongen om goed na te denken over welke woorden je allemaal kent en welke er kunnen passen en dat werkt. 

Download Wordfeud in Google Play

Download Wordfeud in de Apple App Store

© PXimport

Puzzelboekjes

Wil je liever even niet met het telefoonscherm bezig zijn, dan kun je ook kiezen voor ‘offline spellen’. Denk bijvoorbeeld aan een puzzelboekje: een sudoku is een hele goede om de hersens te trainen. Ook kun je investeren in een mooi memory-spel, waarbij je allemaal kaartjes met de plaatjes naar beneden op tafel legt en in zo min mogelijk keren omdraaien de paren bij elkaar zoekt. Hierbij moet je niet alleen onthouden wat er op het plaatje staat, maar ook waar het ligt. 

© Valery Voennyy

Heb je altijd al willen leren piano spelen of gitaar spelen? Of zou je graag bij een toneelvereniging willen? Noten moeten onthouden of zinnen om uit te spreken als je op de planken staat, zorgt dat je een beroep moet doen op je grijze massa. Hetzelfde geldt voor het leren van een andere taal of een kookcursus doen: het zijn activiteiten waarmee je brein aan het werk wordt gezet.

Speel Braintraining

Heb je een Nintendo (3)DS of een Switch, dan kun je hiervoor een game aanschaffen genaamd Braintraining. Ook hierin word je op speelse wijze verleid tot nadenken. Of het nu is met rekensommen, inschatten hoeveel blokjes er op het scherm te zien zijn of een soort Dr. Mario-achtige Tetris: deze game is er helemaal voor gemaakt om in te schatten hoe oud je brein is en je te laten zien hoe je je hersens kunt verjongen door maar regelmatig naar je breintraining terug te keren. 

Watch on YouTube

Die herhaling van de training is belangrijk en mede daarom hebben apps en games de voorkeur: die belonen je vaak als je terugkeert door je bijvoorbeeld punten toe te schrijven of een stempel te geven. Een virtuele stempel klinkt weinig speciaal, maar je merkt na een paar dagen al dat je toch elke dag die stempel wilt zetten. Wat dat is? Dat is je brein dat honger heeft naar meer leren om dat geheugen nog verder op te vijzelen. 💾 P.S. Wil je juist weten hoe je problemen oplost met je computergeheugen? Lees dan het artikel Zo los je geheugenproblemen op.

Switch nodig om je hersens mee te trainen?

Kijk op Kieskeurig.nl voor het aanbod.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000