Spoedcursus: parfum voor Moederdag kiezen
Het is weer bijna Moederdag. Geen idee wat je moet geven? Met een lekker luchtje zit je altijd goed. Maar welk parfum moet je kiezen? Bloemig, houtig, gourmand? En is eau de toilette hetzelfde als parfum? We leggen het in (vooral) geuren en kleuren uit!
Na het lezen van dit artikel weet je wat meer over lekkere geurtjes. Je leest over: ⚜️ Het verschil tussen (eau) de parfum en eau de toilette ⚜️ Geurfamilies ⚜️ Topnoten, hartnoten en basisnoten ⚜️ Prijscategorieën Ook krijg je tips om makkelijker te kunnen beoordelen welk parfum bij je moeder past. P.S. Waar we ‘moeder’ zeggen bedoelen we natuurlijk ook vrouw, vriendin of tante: al die belangrijke vrouwen in je leven die op Moederdag best eens (extra) in het zonnetje gezet mogen worden.
Bij het kiezen van een lekker luchtje als cadeau is budget natuurlijk een belangrijke factor. Heb je maar een paar tientjes te besteden, dan is een parfum van een bekend merk eigenlijk uitgesloten. Wel kun je dan van een groot merk een klein flesje eau de toilette kopen bijvoorbeeld. Dat brengt ons meteen op het eerste dat je moet weten: de verschillende sterktes van geuren.
Eau de toilette of parfum?
Parfums variëren in sterkte, afhankelijk van de hoeveelheid parfumoliën. Vuistregel is: hoe meer parfumolie, des te intenser de geur én des te langer je hem blijft ruiken. Van dure parfum heb je aan een paar druppeltjes genoeg om er de hele avond naar te ruiken; gebruik je eau de cologne, dan is de geur veel sneller weg.
Van bloemig tot oriëntaals
Parfums worden vaak ingedeeld in geurgroepen op basis van de hoofdingrediënten en het algemene karakter. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet. Goed om te weten: geuren vallen vaak onder verschillende groepen. Zo is Miss Dior niet alleen bloemig, maar ook houtachtig, fris en fruitig. Je ziet ook meteen voor welke moeder dit een fijne geurgroep is én we geven je een aantal voorbeelden.
Bloemig
Denk aan rozen, jasmijn, lelie, viooltjes, enzovoorts. Vaak zoet en poederig. Is je moeder romantisch en houdt ze van klassieke, vrouwelijke geuren? Dan zit je met bloemige geuren altijd goed. Voorbeelden 👇🏼
Houtig
Warme geuren als sandelhout, cederhout, eiken, mos, patchouli. Kruidig en rijk. Past goed bij nuchtere, no-nonsense moeders en bij moeders die graag buiten zijn. Voorbeelden 👇🏼
Fris
Deze geuren ruiken naar citrusvruchten, naar water (denk de zee, of regen) maar ook naar groen zoals bladeren, gras en bamboe. Heldere, verfrissende geuren dus. Sport je moeder graag en is ze altijd lekker actief? Grote kans dat je haar met een frisse geur helemaal blij maakt! Voorbeelden 👇🏼
Oriëntaals
Wat zwaardere geuren vind je in deze categorie. Sleutelwoorden zijn mysterieus en kruidig. Denk aan vanille, muskus, amber, kaneel en exotische specerijen. Deze geurgroep heeft ook overeenkomsten met Gourmand (zie verderop), maar daar ligt de nadruk net wat meer op zoet dan op mysterieus. Lekkere geuren voor moeders die een tikkeltje avonturistisch zijn ingesteld. Voorbeelden 👇🏼
Fruitig
Deze geurgroep hoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Appel, bes, perzik, peer, passievrucht: een fruitmand in een flesje. Kortom: fris en verleidelijk. Vooral wat jongere moeders (no offence mum) doe je hier een plezier mee. Voorbeelden 👇🏼
Gourmand
In Frankrijk wordt dit woord gebruikt voor fijnproevers. Als je weet dat in deze parfumgroep zoete tonen van chocolade, karamel, honing, gebak en specerijen de boventoon voeren, dan zie je meteen dat het ook op parfumvlak een prima naam is. Staat je moeder graag in de keuken? Dan kan ze een gourmand-geur vast waarderen. Is je moeder op dieet? Dan misschien minder … Voorbeelden 👇🏼
Top, hart en basis Wanneer je een geurtje zoekt, zie je bij de omschrijving vaak de woorden topnoten, hartnoten en basisnoten staan. Hiermee worden de verschillende lagen van geuren beschreven die je ruikt naarmate de geur zich ontwikkelt op je huid. Topnoten zijn de geuren die je direct na het opspuiten ruikt. Ze zijn meestal licht en vluchtig en verdwijnen binnen een paar minuten tot een uur. Voorbeelden zijn citrusgeuren zoals citroen en bergamot, of kruidige geuren zoals basilicum. Nadat de topnoten vervagen, komen de hartnoten naar voren. Deze zijn meestal rijker en vormen het kernkarakter van het parfum. Hartnoten blijven enkele uren aanwezig en zijn vaak bloemig of fruitig, zoals roos, jasmijn of lavendel. Basisnoten blijf je het langst ruiken; ze komen meer naar voren wanneer de hartnoten beginnen te vervagen. Basisnoten geven diepte aan het parfum. Veel voorkomende basisnoten zijn muskus, vanille en sandelhout.
Geur kiezen? Je weet meer dan je denkt!
Vind je het nog steeds lastig om een geurtje te vinden dat past bij je moeder? Met wat je al van en over haar weet, kom je vaak al een heel eind!
🎢 Zo moet een parfum passen bij haar persoonlijkheid is en haar dagelijkse activiteiten. Is ze avontuurlijk, romantisch, zakelijk?
👗 Kijk ook eens in haar kledingkast om te kijken wat haar stijl is. Daar kun je dan het parfum op afstemmen. Een fleurige garderobe betekent vaak een voorkeur voor bloemige geuren.
👩 👵 Leeftijd speelt ook mee. Jonge moeders geven vaak de voorkeur aan frissere, fruitige geuren terwijl moeders die net wat minder jong zijn soms liever wat warmere, complexere geuren dragen.
💝 Gouden tip: wat is op dit moment haar lievelingsparfum? Je kunt online opzoeken in welke geurfamilie dit parfum valt en wat de top-, hart- en basistonen zijn. Zo kun je makkelijk iets vinden dan lijkt op haar favoriete luchtje, maar waarmee je haar tóch weet te verrassen.
Wat wil je uitgeven?
Aan het begin van het artikel hebben we het al even over je budget gehad. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we in onderstaande tabel in grote lijnen de mogelijkheden gezet. Onthoud wel dat prijs niet alles zegt – een goedkoper parfum van hoge kwaliteit kan soms verrassend goed zijn. Het draait uiteindelijk om de geur en of die bij je moeder past. Maar na het lezen van dit artikel is de kans groot dat ze na het uitpakken zegt dat je er een neus voor hebt!