Spoedcursus: parfum voor Moederdag kiezen

© vladdeep

Spoedcursus: parfum voor Moederdag kiezen

Geplaatst: 5 mei 2024 - 17:24

Redactie ID.nl

Het is weer bijna Moederdag. Geen idee wat je moet geven? Met een lekker luchtje zit je altijd goed. Maar welk parfum moet je kiezen? Bloemig, houtig, gourmand? En is eau de toilette hetzelfde als parfum? We leggen het in (vooral) geuren en kleuren uit!

Bij het kiezen van een lekker luchtje als cadeau is budget natuurlijk een belangrijke factor. Heb je maar een paar tientjes te besteden, dan is een parfum van een bekend merk eigenlijk uitgesloten. Wel kun je dan van een groot merk een klein flesje eau de toilette kopen bijvoorbeeld. Dat brengt ons meteen op het eerste dat je moet weten: de verschillende sterktes van geuren.

Eau de toilette of parfum?

Parfums variëren in sterkte, afhankelijk van de hoeveelheid parfumoliën. Vuistregel is: hoe meer parfumolie, des te intenser de geur én des te langer je hem blijft ruiken. Van dure parfum heb je aan een paar druppeltjes genoeg om er de hele avond naar te ruiken; gebruik je eau de cologne, dan is de geur veel sneller weg.

SoortPercentage parfumolieOmschrijvingGeschikt voor
Extrait de parfum30-40%Zeer geconcentreerd en intens, blijft vaak 24 uur waarneembaarSpeciale gelegenheden
Parfum20 tot 30%Intens, geur houdt lang aan, ideaal voor avondjes uitAvondje uit
Eau de parfum15 tot 20%Niet te zwaar maar ook zeker aanwezig voor dagelijks gebruikDagelijks gebruik
Eau de toilette5 tot 15%Licht en fris, verspreidt een subtiele geur overdagOverdag
Eau de cologne2 tot 4%Verfrissend op warme dagen. Vervliegt snel.Overdag

Van bloemig tot oriëntaals

Parfums worden vaak ingedeeld in geurgroepen op basis van de hoofdingrediënten en het algemene karakter. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet. Goed om te weten: geuren vallen vaak onder verschillende groepen. Zo is Miss Dior niet alleen bloemig, maar ook houtachtig, fris en fruitig. Je ziet ook meteen voor welke moeder dit een fijne geurgroep is én we geven je een aantal voorbeelden.

Bloemig

Denk aan rozen, jasmijn, lelie, viooltjes, enzovoorts. Vaak zoet en poederig. Is je moeder romantisch en houdt ze van klassieke, vrouwelijke geuren? Dan zit je met bloemige geuren altijd goed. Voorbeelden 👇🏼

0

Powered by

logo

Houtig

Warme geuren als sandelhout, cederhout, eiken, mos, patchouli. Kruidig en rijk. Past goed bij nuchtere, no-nonsense moeders en bij moeders die graag buiten zijn. Voorbeelden 👇🏼

0

Powered by

logo

Fris

Deze geuren ruiken naar citrusvruchten, naar water (denk de zee, of regen) maar ook naar groen zoals bladeren, gras en bamboe. Heldere, verfrissende geuren dus. Sport je moeder graag en is ze altijd lekker actief? Grote kans dat je haar met een frisse geur helemaal blij maakt! Voorbeelden 👇🏼

0

Powered by

logo

Oriëntaals

Wat zwaardere geuren vind je in deze categorie. Sleutelwoorden zijn mysterieus en kruidig. Denk aan vanille, muskus, amber, kaneel en exotische specerijen. Deze geurgroep heeft ook overeenkomsten met Gourmand (zie verderop), maar daar ligt de nadruk net wat meer op zoet dan op mysterieus. Lekkere geuren voor moeders die een tikkeltje avonturistisch zijn ingesteld. Voorbeelden 👇🏼

0

Powered by

logo

Fruitig

Deze geurgroep hoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Appel, bes, perzik, peer, passievrucht: een fruitmand in een flesje. Kortom: fris en verleidelijk. Vooral wat jongere moeders (no offence mum) doe je hier een plezier mee. Voorbeelden 👇🏼

0

Powered by

logo

Gourmand

In Frankrijk wordt dit woord gebruikt voor fijnproevers. Als je weet dat in deze parfumgroep zoete tonen van chocolade, karamel, honing, gebak en specerijen de boventoon voeren, dan zie je meteen dat het ook op parfumvlak een prima naam is. Staat je moeder graag in de keuken? Dan kan ze een gourmand-geur vast waarderen. Is je moeder op dieet? Dan misschien minder … Voorbeelden 👇🏼

0

Powered by

logo

Geur kiezen? Je weet meer dan je denkt!

Vind je het nog steeds lastig om een geurtje te vinden dat past bij je moeder? Met wat je al van en over haar weet, kom je vaak al een heel eind!

🎢 Zo moet een parfum passen bij haar persoonlijkheid is en haar dagelijkse activiteiten. Is ze avontuurlijk, romantisch, zakelijk?
👗 Kijk ook eens in haar kledingkast om te kijken wat haar stijl is. Daar kun je dan het parfum op afstemmen. Een fleurige garderobe betekent vaak een voorkeur voor bloemige geuren.
👩 👵 Leeftijd speelt ook mee. Jonge moeders geven vaak de voorkeur aan frissere, fruitige geuren terwijl moeders die net wat minder jong zijn soms liever wat warmere, complexere geuren dragen.
💝 Gouden tip: wat is op dit moment haar lievelingsparfum? Je kunt online opzoeken in welke geurfamilie dit parfum valt en wat de top-, hart- en basistonen zijn. Zo kun je makkelijk iets vinden dan lijkt op haar favoriete luchtje, maar waarmee je haar tóch weet te verrassen.

Wat wil je uitgeven?

Aan het begin van het artikel hebben we het al even over je budget gehad. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we in onderstaande tabel in grote lijnen de mogelijkheden gezet. Onthoud wel dat prijs niet alles zegt – een goedkoper parfum van hoge kwaliteit kan soms verrassend goed zijn. Het draait uiteindelijk om de geur en of die bij je moeder past. Maar na het lezen van dit artikel is de kans groot dat ze na het uitpakken zegt dat je er een neus voor hebt!

Je budgetBekend merkOnbekend/niche merk
< 50 euroEau de toilette (klein flesje)Eau de parfum (klein flesje)
50 tot 100 euroEau de parfum (50-100 ml)Eau de parfum (50-100 ml) + extra (bijvoorbeeld bodylotion)
100 - 200 euroParfum/extrait de parfum (50-100ml)Parfum/extrait de parfum (50-100ml) + extra, bijvoorbeeld handcrème
> 200 euroExclusieve/Gelimiteerde uitgaveComplete cadeauset (parfum, bodylotion, handcrème enzovoorts)

Hmm... dat ruikt lekker!

De 8 populairste damesgeurtjes op Kieskeurig.nl

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten