ID.nl logo
Goed nieuws voor koukleumen: dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen
Gezond leven

Goed nieuws voor koukleumen: dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen

Wie het liefst het hele jaar op slippers loopt, heeft aan zijn tintelende tenen al gevoeld dat het uit is met de pret: de winter staat voor de deur en voorlopig zul je met de dalende temperaturen moeten dealen. Jammer dat aan het even lekker opstoken van de kachel tegenwoordig ook meteen een flink prijskaartje zit. De oplossing? Op de bank kruipen met een warmtekussen of -deken! Ze houden je heerlijk warm en schelen behoorlijk in de kosten.

Verschillende warmmakers

Iedereen kent de ouderwetse elektrische deken waardoor je in een voorverwarmd bed stapt. Tegenwoordig zijn er voor gebruik op de bank, relaxfauteuil of veranda ook allerlei heel bruikbare en comfortabele opties. Alsof de makers wisten dat de gasrekeningen anno 2022 sky high zouden gaan. De dekens en kussens komen in allerlei gedaantes, zijn heerlijk zacht en zien er door het kleurgebruik ook nog stijlvol uit. Geen straf om eronder te liggen of tegenaan te kruipen dus. Een aantal opties waaruit je kunt kiezen:

  • Naast elektrische dekens en kussens zijn er steeds meer producten die werken met infrarood. Elektrische dekens verwarmen meer aan de oppervlakte, terwijl infrarood echt het lichaam binnendringt. Vaak heeft dat ook een therapeutische werking en kun je er profijt van hebben bij bijvoorbeeld rugklachten of reuma. Infrarood is iets duurder, maar je voelt de warmte wel beter en langer.

  • Sommige warmtedekens hebben openingen waardoor je 'm kunt omtoveren tot een lekker oversized jas. Zo wikkel je jezelf helemaal in de warmte en komt er nauwelijks een zuchtje kou bij. Er zijn ook exemplaren waarin je gezellig met zijn tweeën kunt ‘wonen’.

  • Voor de dekens en kussens geldt dat je draadloze opties hebt, maar ook producten waar het snoer aan vastzit. In onze test zie je een aantal varianten van warmtedekens. Aan jou wat je prettig vindt.

  • Sommige warmtekussens en -dekens kun je in de wasmachine stoppen. Die van Fatboy bijvoorbeeld. Kan handig zijn als je voor een avondje Netflix de hele koelkast om je heen hebt verzameld en niet alles in je mond is beland.

  • Ben je naast bankhanger ook thuiswerker en kun je daar ook wel wat warmte bij gebruiken? Er zijn speciale stoelverwarmers, zoals de Big Hug (goeie naam!) van Stoov. De aaibare teddystof in ecru misstaat in geen enkel interieur.

Koud in huis?

Met deze spulletjes breng je jezelf weer snel op temperatuur!

Verwarming voor voeten en vingers

Niet zo’n koukleum, maar wel altijd last van koude handen of voeten? Naast de warmtedekens en -kussens zijn er ook verwarmers voor specifieke delen van het lichaam, zoals je voeten, handen en rug. Zo zit je niet van top tot teen in fleece verstopt, maar verwarm je alleen die delen van het lichaam die wel een beetje extra comfort kunnen gebruiken. Bonus bij deze verwarmers: ze zien er steeds mooier uit.

De warmtekussens van Stoov en Navaris zijn bijvoorbeeld ideaal voor koude voeten en handen, en werken verlichtend bij gespannen nekspieren, maar je kun ze ook gewoon op de bank laten liggen als ze niet in functie zijn. Een ideaal cadeau aan jezelf of aan iemand die ook liever in de tropen had willen wonen.

Wie niet genoeg heeft aan een warm kussen tegen rillende vingers en koude tenen, heeft ook keuze uit verwarmers waar je beide voeten of handen helemaal in kwijt kunt. Zo'n elektrische voetenwarmer ziet er misschien iets minder hip uit, maar doet wel wat-ie moet doen.

Kosten besparen met een warmtedeken

Dat de warmtedekens comfortabel zijn, zie je zo wel, maar hoe zit het met het energieverbruik? Een avondje bankhangen neemt zo een paar uur in beslag, en een thuiswerkdag is nog langer. Is er dan nog wel sprake van een kostenbesparing? Hier kunnen we volmondig ‘ja’ op zeggen.

De precieze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het type product en het aantal uur dat je er gebruik van maakt, maar je kunt bij een warmtedeken of warmtekussen uitgaan van een gemiddeld verbruik van 60 watt per uur, oftewel 0,06 kwh per uur. Heb je de deken vier uur lang aanstaan à 0,80 euro per kWh (prijs november 2022), dan betaal je rond de 0,20 euro per dag aan stroomkosten. Werkt de deken of het kussen met een oplaadbare batterij, dan ben je per oplaadbeurt gemiddeld 2,5 cent kwijt. Meestal heb je aan eenmaal opladen per dag voldoende.

Wanneer je de verwarming dagelijks een graadje lager zet, bespaar je met de huidige hoge gasprijzen tot wel 350 euro per jaar, en met gasprijzen op de langere termijn zal dat rond de 160 euro zijn.

Meer voordelen van een warmtedeken

Naast het omlaag brengen van de energierekening en het omhoog brengen van de lichaamstemperatuur heeft een warmtedeken of -kussen nog een aantal voordelen:

  • Vermindert de spanning in je spieren, waardoor je maximaal ontspant. Fijn na het sporten of een pittige werkdag!

  • Heb je last van chronische pijn zoals reuma? De warmte van de deken heeft daar een positief effect op.

  • Je verplaatst 'm zonder veel gedoe van binnen naar buiten en van huis naar camping. En die stoelverwarming kan zo mee naar dat koude kantoor.

  • Een warmtekussen werkt eigenlijk zoals een kruik: fijn als je buikklachten of menstruatiepijn hebt.

Veilig gebruik van een elektrische deken of kussen

Als een apparaat in huis op elektriciteit werkt, gaat er ook altijd een alarmbelletje af: is het wel veilig in gebruik? Kan een elektrische deken of warmtekussen oververhit raken en in de brand vliegen? Wees gerust: de nieuwste producten voldoen aan hoge veiligheidseisen en hebben een timer of ingebouwde thermostaat die nooit te warm kan worden. Maar veilig gebruik gaat hand in hand met het juiste gebruik ervan. Daarom vier tips:

  1. Rol de deken altijd op in plaats van op te vouwen. Hierdoor blijft de elektrische bedrading beter intact en heb je er veel langer plezier van.

  2. Gebruik je de deken niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Dat voorkomt ook sluipverbruik.

  3. Een elektrische deken gaat gemiddeld zeven jaar mee, maar controleer de deken ook voor die tijd regelmatig op slijtage.

  4. Sowieso slim: plaats een brandmelder in de kamers waar je de warmtedeken gebruikt.

Nieuwsgierig wat de koukleumen bij ID.nl vonden van een aantal warmmakers? Bekijk dan de video hieronder!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's
Huis

Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Wie Google Foto’s gebruikt, zal inmiddels wel een flinke hoeveelheid foto’s en filmpjes hebben verzameld. Wist je dat je met dit beeldmateriaal eenvoudig leuke filmpjes kunt samenstellen?

**In enkele stappen vertellen we je hoe je Google Foto's een video kunt laten samenstellen van een persoon, een dag of een andere periode:

  • Tik op Video met hoogtepunt
  • Bepaal de inhoud van de video
  • Wijzig eventueel de lengte van de clips en voeg muziek toe

Lees zeker ook: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

Stap 1: De juiste tool

De meeste mensen gebruiken in Google Foto’s alleen het tabblad Foto’s om hun kiekjes te bekijken. Om de filmgenerator te kunnen gebruiken, moet je onderin een ander tabblad kiezen: Bibliotheek. Als je dat hebt gedaan, zie je bovenin vier vakjes: Favorieten, Archiveren, Tools en Prullenbak. Je hebt de Tools nodig. Daarna scrol je naar onderen tot je in de rubriek Maken de optie Video met hoogtepunt kunt selecteren. Tik op deze suggestieve knop om van start te gaan.

Leuk voor in de woonkamer

Een digitale fotolijst creëert ook een soort film

Stap 2: Inhoud zoeken

In de volgende stap doet Google Foto’s suggesties voor de inhoud op basis van de locaties en de tijdlijn van je foto’s. Je kunt ook op de knop met het poppetje klikken, dan zal de app mensen voorstellen die het heeft herkend in de fotobibliotheek. Als je een bepaalde persoon selecteert, zal de app een filmpje samenstellen over deze persoon. Je kunt ook op de kalenderknop tikken om een bepaalde dag of periode te selecteren.

Als je één criterium hebt gekozen, zal Google vragen om nog meer criteria toe te voegen. Is die suggestie niet wat je ervan verwacht, dan kun je in het lege vak linksboven klikken, en daar maximaal vijftig foto’s en video’s selecteren. Of je gebruikt het vak Zoeken om afbeeldingen op basis van inhoud (zoals zee, natuur, hond) te zoeken, tot de selectie helemaal klaar is. Klik op Voorbeeld om de app aan het werk te zetten. Even later verschijnt het resultaat op je smartphone en kun je de afspeelknop indrukken om het filmpje in voorvertoning te bekijken.

Stap 3: Afwerking

Google Foto’s stelt automatisch de video samen en volgt daarbij de volgorde van de foto’s die jij hebt aangegeven. Ieder beeld komt een gelijk aantal seconden in beeld, maar dat kun je aanpassen. Klik je op een miniatuur in de scrolbalk onderaan, dan kun je de lengte van dat fragment wijzigen. Tot slot zet Google er desgewenst ook een muziekje onder. Als je op de muzieknoot klikt, kun je zelf muziek uploaden of een nummer selecteren uit de audiobibliotheek van Google. Tik rechtsboven op Opslaan en je bent klaar.

Watch on YouTube