ID.nl logo
Goed nieuws voor koukleumen: dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen
© Fatboy
Gezond leven

Goed nieuws voor koukleumen: dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen

Wie het liefst het hele jaar op slippers loopt, heeft aan zijn tintelende tenen al gevoeld dat het uit is met de pret: de winter staat voor de deur en voorlopig zul je met de dalende temperaturen moeten dealen. Jammer dat aan het even lekker opstoken van de kachel tegenwoordig ook meteen een flink prijskaartje zit. De oplossing? Op de bank kruipen met een warmtekussen of -deken! Ze houden je heerlijk warm en schelen behoorlijk in de kosten.

Verschillende warmmakers

Iedereen kent de ouderwetse elektrische deken waardoor je in een voorverwarmd bed stapt. Tegenwoordig zijn er voor gebruik op de bank, relaxfauteuil of veranda ook allerlei heel bruikbare en comfortabele opties. Alsof de makers wisten dat de gasrekeningen anno 2022 sky high zouden gaan. De dekens en kussens komen in allerlei gedaantes, zijn heerlijk zacht en zien er door het kleurgebruik ook nog stijlvol uit. Geen straf om eronder te liggen of tegenaan te kruipen dus. Een aantal opties waaruit je kunt kiezen:

  • Naast elektrische dekens en kussens zijn er steeds meer producten die werken met infrarood. Elektrische dekens verwarmen meer aan de oppervlakte, terwijl infrarood echt het lichaam binnendringt. Vaak heeft dat ook een therapeutische werking en kun je er profijt van hebben bij bijvoorbeeld rugklachten of reuma. Infrarood is iets duurder, maar je voelt de warmte wel beter en langer.

  • Sommige warmtedekens hebben openingen waardoor je 'm kunt omtoveren tot een lekker oversized jas. Zo wikkel je jezelf helemaal in de warmte en komt er nauwelijks een zuchtje kou bij. Er zijn ook exemplaren waarin je gezellig met zijn tweeën kunt ‘wonen’.

  • Voor de dekens en kussens geldt dat je draadloze opties hebt, maar ook producten waar het snoer aan vastzit. In onze test zie je een aantal varianten van warmtedekens. Aan jou wat je prettig vindt.

  • Sommige warmtekussens en -dekens kun je in de wasmachine stoppen. Die van Fatboy bijvoorbeeld. Kan handig zijn als je voor een avondje Netflix de hele koelkast om je heen hebt verzameld en niet alles in je mond is beland.

  • Ben je naast bankhanger ook thuiswerker en kun je daar ook wel wat warmte bij gebruiken? Er zijn speciale stoelverwarmers, zoals de Big Hug (goeie naam!) van Stoov. De aaibare teddystof in ecru misstaat in geen enkel interieur.

Koud in huis?

Met deze spulletjes breng je jezelf weer snel op temperatuur!

Staat mooi, maar zit nog lekkerder (en warmer!): deze warmtedeken van Stoov. | Beeld: Stoov

Verwarming voor voeten en vingers

Niet zo’n koukleum, maar wel altijd last van koude handen of voeten? Naast de warmtedekens en -kussens zijn er ook verwarmers voor specifieke delen van het lichaam, zoals je voeten, handen en rug. Zo zit je niet van top tot teen in fleece verstopt, maar verwarm je alleen die delen van het lichaam die wel een beetje extra comfort kunnen gebruiken. Bonus bij deze verwarmers: ze zien er steeds mooier uit.

De warmtekussens van Stoov en Navaris zijn bijvoorbeeld ideaal voor koude voeten en handen, en werken verlichtend bij gespannen nekspieren, maar je kun ze ook gewoon op de bank laten liggen als ze niet in functie zijn. Een ideaal cadeau aan jezelf of aan iemand die ook liever in de tropen had willen wonen.

Wie niet genoeg heeft aan een warm kussen tegen rillende vingers en koude tenen, heeft ook keuze uit verwarmers waar je beide voeten of handen helemaal in kwijt kunt. Zo'n elektrische voetenwarmer ziet er misschien iets minder hip uit, maar doet wel wat-ie moet doen.

Dit verwarmde voetkussen leg je na gebruik zo weer op de bank. | Beeld: Bol.com

Kosten besparen met een warmtedeken

Dat de warmtedekens comfortabel zijn, zie je zo wel, maar hoe zit het met het energieverbruik? Een avondje bankhangen neemt zo een paar uur in beslag, en een thuiswerkdag is nog langer. Is er dan nog wel sprake van een kostenbesparing? Hier kunnen we volmondig ‘ja’ op zeggen.

De precieze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het type product en het aantal uur dat je er gebruik van maakt, maar je kunt bij een warmtedeken of warmtekussen uitgaan van een gemiddeld verbruik van 60 watt per uur, oftewel 0,06 kwh per uur. Heb je de deken vier uur lang aanstaan à 0,80 euro per kWh (prijs november 2022), dan betaal je rond de 0,20 euro per dag aan stroomkosten. Werkt de deken of het kussen met een oplaadbare batterij, dan ben je per oplaadbeurt gemiddeld 2,5 cent kwijt. Meestal heb je aan eenmaal opladen per dag voldoende.

Wanneer je de verwarming dagelijks een graadje lager zet, bespaar je met de huidige hoge gasprijzen tot wel 350 euro per jaar, en met gasprijzen op de langere termijn zal dat rond de 160 euro zijn.

Handig: de nieuwste warmtekussens en -dekens zijn draadloos. | Beeld: Stoov

Meer voordelen van een warmtedeken

Naast het omlaag brengen van de energierekening en het omhoog brengen van de lichaamstemperatuur heeft een warmtedeken of -kussen nog een aantal voordelen:

  • Vermindert de spanning in je spieren, waardoor je maximaal ontspant. Fijn na het sporten of een pittige werkdag!

  • Heb je last van chronische pijn zoals reuma? De warmte van de deken heeft daar een positief effect op.

  • Je verplaatst 'm zonder veel gedoe van binnen naar buiten en van huis naar camping. En die stoelverwarming kan zo mee naar dat koude kantoor.

  • Een warmtekussen werkt eigenlijk zoals een kruik: fijn als je buikklachten of menstruatiepijn hebt.

Veilig gebruik van een elektrische deken of kussen

Als een apparaat in huis op elektriciteit werkt, gaat er ook altijd een alarmbelletje af: is het wel veilig in gebruik? Kan een elektrische deken of warmtekussen oververhit raken en in de brand vliegen? Wees gerust: de nieuwste producten voldoen aan hoge veiligheidseisen en hebben een timer of ingebouwde thermostaat die nooit te warm kan worden. Maar veilig gebruik gaat hand in hand met het juiste gebruik ervan. Daarom vier tips:

  1. Rol de deken altijd op in plaats van op te vouwen. Hierdoor blijft de elektrische bedrading beter intact en heb je er veel langer plezier van.

  2. Gebruik je de deken niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Dat voorkomt ook sluipverbruik.

  3. Een elektrische deken gaat gemiddeld zeven jaar mee, maar controleer de deken ook voor die tijd regelmatig op slijtage.

  4. Sowieso slim: plaats een brandmelder in de kamers waar je de warmtedeken gebruikt.

Nieuwsgierig wat de koukleumen bij ID.nl vonden van een aantal warmmakers? Bekijk dan de video hieronder!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.