ID.nl logo
Dit heb je nodig om zonder haperingen te werken vanaf je vakantieadres
© peopleimages.com - stock.adobe.com
Gezond leven

Dit heb je nodig om zonder haperingen te werken vanaf je vakantieadres

Wie (lang) op vakantie gaat, ontkomt soms niet aan tussentijdse werksessies. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de wifi-dekking is op veel campings en vakantieparken een ondergeschoven kindje. Wat heb je naast een stabiele internetverbinding nog meer nodig om vanuit tent, camper of bungalow te kunnen werken?

In dit artikel bespreken we diverse oplossingen om vanaf je vakantieplek ongestoord en comfortabel te kunnen werken.

  • Kies een geschikte laptop om mee te nemen
  • Denk aan de lichtinval - zo comfortabel zijn zonnige werkplekken niet
  • Check het aanwezige wifi-signaal en versterk het eventueel met een wifi-versterker
  • Zet een hotspot op
  • Koop een mifi-router
  • Neem een verlengsnoer en/of powerbank mee
  • Zet een hoofdtelefoon op als je last hebt van omgevingsgeluid
  • Zet de traceerfunctie in digitale apparaten aan en/of hang er een bluetooth-tracker aan

Lees ook: Met de auto of de camper op vakantie, hoe verzeker je dat?

Een laptop meenemen en werken maar! Dat zou je inderdaad denken, maar misschien is het in jouw situatie wel handiger om een smartphone of tablet mee te nemen. Ook komt er bij het werken vanaf je vakantieadres nog veel meer kijken. Denk aan het zorgen voor een prettige lichtinval, een betrouwbare stroomvoorziening en het dempen van eventuele geluidsoverlast. In dit artikel bespreken we diverse oplossingen.

De redacteur van dit artikel werkt meerdere keren per jaar vanaf zijn kampeerplek.

Geschikte laptop kiezen

Het gebruik van een laptop ligt tijdens vakanties voor de hand. Sinds het wegvallen van het cd/dvd-station en de traditionele harde schijf zijn schootcomputers slank en licht. Gunstig, want hierdoor neem je ze makkelijker mee. Voor reguliere taken als e-mailen, internetten, (video)vergaderen en tekstverwerken kun je met een klein model uit de voeten. Denk aan een scherm van 13,3 of 14 inch. Voor beeldbewerking, videostreaming en overige grafische taken heeft een groter scherm de voorkeur. Er bestaan tegenwoordig handzame laptops van 15,6, 16 en 17,3 inch die je relatief eenvoudig meeneemt. Veel moderne producten hebben dunne schermranden en een lichtgewicht constructie.

Trek je met een tentje de natuur in? Bedenk dan goed dat je voor langdurige werksessies een (kampeer)tafel nodig hebt. Wellicht kun je ook een muis, toetsenbord en laptopstandaard meenemen. Je gebruikt deze spullen om ter plekke ergonomisch verantwoord te werken. Met de laptop op schoot kan voor korte sessies weliswaar ook, maar deze werkhouding heeft wel wat nadelen. Zo kan het apparaat in deze opstelling zijn warmte niet goed kwijt en wellicht voelen je benen na een tijdje onaangenaam. Bovendien verhoogt deze oncomfortabele houding de kans op lichamelijke ongemakken.

Deze inklapbare laptopstandaard van Fellowes plaatst het scherm op ooghoogte. Daarmee verklein je de kans op nek-, schouder- en rugklachten.

Werken met smartphone of tablet Bestaan je werkzaamheden voornamelijk uit appen, bellen en e-mailen? Overweeg dan om je laptop thuis te laten. Als je tijdens vakanties slechts een uurtje per dag werkt, dan voldoet het gebruik van een smartphone of tablet prima. Stel je regelmatig een lang bericht op? Dan heb je veel profijt van een tablethoes met een geïntegreerd qwerty-toetsenbord. Daarmee ben je productiever en kun je weer sneller van de zon kunt genieten. Koop wel een exemplaar dat compatibel is met je tablet.

Met deze toetsenbordhoes van Logitech gebruik je je iPad als veredelde laptop.

Wifi van de camping

Naast een laptop (of ander) apparaat heb je voor een geslaagde ‘workation’ (een werkvakantie dus) stabiel internet nodig. Hoewel nagenoeg elke camping tegenwoordig een eigen wifi-netwerk beheert, kun je daarop niet blindelings vertrouwen. Vooral langs de randen van vakantieparken is de dekking lang niet altijd op orde. Kies daarom bij voorkeur een kampeerplek ergens centraal op het terrein.

Wanneer de camping gratis wifi aanbiedt, ontstaan er mogelijk piekmomenten. Andere gasten gebruiken natuurlijk hetzelfde netwerk om bijvoorbeeld podcasts te luisteren, games te spelen of video’s te streamen. Met name in de avonduren resulteert dat nogal eens in een trage verbinding. Onderschat het belang van een snelle internetverbinding niet! Wil je even gauw wat werk afhandelen, dan is het nogal frustrerend wanneer je minutenlang op het laden van een webpagina moet wachten. Wie weet kun je als alternatief in een nabijgelegen café, restaurant of bibliotheek terecht. Er zijn campings waar je tegen betaling wifi kunt gebruiken. In dat geval is de dekking over het algemeen beter. Probeer aan de hand van online reviews vooraf een inschatting van de kwaliteit van het beschikbare wifi-netwerk te maken.

Wifi-signaal versterken

Er bestaan allerlei producten die het aanwezige wifi-signaal oppikken en vervolgens een versterkt signaal uitzenden. De Alfa Wifi-Camp Pro-serie richt zich zelfs specifiek op kampeerders. Via een meterslange kabel bevestig je de bijgesloten antenne op het dak van een tent, caravan of camper, waarna je in een app de sterkste wifi-verbinding kiest. Op basis van dit signaal genereert de Alfa Wifi-Camp Pro rondom de kampeerplek een eigen draadloos netwerk. De fabrikant levert bij het genoemde product zowel een 230- als 12-volt aansluitkabel mee. Naast de breed gewaardeerde Alfa Wifi-Camp Pro bestaan er nog meer wifi-versterkers voor campings. Die zijn in de betere kampeerwinkels verkrijgbaar.

Werken via mobiel internet

Is er geen of slechte wifi? Creëer dan gewoon ter plekke een eigen draadloos netwerk. Vervolgens kun je je laptop of tablet daarmee verbinden. Het opzetten van zo’n netwerk kan op verschillende manieren. De eenvoudigste optie is om je smartphone hiervoor te gebruiken. Dit toestel is via een geschikte simkaart al met een mobiel datanetwerk verbonden. De smartphone zendt in hotspotmodus een wifi-signaal uit, waarna andere apparaten dit netwerk kunnen gebruiken. Houd hierbij wel rekening met de databundel van je mobiele internetabonnement.

Wil je het dataverbruik beperken? Dan loont het de moeite om geen video’s streamen en social media te gebruiken. Een voordeel is dat je in alle lidstaten van de Europese Unie vanuit je databundel kunt internetten. Dat geldt overigens ook voor IJsland, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Verblijf je in een land buiten Europa? Bij de meeste providers kun je een buitenlandbundel activeren. Een andere optie is om op de vakantiebestemming een prepaidkaart met toegang tot mobiel internet te kopen. Je betaalt in dat geval het lokale tarief.

©simona - stock.adobe.com

Op afgelegen plekken kun je je smartphone als mobiele hotspot gebruiken.

Smartphone als hotspot Tegenwoordig heeft vrijwel elke smartphone een hotspotfunctie. Bezit je een recente smartphone van Samsung? Ga dan naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering. Activeer de schuifknop achter Mobiele hotspot. Je kunt nu een netwerknaam en wachtwoord opgeven. Nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen, verbind je de laptop of tablet met de wifi-hotspot. Andere merken Android-toestellen hebben een soortgelijke functie.

Met een iPhone kun je eveneens een hotspot opzetten. Tik hiervoor op Instellingen en Persoonlijke hotspot. Activeer het schuifje achter Anderen mogen verbinden. Je hoeft nu alleen nog maar een wachtwoord te kiezen.

Zet met een paar stappen de hotspotfunctie van je smartphone aan.

Signaal via mifi-router

Een smartphone in hotspotmodus zendt een relatief zwak wifi-signaal uit. Daarnaast gaat de accu van het toestel in deze modus snel leeg. Wie een sterk eigen draadloos netwerk wil creëren, kan de aanschaf van een mifi-router overwegen. Dit is in feite een mobiele router waarin je een simkaart plaatst. Uiteraard werkt het alleen op plekken waar een mobiele internetverbinding voorhanden is.

Vergeleken met de hotspotfunctie van een smartphone hebben mifi-routers een groter bereik. De aanwezige antennes zijn krachtiger. Het apparaatje bevat mogelijk ook nog een ethernetpoort, zodat je een geschikte laptop met een snoertje kunt verbinden. Tot slot hebben de meeste modellen een oplaadbare accu, waardoor je niet afhankelijk bent van netstroom. De bekende merken TP-Link en Netgear ontwikkelen in verschillende prijsklassen mifi-routers. Sommige fabrikanten leveren zelfs een krachtige buitenantenne mee. Die kun je bijvoorbeeld op het dak van een kampeervoertuig plaatsen.

De TP-Link M7010 is een betaalbare mifi-router waarmee je maximaal tien apparaten verbindt.

Internet via Starlink Naast wifi en mobiel internet via zendmasten is er nog een derde mogelijkheid om internet op je vakantieadres te ontvangen. SpaceX van de markante techondernemer Elon Musk ontwikkelde namelijk Starlink. Met dit uitgebreide satellietsysteem hebben klanten overal ter wereld snel internet. Ideaal voor afgelegen locaties, zoals uitgebreide natuurgebieden, woestijnen en oceanen. Gebruikers kunnen hiervoor een speciale antenne en ontvanger kopen. Je hebt daarnaast een abonnement nodig.

Juiste lichtinval

Veel digitale nomaden posten op social media de fraaiste beelden van hun werkplek. Ze zitten bijvoorbeeld met de laptop op schoot onder een palmboom van een tropisch strand. Dergelijke plaatjes lijken zo op het eerste oog jaloersmakend, maar erg comfortabel zijn zonnige werkplekken niet. Zelfs bij gebruik van een ontspiegeld laptopscherm is het felle licht doorgaans erg hinderlijk. Om nog maar te zwijgen over het zand tussen de toetsen bij een stevige zeewind.

Kortom, zorg op een vakantieplek dat je een beschutte plek hebt. Kampeerders kunnen bijvoorbeeld onder de luifel van hun tent, caravan of camper terecht. Het helpt daarnaast om de helderheid van het scherm te verhogen. Nog steeds te veel omgevingslicht? Meestal is het dan toch het prettigst om vanuit een (voor)tent of kampeervoertuig te werken. Bovendien hebben grotere campings vaak horeca waar je je laptop even kunt openklappen.

©ANEK - stock.adobe.com

Wie van plan is om buiten te werken, heeft vaak last van te fel omgevingslicht.

Stroomvoorziening

Laptops, tablets en smartphones hebben vanzelfsprekend een oplaadbare accu, maar vroeg of laat kun je niet zonder netvoeding. Gelukkig hebben kampeerplekken vrijwel altijd stopcontacten of een CEE-stroomaansluiting. Alleen op minicampings liggen de stroompunten soms vrij ver van de kampeerplek. Neem daarom altijd een voedingskabel of verlengsnoer van pakweg twintig of dertig meter mee.

Sommige campings leveren standaard maar vier of zes ampère stroom. Bij gebruik van meerdere apparaten is dat tegenwoordig erg weinig. Zo hebben veel kampeerders een waterkoker, oven, elektrische kachel, koelkast en televisie. In hartje zomer komt daar misschien nog een ventilator of airco bij. Bij een te lage stroomcapaciteit valt de elektriciteit misschien uit. Om die reden kun je op veel campings tegen extra betaling de elektriciteit ophogen. Nuttig voor wie tijdens werksessies een kop koffie of thee wil zetten.

Als je weleens op afgelegen plekken kampeert, is er misschien niet altijd elektriciteit beschikbaar. Bovendien kan de energievoorziening natuurlijk tijdens een onverhoopte storing uitvallen. Met een geschikte powerbank heb je altijd noodstroom bij de hand. Dat is een mobiele oplader met een eigen accu. Schaf voor het opladen van een laptop wel een krachtig exemplaar aan. Let hierbij vooral op de accucapaciteit in milliampère-uur (mAh) en het oplaadvermogen in watt. Heeft je laptop geen usb-c-laadpoort? Er zijn ook powerbanks met een geïntegreerd stopcontact te koop. Voor het gebruik buiten bestaan er water- en stofbestendige producten.

Deze weerbestendige powerbank van Sandberg heeft twee usb-laadpoorten en een interne zaklamp.

Omgaan met geluidsoverlast

Gillende kinderen, brullende (party)speakers en aandacht vragende gezinsleden. Op een bruisende camping is er nogal veel afleiding. Nogal een verschil wanneer je een stil (thuis)kantoor gewend bent. Voor productieve werksessies is het verstandig om je zoveel mogelijk af te sluiten. Het helpt al door in de tent, caravan of camper te zitten.

Nog steeds te veel geluid? Een over-ear-koptelefoon met actieve geluidsonderdrukking is voor veel mensen een goede oplossing. Dit luisterapparaat valt geheel over de oren, zodat je minder omgevingsgeluiden ervaart. Daarnaast dempt de functie actieve geluidsonderdrukking lage frequenties. Je hebt zo geen last van dreunende partyspeakers van luidruchtige buren. Zet een rustgevend muziekje op en ga geconcentreerd aan de slag. In plaats van hoofdtelefoons bestaan er overigens ook oordopjes met actieve ruisonderdrukking.

©Sabrina - stock.adobe.com

Met een geschikte koptelefoon kun je jezelf voor het lawaaierige campingleven afsluiten.

Apparaten beveiligen

Spullen van kampeerders zijn door dieven heel makkelijk mee te nemen. Daarnaast kun je onderweg natuurlijk ook iets kwijtraken. Regel daarom dat je je smartphone, tablet en laptop op afstand kunt traceren. Windows, Android, iOS, iPadOS en macOS hebben hiervoor ingebakken functies. Je kunt voor de zekerheid ook een Apple AirTag of andere bluetooth-tracker in een tablet- of laptophoes doen. Daarmee lokaliseer je eenvoudig een verloren apparaat.

Neem ook diverse andere veiligheidsaspecten in ogenschouw. Werk je bijvoorbeeld met bedrijfsgevoelige of persoonlijke informatie? Het gebruik van een openbaar wifi-netwerk is dan best riskant, want je weet maar nooit wie er meekijken. Met een VPN-dienst kun je de verbinding versleutelen. Hierbij wordt het internetverkeer via een speciale server en versleutelde tunnel omgeleid. Daarmee voorkom je dat hackers gegevens kunnen onderscheppen. Beveilig al je apparaten ook altijd met een wachtwoord, vingerscan of gezichtsscan. Zo kun je met een gerust hart op kampeervakantie!

Een Apple AirTag is een apparaatje dat via andere Apple-gebruikers zijn locatie met je deelt.

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!

▼ Volgende artikel
Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies
© Samsung
Huis

Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies

Samsung voegt met de Galaxy S25 Edge een nieuw toestel toe aan de S-serie. Opvallend is vooral het ontwerp: de smartphone is met 5,8 mm extreem dun en weegt slechts 163 gram. Toch heeft het toestel een stevige titanium behuizing, een krachtige processor en een 200 MP-camera. De S25 Edge verschijnt op 30 mei in de Benelux.

Slank ontwerp, stevig frame

De Galaxy S25 Edge is dunner dan andere modellen in de serie, maar blijft stevig dankzij een titanium frame en het nieuwe Gorilla Glass Ceramic 2. Daarmee is het toestel goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Ondanks het compacte formaat blijft het herkenbaar een Galaxy S, met afgeronde hoeken en een uniform ontwerp.

Camera met hoge resolutie en slimme functies

De hoofdcamera heeft 200 megapixel en is gericht op scherpte, ook bij weinig licht. Een 12 MP groothoeklens met autofocus zorgt voor extra detail bij close-ups. Samsung's AI-functies, zoals Audio Eraser en Drawing Assist, zijn ook aanwezig. De ProVisual Engine zorgt bovendien voor natuurgetrouwe kleuren en scherpe details in portretten.

©Samsung

Snelle chip en efficiënte koeling

De S25 Edge is voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Elite-chip als de overige modellen in de S25-serie. Samsung past een aangepaste dampkamer toe om het toestel koel te houden, ondanks het slanke ontwerp. AI-verwerking gebeurt deels op het toestel zelf, met ondersteuning van onder andere ProScaler en mDNIe voor verbeterde beeldweergave.

Zo werkt een dampkamer Bij intensief gebruik, zoals gamen of filmen in hoge resolutie, kan een smartphone flink warm worden. Een dampkamer (ook wel vapor chamber genoemd) helpt om die warmte snel en gelijkmatig af te voeren. In de dampkamer zit een kleine hoeveelheid vloeistof die verdampt zodra het toestel opwarmt. De damp verspreidt zich over de kamer, koelt af en condenseert weer tot vloeistof. Zo ontstaat een constante circulatie die de hitte verdeelt en voorkomt dat één onderdeel oververhit raakt.

AI-ondersteuning in apps en dagelijks gebruik

Galaxy AI is aanwezig op systeemniveau en werkt samen met apps en routines. Nieuw zijn functies als Now Brief en Now Bar, die contextuele hulp bieden tijdens dagelijkse bezigheden. Via integratie met Google Gemini kun je bijvoorbeeld schermen delen tijdens gesprekken of aanwijzingen geven via de camera.

©Samsung

Beschikbaarheid & adviesprijzen

De Samsung Galaxy S25 Edge is vanaf 30 mei 2025 verkrijgbaar in de Benelux. Wie het toestel tussen 13 mei en 1 juni 2025 bestelt, krijgt bij aankoop van de 256 GB-versie een gratis upgrade naar 512 GB.

Adviesprijs 256 GB: 1.249 euro

Adviesprijs 512 GB: 1.369 euro

Kleuren: Titanium Silver, Titanium Jetblack en Titanium Icyblue

Bekijk meer Samsung smartphones op Kieskeurig.nl: