ID.nl logo
Dit heb je nodig om zonder haperingen te werken vanaf je vakantieadres
© peopleimages.com - stock.adobe.com
Gezond leven

Dit heb je nodig om zonder haperingen te werken vanaf je vakantieadres

Wie (lang) op vakantie gaat, ontkomt soms niet aan tussentijdse werksessies. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de wifi-dekking is op veel campings en vakantieparken een ondergeschoven kindje. Wat heb je naast een stabiele internetverbinding nog meer nodig om vanuit tent, camper of bungalow te kunnen werken?

In dit artikel bespreken we diverse oplossingen om vanaf je vakantieplek ongestoord en comfortabel te kunnen werken.

  • Kies een geschikte laptop om mee te nemen
  • Denk aan de lichtinval - zo comfortabel zijn zonnige werkplekken niet
  • Check het aanwezige wifi-signaal en versterk het eventueel met een wifi-versterker
  • Zet een hotspot op
  • Koop een mifi-router
  • Neem een verlengsnoer en/of powerbank mee
  • Zet een hoofdtelefoon op als je last hebt van omgevingsgeluid
  • Zet de traceerfunctie in digitale apparaten aan en/of hang er een bluetooth-tracker aan

Lees ook: Met de auto of de camper op vakantie, hoe verzeker je dat?

Een laptop meenemen en werken maar! Dat zou je inderdaad denken, maar misschien is het in jouw situatie wel handiger om een smartphone of tablet mee te nemen. Ook komt er bij het werken vanaf je vakantieadres nog veel meer kijken. Denk aan het zorgen voor een prettige lichtinval, een betrouwbare stroomvoorziening en het dempen van eventuele geluidsoverlast. In dit artikel bespreken we diverse oplossingen.

Geschikte laptop kiezen

Het gebruik van een laptop ligt tijdens vakanties voor de hand. Sinds het wegvallen van het cd/dvd-station en de traditionele harde schijf zijn schootcomputers slank en licht. Gunstig, want hierdoor neem je ze makkelijker mee. Voor reguliere taken als e-mailen, internetten, (video)vergaderen en tekstverwerken kun je met een klein model uit de voeten. Denk aan een scherm van 13,3 of 14 inch. Voor beeldbewerking, videostreaming en overige grafische taken heeft een groter scherm de voorkeur. Er bestaan tegenwoordig handzame laptops van 15,6, 16 en 17,3 inch die je relatief eenvoudig meeneemt. Veel moderne producten hebben dunne schermranden en een lichtgewicht constructie.

Trek je met een tentje de natuur in? Bedenk dan goed dat je voor langdurige werksessies een (kampeer)tafel nodig hebt. Wellicht kun je ook een muis, toetsenbord en laptopstandaard meenemen. Je gebruikt deze spullen om ter plekke ergonomisch verantwoord te werken. Met de laptop op schoot kan voor korte sessies weliswaar ook, maar deze werkhouding heeft wel wat nadelen. Zo kan het apparaat in deze opstelling zijn warmte niet goed kwijt en wellicht voelen je benen na een tijdje onaangenaam. Bovendien verhoogt deze oncomfortabele houding de kans op lichamelijke ongemakken.

Werken met smartphone of tablet Bestaan je werkzaamheden voornamelijk uit appen, bellen en e-mailen? Overweeg dan om je laptop thuis te laten. Als je tijdens vakanties slechts een uurtje per dag werkt, dan voldoet het gebruik van een smartphone of tablet prima. Stel je regelmatig een lang bericht op? Dan heb je veel profijt van een tablethoes met een geïntegreerd qwerty-toetsenbord. Daarmee ben je productiever en kun je weer sneller van de zon kunt genieten. Koop wel een exemplaar dat compatibel is met je tablet.

Wifi van de camping

Naast een laptop (of ander) apparaat heb je voor een geslaagde ‘workation’ (een werkvakantie dus) stabiel internet nodig. Hoewel nagenoeg elke camping tegenwoordig een eigen wifi-netwerk beheert, kun je daarop niet blindelings vertrouwen. Vooral langs de randen van vakantieparken is de dekking lang niet altijd op orde. Kies daarom bij voorkeur een kampeerplek ergens centraal op het terrein.

Wanneer de camping gratis wifi aanbiedt, ontstaan er mogelijk piekmomenten. Andere gasten gebruiken natuurlijk hetzelfde netwerk om bijvoorbeeld podcasts te luisteren, games te spelen of video’s te streamen. Met name in de avonduren resulteert dat nogal eens in een trage verbinding. Onderschat het belang van een snelle internetverbinding niet! Wil je even gauw wat werk afhandelen, dan is het nogal frustrerend wanneer je minutenlang op het laden van een webpagina moet wachten. Wie weet kun je als alternatief in een nabijgelegen café, restaurant of bibliotheek terecht. Er zijn campings waar je tegen betaling wifi kunt gebruiken. In dat geval is de dekking over het algemeen beter. Probeer aan de hand van online reviews vooraf een inschatting van de kwaliteit van het beschikbare wifi-netwerk te maken.

Wifi-signaal versterken

Er bestaan allerlei producten die het aanwezige wifi-signaal oppikken en vervolgens een versterkt signaal uitzenden. De Alfa Wifi-Camp Pro-serie richt zich zelfs specifiek op kampeerders. Via een meterslange kabel bevestig je de bijgesloten antenne op het dak van een tent, caravan of camper, waarna je in een app de sterkste wifi-verbinding kiest. Op basis van dit signaal genereert de Alfa Wifi-Camp Pro rondom de kampeerplek een eigen draadloos netwerk. De fabrikant levert bij het genoemde product zowel een 230- als 12-volt aansluitkabel mee. Naast de breed gewaardeerde Alfa Wifi-Camp Pro bestaan er nog meer wifi-versterkers voor campings. Die zijn in de betere kampeerwinkels verkrijgbaar.

Werken via mobiel internet

Is er geen of slechte wifi? Creëer dan gewoon ter plekke een eigen draadloos netwerk. Vervolgens kun je je laptop of tablet daarmee verbinden. Het opzetten van zo’n netwerk kan op verschillende manieren. De eenvoudigste optie is om je smartphone hiervoor te gebruiken. Dit toestel is via een geschikte simkaart al met een mobiel datanetwerk verbonden. De smartphone zendt in hotspotmodus een wifi-signaal uit, waarna andere apparaten dit netwerk kunnen gebruiken. Houd hierbij wel rekening met de databundel van je mobiele internetabonnement.

Wil je het dataverbruik beperken? Dan loont het de moeite om geen video’s streamen en social media te gebruiken. Een voordeel is dat je in alle lidstaten van de Europese Unie vanuit je databundel kunt internetten. Dat geldt overigens ook voor IJsland, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Verblijf je in een land buiten Europa? Bij de meeste providers kun je een buitenlandbundel activeren. Een andere optie is om op de vakantiebestemming een prepaidkaart met toegang tot mobiel internet te kopen. Je betaalt in dat geval het lokale tarief.

©simona - stock.adobe.com

Smartphone als hotspot Tegenwoordig heeft vrijwel elke smartphone een hotspotfunctie. Bezit je een recente smartphone van Samsung? Ga dan naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering. Activeer de schuifknop achter Mobiele hotspot. Je kunt nu een netwerknaam en wachtwoord opgeven. Nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen, verbind je de laptop of tablet met de wifi-hotspot. Andere merken Android-toestellen hebben een soortgelijke functie.

Met een iPhone kun je eveneens een hotspot opzetten. Tik hiervoor op Instellingen en Persoonlijke hotspot. Activeer het schuifje achter Anderen mogen verbinden. Je hoeft nu alleen nog maar een wachtwoord te kiezen.

Signaal via mifi-router

Een smartphone in hotspotmodus zendt een relatief zwak wifi-signaal uit. Daarnaast gaat de accu van het toestel in deze modus snel leeg. Wie een sterk eigen draadloos netwerk wil creëren, kan de aanschaf van een mifi-router overwegen. Dit is in feite een mobiele router waarin je een simkaart plaatst. Uiteraard werkt het alleen op plekken waar een mobiele internetverbinding voorhanden is.

Vergeleken met de hotspotfunctie van een smartphone hebben mifi-routers een groter bereik. De aanwezige antennes zijn krachtiger. Het apparaatje bevat mogelijk ook nog een ethernetpoort, zodat je een geschikte laptop met een snoertje kunt verbinden. Tot slot hebben de meeste modellen een oplaadbare accu, waardoor je niet afhankelijk bent van netstroom. De bekende merken TP-Link en Netgear ontwikkelen in verschillende prijsklassen mifi-routers. Sommige fabrikanten leveren zelfs een krachtige buitenantenne mee. Die kun je bijvoorbeeld op het dak van een kampeervoertuig plaatsen.

De TP-Link M7010 is een betaalbare mifi-router waarmee je maximaal tien apparaten verbindt.

Internet via Starlink Naast wifi en mobiel internet via zendmasten is er nog een derde mogelijkheid om internet op je vakantieadres te ontvangen. SpaceX van de markante techondernemer Elon Musk ontwikkelde namelijk Starlink. Met dit uitgebreide satellietsysteem hebben klanten overal ter wereld snel internet. Ideaal voor afgelegen locaties, zoals uitgebreide natuurgebieden, woestijnen en oceanen. Gebruikers kunnen hiervoor een speciale antenne en ontvanger kopen. Je hebt daarnaast een abonnement nodig.

Juiste lichtinval

Veel digitale nomaden posten op social media de fraaiste beelden van hun werkplek. Ze zitten bijvoorbeeld met de laptop op schoot onder een palmboom van een tropisch strand. Dergelijke plaatjes lijken zo op het eerste oog jaloersmakend, maar erg comfortabel zijn zonnige werkplekken niet. Zelfs bij gebruik van een ontspiegeld laptopscherm is het felle licht doorgaans erg hinderlijk. Om nog maar te zwijgen over het zand tussen de toetsen bij een stevige zeewind.

Kortom, zorg op een vakantieplek dat je een beschutte plek hebt. Kampeerders kunnen bijvoorbeeld onder de luifel van hun tent, caravan of camper terecht. Het helpt daarnaast om de helderheid van het scherm te verhogen. Nog steeds te veel omgevingslicht? Meestal is het dan toch het prettigst om vanuit een (voor)tent of kampeervoertuig te werken. Bovendien hebben grotere campings vaak horeca waar je je laptop even kunt openklappen.

©ANEK - stock.adobe.com

Stroomvoorziening

Laptops, tablets en smartphones hebben vanzelfsprekend een oplaadbare accu, maar vroeg of laat kun je niet zonder netvoeding. Gelukkig hebben kampeerplekken vrijwel altijd stopcontacten of een CEE-stroomaansluiting. Alleen op minicampings liggen de stroompunten soms vrij ver van de kampeerplek. Neem daarom altijd een voedingskabel of verlengsnoer van pakweg twintig of dertig meter mee.

Sommige campings leveren standaard maar vier of zes ampère stroom. Bij gebruik van meerdere apparaten is dat tegenwoordig erg weinig. Zo hebben veel kampeerders een waterkoker, oven, elektrische kachel, koelkast en televisie. In hartje zomer komt daar misschien nog een ventilator of airco bij. Bij een te lage stroomcapaciteit valt de elektriciteit misschien uit. Om die reden kun je op veel campings tegen extra betaling de elektriciteit ophogen. Nuttig voor wie tijdens werksessies een kop koffie of thee wil zetten.

Als je weleens op afgelegen plekken kampeert, is er misschien niet altijd elektriciteit beschikbaar. Bovendien kan de energievoorziening natuurlijk tijdens een onverhoopte storing uitvallen. Met een geschikte powerbank heb je altijd noodstroom bij de hand. Dat is een mobiele oplader met een eigen accu. Schaf voor het opladen van een laptop wel een krachtig exemplaar aan. Let hierbij vooral op de accucapaciteit in milliampère-uur (mAh) en het oplaadvermogen in watt. Heeft je laptop geen usb-c-laadpoort? Er zijn ook powerbanks met een geïntegreerd stopcontact te koop. Voor het gebruik buiten bestaan er water- en stofbestendige producten.

Deze weerbestendige powerbank van Sandberg heeft twee usb-laadpoorten en een interne zaklamp.

Omgaan met geluidsoverlast

Gillende kinderen, brullende (party)speakers en aandacht vragende gezinsleden. Op een bruisende camping is er nogal veel afleiding. Nogal een verschil wanneer je een stil (thuis)kantoor gewend bent. Voor productieve werksessies is het verstandig om je zoveel mogelijk af te sluiten. Het helpt al door in de tent, caravan of camper te zitten.

Nog steeds te veel geluid? Een over-ear-koptelefoon met actieve geluidsonderdrukking is voor veel mensen een goede oplossing. Dit luisterapparaat valt geheel over de oren, zodat je minder omgevingsgeluiden ervaart. Daarnaast dempt de functie actieve geluidsonderdrukking lage frequenties. Je hebt zo geen last van dreunende partyspeakers van luidruchtige buren. Zet een rustgevend muziekje op en ga geconcentreerd aan de slag. In plaats van hoofdtelefoons bestaan er overigens ook oordopjes met actieve ruisonderdrukking.

©Sabrina - stock.adobe.com

Apparaten beveiligen

Spullen van kampeerders zijn door dieven heel makkelijk mee te nemen. Daarnaast kun je onderweg natuurlijk ook iets kwijtraken. Regel daarom dat je je smartphone, tablet en laptop op afstand kunt traceren. Windows, Android, iOS, iPadOS en macOS hebben hiervoor ingebakken functies. Je kunt voor de zekerheid ook een Apple AirTag of andere bluetooth-tracker in een tablet- of laptophoes doen. Daarmee lokaliseer je eenvoudig een verloren apparaat.

Neem ook diverse andere veiligheidsaspecten in ogenschouw. Werk je bijvoorbeeld met bedrijfsgevoelige of persoonlijke informatie? Het gebruik van een openbaar wifi-netwerk is dan best riskant, want je weet maar nooit wie er meekijken. Met een VPN-dienst kun je de verbinding versleutelen. Hierbij wordt het internetverkeer via een speciale server en versleutelde tunnel omgeleid. Daarmee voorkom je dat hackers gegevens kunnen onderscheppen. Beveilig al je apparaten ook altijd met een wachtwoord, vingerscan of gezichtsscan. Zo kun je met een gerust hart op kampeervakantie!

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv