ID.nl logo
Dit heb je nodig om zonder haperingen te werken vanaf je vakantieadres
© peopleimages.com - stock.adobe.com
Gezond leven

Dit heb je nodig om zonder haperingen te werken vanaf je vakantieadres

Wie (lang) op vakantie gaat, ontkomt soms niet aan tussentijdse werksessies. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de wifi-dekking is op veel campings en vakantieparken een ondergeschoven kindje. Wat heb je naast een stabiele internetverbinding nog meer nodig om vanuit tent, camper of bungalow te kunnen werken?

In dit artikel bespreken we diverse oplossingen om vanaf je vakantieplek ongestoord en comfortabel te kunnen werken.

  • Kies een geschikte laptop om mee te nemen
  • Denk aan de lichtinval - zo comfortabel zijn zonnige werkplekken niet
  • Check het aanwezige wifi-signaal en versterk het eventueel met een wifi-versterker
  • Zet een hotspot op
  • Koop een mifi-router
  • Neem een verlengsnoer en/of powerbank mee
  • Zet een hoofdtelefoon op als je last hebt van omgevingsgeluid
  • Zet de traceerfunctie in digitale apparaten aan en/of hang er een bluetooth-tracker aan

Lees ook: Met de auto of de camper op vakantie, hoe verzeker je dat?

Een laptop meenemen en werken maar! Dat zou je inderdaad denken, maar misschien is het in jouw situatie wel handiger om een smartphone of tablet mee te nemen. Ook komt er bij het werken vanaf je vakantieadres nog veel meer kijken. Denk aan het zorgen voor een prettige lichtinval, een betrouwbare stroomvoorziening en het dempen van eventuele geluidsoverlast. In dit artikel bespreken we diverse oplossingen.

De redacteur van dit artikel werkt meerdere keren per jaar vanaf zijn kampeerplek.

Geschikte laptop kiezen

Het gebruik van een laptop ligt tijdens vakanties voor de hand. Sinds het wegvallen van het cd/dvd-station en de traditionele harde schijf zijn schootcomputers slank en licht. Gunstig, want hierdoor neem je ze makkelijker mee. Voor reguliere taken als e-mailen, internetten, (video)vergaderen en tekstverwerken kun je met een klein model uit de voeten. Denk aan een scherm van 13,3 of 14 inch. Voor beeldbewerking, videostreaming en overige grafische taken heeft een groter scherm de voorkeur. Er bestaan tegenwoordig handzame laptops van 15,6, 16 en 17,3 inch die je relatief eenvoudig meeneemt. Veel moderne producten hebben dunne schermranden en een lichtgewicht constructie.

Trek je met een tentje de natuur in? Bedenk dan goed dat je voor langdurige werksessies een (kampeer)tafel nodig hebt. Wellicht kun je ook een muis, toetsenbord en laptopstandaard meenemen. Je gebruikt deze spullen om ter plekke ergonomisch verantwoord te werken. Met de laptop op schoot kan voor korte sessies weliswaar ook, maar deze werkhouding heeft wel wat nadelen. Zo kan het apparaat in deze opstelling zijn warmte niet goed kwijt en wellicht voelen je benen na een tijdje onaangenaam. Bovendien verhoogt deze oncomfortabele houding de kans op lichamelijke ongemakken.

Deze inklapbare laptopstandaard van Fellowes plaatst het scherm op ooghoogte. Daarmee verklein je de kans op nek-, schouder- en rugklachten.

Werken met smartphone of tablet Bestaan je werkzaamheden voornamelijk uit appen, bellen en e-mailen? Overweeg dan om je laptop thuis te laten. Als je tijdens vakanties slechts een uurtje per dag werkt, dan voldoet het gebruik van een smartphone of tablet prima. Stel je regelmatig een lang bericht op? Dan heb je veel profijt van een tablethoes met een geïntegreerd qwerty-toetsenbord. Daarmee ben je productiever en kun je weer sneller van de zon kunt genieten. Koop wel een exemplaar dat compatibel is met je tablet.

Met deze toetsenbordhoes van Logitech gebruik je je iPad als veredelde laptop.

Wifi van de camping

Naast een laptop (of ander) apparaat heb je voor een geslaagde ‘workation’ (een werkvakantie dus) stabiel internet nodig. Hoewel nagenoeg elke camping tegenwoordig een eigen wifi-netwerk beheert, kun je daarop niet blindelings vertrouwen. Vooral langs de randen van vakantieparken is de dekking lang niet altijd op orde. Kies daarom bij voorkeur een kampeerplek ergens centraal op het terrein.

Wanneer de camping gratis wifi aanbiedt, ontstaan er mogelijk piekmomenten. Andere gasten gebruiken natuurlijk hetzelfde netwerk om bijvoorbeeld podcasts te luisteren, games te spelen of video’s te streamen. Met name in de avonduren resulteert dat nogal eens in een trage verbinding. Onderschat het belang van een snelle internetverbinding niet! Wil je even gauw wat werk afhandelen, dan is het nogal frustrerend wanneer je minutenlang op het laden van een webpagina moet wachten. Wie weet kun je als alternatief in een nabijgelegen café, restaurant of bibliotheek terecht. Er zijn campings waar je tegen betaling wifi kunt gebruiken. In dat geval is de dekking over het algemeen beter. Probeer aan de hand van online reviews vooraf een inschatting van de kwaliteit van het beschikbare wifi-netwerk te maken.

Wifi-signaal versterken

Er bestaan allerlei producten die het aanwezige wifi-signaal oppikken en vervolgens een versterkt signaal uitzenden. De Alfa Wifi-Camp Pro-serie richt zich zelfs specifiek op kampeerders. Via een meterslange kabel bevestig je de bijgesloten antenne op het dak van een tent, caravan of camper, waarna je in een app de sterkste wifi-verbinding kiest. Op basis van dit signaal genereert de Alfa Wifi-Camp Pro rondom de kampeerplek een eigen draadloos netwerk. De fabrikant levert bij het genoemde product zowel een 230- als 12-volt aansluitkabel mee. Naast de breed gewaardeerde Alfa Wifi-Camp Pro bestaan er nog meer wifi-versterkers voor campings. Die zijn in de betere kampeerwinkels verkrijgbaar.

Werken via mobiel internet

Is er geen of slechte wifi? Creëer dan gewoon ter plekke een eigen draadloos netwerk. Vervolgens kun je je laptop of tablet daarmee verbinden. Het opzetten van zo’n netwerk kan op verschillende manieren. De eenvoudigste optie is om je smartphone hiervoor te gebruiken. Dit toestel is via een geschikte simkaart al met een mobiel datanetwerk verbonden. De smartphone zendt in hotspotmodus een wifi-signaal uit, waarna andere apparaten dit netwerk kunnen gebruiken. Houd hierbij wel rekening met de databundel van je mobiele internetabonnement.

Wil je het dataverbruik beperken? Dan loont het de moeite om geen video’s streamen en social media te gebruiken. Een voordeel is dat je in alle lidstaten van de Europese Unie vanuit je databundel kunt internetten. Dat geldt overigens ook voor IJsland, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Verblijf je in een land buiten Europa? Bij de meeste providers kun je een buitenlandbundel activeren. Een andere optie is om op de vakantiebestemming een prepaidkaart met toegang tot mobiel internet te kopen. Je betaalt in dat geval het lokale tarief.

©simona - stock.adobe.com

Op afgelegen plekken kun je je smartphone als mobiele hotspot gebruiken.

Smartphone als hotspot Tegenwoordig heeft vrijwel elke smartphone een hotspotfunctie. Bezit je een recente smartphone van Samsung? Ga dan naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering. Activeer de schuifknop achter Mobiele hotspot. Je kunt nu een netwerknaam en wachtwoord opgeven. Nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen, verbind je de laptop of tablet met de wifi-hotspot. Andere merken Android-toestellen hebben een soortgelijke functie.

Met een iPhone kun je eveneens een hotspot opzetten. Tik hiervoor op Instellingen en Persoonlijke hotspot. Activeer het schuifje achter Anderen mogen verbinden. Je hoeft nu alleen nog maar een wachtwoord te kiezen.

Zet met een paar stappen de hotspotfunctie van je smartphone aan.

Signaal via mifi-router

Een smartphone in hotspotmodus zendt een relatief zwak wifi-signaal uit. Daarnaast gaat de accu van het toestel in deze modus snel leeg. Wie een sterk eigen draadloos netwerk wil creëren, kan de aanschaf van een mifi-router overwegen. Dit is in feite een mobiele router waarin je een simkaart plaatst. Uiteraard werkt het alleen op plekken waar een mobiele internetverbinding voorhanden is.

Vergeleken met de hotspotfunctie van een smartphone hebben mifi-routers een groter bereik. De aanwezige antennes zijn krachtiger. Het apparaatje bevat mogelijk ook nog een ethernetpoort, zodat je een geschikte laptop met een snoertje kunt verbinden. Tot slot hebben de meeste modellen een oplaadbare accu, waardoor je niet afhankelijk bent van netstroom. De bekende merken TP-Link en Netgear ontwikkelen in verschillende prijsklassen mifi-routers. Sommige fabrikanten leveren zelfs een krachtige buitenantenne mee. Die kun je bijvoorbeeld op het dak van een kampeervoertuig plaatsen.

De TP-Link M7010 is een betaalbare mifi-router waarmee je maximaal tien apparaten verbindt.

Internet via Starlink Naast wifi en mobiel internet via zendmasten is er nog een derde mogelijkheid om internet op je vakantieadres te ontvangen. SpaceX van de markante techondernemer Elon Musk ontwikkelde namelijk Starlink. Met dit uitgebreide satellietsysteem hebben klanten overal ter wereld snel internet. Ideaal voor afgelegen locaties, zoals uitgebreide natuurgebieden, woestijnen en oceanen. Gebruikers kunnen hiervoor een speciale antenne en ontvanger kopen. Je hebt daarnaast een abonnement nodig.

Juiste lichtinval

Veel digitale nomaden posten op social media de fraaiste beelden van hun werkplek. Ze zitten bijvoorbeeld met de laptop op schoot onder een palmboom van een tropisch strand. Dergelijke plaatjes lijken zo op het eerste oog jaloersmakend, maar erg comfortabel zijn zonnige werkplekken niet. Zelfs bij gebruik van een ontspiegeld laptopscherm is het felle licht doorgaans erg hinderlijk. Om nog maar te zwijgen over het zand tussen de toetsen bij een stevige zeewind.

Kortom, zorg op een vakantieplek dat je een beschutte plek hebt. Kampeerders kunnen bijvoorbeeld onder de luifel van hun tent, caravan of camper terecht. Het helpt daarnaast om de helderheid van het scherm te verhogen. Nog steeds te veel omgevingslicht? Meestal is het dan toch het prettigst om vanuit een (voor)tent of kampeervoertuig te werken. Bovendien hebben grotere campings vaak horeca waar je je laptop even kunt openklappen.

©ANEK - stock.adobe.com

Wie van plan is om buiten te werken, heeft vaak last van te fel omgevingslicht.

Stroomvoorziening

Laptops, tablets en smartphones hebben vanzelfsprekend een oplaadbare accu, maar vroeg of laat kun je niet zonder netvoeding. Gelukkig hebben kampeerplekken vrijwel altijd stopcontacten of een CEE-stroomaansluiting. Alleen op minicampings liggen de stroompunten soms vrij ver van de kampeerplek. Neem daarom altijd een voedingskabel of verlengsnoer van pakweg twintig of dertig meter mee.

Sommige campings leveren standaard maar vier of zes ampère stroom. Bij gebruik van meerdere apparaten is dat tegenwoordig erg weinig. Zo hebben veel kampeerders een waterkoker, oven, elektrische kachel, koelkast en televisie. In hartje zomer komt daar misschien nog een ventilator of airco bij. Bij een te lage stroomcapaciteit valt de elektriciteit misschien uit. Om die reden kun je op veel campings tegen extra betaling de elektriciteit ophogen. Nuttig voor wie tijdens werksessies een kop koffie of thee wil zetten.

Als je weleens op afgelegen plekken kampeert, is er misschien niet altijd elektriciteit beschikbaar. Bovendien kan de energievoorziening natuurlijk tijdens een onverhoopte storing uitvallen. Met een geschikte powerbank heb je altijd noodstroom bij de hand. Dat is een mobiele oplader met een eigen accu. Schaf voor het opladen van een laptop wel een krachtig exemplaar aan. Let hierbij vooral op de accucapaciteit in milliampère-uur (mAh) en het oplaadvermogen in watt. Heeft je laptop geen usb-c-laadpoort? Er zijn ook powerbanks met een geïntegreerd stopcontact te koop. Voor het gebruik buiten bestaan er water- en stofbestendige producten.

Deze weerbestendige powerbank van Sandberg heeft twee usb-laadpoorten en een interne zaklamp.

Omgaan met geluidsoverlast

Gillende kinderen, brullende (party)speakers en aandacht vragende gezinsleden. Op een bruisende camping is er nogal veel afleiding. Nogal een verschil wanneer je een stil (thuis)kantoor gewend bent. Voor productieve werksessies is het verstandig om je zoveel mogelijk af te sluiten. Het helpt al door in de tent, caravan of camper te zitten.

Nog steeds te veel geluid? Een over-ear-koptelefoon met actieve geluidsonderdrukking is voor veel mensen een goede oplossing. Dit luisterapparaat valt geheel over de oren, zodat je minder omgevingsgeluiden ervaart. Daarnaast dempt de functie actieve geluidsonderdrukking lage frequenties. Je hebt zo geen last van dreunende partyspeakers van luidruchtige buren. Zet een rustgevend muziekje op en ga geconcentreerd aan de slag. In plaats van hoofdtelefoons bestaan er overigens ook oordopjes met actieve ruisonderdrukking.

©Sabrina - stock.adobe.com

Met een geschikte koptelefoon kun je jezelf voor het lawaaierige campingleven afsluiten.

Apparaten beveiligen

Spullen van kampeerders zijn door dieven heel makkelijk mee te nemen. Daarnaast kun je onderweg natuurlijk ook iets kwijtraken. Regel daarom dat je je smartphone, tablet en laptop op afstand kunt traceren. Windows, Android, iOS, iPadOS en macOS hebben hiervoor ingebakken functies. Je kunt voor de zekerheid ook een Apple AirTag of andere bluetooth-tracker in een tablet- of laptophoes doen. Daarmee lokaliseer je eenvoudig een verloren apparaat.

Neem ook diverse andere veiligheidsaspecten in ogenschouw. Werk je bijvoorbeeld met bedrijfsgevoelige of persoonlijke informatie? Het gebruik van een openbaar wifi-netwerk is dan best riskant, want je weet maar nooit wie er meekijken. Met een VPN-dienst kun je de verbinding versleutelen. Hierbij wordt het internetverkeer via een speciale server en versleutelde tunnel omgeleid. Daarmee voorkom je dat hackers gegevens kunnen onderscheppen. Beveilig al je apparaten ook altijd met een wachtwoord, vingerscan of gezichtsscan. Zo kun je met een gerust hart op kampeervakantie!

Een Apple AirTag is een apparaatje dat via andere Apple-gebruikers zijn locatie met je deelt.

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

▼ Volgende artikel
Hardware wallets: de veiligste manier om je crypto te bewaren
© Lukasz Stefanski
Huis

Hardware wallets: de veiligste manier om je crypto te bewaren

Bitcoin heeft deze week opnieuw zijn hoogste koers ooit bereikt. De verleiding is groot om mee te doen, zeker als je bekenden hoort over hun winst. Maar wie nu overweegt om in crypto te stappen, moet ook stilstaan bij de risico's én de beveiliging van zijn investering. Want hoe zorg je dat je je digitale munten veilig bewaart? Veel ervaren beleggers kiezen voor een hardware wallet: een klein apparaatje dat je crypto offline beschermt tegen hackers en fouten. In dit artikel lees je hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn, en hoe je veilig begint.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitcoinmagazine.nl

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje (vaak een soort USB-stick) dat je private keys offline bewaart. Die private keys zijn nodig om toegang te krijgen tot je cryptomunten. In tegenstelling tot een software wallet op je computer of telefoon, is een hardware wallet niet constant verbonden met het internet. Daardoor is je crypto beter beschermd tegen hackers en malware.

Bekende merken zijn Ledger en Trezor. Bij transacties sluit je de wallet kort aan op je computer of telefoon. De transactie wordt daar voorbereid, maar pas op de hardware wallet zelf goedgekeurd. Je private key verlaat het apparaat nooit.

Waarom is dit veiliger dan een software wallet?

• Offline opslag: hackers kunnen niet zomaar bij je sleutels, omdat die fysiek op het apparaat staan.
• Geen afhankelijkheid van apps of browsers
: een phishing-link of malware op je pc krijgt geen toegang tot je wallet.
• Bevestiging op apparaat zelf
: elke transactie moet je fysiek goedkeuren op het apparaat, bijvoorbeeld via een knop of touchscreen.

Let op: veilig gebruik vereist wel discipline. Wie zijn pincode of herstelzin (seed phrase) kwijtraakt, kan zijn crypto definitief verliezen. Schrijf deze dus op en bewaar hem veilig, bijvoorbeeld in een kluis.

©rawcaptured

Wanneer kies je voor een hardware wallet?

Een hardware wallet is vooral slim als:

• je voor langere tijd crypto wilt bewaren (hodlen);
• je meer dan een paar honderd euro aan crypto bezit;
• je waarde hecht aan maximale controle en veiligheid.

Voor wie af en toe wat koopt en verkoopt via een app als Bitvavo of Binance is een software wallet of custodial wallet voldoende. Maar als je serieus bezig bent met investeren in crypto, is een hardware wallet een logische stap.

Zijn er ook nadelen?

Zeker. Een paar punten om rekening mee te houden:

• Je moet het apparaat kopen: reken op 50 tot 200 euro.
• Je moet de seed phrase handmatig opslaan en beveiligen.
• Een hardware wallet is minder snel toegankelijk dan een mobiele app.
• Als je hem kwijtraakt zonder back-up, ben je alles kwijt.

Tips voor veilig gebruik
  • Koop je wallet alleen bij de fabrikant of een erkende dealer (i.v.m. risico op gemanipuleerde apparaten).
  • Stel altijd een pincode in.
  • Schrijf je herstelzin op, liefst op papier (geen foto of notitie in je telefoon).
  • Deel je seed phrase met niemand.
  • Overweeg een tweede wallet als back-up.

En hoe zit het met regulering?

Cryptovaluta blijven risicovol. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert particuliere beleggers om zich goed in te lezen voordat ze beginnen met beleggen in crypto. Op hun website vind je een praktische checklist waarmee je snel kunt zien of beleggen — in crypto of andere producten — iets voor jou is.

Ook handig: voor wie meer wil weten over actuele trends in crypto en blockchain, biedt Bitcoinmagazine.nl dagelijks nieuws, koersinformatie en uitleg. Dit soort bronnen helpen je op de hoogte te blijven zonder dat je blind ergens instapt.

Tot slot: hoe houd je overzicht?

Een hardware wallet gebruik je vaak in combinatie met desktopsoftware of een app. Daarmee kun je transacties voorbereiden, je saldo bekijken en notificaties instellen. Voor mobiel gebruik blijft een bankapp natuurlijk onmisbaar. Denk aan betalen, alerts en koppeling met je beleggingsrekening. De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van wat je veilig mag verwachten van mobiel bankieren.

Een slimme strategie? Gebruik een hardware wallet voor opslag, je mobiel voor notificaties, en je desktop voor analyse. Zo heb je snelheid, overzicht én veiligheid in één.